Comentariile membrilor:

 =  părere
Anghel Pop
[31.Dec.08 13:55]
Unele aforisme probează scăpărări de geniu, altele se cufundă în prolix și explicitare (gen "demența, alienarea, marginalizarea, naufragiul, afazia, epilepsia sau Poezia"), altele sunt simple glose la gândirea cioraniană ("Privește consacrarea ca pe o sinucidere, nu publica decât dacă ești pregătit să crăpi...").

Greșeli de redactare: Nietzche, Stoljenițân, tătăroiacă, etc. Plus cacofonii multe, gen "ca cele".

"Femeii iubite tu îi dai inima, dar ea cere mai mult, cere sufletul" îi aparține lui Bob Dylan, nu lui Pittiș (I give her my heart, but she wanted my soul).

Dar, trecând peste imperfecțiuni, am descoperit aici o inimă vie, de care lui Gogol nu i-ar fi fost rușine, o căutare neliniștită a la Berdiaev, un spirit chinuit metafizic al subteranelor românești (prin care s-ar fi pierdut însuși Dosto), un suflet expus nouă cu toate "rănile-vagin", credibil, impresionant. Se simte studiul până la tocire al Caietelor lui Cioran în stil și parafrază, lucru recunoscut și asumat de către autor, uneori supărător urechii stilistice, alteori bine strunit.

Nu mai citez ceea ce mi-a sunat bine, ar fi prea multe cugetări. Dar mărturisesc că aș mai citi...

An Nou Gnoseologic să ai!

 =  symposium de și cu ocnași
Adrian Firica
[31.Dec.08 17:54]
citindu-ți textul am întrevăzut „Symposium-ul” ăsta de și cu „ocnași” ...
dacă nu te supără, am să vin însoțit de doi Diogeni: de ăla din Sinope și de ăla din Laertia.
fii convins că vor completa cum se cuvine lista invitaților, sau/și a discuțiilor, care cu cinismul, care cu scepticismul caracteristice fiecăruia dintre ei; ultimul, n-ar fi exclus să mai aibă de adăugat ceva în al său PERI BION KAI APOPHTEGMATON TON EN PHILOSOPHIA EUDOKIMENSANTON.

 =  apoflegme
serban georgescu?
[01.Jan.09 13:17]
Anghel, multam, am facut corecturili, cea care m-a siderat si pe mine a fost cea cu Nietzsche (4 consoane la rand cam nasol pentru o limba de roman), admir acuratetea.

Treaba cu Pittis o banuiam, pt ca stiam ca are multe remake-uri dupa Dylan, dar nu mi-a trecut prin cap sa varific taman cantecul ala, am scris gandul dupa o amintire

Adrian, ma duc pe google sa caut o injuratura pe tiganeste, stai putin...

...n-am gasit nimic, uimitor, nu i-a trecut nimanui prin cap sa faca un dictionar de injuraturi tiganesti??? incredibil

tineam neaparat sa-ti zic si eu una, ca vad ca si tu ma injuri pe greceste

am inteles doar inceputul despre viata si apoftegme, nu? (apoftegme, apoflegme, ce mai conteaza)

vino oricand cu diogenii, mare bucurie mi-ati face

si-asa sunt siderat de rabdarea pe care ati avut-o

chiar ati citit tot pomelnicu'?

am remarcat finetea din finalul comentariului lui Anghel

ma intriga tot mai mult notiunea asta de geniu, ce dracu' inseamna pana la urma.










totusi e ceva foarte trist pentru mine: faptul ca nici macar voi nu scoateti o vorba in legatura cu temele religioase pe care incerc sa le ridic

ce-i cu voi mai oameni buni?

religia a devenit chiar un subiect caduc?

hai pa!

 =  errrrrrrrrrrrrrratum
serban georgescu?
[01.Jan.09 13:19]
5 consoane, nu 4

shit!

 =  părere
Liviu Nanu
[01.Jan.09 15:03]
Păi să încerc eu pe tema religioasă. De curînd, un astronom australian, a calculat ziua de naștere a lui Isus și a ieșit în miezul verii, exact pe 17 iunie, dată la care canadienii (și poate nu numai ei) serbează Ziua Tatălui, adică un fel de 8 martie masculin. Mie îmi convine, oarecum.
Cred că poți face o selecție din gîndurile tale, pe care s-o publici la bătrînețe, într-un volum de memorii. Sau poate chiar mai devreme, cine știe?
La mulți ani!

 =  pelicanul unu către pelicanul doi, recepție!
Adrian Firica
[01.Jan.09 15:45]
găsesc de cuviință să răspund provocării tale apelând la textele unor inspirați: Urmuz și Matei Basarab Vodă.
Primul e indicat pentru că epuizează temele propuse de tine fără prea multe și mari menajamente, al doilea pentru că o face cu "aplicație" - adică are o tehnică uluitoare a selecției textelor biblice care, culmea!, se suprapun perfect pe temele scrierii tale, mai făcând Basarab apoi câte un comentariu pertinent și nerămânând dator la capitolul concluzie + pildă.

așadar:

URMUZ

FABULÃ
Cică niște cronicari
Duceau lipsă de șalvari.
Și-au rugat pe Rapaport
Să le dea un pașaport.
Rapaport cel drăgălaș
Juca un carambolaj,
Neștiind că-Aristotel
Nu văzuse ostropel.
“Galileu! O, Galileu!
Strigă el atunci mereu –
Nu mai trage de urechi
Ale tale ghete vechi.”
Galileu scoate-o sinteză
Din redingota franceză,
Și exclamă: ”Sarafoff,
Servește-te de cartof!”

Morală
Pelicanul sau babița.


 =  pelicanule unu, ești pe recepție?
Adrian Firica
[10.Dec.18 14:27]
mai la vale, Urmuz se exprimă asimptotic:

PUȚINÃ METAFIZICÃ ȘI ASTRONOMIE

Și iarăși, cine dintre noi se mai poate plânge că forța primordială, cauza cauzelor, nu poate fi niciodată atinsă, descoperită, când toți se căznesc să o apuce de la început, înapoi, și nimeni nu s-a încercat să o învăluie, pentru clipa de față, să o prindă măcar o dată pe flanc?
Și care e rostul să ții morțiș să descoperi vreo cauză, și că numai una singură și cea dintâi, când toate cauzele, din nenorocire, sunt și efecte și dau din ele efecte îndrăcit de multiple și de încâlcite.
Deci la ce bun să vrei numai o singură cauză, o forță inițială care vrem (trebuie) să fie și generatoare, când ea însăși ține cu încăpățânare să dea din ea numai multiplicitate; are setea ultimilor, a încâlcelei și contradicției; îi trebuie multe milioane de oameni, de muște, de bureți, de jivine, de astre, și aceasta încă cu prețul suferințelor lor. Îi trebuie și „peștele-cufăr", și peștele-fierăstrău" și are setea numărului, a distanțelor și idelilor mari, fără rost și necesitate ...
La început - ziseră toți comesenii laolaltă - nu este adevărat că: „Cuvântul a fost la Dumnezeu și că D-zeu a fost cuvântul". La început - afirmară ei cu tărie - mai înainte de a fi fost ori „cuvânt" a fost „alfabetul surdo-mut", căci nu este probabil ca materia cosmică, astrele să fi învățat chiar de la început a g(?) ceva; că e prea posibil ca ele să nu fi fost în stare, la început, nici măcar să se ceară afară, și nici chiar să zică „papa" sau „mamă". Asemenea, este foarte probabil - ziseră mai departe comesenii - că corpii cerești s-au format nici din dărnicia lui D-zeu, nici din pofta lor proprie de a se învârti și a se face numai pentru atâta lucru din nimic ceva, apoi din gazoase solid ci e prea posibil ca ele să nu fi fost nici create, nici necreate, copii ai nimănui ieșiți din calcule reușite sau greșite și, cu chiu cu vai, în rate și hrăniți insuficient la institutul „Maternitatea cerească" cu lapte contrafăcut cu apă gazoasă de lăptăresele Căii-lactee.
Că admițând că ele se învârtesc numai din propriul lor gust, apoi e greu de presupus că fac aceasta în mod cu totul dezinteresat, fără nici o intenție cât de mică de procopseală pe setea mulțimilor și a distanțelor mari, fără rost și necesitate. Parcă ar fi chiar puțin comic să te învârtești în veci de veci gratuit și numai pentru a te vedea alții...
- Cum, interese meschine, egoiste la corpii cerești? protestă plebea ideologică, naivă, care aștepta rezultatul afară în curte.
Și totuși ei aveau și nu dreptate să se teamă astfel...
În adevăr, cine a putut mai întâi obliga materia și forța cosmică să fie ceva, când ele însele, la rândul lor, desființându-se, dându-și demisia, ar putea oricând obliga pe acel „cine" să nu fie „nimic"?!...
(Urmează o variantă a finalului schiței:)
Și oare merită osteneala să ții să descoperi numai o singură cauză și cea dintâi, când ea însăși ține cu atâta îndărătnicie să dea din ea numai multiplicitate, încâlceală și contradicție?

 =  pelicanul unu către pinguin - de data asta -, recepție!
Adrian Firica
[01.Jan.09 15:57]
apoteotica urmuziană însă șade aici:

FUCHSIADA
Poem eroico-erotic și muzical, în proză.

Notă:
din motive lesne de înțeles, pentru ca aceste cuvinte urmuziene să nu fie trecute la offtopic, am dat doar indicația bibliografică.

 =  pinguinule, uite o înjurătură ... neaoșă!
Adrian Firica
[10.Dec.18 14:27]
ÎNVÃȚÃTURILE LUI NEAGOE BASARAB CÃTRE FIUL SÃU THEODOSIE cănțin în partea introductivă următoarea uimitoare frază, pentru unii un adevărat generator de coșmar:

“Dar pentru ce? Numai ca să lăudăm numele lui, cel ce ne-au făcut, Domnul domnilor și Dumnezeul dumnezeilor.”

ce urmează în toate învățăturile ...
te iei cu mâinile de cap!

 =  ca de la pinguin la pelicani
serban georgescu?
[01.Jan.09 19:38]
liviu, multumesc, selectia, intr-adevar, probabil va continua toata viata

un an nou fericit si tie, ani buni si fericiti (ca degeaba sunt multi daca ...)

adrian nu ma simt in stare sa citesc polologhia pe care mi-ai transmis-o, ce pot sa spun este ca n-ai nimerit-o cu tema, nu ma intereseaza "cauza cauzelor", ma intereseaza drumul, nu destinatia

in ce-l priveste pe urmuz, eu unul fac o distinctie foarte clara intre scriitorii cu umor si scriitorii mistocari (care dupa mine sunt onanisti de profesie, falsi intelectuali care scriu pentru cititorii blazati, care-si inchipuie ca au citit tot ce se putea citi si care, in consecinta, sunt receptivi la mistocareala fara sens; cred ca in orice delir trebuie sa existe Bun Simt, poate chiar mai mult decat in textele coerente).



asta sigur, nu inseamna ca nu o sa citesc mai atent citatele pe care le propui, desi prima impresie este ca bate campii si tema nu are legatura cu textul meu

(desi nu stiu daca-l pot numi text, evident ca nu poate fi privit ca un tot unitar)

Un an nou frumos si tie si... fara Crizaaaa!







observ ca pinguinul ca si pelicanul se hraneste cu peste

 =  ma doare capu'
serban georgescu?
[01.Jan.09 19:58]
revin numai cu o mica observatie:

nu cred ca subiectele la care ma refer in scrierea asta pot fi, intr-un fel sau altul, "epuizabile" si cu atat mai putin de catre Urmuz (pe care eu unul il vad ca pe un clown literar, bun de descretit fruntile, ceea ce probabil ca ai incercat si tu, si in acest caz iti multumesc, dar eu tin la ridurile mele)

daca tu prin "epuizabil" in literatura intelegi un subiect rezolvat, cu desavarsire explicat si neutralizat, cred ca faci o mare greseala. mai degraba as spune chiar ca spui bazaconii. Toate subiectele sunt inepuizabile si tocmai de aceea scriitorii se "suprapun", pentru simplul motiv ca nu exista decat foarte subiecte esentiale

si apoi, mi-ai promis niste diogeni (nu damigeni) si tu vii cu curcanu' sub brat, ca nea marin

vad

 =  gata
serban georgescu?
[01.Jan.09 20:00]
am mancat un cuvant: "putine" acolo, la subiecte esentiale

 =  pescărușul mănâncă pește, nicicum "pe scara" pe care stă
Adrian Firica
[10.Dec.18 14:27]
din ÎNVÃȚÃTURILE LUI NEAGOE BASARAB CÃTRE FIUL SÃU THEODOSIE am să mai citez ceva, pentru a trece apoi la chestiuni ceva mai spornice:
“Întrebare: Dar, căci nu zice de toate céle văzute și nevăzute, și de sădiri și de sămănături, și de pomi și de altele?
Răspunsul: Cât au zis de puținel, iar toate le semnează, și au lăsat celor ce le iaste voia să le știe, să le spuie. ...”.
...
“Și această să nu le gândești că le grăescu eu din capul mieu, ci toate le-am aflat, și ți le grăescu ca să-ți fie de certare și de învățătură și de toată trezviia și chibzuiala și bucuriia ce va să fie, cum ți le voi arăta mai nainte pre amăruntul și le vei vedea chiar. Deci să nu pae cuiva rău, sau să aibă vreo împutăciune spre noi pentru acéste cuvinte, că pentru folosul sufletelor voastre ne-am nevoit, din adâncul inimii, și v-am adus aminte. ...”.

Prin urmare, am să redau integral un document apocrif ÎNVÃȚÃTURILE MAMEI LUI NEAGOE BASARAB CÃTRE NEPOTUL EI THEODOSIE, asta nu înainte de a te avertiza că:
- “șugubină” nu înseamnă ce crezi domnia ta, ci înseamnă: “plata unei datorii”;
- “a ucide” înseamnă: a stâlci pe cineva în bătaie, a-l bate rău de tot, nu a-l trimite pe lumea cealaltă, așa cum îndeobște suntem obișnuiți să considerăm.
- că în “cetate” comedia și tragedia sunt echivalente valoric;
- că ocultismele, inclusiv masoneriile (de ce or fi așa de multe frate, că nu prea e cazul?) și alte bizarerii ale societăților inițiatice, sau teosophia, chiar hermeneuticele mă lasă rece, dar că dacă am respect pentru ceva, apăi asta e HERALDICA.
DA!
pentru că heraldicii aceștia studiază tot felul de „derivate” a ceea ce tu citezi din jurnalul acestui „sinucigaș”: „Femeile miros a pizdă, care în dorință bate precum o inimă” (Alexandr Pușkin, Jurnal 1836-1837), dar nu mă întind să comentez, pentru că femeile sunt geloase, iară bărbații orgolioși.

acum adaosul apocrif promis din ÎNVÃȚÃTURILE MAMEI LUI NEAGOE BASARAB CÃTRE NEPOTUL EI THEODOSIE:
“trage perdeaua ca să nu vadă lumea că spălăm rufele cu mașina de spălat rufe”.

pentru a încheia, apropo confuzia asta a ta: “... demența, alienarea, marginalizarea, naufragiul, afazia, epilepsia sau Poezia ...”, îți propun ceva dintr- ...:
O FABULÃ A ZBORULUI - PESCÃRUȘUL JONATHAN LIVINGSTON

Richard Bach
- Adevăratul pescăruș JONATHAN care trăiește în noi toți -

...
„Privește cu gândul, descoperă ceea ce știi deja și vei vedea cum trebuie să zbori.
Pâlpâirea încetă. Pescărușul Jonathan dispăruse în văzduh.
Nu peste mult timp, Fletcher se ridică cu greu spre cer și dădu de un grup de elevi, gata pentru prima lor lecție.
“Pentru început”, spuse el apăsat, “trebuie să înțelegeți că un pescăruș este ideea nelimitată a libertății, imaginea Marelui Pescăruș, iar întregul vostru trup de la o aripă la alta, nu este decât gândul vostru însuși”.
Tinerii pescăruși îl priveau neîncrezători.
Ce să spun, se gândea el, oare asta e o regulă pentru un luping?!
Fletcher suspină și o luă de la capăt. “Bun…Foarte bine”, spuse el, aruncându-le o privire critică. “Să începem cu Zborul Orizontal”. Și zicând acestea, înțelese dintr-o dată că prietenul său nu fusese cu nimic mai divin decât el însuși.
Fără limite, Jonathan?, se gândea el. Ei, atunci nu va trece multă vreme și voi apărea ca din senin pe plaja ta ca să-ți arăt câte ceva din tehnica zborului!
Și deși încerca să pară în ochii lor sever, așa cum s-ar fi cuvenit, pescărușul Fletcher își văzu dintr-odată elevii, pentru o clipă numai, așa cum erau ei, de fapt; și-i plăcu la nebunie ceea ce văzu. “Fără limite, Jonathan?”, își spuse în gând și zâmbi.
Pornea în calea lui spre desăvârșire.”

 =  receptionat - cu paraziti
serban georgescu?
[01.Jan.09 21:23]
...sunt convins ca daca o luam in sus pe cracile baobabului genealogic al lui neagoe basarab o sa ajungem la elena din troia pe care o vom surprinde in baie la Paris, cocotata pe o masina de spalat, intr-o tinuta aproximativa, uscandu-si parul cu un emu hranit in prealabil cu ardei iute si, evident, dresat sa ragaie la comanda....




 =  eu am un semn de întrebare după nume
Alina Manole
[12.Jan.09 00:27]
eu am semn de întrebare după nume
pentru că nu știu
probabil că sunt într-o gravă criză de identitate
asta dacă aș lua în serios viața
altminteri mi-ar plăcea să mă spânzur cu el
sau să pescuiesc o balenă

alina
nu înțeleg de ce copiii primesc nume fără să fie întrebați
ce ar fi așa de greu să aștepți domne până face copilul 16-17 ani, sau măcar 10-11 acolo, să știe și el să deosebească o pasăre de un șoarece, albul de negru, furculița de linguriță, luna de soare și altele asemenea

ca să poată și el să spună, uite domne pe mine vreau să mă cheme pom
sau vrabie
sau furculiță

ce înseamnă asta
serbangeorgescu
parcă ar fi un șarpe sau o râmă
n-am nimic nici cu șarpele nici cu râma
dar poate că mi-ar fi plăcut să fiu un pinguin
sau o libelulă
nu?

zi și tu, n-am dreptate?
adică nu, nu zice, că mie dreptate îmi dă toată lumea că de-aia și sunt așa de aproape de psihoză

ieri la televizor un băiat de 26 de ani din timișoara alerga
în puța goală prin piața operei în semn de protest pentru că a fost botezat fără să fie întrebat

bravo lui
a și dat bizericaortodoxă în judecată și a cerut despăgubiri de
6 milioane de lei d-ăștia noi
acuma se judecă
întrebarea e cine judecă?
observi?

alina, noi dacă suntem într-o temniță, crezi că ne pot amputa sufletele chiar și dacă fugim de ei?
așa, prin telepatie?

e posibil

și-au perfecționat sistemele mai mult decât ne imaginăm noi
iar noi, hohoho, avem destulă imaginație
ne degradăm
dar nu de la dumnezeu ne degradăm
nu e vorba de nicio îmbătrânire „biologică”
tz tz
altceva ne îmbătrânește
simți, nu?

alina nu înțeleg de ce copiii primesc viață fără să fie întrebați

tu auzi ce zic io sau te-ai făcut și tu mare?

--------------------------------------------- (Șerban Georgescu)

Eu cred că nimeni nu a citit până la capăt textul de mai sus și nici textul din acest comentariu. E bine ca niciodată să nu mergem până la capăt. Cine știe ce semne de întrebare mai naștem.

 =  receptionat - fara paraziti
serban georgescu?
[14.Jan.09 11:15]
adica: fara purici, fara paduchi si fara semne

 =  chagrin taică, nu glumă
serban georgescu?
[26.Mar.09 13:32]
adrian abia azi am terminat de citit cele ce mi-ai trimis si inca nu am nimica de zis.

ma gandesc doar:

1. in prima poezie de dragoste scrisa in viata lui, Liviu Nanu arata ca iubita sa era maestra in facut bilute; cred ca aici, exact aici ar trebui cautat Adevarul

2. astazi am privit cu atentie de pisica in calendar si am citit urmatoarele:

„Ce zăduf în zilele de vară!
Nevastă-mea, ușor, printre perdele
Dă zor să scoată muștele afară
Ah! Ce n-aș da să plec și eu cu ele”

în care eu, la prima vedenie, în loc de muștele am citit mațele


à bienôt

 =  adrian
serban georgescu
[02.Sep.14 14:39]
adevarul exista si este scris
el isi asteapta numai cititorii

daca m-auzi, vino-mi in vis

invinsule




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !