Comentariile membrilor:

 =  îmi place poezia în doze mici comprimate
silviu viorel păcală
[02.Oct.08 21:27]
cum sunt alimentele cosmonauților, așa că remarc textul.

 =  opinie
Irina Vendis
[02.Oct.08 21:35]
Contrastul dintre estomparea pillatiană a clopotului de seară și expresia modernistă "fade out" îmi amintește de clopotele cu GPS ale PreaFericitului Daniel. Sistemul GPS primește ora exactă de la sateliți, apoi trimite informațiile unui calculator care pune clopotele în mișcare. Modernizarea clasicului.

Efectul mi se pare interesant. Contrastul e mereu percutant. Tot așa, unui prieten i s-a pus la nuntă, de către tipul responsabil cu muzichia, melodia lui Chris Rea "Road to hell". Să nu spună că n-a fost avertizat de destin...

Mai vreau quasihaiku-uri din astea, domnule Gorun. =  Dragă Creatură...
Victor Potra
[10.Dec.18 14:27]
... adică dragă ce-oi fi tu, care te recomanzi Irina, te rog în primul rând să-mi permiți să folosesc această adresare, până o să-mi rezolv o nedumerire care mă bântuie de ceva vreme. Ca să nu te las în ceață, am fost cu scrierile tale la psiholog. Ce mi s-a spus despre personalitatea care e în spatele comurilor și despre ruptura emoțională între comuri și texte, rămâne privat, că pe urmă e atac la persoană. Țin doar să spun, că ambii psihologi pe care i-am întrebat, au fost categorici într-o privință: cel puțin comurile sunt scrise de un bărbat matur, foarte abil în "arta" manipulării, cu vârsta cuprinsă între și între... în fine, detalii, nu te mai plictisesc. Pot doar să-ți spun că ai putea să îmbunătățești tehnica de folosire a femininului, și că schimbarea excesiv de deasă a pozelor (pentru a demonstra existența unei persoane) a fost o stângăcie. Nu contestă nimeni că Irina e o persoană reală, disponibilă la telefon de exemplu. Cine scrie însă, e altă poveste... Deci până mă lămuresc, te rog să-mi permiți să te numesc draga mea Creatură, și să te tratez fără menajamente, așa cum aș trata un personaj care manipulează o puștoaică. Dacă eu sunt doar paranoic, nu poți decât să te bucuri, nu? Publicitate gratis... :))

Revenind la text. E o ruptură la "fade out", pe care, evident, o ignori cu mare drag. "fade out" e asumabil, personal, și setup-ul inițial potențează ecoul, până la revoltă - "de ce trebuie să ne stingem?!" - opțiunile de spiralare sunt ale receptorului, și până la urmă acesta e scopul, trezirea unei mirări în fața inevitabilului, mai mult sau mai puțin inefabil, ce zăcea adormită în cititor.
Perspectiva de la care se pleacă e domoală, mai degrabă împlinită. "blând ucis de seară" povestește despre naturalețea sfârșitului, e în ordinea firească a lucrurilor. O viață se apropie de sfârșit, într-o notă gravă, chemătoare la comuniune.

Faptul că poți să faci mișto de asta, mă face să apreciez combinația unică de cinism și inteligență pe care o etalezi. Aș vrea doar să fie clar că nu avem de-a face cu tânăra mimoză, încadrabilă la categoria tinere speranțe, viitoare olimpice, ci cu un om definit înainte de orice de răutate. Adică cu tine, dragă Creatură. Remarcabil că te-ai dus cu gândul la GPS, aceasta relevă, cred, lipsa de direcție, e bine să ne reamintim, pe viu, că inteligența fără morală e chioară rău. A amesteca simbolurile cu schemele organizaționale, e ca și cum l-ai înjura pe Isus pentru rugurile inchiziției. Clopotul e un simbol, Prea Fericitul Daniel e o fantoșă organizațională. Nu te suspectez că nu știi prea bine diferența, e încă una dintre confuzările ilicite pe care le strecori sub preș.
În privința melodiei lui Chris Rea, cred că ar trebui să o ascultăm, amândoi, de cât mai multe ori, să nu spunem că n-am fost avertizați... :)
Pentru o quasipersoană desigur că sunt de dorit cât mai multe quasihaiku-uri, dar cred că scotocești acolo unde foamea ta de quasirealitate nu are cu ce să se astâmpere...
Noapte bună, dragă Creatură...

