Comentariile membrilor:

 =  do androids...
Dana Stanescu
[23.Jun.06 16:49]
Una din preferatele mele all time. Mu ma asteptam sa iti placa Sf-ul. Si daca tot m-am hotarat sa las semn aici, ti-as recomanda o carte excelenta, American Gods-Neil Gaiman aparuta si la noi la Tritonic. (eu decretasem genul asta mort dar nu e nici pe departe asa).

 =  o carte care te pune pe ganduri
puica ioana tamina
[23.Jun.06 19:45]
mi s-a parut o carte trista putin...in sensul in care iti e mila de ce a ajuns Pamatunl si omenirea, insa se afla printre favoritele mele fiind o mare fana a SF-ului.N-am inteles insa prea bine ideea lui ''Mercer'', nu mi s-a parut prea bine explicata...poate voit..poate nu.In orice caz recomand cartea oricarui pasionat de genul acesta de literatura

 =  răspunsuri
Florin Hulubei
[23.Jun.06 21:45]
Dana, SF-ul nu a murit. E viu și încă produce capodopere ale genului. Cartea e veche, dar cât de actuală! Mulțumesc de semn!
Ioana, dacă aș explica, lumea poate n-ar mai dori s-o citeasca. Mulțumesc pentru părere și trecere!

 =  un articol numai bun de discutat
Ioana Petcu
[24.Jun.06 08:01]
daca vrei, florine, putem discuta. eu iti sugerez o carte foarte buna care a disecat problema lui blade runner - e vorba de criticul david lyon cu "postmodernitatea". departe de a fi doar o scriere sf, tu ai mare dreptate sa descrii latura filosofica a romanului. uneori simt ca viitorul intreg e distopic...
discutia e deschisa

 =  Ioana
Florin Hulubei
[24.Jun.06 11:02]
Desigur că e deschisă, Ioana. De altfel, Phillip K. Dick era de formație filosof, deci nu miră deloc latura filosofică a romanului. Sunt de acord că omenirea se îndreaptă către un viitor distopic. Semnele sunt cât se poate de clare. Mulțumesc, am să caut David Lyon! Pentru mai multe detalii citeste si aici: www.brmovie.com. Pentru alte discutii, adresa din pagina mea personala. Multumesc de trecere!

 =  ...pot sa ma bag si eu pe fir:)?...
alexandru cosmescu
[25.Jun.06 01:57]
dick face intr-adevar niste chestii tare faine...

una dintre legaturile posibile cu postmodernitatea ar fi simularea de care vorbea baudrillard - un alt nume interesant in contextul asta...

si un link, daca e sa continuam discutia - un text demential de mr. philip k., care deschide tare multe piste de interpretare pt. romanele lui... e intitulat 'how to buid a universe that doesn't fall apart two days later - o chestie pe care dick stie s-o faca de minune: http://deoxy.org/pkd_how2build.htm

 =  exact
Ioana Petcu
[25.Jun.06 19:01]
da alex, despre asta discuta lyon in "postmodernitatea" - despre simulacrumul in care traim. clonele care vor sa-si recapete o identitate. si poate ca "vinatorul de recompense" e si dinsul in cautarea sinelui. pentru ca pierderea interioritatii din cauza artificialitatii (si ceea ce androizii asta sunt chiar) e o directie a teatralizarii realitatii. daca ar fi fost utopie, aceasta n-ar fi putut decit sa fie distopica. ma uit si eu pe linkul ala si-o salutare lui florin

 =  atentionare
Dana Mușat
[25.Jun.06 20:17]
mi se pare mie sau textul asta e de doua ori pe prima pagina?

 =  re:
Florin Hulubei
[26.Jun.06 07:03]
Alex, mulțumesc de link și de trecere!
Ioana, distopică este realitatea chiar azi! trăim în lumea mașinăriilor, care par mai umane, uneori, decât înșiși oamenii. Cred că războiul lumilor nu e departe de a se declanșa. Te salut și eu!
Dana, numai un editor te poate lămuri despre ce este vorba!

 =  omul in cautarea creatorului sau
Anghel Pop
[25.Aug.06 18:53]
Filmul "Blade Runner" a fost ales cel mai bun film din topul filmelor preferate de oamenii de stiinta, fizicieni, astronomi, geneticieni, biologi, medici, etc.
Ceea ce spune mult.

In alta ordine de idei, toata lumea e atrasa de identitatea androizilor care se ascund printre oameni si vor sa devina oameni.
Dar in ultimul timp tot mai multi savanti incep sa conceapa omul ca pe o masinarie construita de altcineva. Hoyle presupune ca de extraterestri care au diseminat viata la intamplare in spatiul cosmic prin spori de fungi, virusi, etc. Dawkins presupune ca noi suntem "masinarii create de gene" pentru supravietuirea acestora.

In definitiv, oricine crede ca Dumnezeu a creat umanitatea nu vede omul ca pe un robot inteligent, construit conform unui "design inteligent" de catre un Creator, si bazat pe neuroni, proteine, aminoacizi in loc de metal si ulei?

Proiectul e acelasi. Daca ai vrea sa construiesti nano-roboti autoreplicatori care sa perpetueze viata in univers, modelul ADN e cel mai bun din cate ai putea concepe.

Si atunci "Blade Runner" mi se pare mai putin o discutie asupra constiintei de sine la androizi (prea indepartata in viitor), cat o cautare a identitatii OMULUI si a creatorilor sai, oricare ar fi acestia, pe care Dick o intreprinde.

Daca inlocuiesti angoasa androizilor, care ii impinge sa isi riste viata cautandu-l pe creatorul lor la corporatie, cu angoasa omului care isi cauta neincetat creatorul, atunci cercul se inchide perfect.

Nu degeaba in biografia lui P.K.Dick "Eu sunt viu, voi sunteti morti" (de la Nemira) se face legatura intre faza power flower prin care trecea in momentul scrierii cartii si casatoria cu singura femeie care l-a iubit si inteles cu adevarat.
Iar umanitatea calda si interogativa se simte cel mai bine in acest roman al sau.

Pacat ca Ridley Scott a scos niste scene foarte importante din carte cand a facut filmul: exact oile electrice din titlu, care sunt atat de importante in carte ca simbol apocaliptic al degradarii ecologice.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !