Comentariile membrilor:

 =  Da
Liviu-Ioan Muresan
[19.Jan.09 18:52]
Asta chiar imi place. Are un aer arhaic, dar da bine, ca un descintec intercalat cu un cintec de leagan. Interesanta formulare.
LIM.

 =  micul refuz
Victor Potra
[19.Jan.09 19:05]
LIM, uite că fără să vreau aproape, s-au adunat 6 poezii pentru copii. Cât despre aerul arhaic, îmi place să reînvii termeni care au tendința să fie uitați de generația actuală. :) Este micul meu refuz în fața modernismului :))
Seară liniștită,
Victor

 =  domnule Potra
ioan albu
[19.Jan.09 19:11]
asta e o poezie pentru mame, un fel de cantec de leagan si nu o poezie pentru copii. un copil care e la varsta de a recita poezii si caruia mama inca ii aduce pe buze sanul ...

 =  nice
ioan albu
[19.Jan.09 19:14]
am citit poezia observand numai din ce colectie e, nu si titlul :)

 =  Mulțumesc pentru a,b și c :)
Victor Potra
[19.Jan.09 19:23]
Domnule Albu, mulțumesc pentru citire, pentru revenire și pentru onestitate :)
Seară caldă,
Victor

 =  de ce nu?
Nache Mamier Angela
[20.Jan.09 10:51]
acest gen nu e usor
dar cum parinti si copii devora cartile ...de ce nu...
un ilustrator inspirat si câteva "berceuses" ca aceasta, pot face placere la mai multe generatii ,mici si mari

 =  Citesc cu plăcere, dar și cu atenție...
Rodean Stefan-Cornel
[20.Jan.09 11:45]
Întotdeauna mi-au plăcut poeziile pentru copii, iar acum, de când sunt și bunic, le citesc cu și mai mare atenție și plăcere (ca să nu mai punem la socoteală faptul că soția mea este o educatoare foarte pasionată de meseria ei și literatura pentru copii este la loc de cinste în casa noastră).
În opinia mea, poezia de mai sus este foarte bună din toate punctele de vedere, are un mesaj foarte clar, limbajul este ideal pentru un cântec de leagăn, rimele alese, fără a fi facile, simpliste, sunt simple, firești și ușor de memorat de mămici (și de copii). Sunt câteva figuri de stil deosebit de inspirate, în opinia mea ("lacrimă de apă dulce", "căușul înălțat
peste somn înseninat", "plânsul zorilor"), iar altele sunt cel puțin "interesante" ("lingoarea norilor"). Remarc în mod cu totul deosebit finalul, care, accentuează foarte bine devotamentul mamei. Deci, mama nu spune "până când te vei face mare (sau, "te-i face mare"), ci "până când te voi face mare" (sau, "te-oi face mare"); adică, eu te voi face mare, eu răspund de asta, nu te vei face mare, tu singur, la întâmplare.
Ar fi o foarte mică problemă, de finețe, care nu afectează, totuși, foarte mult poezia. Se știe că ritmul unei poezii se apreciază nu numai din punct de vedere tehnic, după modul de realizare prin alternanța regulată a picioarelor metrice. Un ritm este de foarte bună calitate și dacă tipul de ritm ales este în perfectă concordanță cu mesajul textului. Ritmul trohaic, ales de dumneavoastră este perfect realizat din punct de vedere tehnic, dar fiind vorba de un cântec de leagăn eu cred că era mai potrivit un tip de ritm bazat pe picioare în care se începe cu o silabă neaccentuată (iambic, amfibrahic, anapestic), cunoscându-se faptul că ritmul trohaic și celelalte care încep cu silabe accentuate sunt "mai săltărețe", mai dinamice.
Cu cea mai mare admirație pentru diversitatea genurilor și speciilor abordate, pentru talent și consecvență,
Cornel Rodean


 =  Re M. Mamier, dl. Rodean
Victor Potra
[20.Jan.09 12:29]
Madame Mamier, mulțumesc pentru încurajări :) Vom vedea ce va mai ieși din capul acesta, plin de năzbâtii... :))

Domnule Cornel Rodean, este primul lucru care mi se pune pe acest site, despre ritm, cu cap, coadă și înțeles. Extrem de util comentariul dumneavoastră, și documentat!
"te-oi face mare" e o formă intenționat ambiguă, dat fiind că poate însemna și "te voi face", și te vei face". Desigur că citirea protectivă este cea duioasă...

Mulțumesc,
Victor

 =  "Sa adormim", ne spune poetul
florian abel
[20.Jan.09 12:53]
E drept ca imaginea lui Victornada, cel care starneste furtuni prin Agonie, asociata cu literatura pt. copii e asemanatoare cu a lui Hitler imbracand papusi, dar pana la urma ne obisnuim. Pe mine, unul, m-a adormit dar cand m-am trezit, mi-am adus aminte ce anume m-a bulversat la neuron.
Am cresut si traiesc la tara si aici o sa mor (nu eu vreau asta ci restul satului) si aici e un obicei, ca intre doua de "buna ziua" sa auzi 10 injuraturi. Una dintre preferatele genului tine de uscatura, adica: "uscati-s-ar mainile", "sa te usuci ca...(si urmeaza exemple)", "usca-ce muiere, cum se usca...(muzica populara banateana) etc.
Intelegi de ce am avut un mic frison la sfarsitul acelei superbe metafore "gust de cald sa te..." usuce ma duce imediat cu intelegerea spre...
E greu de gasit cuvant potrivit, dar poti opera o shimbare care sa nu afecteze fluenta, ceve gen: "San de buze sa-ti atinga/ Gust de cald pe ochi te ninga", la catai magazia de metafore are universul, se gaseste, slava slovei!

Cu stima, pe raspunderea mea, Floribel

 =  Dacă vă interesează...
Rodean Stefan-Cornel
[20.Jan.09 13:10]
Domnule Potra,
Mulțumesc de aprecierile privind comentariul meu și, dacă doriți, puteți în câteva minute să vă reamintiți cele mai elementare probleme despre ritm, rimă, măsură, cezură, figurile de stil în poezie etc., citind cele 10 episoade postate de mine la "Personale", cu titlul "Învățăm împreună". O să le găsiți foarte ușor intrând pe pagina mea și o să le parcurgeți la fel de ușor, deoarece sunt scurte, sistematizate și concise.
Cornel Rodean

 =  uscat ca la Pampers, Floribel :)
Victor Potra
[20.Jan.09 13:15]
Floribel, zi și tu Cassius Clay, ceva, nu Hitler :)) Cine știe cine te mai ia ad literam... :))
Înțeleg ce vrei să spui în privința conotației verbului "a usca"... O să reflectez, dar nu e așa simplu de schimbat cum pare. Primo, acolo e un contrast de reliefare cu lacrimă și sân/alăptare. Secundo, e o opoziție cu ce urmează, nori, plâns... Acum, că mi-ai pus problema, pare că uscat joacă rolul de pivot al primei strofe...
Pe de altă parte, dacă ar fi să mă iau singur la mișto, aș zice că, psihologic, această folosire a termenului uscat relevă viața la oraș dusă de autor. Fericit și uscat, ca în reclamele la Pampers, nu? :))))
În fine, acu' mi-ai aruncat-o mie-n curte, oi vedea ce-oi face cu ea (problema)... :))
Mulțam,
Victor




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0