 =  pentru domnul Potra (ah, ce ți-aș spune Porta)
Irina Vendis
[03.Oct.08 00:02]
Dragă domnule Potra, mă uimește dispoziția asta a domniei-tale de a lăsa commuri kilometrice, analizându-mi fiecare întorsătură a gândirii pe care o poți stoarce din cel mai mic cuvințel scăpat de neînsemnata mea persoană.
Mă amuză totodată că ai fost cu scrierile mele la psihologi, și sunt foarte curioasă să-mi spui părerile lor, cu atât mai mult cu cât eu însămi sunt studentă la Psihologie și fascinată de tot ceea ce înseamnă aprofundare a abisului lăuntric.
Că mi s-ar putea părea atac la persoană? Dragă colega, suport foarte multe, sunt un suflet puternic, am trecut prin multe în scurta, dar intensa mea viață.

Până una alta, nu o să stau aici să-mi justific calitatea de persoană fizică, având CNP și diplomă de popularitate în școala primară. Mă întreb însă de ce nu m-ai abordat pe mess, ca să-ți lămurești dubiile metafizice referitoare la identitatea mea.
Atâta vreme cât commurile pe care le las tuturor sunt amuzante, o nuanță doar persiflante, ci nicidecum negatoare, nu înțeleg de ce te-ai speriat așa de tare de contactarea mea directă. Îți stau la dispoziție pe webcam, ca să mă admiri din toate unghiurile, la orice oră din zi (desigur, când nu am cursuri, tocmai a început facultatea), cu tot umorul meu unic și fermecător, indigest pentru unii, gustat de alții, și cu bruma de cunoștințe pe care o posed, pentru a purta discuții interesante, mai ales că sunt sigură că domnia-ta este o inteligență vivace și sclipitoare.

De ce îmi schimb pozele? Sunt o femeie frumoasă, și îmi place să fiu admirată. Ador să-mi fac poze. E un defect? Da, dar unul delicios.

Și, oh, da, țin enorm să aflu ce au zis cei doi psihologi despre personalitatea mea scindată, despre partea masculină din străfundul meu, despre yin-ul și yang-ul meu, despre SuperId-ul ce mă chinuiește cu dorințe karmice.
ID-ul meu de yahoomess este indiswendis. Te țin curelele?

 =  revin pentru domnul Potra
Irina Vendis
[03.Oct.08 02:07]
Și, domnule Potra, felul în care iei fiecare cuvânt din commul meu ca să-l răstălmăcești, pentru a te sforța să demonstrezi că "fac mișto" de text și că "strecor confuzări (sic) ilicite", este părtinitor și mă jignește.

Oricine poate vedea că tonul din commul meu pe textul domnului Gorun e prietenos și pozitiv, cu racursiuri confesive, neavând nimic incriminant!
Dar forțarea domniei-tale de a dovedi că sunt "un om definit înainte de orice de răutate" este atac la persoană. Asta înseamnă că dumneata manipulezi opinia publică, punându-mă la stâlpul infamiei ca pe ultimul rău din lume, când eu nu am făcut decât să las un comm binevoitor. Cine e "manipulatorul abil" aici?

M-ai acuzat că am ignorat voit ruptura de la "fade out", când e evident că am remarcat-o, dar i-am spus "CONTRAST", și pe baza acestui cuvânt mi-am construit comentariul.
Pentru dumneata referirea mea la GPS înseamnă că "nu am direcție" în viață. N-am direcție în viață, de parcă aș fi o loseră! De unde și până unde? Era vorba de clopote! Dumneata vezi ceea ce VREI SÃ VEZI, așa cum vede Freud falus în orice simbol oniric care e mai mult lung decât lat. Dacă pe dumneata te-au învățat la Facultatea de Filosofie că poți generaliza ca să-ți susții părerile teziste, atunci mă bucur că nu am dat la Filosofie, aș fi făcut-o degeaba!

Dacă o fată dovedește cultură generală și inteligență (sunt olimpică la Română, totuși), asta înseamnă pentru dumneata că acea fată este sigur bărbat! O fată nu poate fi decât proastă, dar dacă este cultă și ironică atunci "așa ceva nu se egzistă", cam asta e viziunea dumneatale machistă, nu? E vorba cumva de bancuri cu blonde aici, și nu m-am prins eu? Bancul ăla cu femeia care cere peștișorului de aur să o facă inteligentă și devine bărbat?

Ãsta e misoginism, domnule Potra, la fel ca machismul prietenul dumneatale Gorun care m-a etichetat drept "gâscă semidoctă". Atunci n-ai avut absolut nimic de obiectat, domnule Potra, nu-i așa?
Asta înseamnă discriminare sexuală.

Nici măcar nu te-ai interesat să vorbești cu mine în prealabil. Dar tu știai deja de la "psihologii" tăi că sunt bărbat "definit de răutate", nu? Pe bune? Ce psihologi sunt aceia care dau DIAGNOSTICE fără să fi avut niciun contact direct cu omul? Pe cine încerci să prostești, domnule Potra? Uiți că sunt la Psihologie? Niciun psiholog nu-și permite așa ceva! Dar tu nu ai vorbit cu niciun psiholog adevărat, ci probabil ai vorbit cu vreun student neprofesionist pe mess. Un psiholog corect dpdv deontologic nu dă diagnostice pe baza unor texte. Abia după multe ședințe cu omul se pot trasa direcții de lucru.

Nu trebuia înainte de a face acuzațiile astea să cauți să te convingi dacă sunt reală sau nu, o fată pe care oricine o poate vedea pe webcam oricând, dacă nu sunt și eu cumva o persoană căreia nu-i place să fie tratată cu dispreț misogin, cu bănuieli paranoice (așa cum singur le definești), cu blamări de genul "ești definită de răutate înainte de toate"?
Dar desigur, cu o "gâscă semidoctă" poți să te comporți oricât de urât.

Sunt dezamăgită.
Și nu aștept scuze. Îmi dau seama că nu am de la cine. Misoginismul se tratează greu.

 =  fade out/ adica fa-te ou ? sau fa-te outz ?
Anca Anghel Novac
[03.Oct.08 06:55]
In seara asta sunt la ora intrebarilor.
Ce inseamna "fade out" in Limba Romana ? Poate ne spuneti si care este transcrierea fonetica, adica cum suna aceasta expresie in Romana.

 =  *)
Manolescu Gorun
[03.Oct.08 08:04]
Definitie de dictionar (Dictionary of Current English - Oxford University Press) : "fade in [out]", (of moving pictures) pass slowly into one another (as when one scene is gradually replaced by another without any sudden break)

 =  .
Iolanda Bob
[03.Oct.08 12:36]
Domnule Gorun,
...vă rog să îmi permiteți să răspund la întrebarea cu ”fă-te ou”(super-ironie, Anca!:).
Anca m-a ajutat să conștientizez că folosesc în poezii termeni foarte tehnici sau specializați deși NU aș vrea să mă citească doar cameramanii și psihanaliștii:)
Bănuiesc că și dvs doriți ca acest micropoem s u p e r b, exprimat printr-un termen tehnic vizual deși e sonor (:))să fie perceput fără ”zgîrieturi”. Montajul sonor (fade out to silence)de o simplitate perfectă pe care l-ați compus aici merită evidențiat pentru că transcende modul de gândire cinematografic și devine poem... metatextual: leagă o imagine de sunet, face legăturile între metafore, iar acest joc imagine-sunet-idee e aproape de perfecțiunea unei hieroglife. Un suspin perfect.
Pentru că nu am un termen mai nou/bun/clar la îndemână, o să numesc această concretizare video-audio(fără ironie!) o ”fantezie regizorală”, așa, ca în fanteziile muzicale bune de păstrat în Fonotecă...
Deci, această frază de montaj ”struțo-cămilă”, se încheie doar aparent tehnic cu termenul prezentat de dvs doar în termeni de dicționar/gândire filmică: fade out este și propoziție-cadru și element de legătură/sens, dar și metaforă pentru ”marea ieșire”:)
Cu mențiunea că e foarte greu de găsit un compozitor/ilustrator care să fie și bun operator de sunet transformând o imagine într-un poem în mai puțin de o clipă, precizez că aici fade-out nu este numai efectul optic cu același nume conceput pentru ritm vizual (deschiderea sau închiderea imaginii din alb sau negru), ci și efectul sonor care compune o atmosferă, înlocuind treptat, blând, muzica acelui ”dangăt” grav.
Remarcabilă este și modestia autorului care invită la meditație fără a-și face simțită prezența...lirismul este decent și foarte foarte subtil...
Cu puțină atenție și generozitate din partea cititorului, se pot percepe și reverberațiile...iar asta nu mai știu sigur dacă e un efect special sau sunt doar ”înregistrate”.
Nu văd nimic artificial în acest poem, dimpotrivă, e ”din zilele noastre” ca limbaj.
Dar prefer să cred că e live acoustics dintr-o stare de grație, posibilă numai într-o sară, numai pe un deal:)

Semnal plăcut în continuare, Dle Gorun, Anca, all...


 =  **)
Manolescu Gorun
[03.Oct.08 13:26]
Acestora nu li se răspunde. Li se ascultă vibrația. Ȋmi pare rău și că am scris.

 =  Dragă Creatură, relaxează-te...
Victor Potra
[03.Oct.08 13:46]
... Poți începe prin a renunța la "domnule", nu te prinde politețea cum nu mă prinde pe mine pioșenia. Dat fiind că ai început să te agiți, mă văd obligat să folosesc niște pioneze pentru ca audiența să poată observa cu acuratețe o creatură atât de interesantă ca tine.
1. Există ceva numit "profil psihologic criminalistic". Prin analiza indiciilor pe care le are la îndemână, un psiholog bun poate construi profilul psihologic al unui om cu care nu a stat de vorbă niciodată. E un lucru pe care îl știe orice student la psihologie, cum de tu nu îl știi? Nu e suficient pentru a stabili un tratament, nu e infailibil, dar poate stabili cu mare acuratețe sexul unei persoane, vârsta aproximativă și alte câteva tipare comportamentale. Deci repet: conform părerii a doi psihologi, dintre care unul școlit în străinătățuri, persoana care scrie comurile este un bărbat cu vârsta peste 30 ani, cel mai probabil spre 40. Faptul că există o Irina disponibilă pe mess este total irelevant din această perspectivă. Crezi că nu aș putea să-mi creez un profil feminin și să conving pe cineva să preia apelurile care presupun interacțiune directă? Să fim serioși...
2. "Misoginismul" meu face parte din categoria tehnicilor de producere a gălăgiei pentru abaterea atenției: gen strigă "hoții" pentru a putea buzunări în liniște. Nu desconsider femeile. De exemplu nu am vreo îndoială că Dana Banu sau Noemi Kronstad sau Ela Victoria Luca sunt femei, în condițiile în care le respect inteligența, creativitatea și cultura, în condițiile în care nu am nici o problemă să accept superioritatea lor în anumite zone. Curiozitatea în ce te privește mi-a fost stârnită de o agresivitate cu o nuanță psihologică masculină. Drept pentru care am întrebat doi specialiști atestați.
3. Problema ar fi lipsită de interes dacă nu ai specula la maxim această imagine de tânără aspectuoasă, inteligentă, viitoarea eroină a culturii române :)) Dacă politica site-ului este să accepte clone cu back-up pe o persoană reală, nu am nimic împotrivă. Ar fi și dificil de demonstrat impostura, nici nu se justifică efortul, până la urmă e vorba de un acces online, nu în seiful unei bănci. Doar că este profund incorect să spui porcării înfiorătoare (vezi comul tău cu morcovul), eludând mare parte din riscuri datorită profilului de mimoză intelectuală. Sau doze de răutate pură, ca în comul la "Cartea", al lui Leonard Ancuța, fără să primești corecțiile de rigoare.
4. Eu fac parte dintre "riscurile" acestui site, reacționând corectiv la îngâmfare, răutate și fals. Înainte de a-ți aplica corecțiile de rigoare, am curățat terenul de bălării, pentru a fi evident că nu este vorba de lupta dintre Balaurul Misogin și Tânăra Amazoană, ci de o înfruntare între un Rebel și o Creatură.

Notă: "commul meu pe textul domnului Gorun e prietenos și pozitiv" adică GPS care comandă tragerea clopotelor, plus muzică nepotrivită pentru o nuntă, sigur, constructiv...

O zi bună, dragă Creatură...

 =  ce mai distractie pe aici!
alexandra bogdan
[03.Oct.08 14:26]


acest text nu este nici poezie, nici haiku.
nu are nici macar titlu.
are un final de tot rasul, râsul adica, deoarece la dimensiuni atat de mici e extrem de aiurea sa adaugi si niste cuvinte in engleza, care, culmea, determina un detaliu aproape tehnic FADE OUT care nu are nicio legatura cu dangatul de clopot. sunt niste cuvinte aruncate cu furculita, iar la comentarii (OFFTOPIC, de altfel) cuvinte aruncate cu FURCA. ce se intampla pe site/ul asta e ingrozitor.

 =  pentru domnul Potra
Irina Vendis
[03.Oct.08 14:28]
Domnule Potra, mă numești CREATURÃ, ceea ce înseamnă că mă scoți din rândul ființelor umane, adică pentru domnia-ta sunt doar un ANIMAL. Asta e o dovadă de antiumanism, de reîntoarcere la barbaria antică, în care „dușmanii” erau scoși din rândul ființelor umane pentru a se putea justifica orice măsură punitivă. Așa te comporți dumneata în mileniul III, pe un site public?

Pentru dumneata sunt un animal, exact așa cum și prietenul domniei-tale, domnul Gorun, mă tratează ca pe un animal, când afirmă că sunt o „gâscă semidoctă” și „dau din codița năpârlită”. Acum ce mai urmează? Să mă omorâți cu pietre? Să instigați publicul la linșaj?

Felul în care mă acuzi fără dovezi de „răutate pură” (doar pentru că îndrăznesc să vă corectez greșelile de gramatică și erorile de cultură generală!) seamănă cu vânătoarea de vrăjitoare din Evul Mediu, care erau acuzate că aduc răul pentru comunitate, transformate în țapi ispășitori și apoi eliminate fizic. Urmează să mă acuzi de pact cu diavolul? Că sunt un succubus? Antichrista? Dacă bărbații rămân fără argumente în fața unei femei trebuie neapărat să o umilească?

E clar pentru toată lumea că eu nu am m-am legat niciodată de persoana cuiva de pe site, ca să zic că e „așa sau așa”, ci doar am criticat lipsurile și greșelile unor texte, iar ca răspuns am fost tratată ca un animal „ce dă din codița năpârlită”, iar dumneata mă numești „creatură” plină de „cinism” și „răutate pură”. Domnule Potra, poți aduce un singur argument că eu aș fi etichetat vreodată pe cineva în comentariile mele, că aș fi zis ceva rău de persoana sa, așa cum faceți voi cu mine? Un singur argument! Unul singur!

Văd că nu intenționezi să-ți ceri scuze, mai ales că ai avut grijă să te scoți machiavelic spunând că, dacă totuși sunt reală, atunci nu-mi faci decât „publicitate gratis”. Domnule Potra, nu sunt dispusă să accept denigrările dumneatale, drept „publicitate gratis”, ci le consider denigrare în public, calomnie.
Ați citit regulamentul site-ului? Vă citez: „3.3 Comentariile care conțin limbaj vulgar, care au caracter extremist și atacurile la persoană vor fi refuzate fără explicații.”
Cum se împacă tratarea mea ca un animal („creatură”, „gâscă semidoctă”, "codiță năpârlită") cu respectarea regulamentului care cere evitarea „atacurilor la persoană”?

 =  Cu scuze...
Victor Potra
[03.Oct.08 14:32]
Omul este o creatură a Domnului... E o formulă de adresare politicoasă, care permite respectarea umanității, ajutându-mă să evit referirile la sex. Îmi cer scuze, dar am f multă treabă 3-4 ore. O să revin.

 =  tot pentru domnul Rebel
Irina Vendis
[03.Oct.08 14:38]
Domnule Potra, de ce nu o numiți și pe d-ra Alexandra Bogdan "creatură" plină de "cinism" și de "răutate pură", care a îndrăznit să scrie "porcării înfiorătoare" la adresa textului prietenului dvs. Gorun? Spre deosebire de mine, care am evidențiat pozitiv micropoemul, Alexandra și-a permis luxul de a spune că acest poem nu e decât "cuvinte aruncate cu furculița"!

De ce mă jigniți numai pe mine, iar ceilalți au voie să râdă în voie de textul amicului dvs.?
Hai, spuneți ceva și de domnișoara Alexandra, pentru că oricum încălcați copios regulamentul, mai ales că a zis și de dvs. că "aruncați cuvinte cu furca" în commuri offtopic!

De ce nu vă luați și de domnișoara Anca, pentru că a îndrăznit să spună "fă-te ouț" în loc de "fade out"!
De ce nu sunteți misogin până la capăt?

 =  !
Paul Bogdan
[03.Oct.08 19:08]
Domnule AP... cred că ajunge!

 =  salată de morcov, sună bine, nu
Silvia Goteanschii
[03.Oct.08 19:15]
Domnule Gorun, nu trebuie să vă pară rău că ați postat acest tristih care are mult mai mult sens decât oricare încercare literară de creatură. Ar fi fost un caz mult prea fericit să vă bucurați numai de prezența comentatorilor care au sesizat legătuta clopotului cu acest "fade out". Nu faceți loc în inima dumneavoastră codițelor năpârlite, păstrați doar aprecierile sincere.

Victore, cred că ești mebru al clubului AGONIA, HAI SÃ FUGÃRIM GÂȘTILE!

 =  division bell
noemi kronstadt
[04.Oct.08 00:35]
daca evanescenta vag tanguitoare din acest poem a avut efect de shaker a la tourettes, propun cu maxima deferenta maestrului gorun ca viitoarea sa creatura poetica sa aiba ca epicentru un earthquake, spre deplina si armonioasa rearanjare a placilor poetico-tectonice si un pattern de gender ...aaaa....la locul sau

 =  Multumesc tuturor,
Manolescu Gorun
[04.Oct.08 16:35]
dar nu merita atata osteneala un neinsemnat tristih
Autorul acestui text nu mai acceptă comentarii la acest text
(sau şirul de comentarii a fost oprit de un editor)