Comentariile membrilor:

 =  încântător!
Victor Potra
[08.Dec.08 15:48]
Nici o metaforă "grea", nici o trimitere "adâncă", nici o "rupere de creieri" - e de-a dreptul încântător acest poem... Nu mă bag la critică literară, că nu-i de nasul meu, dar starea de legeritate a navigării printr-o lume ușor diformă, privită cu amuzament, mi-a indus o stare de zburdălnicie vecină cu fericirea copilăriei lipsite de griji. Și este atât de dinamic și plin de vizual... Cel mai mult mi-a plăcut:
"în ultimul timp a citit sute de necrologuri
și n-a vărsat o lacrimă
n-a vărsat nimic" :)) genial!

Nu sunt sigur că am înțeles corect partea asta:
"din ghivece cresc plante delicate și cîntătoare
Waldo le culege pe rînd și le așază unul peste altul"
unul peste altul, adică ghivecele? Apoi urmează piramida vie...

Da, mă simt și eu un om normal care poate să citească poezie cu plăcere, mulțumesc Olguța, mulțumesc Waldo, mulțumesc Liviu :))

 =  Victor Potra
Liviu Nanu
[08.Dec.08 16:12]
Victor, partea cu ghivecele este o legătură (așa cum e definită de Croce în „Poezia”) și nu m-am gîndit să-i dau atît o importanță estetică cît mai curînd vizuală. N-aș vrea să explic prea mult, dar hai, să spunem că are o valoare vizual-onirică, dacă asta ar fi suficient. Onorat de vizită și semn.

 =  beautiful!
Marius Surleac
[08.Dec.08 16:30]
Îmi place calmul ce se găsește printre cuvintele tale, imaginile într-o tentă clasică, același stil cald de care se bucură poemele cu Waldo. Plimbarea aceea îmi aduce aminte de "copou" și de "grădina botanică" din Iași. Tabloul prezentării se face prin ochii celei de-a treia persoane, povestitorul - de aici, acel "Ménage a trois" se rezumă doar la doi - excelent prezentat în ultima strofă, prin detașarea observatorului.

Mi-a plăcut mult:

"mai există cireși înfloriți acum, în decembrie" - "și chiar dacă nu-i găsim, importantă este căutarea lor"

"și le voi pune să cînte colinde frumoase
pe care să le fredoneze apoi toți trecătorii nostalgici
cu glasurile lor răgușite de tutun
Olguța le va da cireșe și turtă dulce"

"tu oricum ești în plus de fiecare dată"

Frumos!

Cu prietenie,
Marius

 =  .
Marina Nicolaev
[08.Dec.08 22:04]
Primul vers din ultima strofă strică tot eșafodajul liric...
Am reținut:
(cineva ne-a dat un pont
mai există cireși înfloriți acum, în decembrie
în ciuda crizei mondiale)


Păcat!

 =  Marius, Marina
Liviu Nanu
[08.Dec.08 23:07]
Marius, anotimpul acesta cere liniște și calm. Cum altfel ar fi putut suna un poem? Și eu am fost în Copou și în Grădina Botanică, dar, la scară, putem găsi oriunde în jurul nostru acele colțuri mirifice. Și dacă nu, ne putem imagina. Știi, desigur ce înseamnă floarea de cireș pentru japonezi. Calm și contemplare. Acum realizez că (absolut întîmplător) apar și la mine cireșii înfloriți. Probabil i-am văzut în subconștient. Prin urmare, dacă am reușit să-ți aduc o stare de liniște, e foarte bine. Există însă în text și alternativa, și este destul de vizibilă. Onorat de vizită, ar fi multe de spus, dar nu cred că o analiză a textului ar avantaja pe cineva. Se spune că realitatea este privită în mod diferit de către occidentali și de către orientali. Este ca și o cameră obscură. Unii intră cu o lanternă și observă fiecare colț în parte, cu acuratețe, alții au doar o lumină difuză, dar văd întregul. Poate vom aprofunda asta cu altă ocazie.

Marina, poate că ai dreptate. Mulțumesc pentru observație.

 =  un poem delicat
Andu Moldovan
[09.Dec.08 02:50]
Poate că nu am citit suficient din acest ciclu "de mână cu Waldo" dar poemul de față mi se pare așa de delicat de parcă Liviu a devenit dintr-o dată femeie de serviciu cu un vagin trăind în simbioză cu un mop. Poemul deja începe să sune a altă mâncare de pește, a miticov cu lebedele lui plus multe alte ființe acvatice

 =  l'autre et le neant
noemi kronstadt
[09.Dec.08 09:11]
eu nu vad aici nici calm, nici liniste, ci o buna gestionare postsuprarealista a hohotului din gatlej, ca o succesiune de scene kabuki fara demachiant si fara cutii din lemn de cires pentru masti.

imi place felul gratios cu care olguta imparte coliva pe strazi, farmecul ei fals schizoid indica o fina ureche muzicala .

 =  aș fi zis...
Vasile Munteanu
[09.Dec.08 11:08]
Manej a trois


(+) în afara triunghiului: "comunismul epocii de piatră" (Pol Pot) vs piatra "comunismului epocal" (pot politic)


la interiorul triunghiul: Waldo (intuiție) și Olguța (instinct); iarna și "războiul rece"; (prin) viață = preț de o... "polenizare nepotrivită"


(-) dincolo de planul ideatic, deși frust exprimat, Andu cam are dreptate - dacă aș fi citit textul "în orb", sigur aș fi avut tendința să atribui "universului poetic" un alt autor

onomoastica excesivă (implicit "globalizare geografică")


dar

o lectură plăcută,
Vasile Munteanu

 =  Noemi, Andu, Ted
Liviu Nanu
[09.Dec.08 13:16]
Andule, am înțeles că scriu ca un vagin. Regret că nu m-ai identificat, măcar în cîteva versuri. Alții, care nu mă cunosc atît de bine, au făcut-o. La bună citire. Onorat de vizită.
Noemi - Da, sînt gesturi grațioase care ascund în spatele lor sentimente și emoții profunde. Știi proverbul "Apele liniștite sînt adînci"...Pre zența ta aici și semnul lăsat de tine mi-au luminat ziua.
Ted... ce aș putea spune? Bine că măcar la impresie generală am făcut față:) Onorat de vizită și semn.

 =  asa si-asa
Andrei Velea
[10.Dec.08 00:48]
dragutica poezia, sensibila ca un pahar de cristal. insa nu poate avea relevanta decat intr-un ciclu de poeme, ca moment de relax, printre alte poeme intense. singura nu sta in picioare.

 =  cuvantul simplu
Andu Moldovan
[09.Dec.08 20:27]
Liviule, nu o lua asa de abrupt, vaginul daca ar fi sa ma intrebi as raspunde sincer: cred ca e in stare de multe fapte de vitejie... cu mop-ul e mai greu. Intretimp am mai citit din ciclul acesta si cred ca incerci un alt teritoriu si asta este de admirat, ca eseu poetic.
Daca iti iese ori ba, asta este de vazut.
A treia oara "asta" asa, pe scurt si deocamdata fiindca nu inteleg de ce te-a parasit umorul.
Andu

 =  răspunsuri cu mop
Liviu Nanu
[10.Dec.08 14:07]
Andrei Velea - Onorat de trecere și semn.
Andule - mi-am notat, mă duc să-mi cumpăr mop cu ceas și cd. Vezi că trebuie să dai un răspuns colegului D.M., eu nu pot, nu mi s-a adresat personal. E la oof! topic.

 =  Un reușit poem tragic...
Sofronie Lucian - Mihai
[11.Dec.08 09:26]
"Explodăm" în fiecare clipă... lăudabilă încercarea de-a reface întregul ființei, o cochetărie șugubeață cu timpul - într-un spațiu care ne pierde prin forța de-a ne induce iluzia că-l iubim! - ; o duioasă și inutilă încercare de a redobândi imaginea sinelui din copilărie și, tocmai de aceea, un reușit poem tragic - ca, de altfel, toate demersurile ce nasc, printr-o sfâșietoare ironie, literatura postmodernă.

 =  bin-jip
ioan ravel
[11.Dec.08 08:15]
liviule, m-a impresionat firescul acestei poezii, ușurința cu care a fost scrisă; nu are prețiozități, se mulează perfect pe tragi-comicul vremurilor ce le trăim; rămân și eu cu acel gust de olguță fals schizoidă: "le va da cireșe și turtă dulce";
placut!
numai bine!

 =  Sofronie Lucian, Ioan Ravel
Liviu Nanu
[11.Dec.08 14:07]
Sofronie Lucian - Un comentariu realist și de bun simț. Ați surprins și sintetizat foarte bine (și obiectiv, sînt convins) frămîntările și speranțele autorului. Mulțumesc pentru trecere și gînduri frumoase. V-am citit și eu, păcat că textele dumneavoastră au fost considerate mai puțin elaborate, mie personal mi-au plăcut, pentru că îmi place (și) versul clasic, acolo unde talentul nu se poate ascunde. Dar, sper să revin cu comentarii direct pe text, în măsura în care el vă vor interesa.
Ioane - Consider că poezia se scrie doar cînd ai ceva de spus, cînd emoțiile, gîndurile, senzațiile sînt atît de puternice încît trebuie să iasă printr-o supapă. Atunci, cînd nu mai poți mima emoția, poezia vine de la sine, fără forțare. Cititorul avizat simte cînd se scrie după rețetă și cînd nu. Onorat de vizită.

 =  un text pasabil
saran gabriel bismark
[13.Dec.08 01:03]
un text linistit, fara pretentii, fara nimic sclipitor. n-am retinut niciun vers...

 =  Pictural si usor umoristic
Kosta Vianu
[16.Dec.08 20:38]
Expresia menajului in trei are conotatii clar adulterine, se refera la amorul clandestin. Acest fapt, alegerea unui astfel de nume pentru o ..."situatie poetica" duce net cu gandul la calndestinitate. Iar acest gest sporeste nuanta de ilar, de lucru luat "a la legere", de gluma intre prieteni. Asa numitul de cineva exces onomastic nu este de condamnat, el face parte clar din economia scenei, pentru ca aceasta poezie are clare nuante picturale, imagistice, colorate chiar. Olguta nu este aleasa la intamplare, chiar daca lucrul s-a petrcut in mod inconstient, el duce cu gandul catre o fiinta fals puerila, diminutivul ar sugera-o astfel, dar autorul are grija sa ne-o prezinte, asa cum numai el putea: " Olguta este o fata puternica". De ce? A citit o sumedenie de necroloage si nu a varsat ...nimic. Faptul intareste ideea de ilar, ba chiar induce o nuanta vag misogina. E clar, asa cum s-a mai vazut si s-a mai spus ca poezia face parte cu cinste dintr-un ciclu mai amplu, poate chiar un volum de sine statator. Iar lucrul acesta nu are de ce sa fie "de rau", dimpotriva. Waldo e clar un personaj oniric, el "incurca" planurile realitatii si imaginarului, in sensul bun al expresiei, salvand poezia de banal. Nu sunt de acord cu cei care o gasesc "fara pretentii". Are de toate. Pana si autoironie. Cu admiratie, Kosta

 =  Necula Florin, Kosta Vianu
Liviu Nanu
[16.Dec.08 23:09]
Necula Florin - acum pricep înverșunarea dumneavoastră. Am greșit și eu de mai multe ori, cînd, după cîteva pahare, am dat frîu liber unor idei iar cuvintele au zburat înaintea lor, fără discernămînt. De cele mai multe ori, însă, tonul meu a fost cel mult ironic, niciodată (din cîte-mi amintesc) jignitor. Și mai ales cînd între tine și partenerul de dialog există un paravan de pixeli, dacă nu ai un echilibru moral și sufletesc, riscul de a debita răutăți spre celălalt este destul de mare. Trebuie autocontrol, iar acesta vine cu timpul și cu mult exercițiu. Mă bucur că ați descoperit asta și singur.
Kosta Vianu - Onorat de vizită, observ că personajele mele au devenit interesante și capătă valențe noi, în funcție de cititor. Asta e bine, fiecare cititor are personalitatea sa și prin asta dă o interpretare proprie. Da, autoironia este prezentă în foarte multe dintre textele mele (poezie sau proză), și apreciez scriitorii care se iau singuri peste picior, în măsura în care acest lucru nu este supărător și nu devine obsesie. Onorat de trecere și semn.

 =  Frumos
Stoica Silviu Valentin
[31.Dec.08 16:59]
Imi place. Interesanta, captivanta, creativa "geometria" poemului. Un an bun.

 =  domnului Stoica Silviu Valentin
Liviu Nanu
[01.Jan.09 15:16]
Un an bun și ție, Silviu. Onorat de trecere și semn. Din matematică mi-a plăcut geometria, aveam chiar talent și viziune. Probabil asta m-a împins către poezie.

 =  o plimbare inițiatică
Tudor Negoescu
[01.Jan.09 15:46]
Liviu, ''menajul'' personajelor tale îmi pare croit după modelul unui demers inițiatic (sînt mai mult ca sigur că ''plimbarea'' are ceva conotații culturale/ religioase (și chiar dacă nu-i găsim, importantă este căutarea lor).
Valdo al tău e un pic ciudat și nu înțeleg ce ''așază unul peste altul''...ghivecele sau plantele?.
Oricum, pînă la publicarea în volum îl mai poți peria nițel...
Un An Nou cu bine!
dorun




 =  Dorun
Liviu Nanu
[02.Jan.09 10:41]
Dorun, desigur că de la postare în virtual pînă la tipar e cale lungă, voi mai trece peste texte înainte de a face acest pas. Onorat de vizită și mulțumesc pentru sugestii. La mulți ani!

 =  Liviu Nanu Orizont Cultural 3 09 09
Ion Mihaila
[03.Sep.09 15:43]
Întâmplarea a făcut să ascult emisiunea radiofonică de la R. Impact Roșiori-Orizont cultural, redactor Dorin Orzan.Curiozitatea îmi era stârnită de a auzi vocea autorului recitând una din poeziile sale.Nu am reținut, sau nu am fost suficinet de atent, de activitatea poetului de pe acest site în prezenatrea biografiei lui Liviu Nanu.Cele două volume de poezii pe care le-am și eu în bibliotecă, au fost într-adevăr menționate.Mie mi-a plăcut titlul "Îndemn la nesupunere" și nu știu dacă am reușit aplicația practică a lui.Cred că a fost prima emisiune sau episod, să-i zicem, astăzi 3 septembrie 2009.
M-am bucurat tare că și poezia poate câștiga teren în detrimentul atâtor știri mai mult despre mizeria din lumea ce o trăim. M-am bucurat că mai se aud în eter și oameni iubitori de literatură, de frumos, de tot ce poate înfrumuseța viața noastră!
Cu prietenie, Ion

 =  Ion Mihăilă
Liviu Nanu
[06.Sep.09 18:09]
Ioane, eu, din păcate, n-am ascultat emisiunea, am fost plecat din localitate. Sper că nu m-am bîlbîit, cum fac de obicei, cînd am emoții.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !