Comentariile membrilor:

 =  Imi cer mii de acuze...
Ioana Geier
[19.Oct.08 19:52]
Verde crud si cu ventuze?!
Doar omida poate fi...
De nu,imi cer mii de scuze
C-altceva nu pot gasi.

 =  E verde, dar nu-i așa
Ruse Ion
[19.Oct.08 22:49]
Nu este omida Iaona Geier

Vietatea cu ventuze,
Care cântă printre frunze,
Nu-i omida ce să-ți fac?
Pur și simplu-i un brotac.

 =  Ruse,ia idei mai clare...
Ioana Geier
[20.Oct.08 12:49]
Aaa-i brotacul...oac-aoc-aoc!
Ruse,ia idei mai clare,
Daca vrei de cap sa-i fac
Ghicitoarei viitoare.

 =  Din nou, prin atelier...
Rodean Stefan-Cornel
[20.Oct.08 12:32]
Eram gata să spun că poate să fie și un greiere, dar nu-mi suna bine că stă aninat și că pune ventuze. Însă, brotacul nu stă aninat printre frunze nici atât și nici nu înțeleg ce ventuze pune (sau e vreun "schepsis" de care "nu m-am prins"). Atenție că, "frunze" nu rimează cu "ventuze", iar versul al patrulea "iese" din ritmul în care sunt scrise primele trei.
Cornel

 =  Corect și la obiect
Ruse Ion
[20.Oct.08 12:50]
De acord cu toate observațiile Cornele! Atelierul funcționează la capacitate maximă.
Cu ventuzele nu-i nici o jmecherie. Brotăcelul, are degetele terminate cu ventuze, cu ajutorul cărora se prinde de crengi și frunze.
Fac o modificare , poate sună mai bine:

E de-un verde-așa de crud,
Că nu-l văd dar îl aud.
Cântă sacadat din buze
Și se prinde cu... ventuze.

Sper că acum sună mai bine!
Aștept păreri,
Ion

 =  Caracterul interactiv al site-ului
Rodean Stefan-Cornel
[20.Oct.08 14:29]
Te rog să mă ierți, vorbesc serios, dar chiar nu am știut că brotacul stă aninat de crengi și de frunze, prins cu ventuzele de la degete.
Bineînțeles că acum, și ritmul și rima sunt bune.
În legătură cu al doilea aspect, eu aș vrea ca acest pronunțat caracter interactiv al site-ului să ne ajute pe toți. Adică, eu am învățat ceva, explic și altora. Altcineva a învățat altceva, vede că eu nu știu și îmi explică și mie. Aceste aspecte nu trebuie înțelese nici cu sensul de "critică", de "a face observații", de "a da indicații" și nici cu sensul că cineva vrea "să se dea deștept".
În această idee, eu am ajuns la concluzia că, pentru a nu greși privind prozodia, un începător, ca mine și ca tine, înainte de a posta un material, sau de a-l trimite la o revistă, sau la un concurs, trebuie să procedeze astfel:
- verifică atent terminațiile fiecărui cuvânt, astfel încât să se respecte condiția minimă de rimă (terminațiile trebuie să fie identice, începând cu ultima vocală accentuată);
- numără silabele fiecărui vers (cel puțin versurile care rimează trebuie să fie egale, ca măsură);
- citește fiecare vers, cu voce tare, alternând silabele accentuate cu cele neaccentuate, cu vocea mai intensă la silabele accentuate și se gândește dacă ritmul este uniform și accentul cade firesc pe fiecare cuvânt (dacă nu este sigur de accent, sau de despărțirea în silabe, se uită în dicționare, sau întreabă un prieten);
- ca măsură suplimentară pentru ritm, poate să reprezinte grafic alternanța dintre silabele accentuate și cele neaccentuate și apoi să vadă dacă ritmul este realizat corect (se obișnuiește, pentru silabele accentuate semnul "/", iar pentru cele neaccentuate, semnul "-";
- verifică încă o dată ortografia, iar dacă nu este sigur de ceva se uită în dicționar, sau întreabă un prieten.
După ce procedează așa o perioadă de timp, observă că ritmul, rima și măsura i-au intrat în sânge și nu mai are nevoie de numărat pe degete, sau de a citi cu voce tare, sau de a nota fiecare silabă altfel.
Cu aceeași răbdare, cu aceeași bună intenție, cu aceeași prietenie,
Cornel

 =  Cornel
Liviu-Ioan Muresan
[20.Oct.08 17:57]
Daca trebuie sa urmezi acei pasi, mai bine te lasi pagubas. E vorba de intelege, traire, "ureche". Iata ca acesta a doua propunere a domnului Ruse e mai reusita. Chiar nu mai are nimic deranjant acolo. La dinsul a fost vorba de a exprima ideea si nu gasea cuvintele. Dar cind le-a gasit, nu cred ca a stat sa silabiseasca.

 =  Pentru Liviu-Ioan Mureșan
Rodean Stefan-Cornel
[10.Dec.18 14:27]
Liviule, păi tocmai asta este problema. Ce te faci dacă "nu ai ritmul în sânge", dacă nu ai "ureche"? Ți le formezi, ți le educi! Și apoi, nu este chiar atât de greu să urmezi acei pași, la o producție scurtă, de mărimea unui catren. Domnul Ruse, după cum am arătat și eu, a reușit să-și îmbunătățească primul catren și, într-adevăr, în această variantă nu mai are nimic "deranjant", cum spui și tu. Dar, doar după ce l-am atenționat eu, pentru că, în prima variantă s-a grăbit, l-a postat fără verificare. Și apoi, eu nu m-am referit la orice creație. Știind că domnia sa vrea să se perfecționeze în domeniul epigramei, în care ritmul, rima și măsura trebuie să fie fără niciun cusur, mi-am spus părerea, după ceea ce am mai văzut și eu pe la alții (este valabilă problema și la catrenul de mai sus, fiind o creație foarte scurtă).
Cu prietenie,
Cornel Rodean

 =  Ce-i mai bine sa alegi/Sa-nteleaga si cei blegi?
florian abel
[21.Oct.08 06:50]
Asigurandu-va ca am un deosebit respect vis-a-vis de dragostea amandurora pentru biata perfectiune a cuvintului, permiteti-mi sa afirm ca, paradoxal, aveti dreptate amandoi. Adica, daca eu spun :

Brotaceii au ventuze,
Si stau bine atarnati,
Cum imi sta mie pe buze:
"Mama lor de guvernanti!"

Normal ca Liviu ar fi multumit ca orice intelectual inteligent, acceptandu-mi biata licenta: "atarnati-guvernanti" de dragul adevarului absolut;

Pe cand Cornel ar sustine ca se potrivea mai bine "atarnati" - "deputati", dar asta ar reduce ariria destinatarilor imprecatiilor noastre si nu ar fi drept pentru posterioritate.

 =  Pentru Florian Abel
Rodean Stefan-Cornel
[21.Oct.08 07:42]
Dragă Florian,
Ion Ruse, sper că nu are de ce să se supere că discutăm pe pagina lui, din contră...
Pentru început, e clar, ai umor și ești talentat ca scriitor umorist, iar problema abordată de tine, chiar dacă pare în glumă, este foarte serioasă!
Bineînțeles că "toată lumea are dreptate", că "adevărul este la mijloc", că "nimic nu este absolut", că "nu trebuie să gândim doar în alb și în negru" și aș mai putea continua cu multe asemenea formulări...
Desăpre licențele poetice, despre cine poate să le folosească, despre creațiile la care nu se acceptă așa ceva și despre alte probleme asemănătoare, mi-am spus părerea în "Învățăm împreună (10)"
Ne mai citim, ne mai comentăm, ne mai "încontrăm" dacă este cazul...
Cu prietenie pentru toată lumea,
Cornel

 =  Florian
Liviu-Ioan Muresan
[21.Oct.08 13:21]
"atarnati-guvernanti" e asonanta. Nu as fi deloc multumit. Dar ca oricarui intelectual inteligent pot spune ca exercitiul nu foloseste la nimic daca nu ai talent si ureche poetica. De aceea nu credeam necesar sfatul pentru Ruse. La dinsul a fost vorba doar de graba de a posta.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !