Comentariile membrilor:

 =  Se zice că...
Gârda Petru Ioan
[25.Feb.09 07:33]
Lui N.Bun i-au dat, mon cher,
Două sticle de Bitter,
Doar că una, faptă gravă,
Era plină cu otravă.

Bittér, ma cheri?

 =  Mai vrei?
Rodean Stefan-Cornel
[25.Feb.09 10:15]
Elena,
Jocurile de cuvinte cu pseudonimele domnilor Bunduri și Vrânceanu par interesante, dar prozodia catrenului este, din nefericire, slabă (ai spus într-un comentariu că aștepți nerăbdătoare pe mai mulți epigramiști să-ți critice producțiile, deci eu îți îndeplinesc rugămintea).
Conform dicționarelor (DOOM pag. 90), "bitter" se pronunță cu accentul pe "i", deci, nu rimează cu "cher", care are accentul pe "e"; este ca și cum ai rima "Venus" cu "nu-s", sau "ceva" cu "Deva", ceea ce "nu merge" chiar deloc (pe lângă faptul că nu este corect, sună și groaznic...).
Apoi, versul al treilea este "ieșit din ritm". Celelalte versuri s-ar putea citi în trohaic (cu o mică îngăduință, acceptabilă, la al doilea), dar pentru ca al treilea să fie citit în același tip de ritm, ar trebui să pronunțăm "Salvarea" cu accentul pe prima silabă, ceea ce este total nefiresc.
Repet, am dat aceste explicații, la rugămintea ta. Dacă pe viitor nu mai vrei, să spui, altfel voi mai interveni, deoarece în opinia mea, ai spirit de observație, ai inteligență, umor, cultură, experiență de viață, ai dorință, deci ai condiții pentru a progresa în acest domeniu.
Cu prietenie,
Cornel

 =  Cornel
Elena Malec
[25.Feb.09 19:59]
Iti multumesc de interventie si nu ma deranjeaza in niciun fel critica.
Doar ca am o nelamurire. Am vazut multe texte char poezie lirica in care de deragul rimei exista un accent grafic pe unele cuvinte asa incat le pronuntam ...nefiresc. Din pacate nu am acum exemple. Nu se poate sa nu stii la ce ma refer. E vorba de licenta poetica. Intrebarea mea este daca nu se aplica si in cazul epigramei.
Te astept oricand pe text cu analize cum nu am veleitati de autor, ci doar fac asta ca pe un exercitiu mintal, intelectual.

 =  Licențele poetice
Rodean Stefan-Cornel
[25.Feb.09 20:16]
Elena,
Eu am postat mai multe note de studiu, sub titlul "Învățăm împreună" și în episodul 10, parcă, am scris și despre licențele poetice. Nu vreau să reiau aici toată teoria, dacă tot este postată separat și sistematizat, dar spun că, din ceea ce am studiat rezultă că la epigramă și la alte poezii cu formă fixă și de mărime relativ mică (rondel, triolet, sonet ș.a.m.d.) nu se acceptă licențe de niciun fel, prozodia trebuie să fie corectă din toate punctele de vedere.
Cornel

 =  excelent
Elena Malec
[25.Feb.09 20:30]
Cornel, am gasit seria articolelor pe pagina ta si le voi citi pe indelete. Multumiri.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !