Comentariile membrilor:

 =  cartea-spectacol
Tamara Zub
[19.Nov.08 18:16]
Cronică foarte bună, care pune în lumină un volum așteptat de cititorii mai vechi și urmând a fi descoperit de cei noi, fiindcă autorul știe cum să captiveze publicul, atât în pagini de carte, cât și pe scenă.
Stil concis, clar, cu detalii care ilustrează ideile, de exemplu:
Parte a arsenalului simbolic, groapa, fântâna secată și pubela sunt leitmotivele pieselor, imagini alegorice ale degradării. Să putrezeasca fără groapă! e verdictul aplicabil într-o lume oricum în putrefacție, unde animalele ajung să se sinucidă dintr-o rațiune a insuportabilului superioară omului.
Bravo pentru cronică și să privim mai des gropile din tavan!
Cu stimă, tama

 =  Tamara,
heghedus camelia
[20.Nov.08 08:19]
îți mulțumesc tare mult pentru răbdare și popas.
cu drag,

 =  O cronică...acută !
florian abel
[21.Nov.08 16:53]
Indiscutabil, o cronica prelucrata cu maiestrie, chiar daca nu am citit/vazut piesa, simt ca am fost "acolo", absurdul existentei este cel mai limpede act al ei, orice retorica isi percepe bruiajul ca pe o sansa de a se privi in oglinda necrutatoare a propriei justificari.
Autoarea tradeaza o capacitate de invidiat in a manevra intelesurile, cu abilitatea unui nr. 1 in combinata alpina, surprinde cu precizie de chirurg elemente esentiale, cu mare putere de sugestie chiar scoase din context, alaturi de interpretari personale ale unor stari pe care le percep cu claritate, indiferent de motiv sau de moment.
E bine cand productii de valoare sunt comentate de un condei atat de priceput incat sa ai sentimentul ca nici nu mai e necesar sa iei cunostinta cu textul, dar in acelasi timp, te starneste sa pornesti cu cea mai mare rapiditate spre aceasta "intalnire de gradul III + 33" cu creatorii nostri dar si cu noi insine.

multumesc simplu, Camelia Heghedus,

Florian A.

 =  gut
felix nicolau
[21.Nov.08 21:10]
excelent gestul tau, camelia! sa ne mai aduci din astea

referitor la visniec, mi se pare ca se repeta invariabil si nici nu vad cum o sa iasa din asta

 =  bucurie
heghedus camelia
[22.Nov.08 09:25]
Florian, probabil nici n-am putea scrie despre ceea ce nu e și o întâlnire cu noi înșine. Eu sigur nu. Că aceste articolașe sunt trecute mai mult prin filtrul trăirilor personale decât al criticii literare, se vede de departe. Am observat de câtăva vreme atenția cu care citești ce se scrie pe-aici și adesea o eleganță a comentariilor tale, care nu pot fi decât binevenite de vreme ce au substanță și în majoritatea cazurilor reprezintă singurul fel de răsplată pe care un autor îl primește pt. munca sa. Ce să zic? Păcat că mulțumescul prea repetat apare atât de uniform în scris. Cartea trebuie neapărat s-o citești că ce-am notat eu nu valorează mai mult decât lumina verde a unui semafor. Tocmai mă pregăteam să-ți spun că sunt într-o veșnică așteptare a unei instanțe superioare care să-mi arate în ce parte s-o iau: în dreapta, unde-s cei ce mă încurajează sau în stânga renunțării, care mă bruiază în permanență.
Apoi ai venit tu, Felix. Chiar dacă a trecut un an și poate mai bine de când nu am mai comis o asemenea afirmație și tot mi se pare inutil să-ți mai zic cât de mult contează impulsurile primite de la tine. Practic articolul tău despre omul pubelă a fost cea mai importantă trimitere spre Vișniec. Și tot peste pubele am dat și aici. Iar femeia, când apare, e tot un fel de un câmp de luptă, chiar dacă deja prea minat și subminat. Vreau să zic în felul meu simplu că ai dreptate, se repetă. Nu m-aș fi putut aduna în afirmația asta care citită acum mi se pare de necontestat. Sunt incapabilă de astfel de previziuni, dar ar trebui să iasă cumva că a cam epuizat tema, mult prea deprimantă din punctul meu de vedere.
Oameni buni și dragi, vă mulțumesc.

 =  bravo articol
Anni- Lorei Mainka
[22.Nov.08 10:53]
sper din suflet sa te indemn sa publici
yilele astea nu e deko
iti voi scrie de la gaudeamus

te rog grupeaya toate articolele, felix iti spune demult sa le publici sun prea bune pentru sertar si momente de ragaz pe agonia

 =  Anni,
heghedus camelia
[22.Nov.08 11:05]
multumesc si tie. ba da, e deko. maine la 16.00. vezi aici: http://www.agonia.ro/index.php/article/1810879/Dan_Coman_și_Șerban_Axinte,_Duminică_23_Noiembrie,_la_Cenaclul_de_la_Deko
doamne ce-mi vine sa fug incolo

 =  aha
Anni- Lorei Mainka
[22.Nov.08 11:10]
bine ca mi/ai spus, miine sunt la priny atunci la gaudeamus si pe urma incerc sa gasesc o cale
poate reusesti / cred ca ar fi bine, iti spun de ce diseara
si
pe
de alta parte sunt de acord cu felix
da/mi un nr de tel pe site /ul meu

 =  Câteva cuvinte,
Doru Emanuel Iconar
[22.Nov.08 11:30]
Vă citesc în continuare, fără să las semn. Din păcate, îmi lipsesc multe lecturi, nu întotdeauna reușesc să vă urmăresc dar învăț din fiecare articol citit . Știu, am timp să recuperez, să vă ajung din urmă, atât cât se poate. Am spus mai demult că m-a impresionat unul din articolele dumneavoastră. Dovadă, săptămâna viitoare prezint la școală un eseu despre unul din subiectele supune discuției de către dumneavoastră, aici pe site: Amedeo Modigliani. L-am descoperit datorită acelui articol, l-am studiat, cât mi-a fost in putință. Mulțumesc.

Doru Emanuel

 =  Doru,
heghedus camelia
[22.Nov.08 11:40]
ce incantare comentariul tau. n-ai cum sa ma ajungi din urma pt. simplul motiv ca suntem pe doua traiectorii diferite. eu a amatorismului iar tu a profesionalismului. sa nu uitam varsta fiecaruia. bucurii iti doresc dar si mult noroc ca e nevoie. multumesc mult

 =  numai...
Dolcu Emilia
[23.Nov.08 11:59]
As vrea doar sa remarc ca personalitatea acestui text sta si in materialitatea sa. Altfel spus, el beneficiuaza si de o anumita traire a limbii. De altfel, in grade diferite, aceasta e o nota comuna a celor mai reprezentative articole de pe agonia, cele ale caror autori sunt si creatori de poezie.
Numai o relatie privilegiata cu limba poate face fireasca coabitarea, intre altele, a lui anapoda si a lui alternant, a vorbariei si a gestualitatii, a amalgamului si a ieftinismelor. Intalnirea dintre cuvinte apartinand unor registre si stiluri diferite creaza ca un fel de natura secunda a limbii , cea care da corporalitate mesajului acestui text.
Intrarea propiu-zisa in text, care se suprapune accesului la « tramele lui Matei Visniec » si la « personajele » sale, o percep ca magistrala. Remarc astfel impresia de interiorite pe care o da aducerea la inceput de fraza a subordonatei. Si apoi metafora in lant care in care se intrevade, impreuna cu tematica, si tehnica operei prezentate.
Cat despre tonalitatea generala a textului, surda, aceasta o gasesc in acord cu motivul central al operei lui Visniec, si cu trairea pe care o genereaza.

Ca toate textele dumneavoastra, si acesta pare a fi, la modul « esential si existential », o cautare de sine.


 =  corectura
Dolcu Emilia
[24.Nov.08 04:39]
"creeaza o natura secunda"

 =  fără vârstă
heghedus camelia
[24.Nov.08 07:35]
fiind pe net am să-ți spun Emilia fără a afecta respectul, mai aproape fiindu-mi. Așadar, îți mulțumesc, Emilia, pentru felul în care ai despicat acest text mai puțin literar decât comentariul tău. Ca de fiecare dată, rândurile tale vin cu uimire provocând, inevitabil, acea tresărire de bucurie pe care o aduce aprecierea unui cunoscător. Perceperea tonalității surde și a interiorității dovedește că intri cu ușurință în carnea cuvintelor și le jupoi de crusta repetabilității. Las o plecăciune sub semnul tău. Mă simt onorată.
Cu drag,

 =  bravo camelia
ion a
[24.Nov.08 08:57]
genul de articol care m-a facut atat de curios ca de zece minute tot caut ceva de visniec pe net si nu prea gasesc. insa se pare ca ar putea sa joace ceva si la ny, o sa-l urmaresc negresit. pai, asta e misiunea criticului, nu? sa incite cititorul, sa-i aprinda imaginatia. excelent realizat, bravo

 =  ion,
heghedus camelia
[24.Nov.08 10:07]
ce pot sa zic? se pare ca am intrat in zodia rasplatitului. curioasa de adaugirile tale profunde si pertinente dupa ce-l vei fi aflat pe visniec. si eu as vrea sa-l vad jucat pe scena, pe viu. avem actori, chiar si printre cei mai putin cunoscuti, pe care i-ar prinde la fix rolurile. ma bucur sincer ca ti-ai facut timp pentru comentariul de mai sus.
cu drag,
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !