Comentariile membrilor:

 =  Sibiul, orasul in armura de cavaler medieval
carmen mihaela visalon
[04.Jan.07 21:21]
Intresant. Cred ca merita facute cat mai multe eforturi pentru a face cunoscut Sibiul, mai ales anul acesta cand a devenit o carte de vizita pentru noi toti. Anul trecut, am publicat si eu intro revista pentru femei, un articol despre Sibiu. Il atasez in loc de comentariu.

Sibiul, orasul in armura de cavaler medieval, cucereste Europa mileniului III

“Intru-n Sibiu ca intr-o incapere,/ In care adie-un nou puls de viata,/Pe partea dreapta/Am zidurile surde de tacere/, Pe partea stanga inima-nteleapta*”

Atunci cand am auzit prima data ca Sibiul, impreuna cu cochetul Luxemburg, a fost desemnat, Capitala Culturala Europeana a anului 2007, mi-au rasunat in minte celebrele stihuri eminesciene: “la trecutu-ti mare, mare viitor” si… am zarit umbrele celebrilor barbati si frumoselor doamne, care in epoci diferite, au facut cinste orasului,
plimbandu-se pe stradutele medievale, prin minunata Dumbrava, si de acolo, mai departe, pana la marginea Sibiului, spre Paltinis.
Printre ele se numara excentricul filozof de la Rasinari - Cioran, alaturi de nu mai putin celebrii sai confrati: Blaga si Constantin Noica, neintrecutul trubadur-Radu Stanca, ale carui versuri din celebra Nocturna, mi-am permis sa le adaptez ca motto pentru acest articol, dar si scriitori Agarbiceanu, Augustin Doinas, Geo Dumitrescu, Mircea Ivanescu, inconjurati de toata floarea cea vestita a Grupuli Literar de la Sibiu dar si de Wolf Aichelburg, Andrei Barseanu, Goga, Erwin Wittstock, Nicolaus Olahus, Samuel Hahnemann, si, nu in ultimul rand marii barbati: Samuel von Brukenthal - caruia Hermannstadt ii datoreaza celebrul muzeu omonim, Andrei Saguna, faimosul carturar, intemeietorul Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului, care a inzestrat cetatea cu o tiparnita, Konrad Haas, sibianul care a efectuat primul experiment cu rachete in trepte din lume, in 1551.
Despre Sibiu, orasul cu strazi in panta, turle ascutite si mesterii neintrecuti, atestat in documente inca de pe la 1191, fiecare stie cate ceva. Festivalul de jazz, Festivalul de Film documentar antropologic Astra Film Fest, Festivalul international de teatru, manifestarile folclorice gazduite de muzeu Astra, aducand din ce in ce mai multi vizitatori in burgul de pe apa Cibinului. Turistii care doreasc sa viziteze citadela inainte ca preturile sa creasca si hotelurile sa fie pline de oaspeti din toate colturile lumii, ar trebui sa-si programeze vacanta in Sibiu, pana la sfarsitul anului 2006, cei care doresc sa prinda “focul evenimentelor” inscrise in desfasuratorul celor xxx de programme culturale si sa participe la festivalurile, concertele, piesele de teatru, expozitiile anului 2007, sunt astepati cu drag, cu conditia sa nu lase rezervarile hoteliere pe ultima clipa.

Dar, sa uitam pentru o clipa oferta anului 2007, si sa aflam reteta succesului cel mai celebru obiectiv turistic al Sibiului, Complexul Național Muzeal “Astra”, de la doamna Eliza Penciu, prin amabilitatea careia am facut rost de fotografiie publicate in advertorial: “Reteta succesului muzeului nostru, ne spune domnia sa, cuprinde în esenta, doar trei elemente: unicitate, valoare si servicii de calitate superioara. Unicitatea este asigurata de profilul tematic unic al muzeelor constitutive. Piesa de rezistenta este, fara indoiala, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale “ASTRA”, situat in peisajul de vis al Dumbravii Sibiului, cu cele 2 componente: muzeul etnografic in aer liber si expozitia de scluptura moderna in lemn, cu opere realizate de reputati artisti romani si straini, inspirate din universul satului traditional. Acest muzeu, reprezentativ pentru intreaga cultura si arta traditionala din Transilvania, este mostenitorul de drept, al primului muzeu tematic din România, fondat in 1905, si cel mai mare muzeu de profil din tara. Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”, care detine colectiile Julius Bielz, Wilhelm si Gisela Richter, Erwin Ulbrich si numeroase achizitii realizate in ultimele decenii, are ca principal obiectiv conservarea și valorificarea culturii sasilor, iar Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, fondat in 1993, cu exponate din Africa si din Orient, se mandreste cu titlul de unicul muzeu de etnografie extra-europeana din Romania, ambele fiind componente ale CNM “ASTRA”. Acestor muzee, li se adauga, in stadiu de proiect, un viitor Muzeu al Rromilor, care va supune atentiei publicului importante colectii, din atat de bogatul tezaur, al celei mai controversate si mai defavorizate nationalitati conlocuitoare.
Criteriul de valoare este demonstrat de valoarea istoric-documentara, artistic-decorativa, stilistica sau tehnica a exponatelor din colectiile muzeului.
În ceea ce privește criteriul calitativ, acesta este asigurat prin diversitate, profesionalism si respectarea absoluta a traditiilor. Vizitarea cu trăsurile vara și iarna, cu saniile, a muzeului în aer liber din Dumbrava, plimbările cu lotca pe lacul de 6 ha, cazarea în spațiile proprii, servirea bucatelor si vinurilor traditionale la Cârciuma din Bătrâni sau la Hanul din Tulgheș, proiecțiile de film în pavilionul de la intrare și vizitarea virtuală a muzeului, cu ajutorul unui panou digital special, sunt nu vorbe in vant, ci realitatea ofertei nostre. In plus, spectacolele folclorice prezentate pe scena de pe lac într-o ambianță naturală de poveste, târgul meșterșugarilor, zilele Academiei Artelor Tradiționale, Festivalul Național al Tradițiilor Populare organizat după modelul „Smithsonian Folk-Live Festival” - Washington DC, asigurarea ghidajului pentru grupuri, inclusiv noaptea, demonstreaza ca Muzeul “Astra” stie sa-si astepte oaspetii cum se cuvine, si, toti turistii care stiu sa alega ce-i mai bun, ne vor trece, mai devreme sau mai tarziu pragul”


 =  Imagine
carmen mihaela visalon
[04.Jan.07 21:52]
Photobucket - Video and Image Hosting
(sursa Arhiva ASTRA)

 =  Imagine 2
carmen mihaela visalon
[04.Jan.07 21:57]
Photobucket - Video and Image Hosting
sursa: CNM "ASTRA

 =  Frumos - carmen mihaela
Edilberto González Trejos
[05.Jan.07 15:30]
wow! Frumosa imagine
Gracias

 =  Songo, gracias
carmen mihaela visalon
[05.Jan.07 19:20]
Ma bucur ca ti-a placut imaginea postata de mine. O sa caut si o sa-ti mai trimit miste fotografii din arhiva muzeului Astra din Sibiu. Pana atunci, multumesc si eu pentru ca te-ai hotrat de acolo din Panama sa pui umarul la promovarea turistica Romnaiei. Desi lucrez in turism nu stiam ca Paltinis este cea mai veche statiune montana a Romaniei. Acum, daca tot facem schimb de informatii daca ajungi in zona sibiului iti recomand o pensiune. Casa Pandora. Serviciile, ospitalitatea si hergehla de cai sunt minunate.
Ganduri bune din Romania,
Carmen

 =  Articol
Liviu-Ioan Muresan
[09.Aug.09 20:49]
deosebit. Sibiul merită o astfel de promovare. Doar acum l-am văzut. Mulțumire, domnule.
LIM.

 =  podul îndrăgostiților
Adrian Firica
[09.Aug.09 21:06]
ai uitat Podul îndrăgostiților.

când ei se sărută, vin porumbeii. li se așează pe umeri.

sunt în cunoștință de cauză!


 =  promovare (Sibiu)
Edilberto González Trejos
[09.Aug.09 21:46]
Liviu-Ioan,

Multumesc pentru cuvânt .

Salut

EDILBERTO
(Songo)

 =  Lover´s Bridge - interesant!
Edilberto González Trejos
[10.Aug.09 20:22]
meu cunoștință de Sibiu a se obține din carte și citire.

sorry I don´t know Lover´s Bridge!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !