Comentariile membrilor:

 =  despre *pogorarea* domnului Eminescu în ochii cititorului...
ioana matei
[16.Jan.09 15:38]
da, și eu doresc să-l întreb ceva pe "domnul acesta numit Mihai Eminescu"...dacă a *aflat*, între timp, ce este Iubirea...sunt sigură că o căuta cu toată ființa lui...și că a scris Poezie despre asta...


 =  un reporter "hârșit în rele"
Victor Potra
[16.Jan.09 00:32]
Remarcabilă idee! Ai făcut, meseriaș, o radiografie scurtă, cu valențe culturale, datorită sensibilității la subiect.
Nu vreau să dezvolt acum ce concluzii/dezvoltări îmi umblă prin cap, că am învățat de la cineva să fiu prudent cu ce scriu când am oareșce la bord... :)
Totuși, trebuie spus, că pulsul unei societăți moderne apropos de receptarea culturii, nu e de luat (doar) de la oameni de cultură, ci și (mai ales) de la jurnaliști, ca fiind fin cunoscători ai gustului public.
Brava "Sile", ideea cu "ce ai vrea să-l întrebi" relevă un reporter "hârșit în rele", atașat unui scop "alb" :))
Să trăiești,
Victor

 =  Victor contează mai puțin ce suntem și mai mult ce putem deveni
florian stoian -silișteanu
[16.Jan.09 01:27]
Mă bucur mult că ai spart gheața. Vezi...eu am strigat doar și..nu asta e important.Faptul că am îndreptat o direcție unor colegi din breaslă e mai puțin relevant.Aș dori să ne punem în locul jurnalistului un preot în locul preotului un strungar în locul strungarului un matematician în locul dânsului un medic și...tot așa. Poate că în felul acesta întrbând iată în cazul de față închipuind pe domnul Eminescu poate că în felul acesta putem descoperi în noi ce fel de nație suntem ai cui ce dorim cât de buni cât de răi ce putem îndrepta ce anume putem schimba cum să respectăm cui să strigăm...și tot așa bătrâne până când...până când? Era frumos așa spontan să aflăm domu Victor ce întrebătoare ar fi avut dânsului poetul Mihai Eminescu?

 =  Întrebare către Eminescu
Victor Potra
[16.Jan.09 01:38]
L-aș întreba câtă importanță crede că a avut în reinventarea României (de atunci) "înhăitarea" cu Creangă și Caragiale. Ar fi reușit singur să "standardizeze" limba română literară? Să expună grotescul politicului? Să sfâșie pudibonderia?
După părerea mea, aceștia sunt trei "rebeli" culturali care au inventat din aproape nimic România culturală modernă.
Reluând întrebarea: Eminescule! Erai doar tu de ajuns? Și dacă nu, ce e frăția aceea de ne scapă în ziua de azi?
Și un adagiu personal... Eminescule! Cine ți-a dat voie să mori? Pe mine m-ai întrebat?

Victor

 =  Întrebarea mea
Călin Sămărghițan
[16.Jan.09 07:45]
Domnule Eminescu, a meritat? Sau nu?

 =  Am stat și m-am întrebat
Călin Sămărghițan
[16.Jan.09 07:58]
Florian, după ce am scris rândul de mai sus am stat și m-am întrebat: de ce am spus "domnule Eminescu", așa cum ai spus și tu, iar nu demult, altui poet îi spuneam simplu, Nichita. Și cred că am găsit și răspunsul: Eminescu este deja un mit, Nichita este un prieten. Am greșit?

 =  *
Dana Banu
[16.Jan.09 09:13]
un material care păstrează decența, nu îl transformă pe Eminescu iar și iar într-o păpușă de cârpă aruncată aiuristic-pompieristic, metaforic prea apos-lăcrimos, de la unul la altul, las semn de vizibilitate aici pentru că eu una am citit cu atenție până la final, da, un material care captivează și ține atenția vie, întrebarea e inteligentă și jucăușă oarecum, unele răspunsuri chiar savuroase


salut, Florianule


PS: întrebările mele ar suna cam așa "Să știi că mie îmi place cum scrii, Mihai, da' tu cum trăiești? ți-e bine? ai nevoie de ceva? vrei să fii prieten cu mine?"


dana


+ semnul
Dana Banu
[16.Jan.09 09:14]
revin, am uitat semnul

 =  To be or să nu scri... this is a version.
florian abel
[16.Jan.09 09:28]
L-as ruga sa citeasca o zi poezie contemporana si apoi sa-mi spuna daca mai e de acord sa-l numim poet.

 =  revin cu o scurtă precizare
Dana Banu
[16.Jan.09 11:42]
cred că ar fi mai frumos titlul fără virgula aceea

:)

 =  sile
Eugenia Reiter
[16.Jan.09 15:38]
eu nu stiu ce l-as intreba. depinde
as astepta intai sa ma priveasca
dar sigur ca m-as fastaci

frumos text
felicitari pentru idee

 =  o chestiune de timp de prelungă tăcere o întâmplare a ființei cumva...o precizar
florian stoian -silișteanu
[16.Jan.09 15:19]
se cuvine să menționez că în situația dată nu se cade să intervin cu absolut nimic asupra comentariilor fiindcă după cum am subliniat după cum observați poarta se află deschisă absolut deschisănu din pricina unui ins a mea ci din poate dorința unui destin la care martorii vin din timpuri îndepărtate apropiind.Astfel cred că se explică și demersul acesta. Suma acestor comentarii, atitudinea, mesajul întrebărilor dumneavoastră, ale noastre în general sunt ca mărul abia pârguit și căzut în iarba verde și înaltă a vieților noastre. Eu unul ca ucenic scriitor la ziar aș fi pus iată în pagina poezie.ro aș fi pus articolul acesta undeva la recomandate fiindcă nu silișteanu e important aici fiindcă nu clar nu avem de a face cu drumul absolut întâmplător al distanțelor în poezie ci cu un fel de tulburare a pietrelor în poezie. Așa mulți dintre dintre cei care poate ar fi dorit să întreprindă cumva acțiunea unei întrebări vor fi având șanse mai mici.Dar una peste alta e bine și așa....e în interesul lăuntric al nostru al poeziei al ființei.....

 =  Trei opinii și trei întrebări
Rodean Stefan-Cornel
[16.Jan.09 19:34]
Foarte interesantă ideea articolului, mulțumesc autorului și comentatorilor!
Excelentă întrebarea pe care și-o pune domnul Sămărghițan (aceea cu modul de adresare diferit, către Eminescu și către Nichita), este un subiect interesant, poate fi analizat din multe perspective.
Doamnă Dana Banu, în opinia mea, virgula din titlu nu este întâmplătoare. Cred că prin această virgulă ni se sugerează că avem prilejul de a vorbi despre "Domnul Eminescu", că "Domnul Eminescu" este subiectul principal, iar faptul că acesta este "luat la întrebări de ziariști" este doar un pretext, ziariștii fiind "personaje secundare".
Eu l-aș întreba pe Eminescu:
- Care sunt cele mai mari trei neadevăruri care s-au scris despre dumneavoastră?
- Dacă pentru opera poetică ați fost denumit "Luceafărul Poeziei Românești", "Poetul Național" și "Poetul Nepereche", cum apreciați ceea ce ați scris ca prozator și ziarist?
- Care este eminescologul preferat de dumneavoastră?
Felicitări domnule Silișteanu!
Cu deosebită prețuire,
Cornel Rodean

 =  UN LEU PENTRU STATUIA DOMNULUI EMINESCU
ion burhan
[17.Jan.09 07:17]
Felicitari domnule Silisteanu pentru ca-l numiti Domn pe acela pe care unii domni,respectabili si poate venerabili,mai mult sau mai putin constienti de ceea ce fac,doresc sa-l numim ca pe un substantiv comun,eminescu.Felicitari si pentru ca ne reamintiti ca Domnul Eminescu e un vesnic contemporan al nostru , caruia-i putem adresa,iata,cu naturalete dar si pretuire,intrebari din actualitate.Confrate deplin al tuturor jurnalistilor liberi,cel care trudea singur in redactie,ingrijorat de starea natiunii sale,in verile toride si prafuite cand protipendada bucuresteana plecau in exod spre racoarea muntelui,Domnul Eminescu merita un semn material al respectului jurnalistilor romani-o statuie pe soclul eliberat de tartorul calvarului romanesc,Lenin.Este emblematic pentru nepasarea noastra acel mot indecent pus pe acel soclu de aproape 20 de ani in care niste minti diabolice au postat trei suporturi pentru steaguri-unul al Romaniei,altul al partidului de guvernamant si al treilea,probabil, al ocupantului necunoscut la vremea aceea.Haideti sa facem o reparatie morala si sa lansam actiunea UN LEU PENTRU STATUIA DOMNULUI EMINESCU DIN FATA CASEI PRESEI LIBERE.Eu mi-am facut datoria sa va spun pentru ca mie, personal,mi-e rusine sa mai trec pe acolo.Stiu ca un preot,fost detinut politic, a asistat la demolarea demonului estic dar sunt inca alti tartori nevazuti, cu grade in ierarhia intunericului care nu se indura sa paraseasca locul,fara o exorcizare profunda.Intamplator,ieri,confratele nostru ,Grigore Vieru,a suferit un accident straniu.Mai alataieri, sotii TEODOROVICI,tot intamplator.Fericiti cei saraci cu duhul,ramanand pana la sfarsit grafomani senini.

 =  Domnu Burhan mi se pare că vă purtați ca o cocotă
florian stoian -silișteanu
[17.Jan.09 17:14]
Am recitit de câteva ori comentariul dumneavoastră. Din cei 413 de cititori sunteți singurul care cred că nu înțelegeți absolut nimic. Domnu Burhan ce ai bre domnu Burhan după cum oricine poate observa nimeni dar absolut nimeni nu l-a urcat și nici coborât pe Mihai Eminescu nici de pe soclu nici din manuale nici din conștiință cel puțin în materialul de față...nici...cu toate eforturile disperate ale unor disperați nefericiți care au umblat și la crucea lui Nichita Stănescu și ale altor oameni care au putut intra în istorie prin ușa din față oameni care prin opera lor au lăsat ceva în urmă...dar mă rog așa ca să nu cad în capcana dumneavoastră vă repet:Domnu Burhan tema, direcția acestui mic material acestui neînsemnat articol cum doriți să-l numim...este simplă domnu Burhan...pu și simplu să adresați o întrebare .Nu vă obligă nimeni la nimic dar este bine uneori să apreciem punctual o atitudine adică să nu umblăm pe lângă subiect cum se spune.Altfel cred că riscați să vă purtați ca o cocotă.Iertare că pun problema așa....Să ne auzim cu bine...Chiar așa domnu Burhan dumneavoastră cam ce întrebare.....

 =  n-am intrebari,domnule
ion burhan
[17.Jan.09 20:50]
Imi cer iertare,domnule Silisteanu,ca v-am adus in situatia de-a ma jigni.Da,am fost mai neconventional si in plus am cam abuzat de prilejul pe care dumneavoastra l-ati lansat, expunand o parte din angoasele unei generatii care a trecut prin multe-multe si a albit prematur...scuze.Speram ca unele conexiuni sa se integreze firesc in tema si sa nu deranjeze.Domnule,dar chiar a spus doamna ca era obligatoriu sa intram in joculetul acesta?Sa mi se traga de la faptul ca eu n-am fost niciodata la gradinita si nu prea stiu sa pun intrebari?La vremea aceea,la noi in Muscel, prin ceeea ce numeam noi GRADINITA puteai sa dai de..carabine.Iertare,iarasi bat campii.N-am intrebari,domnule.Nu obisnuiesc.

 =  Domnule Burhan
florian stoian -silișteanu
[17.Jan.09 22:18]
Chiar nu am vrut să vă necăjesc dar zău că nu pricep unde vreți să bateți.Imi cer scuze pentru tonul meu poate nepotrivit dar și dumneavoastră prea lăsați loc de intrepretări.Un pic mai concis mai la obiect mai la punct ochit punct lovit și totul cred că ar fi mult mai limpede!

 =  &
Marina Nicolaev
[17.Jan.09 22:29]
O idee minunată de a ne aminti de Mihai Eminescu.
În anumite locuri (...)
"Eminescu n-a existat"...nici măcar Marin Sorescu...

 =  o baie in derizoriu
ion burhan
[24.Jan.09 08:56]
Pentru mine,iata, un prilej,,minunat,, de-a face o baie rece in... derizoriu.Ajunga zilei rautatea ei.O accept cu smerenie veche de dragul momentului pe care am dorit sa-l marcam cumva.Acel soclu gol din fata Casei ziaristilor,mi se pare emblematic pentru incoerenta si nepasarea noastra fata de valorile nationale.Mentin insa ,cu precizie de arma cu luneta si nu de prastie de tras in vrabii,ideea de pune de-a pune pe soclul gol al statuii lui Lenin o personalitae romaneasca reprezentativa si pe cine altcineva decat pe EMINESCU.Cine trebuia sa inteleaga,a inteles.

 =  așa este Domnule Ion Burhan...uneori mă trezesc târziu înțelesului
florian stoian -silișteanu
[24.Jan.09 12:23]
Cu câteva zile în urmă am fost sunat de bunul prieten poetul Aurel Sibiceanu. Mi-a spus că am fost încordat că dumneata de fapt altceva doreai să mă faci să înțeleg...și iată domnule Ion că ai reușit și bine că ai avut răbdare că uneori treaba asta cu răbdarea ne dă jos ne dă de+a dura ne învârte și amețește.Sigur ce frumos ar fi ca Mihai Eminescu să se vadă și din locul de care dumneavoastră pomeniți.Ar fi grozav ar fi înălțător. Poate fac facem un demers....mulțumiri

 =  Doamne ajuta!
ion burhan
[26.Jan.09 01:11]
Doamne ajuta ,domnule Salisteanu ca ati gasit pana la urama cararea catre mine si putem vorbi,cu bucurie,iata o limba comuna.In fond,cum spun sf.parinti,SFARSITUL va veni cand oamenii nu vor mai gasi cararea unii catre altii.Unii spun ca exista un hiatus de comunicare intre generatii dar eu n-am crezut niciodata in asta,nici cand eram tanar.Dimpotriva,batranii de atunci m-au invatat multe lucruri bune iar eu le-am oferit entuziasmul generatiei mele.Despre rabdare...ce sa spun,.. prin ea am reusit sa supravietuim prin pustiul rosu.Cu preturile de rigoare.Cunosc bine graba tineretii de oricand si de aceea nu e nevoie de justificari.Rabdarea si experienta noastra,a celor mai varstnici si spiritul vostru franc si lipsit de inhibitii,pot face o arma secreta redutabila in a ne pastra identitaea nationala far de care Europa ar fi mai saraca.Depinde de voi daca vreti sa vedeti miza.
Cat despre proiectul cu pricina,eu ma straduiesc in unele medii provinciale sa facem ceva,dar tare mult ne-ar ajuta entuziasmul vostru,al celor tineri,in plina cariera, mai ales daca aveti si unele deschideri in media romaneasca.
cu stima,
ion burhan

 =  Eminesciana
Pandele Maricica
[03.Feb.09 13:48]
Permiteti-i Domnului Eminescu sa va raspunda la unele intrebari. Daca veti citi cartea "Eminesciana" veti afla cu siguranta mai multe. http://www.poezie.ro/index.php/personals/189848/index.html

Cu respect,
Mari

 =  Pandele Maricica
florian stoian -silișteanu
[07.Feb.09 19:55]
am dat fuga și am citit și în bună măsură apreciat. apoi l-am sunat pe George Stancă și i-am urlat în receptor un salut de genul Bătrâne Pandele...etc etc și George boierul nu m-a repezit și nici lăsat să cred că el este Pandele.Desigur demersul nostru are căutare în aflare de răspuns. Recomand la rând citirea pe care prietenul Maricica o îndeamnă la acel articol cu trimitere chiar în comentariul domniei sale.

 =  aceasta e intrebarea
ion burhan
[22.Mar.09 19:03]
-De ce ,domnule Emninescu ,v-a fost si va este inca ignorata activitatea de ziarist?

 =  Da domnule Ion Burhan este întradevăr o întrebare. Ne poate ajuta cumva Miron Ma
florian stoian -silișteanu
[23.Mar.09 00:53]
Sigur este o întrebare pe care multă lume o adresează.Poate fratele Miron Manega pe care-l cunosc trudind asupra adevărului Eminescu o să fie cumva dispus să alăture un link sau mai multe pentru că știu sigur că are răspunsuri

 =  ma bucur ca dezbaterea s-a dezghetat
ion burhan
[23.Mar.09 14:48]
In primul rand ma bucur ca dezbaterea acestui subiect s-a dezghetat,pentru ca e esential sa stim adevarul despre cel mai mare ziarist si cea mai mare constiinta romaneasca pe care am avut-o.Ma doare cand facem jocul ne-prietenilor nostri ignorandu-ne valorile care ne-au dat coerenta si ne-au facut sa nu ne spargem in mii de cioburi precum oala de lut a profetului IEREMIA.Pentru PACATUL DEZBINARII,al lipsei de coerenta ca neam,Dumnezeu hotara in vechime,prin voceA profetului, o sentinta ca aceasta:,,Tocmai asa voi zdrobi pe poporul acesta cum se sparge vasul unui olar,fara sa poata fi facut la loc.,,-IER.19,11.
Eminescu,ziaristul, e profetul nostru.Scriitorii,in general,prin faptul ca sunt deschisi inspiratiei ca taina divina,pot deveni CONSTIINTE DE NEAM,dupa voia divina care nu doreste nebunia construirii noului turn BABEL.STIM CU TOTII ARHETIPUL ACELEI INTAMPLARI STRAVECHI SI CONSECINTA EI NEFASTA.Nu stiu de domnul Miron MANEGA,sunt un ins fara contacte in lumea literara oficiala,dar e binevenit in tabara acestei idei.

 =  si astia sunt Ei?
ion burhan
[23.Mar.09 14:48]
iaca pozna,ca s-a strivat prastia,domnule silisteanu,tocmai cand incepuse sa traga bine la tinta.si astia sunt Ei?




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0