Comentariile membrilor:

 =  liliacul lângă magnolie adică...
Negru Nicolae
[31.Mar.07 13:13]
magnolia lângă liliac- noblețe sufleteascâ alături de putere

un tânăr poet care ține o balanță la piept pe un taler
ambrozia și soarta lui Ixion și pe celâlalt, înțelepciunea - poetul, el însuși un fel de zeu, care ține la piept o balanță cu băutura nemuririi pe un taler și soarta lui Ixion, cel nelgiuit care a săvârșit fărădelege cumplită împotriva unei rude apropiate- poate un alt poet.

înțelepciunea e să crezi în dragoste, fie ce- o fi.

Cu dragoste, dragoste, dragoste și iarăși ...

 =  toți psalmii se fac mari
Alberto Marin Popesco
[31.Mar.07 13:30]
semnul meu, că am trecut și eu pe aici. am citit poezia și aiurit am încercat să las un comentariu. nu pot, pentru că poezia ta m-a băgat în ceață. sau acesta a fost și scopul tău?! de a scrie un poezie indescifrabilă?
în rest, numai bine.

 =  Negru Nicolae, despre poezie si iubire
carmen mihaela visalon
[31.Mar.07 13:34]
Da, Iubire, Iubire, Iubire, este parola celor care vor patrunde dincolo de conditia lui Ixion.
Poetul, in tinerete, chiar daca are intuitia intelepciunii invecinata cu iubirea, se lasa ispitit de vrabii si uita ca el-Animus, este asteptat in Ithaca(Paradis), de penelopa Anima, si orice obiect-sirena, oricat de frumos ar canta e doar un monstru marin, care intarziei intoarcerea acasa:)
Mai incolo, spre 30 de ani, poetul, incepe sa "inteleaga diferentele dintre existența sensibilă si existența inteligibilă si devine interesat de Pestera lui Platon- si de teoria Ideilor. Mai departe in jocul experimentalo-intuitiv, lumea sensibila-sumea suprasensibila, intelectul analitic (dianoia) și intelectul pur (nous) incep conlucreze pentru salvarea fiintei si dobandirea adevaratei intelepciuni. In afara de iubire, restu-i vanare de vant.
Multumesc si intorc gandul de dragoste, dragoste, dragoste:), chiar daca si tu ca si mine stim ca ura noastra l-a si continua sa-l rastigneasca.

 =  Alberto, chei de lectura :)
carmen mihaela visalon
[31.Mar.07 13:48]
Stii ce ma surprinde pe mine, incrancenaea cu care mi se reproseaza ca folosesc simboluri universale si arhicunoscute, transmitand un mesaj ce nu poate fi inteles.
Poate sunt eu de vina, poate cititorii care asteapta versuri comerciale.
Poezia prezinta conditia poetului in atotimpurile vietii: primavara, tineretea cu ispitele si valorile ei, vara, cu intelepciunea si alegerii libertatii absolute de A FI.
Trecerea de la vegetal- conditia celui incarcerat in lumea sensibila la animal, conditia celui care gandeste este facuta de invecinarea magnoliei cu liliacul. Liliacul, floarea care noua, crestinilor ortodoxi ne impodobeste ferestriile la paste, seaman cu o lumanare. Dar, mai exista si liliacul, din pesteri, simbol al intelepciunii.
Aici intra in scena Platon cu celebra lume a ideilor: Mitul este prezentat astfel: într-o peșteră s-au născut și au crescut înlănțuiți niște oameni. Singura lor modalitate de contact cu exteriorul este printr-un perete lateral de la gura peșterii prin care răzbate lumina soarelui, iar pentru acei oameni, singura lor modalitate de a lua "cunoștință" de ceea ce este afară (animale, fenomene meteorologice), este prin acest perete lateral pe care se conturează umbrele din afară. Pentru acești oameni înlănțuiți, peretele este lumea lor. Dacă,însă, vreunul dintre acești locatari ai peșterii reușește să se dezlănțuie și va vedea adevărata lume, și se va întoarce la consortiții săi, aceștia îl vor considera nebun și, asemeni, geniilor și oamenilor de știință, va fi repudiat din mediul său social, ostil pentru el prin ideile sale îndrăznețe și neconforme cu ale majorității.
Cat despre simbolismul lamei din tarot, XXII, iata ce pot sa-ti dezvalui in dulcele stil Ctrl/paste:
Arcana 0 sau XXII – Nebunul (Matul)

Ultima sau prima carte a Tarotului, Nebunul este cel ce depaseste ordinea firescului si conduce catre un alt fel de lume. Aparent haotic, de neinteles, mesajul lui comunica noutate, libertate, o altfel de oridine, pentru intelegerea careia este nevoie de un alt fel de informatii. Nebunul deblocheaza situatiile apparent fara iesire, ocolind sau la nevoie ignorand legile momentului si permitand deschiderea catre un nou orizont.

Personajul din carte are atitudinea unui om care nu se teme de nimic. Nu-si pazeste trupul si nu ia aminte pe unde calca. Inaintand fara temeri si fara povara, el e atent la mersul stelelor. “Incetarea fricii este inceputul vietii!” Oamenii il considera nebun pe cel care – renuntand la orice proptea – nu mai e atent decat la cantecul stelelor, inaintand pe marginea prapastiei sau pe malul oceanului dezlantuit al pornirilor primejdioase. Dar cand el incepe sa umble pe suprafata apei, sau cand fiinta i se ridica libera in lumina, fara a mai fi retinuta de greutatea trupului pieritor, lumea, cuprinsa de cainta, il declara sfant! Totusi nu-l urmeaza.

Personal, asociez aceasta minunata carte de Tarot, cu simbolul astrologic al planetei Uranus. In tema natala, Uranus reprezinta schimbarile bruste, surprinzatoare, libertatea, independenta, spatial, astrologia, informatica, umanismul, altruismul, idealurile, nebunia, excentricitatea, aventura, neprevazutul.

 =  Carmen stai! nu trage trage în pianist!
Alberto Marin Popesco
[31.Mar.07 14:03]
2 (două) puncte: eu personal am citit prima dată textul când încă nu-i atașasei poezele, observ acuma menestrelul, faptul că e îl mușcă cineva de gleznă e irelevant, ia-o ca o critică constructivă. și în plus revenirea ta asupra comentariul meu cu o cheie atât de stufos detaliată o găsesc puerilă.
p.s. nu cred în tarot.

 =  Alberto, Negru Nicolae stie: eu tot cred in DRAGOSTE:)
carmen mihaela visalon
[10.Dec.18 14:27]
Alberto,
Fotografiile le-am atasat de dragul cititorlor de poze ca sa inteleaga si ei ceva:)
Cat despre o poezie, ce sa fac daca ea este o constructie ampla si plina de simboluri, sa-ti raspund pe scurt, da ai dreptate am scris o chestie idioata, din care nimeni nu poate intelege nimic?
Cat despre tarot, nu este important sa crezi. Important este sa intelegi filozofia arcanelor.
Dar de cat sa ne certam, hai mai bine pe Maria Tanase sa o ascultam, pentru ca tot am parafrazat-o.
Mi-am pus busuioc în păr
Mi-am pus busuioc în păr, măi
Să pot avea pe vino-ncoa'
Să fiu ochioasă, năbădăioasă
Să se-mbulzească și să mă iubească băieții

Măi busuiocule, măi nu fi rău
Hai și ajută-mi cu farmecul tău.

Mi-am pus busuioc în sân, măi
Pe suflețel să-mi șadă el
Să mă mângâie și să nu spuie
Cine-i iubitul și cine îmi este sortitul.

Măi busuioace măi busuiocel
Vezi și-l alege p-ăl mai frumușel.

Că zică lumea ori și ce
Poate să spună că sunt nebună
Că e prostie, vrăjitorie
Păi zică lumea ori și ce
Eu tot cred în farmece.

Mi-am pus busuioc la poartă
Ca să-l vrajesc p-ăl de-l iubesc
Să-și uite casa, să-și uite masa
Și cu tot dragul pe seară să-mi treacă el pragul.

Măi busuioace măi nu fi sanchiu
Adu-l devreme și ține-l târziu.

Că mi-am pus busuioc în pat, măi
Să-i placă lui, iubitului
Să-i fie bine când e cu mine
Să mi-l îmbete ca să-și uite de alte fete.

Măi busuioace tu știi ce vreau eu
Ține-mi-l mie, doar mie mereu.

Că zică lumea ori și ce
Poate să spună că sunt nebună
Că e prostie, vrăjitorie
Zică lumea ori și ce
Eu tot cred în farmece.

 =  Ixion si gura lumii…
Chitul Grigore
[31.Mar.07 15:56]
Inceputul poeziei este foarte promitator insa, treptat, totul se complica datorita sumedeniei de simboluri folosite.Mie mi se pare,totusi,greoi acest stil si de scris si de citit.Desigur ca nici exprimarile facile nu sunt de dorit dar, sa fie nevoie de explicatii ale tale, pentru intelegerea sensurilor unor cuvinte, nu este normal.Datorita cautarii unor sensuri prea ascunse,apar unele exprimari care nu par a fi cele mai reusite,cum ar fi:” colb încolburat”,” amprenta pasului de nisip”(nu ar fi fost mai bine “pe nisip”? sau “in nisip”?).Corecteaza “boceaua pe umâr”,” puplă “.

 =  Chitu Grigore, cel ce nu creste mare psalm, in pamant se va intoarce:)
carmen mihaela visalon
[31.Mar.07 20:23]
Omul de lut paseste cu pas de nisip pe pamantul din care este facut si in care se va intoarce. Cat despre intelegerea sensurilor unui text, tu stii mai bine ca in afara de nivelul literal mai exista si alte nivele de lectura, asa ca fiecare este liber sa se opreasca cu descifrarea textului acolo unde doreste.
Borges, parca, spunea. Un om poate sa cumpere toate cartile din lume si sa le insire in biblioteca, dar nu va putea sa le citeasca decat pe cele, pe care va fi in stare sa le inteleaga:)
Acum, revenind la poezie, fara explicatii si cu fotografiile ajutatoare, poezia este foarte simpla pentru cei care au citit o carte, doua, si care au cunostinte minime de mitologie si simbologie.
In afara de Ixion, cel care dorind sa cucereasca "teritoriul" lui Zeus, ajungand sa se imperecheze cu norii; nebunul,magnolia,liliacul, pestera, balanta, poetul, sarpele, desertrul, sunt simboluri atat de clare incat oricine poate sa inteleaga despre ce este vb.
Tot adevarat este ca eu nu am harul de a explica in doua vorbe, dureri/intrebari/strigate/ pe care le-as scrie in proza daca nu as simti acoperirii lor cu misterioasa haina a poeziei.
In dragoste ca si in hermeneutica este nevoie de 2 si
decodificarea sensurilor condiționează șapte niveluri ale operațiilor de reflexivitate și cugetare ale elevului pe parcursul studierii textului: nivelul unu /lectura zero/ – citește; nivelul doi (reflexiv) – simte/consimte; nivelul trei – contemplează/meditează; nivelul patru – compară; nivelul cinci – analizează/discerne; nivelul șase – descoperă și nivelul șapte – formulează idei.
Te mai asetept, pana atunci
te rog sa citesti varianta simplificata a textului si sa-mi spui ce este asa de complicat:)

dinspre primăvară vine spre mine un zbor
cum o adiere de cântec
cum o fântână plină cu vrăbii
înfășurată în zvonuri alb-roz
magnolia
se aliniază la dreapta liliacului
cu ochii ațintiți spre peșteră
un tânăr poet ține la piept o balanță
pe un taler,
ambrozia și soarta lui Ixion*
pe celălalt,
neînțeleasa înțelepciune a Mat-ului
pășind ușor cu boceaua pe umăr
și un crocodil verde atârnat de pulpă
dar lui nici că-i pasă de fesa aflată la vedere

"păi zică lumea ori și ce..."

dinspre vară vine spre mine un zbor
cum un colb încolburat
cum o albie secată
șerpuind înțeleaptă și strălucitoare printre furtunile deșertului:-
amprenta pasului de nisip.


"păi zică lumea ori și ce
poate să spună ce-o vrea să spună"
eu merg pe drumul nebunului.


 =  re-Carmen Mihaela Visalon
Vasile Mihalache
[31.Mar.07 22:21]
Dinspre iarnă vine un țânc
cât un degetar
țintindu-mă cu praștia
în mijlocul frunții.
M-a descoperit ca pricină
adâncă a cutelor
săpate acolo de schiori somnambuli.
Cu înțelegere deplină
I-am dăruit
Un pistol Carpați.
Despre gloanțe i-am
precizat că sunt
indicate privirile.
Reci.
Nici nu i-a păsat
de pleoapa
aflată la vedere.

 =  Semn
luana zosmer
[01.Apr.07 00:03]
Uite vezi, stau asa si ma uit la poezie, poate c-am inteles-o poate ca n-am inteles.M-a dus insa cu gindul la un poet iubit,un poet al baladelor,nu vesele si triste.Villon.Si-asa ca sa fac pe desteapta las semn:
"Eu sint Fracois asta-i cusurul,
de la pris,mai dimprejurul
abea acum,legat cu snurul
va sti grumazul meu
cit trage curul...
Poezie frumoasa.as zice foarte.

 =  Semn
Vasile Mihalache
[01.Apr.07 00:14]
Poemele tale, cu deplină sinceritate, au calitatea că sunt extrem de plăcute la prima lectură.Abia mai apoi se complică lucrurile.Să nu crezi că nu iau și eu notițe.Sunt convins că vei insista pe această cale, unde mai cred că ai deja rezultate de care ești mândră.Notele de subsol sunt dovada respectului față de publicul tău.

 =  Balanța…
Chitul Grigore
[01.Apr.07 11:53]
M-am gandit si eu la nivelurile de intelegere.Ai dreptate in aceasta privinta.Totusi,a scrie la un nivel prea ridicat,bazat pe simbolistica si hermeneutica,risca sa reduca drastic numarul de cititori mai putin initiati,de nivel mediu,sa zicem,care simt frumusetea versurilor tale dar nu o pot intelege pe deplin si nici nu mimeaza ca o inteleg…Din modul cum scrii si cum iti sustii punctul de vedere rezulta ca detii un potential formidabil literar, bazat pe o cultura pe care multi o invidiaza.Este foarte dificil,insa,sa reusesti sa scrii astfel incat poezia sa poata fi inteleasa urcand pe o scara spiralata a nivelurilor si avand,in acelasi timp,coerenta si frumusete literara dar si logica.Iti doresc mult succes si perseverenta in demersul tau cat si in perfectionarea acestui stil care poate fi deja recunoscut.Astept cu interes viitoarele productii!
Nu sunt lamurit cu exprimarea “colb încolburat”.
Corecteaza “bocceaua”.

 =  Luana, Ingere pazitor pus pe sotii:)
carmen mihaela visalon
[01.Apr.07 11:07]
Ti-am scris un comm lung care s-a pierdut. Adevarul este MR. Villon este si iubitul meu, chiar daca nu acest lucru ar trebui spovedit nu marturisit.
Mai Vb.
c
PS: Daca te cheama Florina sau daca il cheama Florin: "la multi ani!

 =  Vasile Mihalachea-Priviri reci, priviri calde
carmen mihaela visalon
[01.Apr.07 11:18]
Dinspre iarnă vine un țânc de zapada
zambind
hai sa-ti acopar cu flori vaile din mijlocul frunții
astfel
schiorii vor putea sa alunece
mai usor
si o sa-ti treaca de ganduri grele
si vei invinge
asa cum batalionul nu stiu ce numar
a trecut Carpatii
si a invins
legiunea straina

si chiar daca
toate povestile eroice
nu mai au loc nici macar in cartea de istorie
exista o memorie a sufletului
in care din pacate si totodata din fericire
nimic nu se pierde
si totul se castiga
transformandu-se mai devreme sau mai tarziu in lumina

la ce e buna lumina
s-o asezam pe masa tacerii
si scufundati in ea
sa ne incalzim privirile
iluminandu-ne

PS: Cat despre poezie si commuri, nu stiu daca este corect sa explic, dar am ales aceasta cale, de cand tot felul de idioti ma acuza ca nu stiu sa scriu, dar pentru ca ei nu stiu sa citeasca.
Da. Voi urma calea mea, nu pentru ca eu vreau ci pentru ca singurul care mi-a fost asternut pentru greaua calatorie.
Multumesc,

 =  Precizare importanta
carmen mihaela visalon
[01.Apr.07 11:24]
sincer, cand am spus "tot felul de idioti", nu m-am referit la nici un comentator onest care ma critica sau nu intelege si mai ales la nimeni dintre cei prezenti pe pagina aceasta.
M-am referit la cei care practica atacul la persoana, sub forma directa sau mascata.

 =  *
radu petrini
[01.Apr.07 11:54]
stii eu nu am inteles ce e cu crocodilul ala atarnat de pulpa si nici care dintre fese este libera
adica poetul umbla cu o fesa libera si cu un crocodil atarnat de pulpa? kul ideea

in rest poema are un aer de middle ages de renastere de petrarca imi place

ps. eu ce-s? idiot?

 =  Mike, niciodata nu stim cu exactitate ce si cine suntem
carmen mihaela visalon
[01.Apr.07 12:30]
Petrini, un idiot este o persoana care are capacități mintale foarte reduse si care isi permite sa emita judecati de valoare, ca si cum el sau ea ar fi o autoritate in materie, chiar daca el sau ea nu a invatat nici macar alfabetul a ceea ce doreste sa desfinteze. Eu, daca tu o sa postezi o minunata poezie in araba, pot sa intru si sa spun ca este o vizuala reusita sau nu. Dar nu pot sa spun ca nu inteleg nimic, deci tu ai scris o tampenie. Am libertatea sa te rog sa-mi traduci. Daca tu mi-ai tradus poezia, dar eu nu am inteles nimic, nici atunci nu pot sa-ti spun ca esti sa te duci la culcare ca esti beat, pentru ca de voi citi Coranul, voi intelege la fel de putin. Nu din vina mea, nu din vina ta, ci din vina lipsei de informatii de la un moment dat. Si din lipsa "organului" specializat in a intui misterele lumii, etc, etc.
Revenind, la intrebare, chinezii spun asa: daca nu stii ceva, rusineaza-te o data si intreaba. daca nu te-ai rusinat o data, rusineaza-te toata viata. Pentru mine idioti sunt cei care graiesc stramb impotriva aproapelui, de dragul de a-i face un rau. Ei nu au nici u fel de curiozitate intelectuala, pentru ca un intelectual iscodeste si afla si nu mai poate ataca ca unul care habar nu are.
Revenind la crocodil si la fesa. In tarotul egiptean, crocodiul, simbol al instinctelor, vrea sa-l traga pe cel eliberat de ele, inapoi in ciclul reincarnarilor. In tarotul de marsellia, cainele.
In dictionarul de simboluri al lui Chevalier, se precizeaza: "nebunul este in afara jocurilor lumii. merge sprijinind-se de un toiag de aur, capul ii este acoperit de o boneta/palarie:)), de aceeasi culoare asemenea marottei, jucaria nebunilor, pantalonii ii sunt prinsi de un caine, dezgolindu-i fundul, fara ca lui sa-i pese. E un nebun va conchide observatorul, la adapost de crenelurile cetatii. Este un maestru va sopti filozoful ermetist"

PS: Dupa parerea mea cel care alege sa puna o intrebare nu este un idiot. Dupa parerea altora cel/cea/cei care se intreseaza de tarot si de poezia hermetica, este/sunt

 =  *
radu petrini
[01.Apr.07 12:44]
eu stiam o definitie mai simpla a idiotului

idiotul este o persoana care are idei dar ma rog se poate sa fie o definitie aiurea dexul zice ca este o persoana care sufera de idiotie tampit cretin imbecil
sincer mie imi sunt simpatici idiotii
is senini
nu fac rau nimanui eu cred sincer ca ma apropiu de starea de idiotenie cateodata si nu e rea starea desigur

acum am inteles ce este cu crocodilul si cu fesele


 =  si tie
luana zosmer
[01.Apr.07 13:09]
Si mie mi-a sterpelit un comm interesant cred ca o sa ma supar cu o ocazie, in momentul de fata n-am absolut nici un chef sa ma supar pe transmitatorul de comentarii, cum ziceam asta-i ce mi-a sugerat poemul tau,si desenele de asemenea.Nu-s Florina si nu-i florin.Da multam, niciodata nu strica o urare.Si tie la fel draga mea.

 =  nb.Grivei
luana zosmer
[01.Apr.07 13:11]
In comentariul precedent spuneam ca vazind cel de-al 2-lea desen cel cu ciinele agatat de picior mi-a amintit de Toparceanu,ciinele ovreiului, finalul:
" stiu proverbul zice Itzic,
ca-l avem si la ovrei,
stiu eu bine,dar e vorba
daca-l stie si grivei"
( ala din desen nu-l stie:))))))

 =  da!
carmen mihaela visalon
[01.Apr.07 13:22]
Mike,
Ca in cartile de tarot: o lama poate sa aiba predictii pozitive sau negative. Si pentru mine idiotul este un tip simpatic plin e ideii, dar crede-ma ca nu toti idiotii sunt atat de nobili ca cei din romanul omonim al lui Fiodor Dostoievski.
Luana, hai ca ma duc sa citesc Toparceanu, pentru ca nu stiu proverbul.

 =  baza de plecare
luana zosmer
[01.Apr.07 13:35]
Nu gasesti poezia, au trbuit s-o scoata le suna unora antisemita.
""Intr-un an, cinva-ntr-o vara
nu stiu unde,in ce sat
un ovrei mergind cu marfa
intr-o curte a intrat
si cum intra el pe poarta
cu desaga in spinare
hop,ca-i sare inainte
un dulau urit, si mare.

asa incepe ,ti-am dat o baza de plecare:)))))))

 =  more than 24 Hs
carmen mihaela visalon
[01.Apr.07 15:42]
cred ca textul acesta a stat prea mult la fierbinti.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !