Comentariile membrilor:

 =  întrebare
Marian Popescu
[23.Jan.07 23:50]
nu acuz autoarea de retorism, dar nu știu ce reprezintă pentru dumeaiei "premiul vieții". eu unul nu știu ce este "premiul vieții"...

 =  Marian
Ela Victoria Luca
[23.Jan.07 23:53]
era în copilăria mea (aveam vreo opt ani) un cântec franțuzesc, avea versurile cam așa: "si la vie est un cadeau/cadeau donné/cadeau repris/cadeau volé..."; uneori exact așa simt eu viața - în anume momente/întâmplări ale ei și cu anumiți oameni -, ca pe un premiu. așa a fost și azi.

Ela

 =  scuze
Marian Popescu
[23.Jan.07 23:58]
nu cunosc franceza. deci, îmi puteți traduce, bine-înțeles dacă aveți vreți... încă o dată scuze pentru nepriceperea limbei franceze...

 =  Ela, cu riscul de a ma
Dan Cârlea
[24.Jan.07 00:00]
nesimpatiza ( si mai mult ) am sa-ti spun ca un adevarat prieten adevarul, cand a fost de bine am zis de bine, acu nu. :(
Foarte multe clisee, aproape numai asta, pacat de ideea de mesaj transcendent si de maniera directa de expunere,care nu te caracterizeaza, tu fiind mai invaluitoare, mai subtila in mesaj, de regula.

Pictarea cu albastru de voronet, pacatele sangelui, lumina din cruce, apa limpede ca nu stiu ce, toate sunt clisee care descompun aceasta incercare poetica, dupa parerea mea.

Sper ca nu te superi, am zis ca sa nu te laude toata lumea, si sper sa apreciezi sinceritatea.

 =  Marian, Dan
Ela Victoria Luca
[24.Jan.07 00:03]
Marian, e doar viața drept cadou primit, luat înapoi furat.

Dan, mulțumesc, rupte de context, posibil să ai dreptate, în ansamblulul adevărului poetic, e posibil să nu. Oricum, nu modific nimic din poezia asta, niciodată, fiindcă sunt lucruri pe care sincer le-am scris întru/din/cu poezia din mine, așa cum sutn eu. Mulțumesc, nu ai de ce te scuza.

Ela

 =  Dane
Marian Popescu
[24.Jan.07 00:26]
nu vreau să intru în polemică cu tine pe un text ce nu îmi aparține mie, dar nici ție. da! e adevărat conține câteva clișee :"albastru de voroneț, păcatele sangelui, lumina din cruce" și deasemenea doamna Ela poate să fie acuzată de retorism... dar să nu uităm un lucru esențial care îl facem cu toți atunci când scriem o poezie: încercăm să o facem cât mai comestibilă pentru un public foarte larg și numeros.

 =  Parere
Andu Moldovean
[24.Jan.07 00:27]
Premiul vietii e de fapt acel "cadou"... Ela a explicat treaba asta inainte de interventia mea, ce voiam eu sa spun este ca poemul asta ar trebui bagat la atelier de insasi autoarea lui, in postura de editor. Este probabil cea mai slaba scriere pe care am citit-o in ultimii trei ani sub semnatura Elei V.L. Nu stiu ce "s-a intamplat azi" dar daca poemul de fata are vreo legatura cu aceasta intamplare, atunci ceeace s-a petrecut astazi a fost, probabil, un accident urat care nu are nicio legatura poeta Ela Victoria Luca.
P.S.
Cam stiu despre ce ar putea fi vorba, dar asta nu inseamna ca poemul nu e slab, slab de tot. Probabil in asemenea clipe ar trebui sa iei o pauza de gandire Ela... sper sa nu ma interpretezi gresit si de data asta...
Andu

 =  Marian și Dan
Ela Victoria Luca
[24.Jan.07 00:29]
Nu doresc dezbateri ardente pe acest text-dar. Aici esențial este adevărul poetic, în fiecare cuvânt scris: adevărat e albastrul voroneț, adevărat e păcatul sângelui, adevărată e apa limpede ca sufletul Domnului, adevărată e lumina din cruce. Mi-am asumat riscul unor astfel de comentarii. Dar nu doresc polemici despre cine are sau nu dreptate. Priviți în voi și descoperiți-vă adevărurile simple.

Ela

 =  Adică
Marian Popescu
[24.Jan.07 00:31]
un fel de "scopu' scuză mijloacele". scuze doamnei Ela pentru intervenție dar am comentat pe marginea acestui text pentru că am observat că foarte multă lume se cramponează de "clișee".

 =  Andu, Marian
Ela Victoria Luca
[24.Jan.07 00:37]
Andu, să fie să nu fie. Iau o pauză, dar nu de gândire. Creația e altceva. Consideră tu acest text cel mai slab al meu din ultimii 2 ani și 2 luni. Dacă aceasta îți e părerea.

Marian, nu, nu m-a deranjat deloc. Și eu am văzut că clișeul clișeelor este la modă, mai ales când uiți de esența poeziei.

Ela

 =  un poem de om bun
Cristina Rusu
[24.Jan.07 00:39]
mi se pare un poem scris din suflet, cu o linie simpla si curata. l-am simtit ca pe un poem al bucuriei. este foarte luminos. versurile sunt asezate cu grija, pictate parca. un poem de om bun, asa il vad. drag, bia

 =  Ela,
Dan Cârlea
[24.Jan.07 00:50]
imi pare rau, ma dezamagesti definitiv.
Nu stii sa pierzi, sa spui: da, domne, am dat un rebut aiurea, ii tot tragi cu simtirea si adevarul poetic, trebuie vad sa iti spun si tie ca cititorul nu e interesat de ce a simtit autorul unui text atunci cand l-a scris, de ce adevar de viata sta in spatele lui, daca textul e nul ca valoare literara, e doar infasurat in jurul unor vorbe ultrafolosite, clisee, cum se spune, asta e, tot nul ramane, il emotioneaza in cel mai bun pe autor, cum se pare ca e acest caz.

Eu nu am vrut sa pronunt cuvantul "atelier", dar asta am avut in cap, eu zic sa vezi dincolo de fierbinteala momentului,cand ai tendinta de a apara cu ghearele si cu dintii nimic, un text jalnic.

Omul puternic e puternic printre altele cand poate sa se invinga, sa recunoasca ca a gresit. Ma rog, treaba ta, mai bine vezi sa nu aluneci in panta aia a nevoii de a fi laudata, ca daca nici la asemenea text nu intelegi ca e prost ce sa mai zic de altele mai interpretabile. =  Cristina, Dan
Ela Victoria Luca
[24.Jan.07 00:53]
Cristina, e simplu. E doar simplu. Mulțumesc.

Dane, așa să fie, dezamăgire totală: jalnic, rateu, rebut, prost. Da, chiar așa: ce o fi ăla adevăr poetic? Ce o fi aia simțire? Nici nu contează.

Ela

 =  omnis determination genatio est
enache ionut laurentiu
[24.Jan.07 12:55]
eu cred ca se pot aduce argumente si fara sa ne rotim DOAR in jurul a ce inseamna atelier, reco, & stuff. sunt criterii de catalogare fade..nu e cel mai bun text al elei dar nici nu merita unele apelative. asta tine mai de seama de unele orgolii. comentarii precum "ma dezamagesti, text jalnic" ma fac sa nu cred in credibilitatea unor comentatori, sa nu zic de bunavointa. dar, intr-un model de comunicare bilateral asimetrica nu exista zona win win asa-i ?

 =  erata
enache ionut laurentiu
[24.Jan.07 12:57]
"negatio"

 =  mi-a plăcut
Adela Setti
[24.Jan.07 13:05]
e o pagină de jurnal, încadrată fără pretenții la personale, pagină de jurnal, deci nu o să mă leg de clișee cum am observat deja din alte părți. Îmi place simplitatea exprimării, linia curgătoare a ideii, sentimentul minunat redat în detaliu, replierea spre sine și deschiderea spre divin.
În privința titlului, ca să nu sune ca o înjurătură eufemistică, și pentru că am citit explicația ta, legată de proveniența nostalgică a expresiei, aș propune ceva mai simplu și mai adecvat acestora: "În numele vieții cadou". Desigur, eu propun, tu dispui :)
Adela

 =  Ionut, Adela
Ela Victoria Luca
[24.Jan.07 13:10]
Ionut, ceea ce se afla pe aceasta pagina intra cumva in negativ cu continutul acestui text. Si cu polemica noastra cea de toate zilele. da, e pe departe printre poeziile bune, e pe departe printre peoziile proaste. E simpla. Si, poate, chiar daca nu personala, acolo sa ii ramina locul. Si, de felul meu, chestia cu win-win, lose-lose o las altora. Multam.

Adela, titlul nu va fi schimbat fiindca este o parafrazare dintr-un real auzit. Si apoi, ar schimba complet firul poeziei. Care nu e incadrata la personale fiindca e slaba literar (asa cum exista mentalitatea asta; stim bine ca exista texte incadrate la "personale" si is mult mai valoroase decit "n' poezii, ci fiindca se doreste a fi "celor de astazi", cu miza pe adevar poetic si sinceritate. Multumesc.

Ela

 =  Mai bine
Andu Moldovean
[24.Jan.07 16:49]
E mai bine... pacat, ar fi trebuit sa pastrezi si varianta initiala intr-un comm, asa, din respect sau din ura, nu conteaza, pentru cei care te-au comentat :-)
Zic acuma serios, ca, desi parca simt puterea ecoului din tine a acelui "cadou facut, cadou furat" (ca nu indraznesc sa zic asta in franceza :-), as schimba titlul si ultimul vers. "Premiul vietii" in romaneste suna rau Ela!! De ce nu chiar "cadoul" asa ca in cantec... e mai simplu si mai fin... sau altceva, mai intuitiv... Ma rog, asta e,
Andu.

 =  Andu
Ela Victoria Luca
[24.Jan.07 16:51]
Nu am adus nicio modificare acestui text. NICIUNA. Doar încadrarea la personale, după comentariul tău de ieri.

Ela

 =  .
Ela Victoria Luca
[24.Jan.07 17:09]
24 ian, ora 17.02 - titlul schimbat în sintagma auzită ieri de la un scriitor. și versurile ultime schimbate și ele.
singura modificare adusă pe acets text, acum. din respect pentru solicitant.
(sensul nu era cadou. melodia era doar un motiv aparent)

 =  :-)
Andu Moldovean
[24.Jan.07 17:22]
Pana la urma psihologul uita lectia nr.1 a psihologiei, asa cum teologul uita sa spuna rugaciunea inainte de culcare.
Multumesc pentru raspuns, pana la urma asta era subiectul propozitiei "venea o moara pe Siret"
Andu.

 =  Andu, the last comm
Ela Victoria Luca
[24.Jan.07 17:58]
Andu, din păcate sau din fericire, nu uit nicio lecție, nici măcar aceea de a fi înainte de toate om întreg. Și nici măcare cele ale înțelepciunii. Cu atât mai mult cele de care pomenești. Te grăbești și la a face deducții, deși ai avea minima cunoaștere și intuiție că eu, Ela Victoria Luca, nu transform nimic bun în rău. Ci, efortul meu, uneori inutil, este invers. Dar acum nu mai contează. În numele poemului meu prost, e singurul meu comentariu pentru tine, de azi înainte. Iar texte proaste vor mai fi, asta este, pe orișice pagină.

Ela
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !