Comentariile membrilor:

 =  despre scutul uman dacic shi alte furtuni pe dunare
Adrian DUMITRU
[26.Sep.08 14:30]
Domnule Enianu,

ca de obicei, va grabitzi un pic cand facetzi afirmatzii de natura istorica

Ashadar:

1. Da, guvernul M Thatcher a cunoscut o creshtere de popularitate in timpul razboiului din Malvine/FAlkland, dar acela nu a fost un razboi de cucerire, ci de aparare. Ille FAlakland au populatzie vorbitoare de engleza, in majoritate, shi sunjt revendicate de Argentina. Care, dupa cum va amintitzi, a incercat sa le cucereasca la inceputul anilor 80 (intr-o incercare disperata a regimului de atunci de a cuceri popularitate prin "realizarea visului de veacuri a poporului argentian", i.e. unirea cu fratzii asupritzi din ilele Malvine...)
2. nU shtim exact ce dorea sa ocupe decebal. Poate ca dorea sa ocupe pamantul "fertil" de la sud de dunare, poate ca nu. adevarl este ca NU shtim
3. Vespasian shi Titus nu au "adus mari cuceriri imperiului", ci doar au reprimat unele revole shi au facut anexiuni printre staele clientalare, adica tzarile care erau deja supuse imperiului. In ceea ce-l privea pe Domitia, el avea o problema cu Senatul, shi i-a fost greu sa se impuna ca personaj imperial "respectabil". De fapt, nici nu a reushit vreodata...
4. marturisesc ca nu intzeleg sensul propozitziei "Stela funerară a lui Maximus mărturisește că el a fost stegarul legiunii sale, poziție care necesita mersul ecvestru". Adica ce atzi vrit sa spunetzi? Sau 1. ca maximus era cavaler roman (dar atunci cum se facea ca era doar un simplu soldat shi nu un ofitzer?) sau 2. ca servea in cavalerie? in ambele cazuri, nu credetzi ca fraza dvs e cam ambigua?
5. vocativul pentru medic in limba latina este "medice'
6. partea cu scutul uman e un pic cam trasa de par. acolo era vorba strict de un shantaj personal, intrucat decebal un personaj care era foartte bun prieten cu traian - shi al carui nume imi scapa

Documentarele de televiziune, artistice sau nu, pot genera - iar brainstormingul pe marginea evenimentelot de altadata nu poate fi decat placut in ochii unui istoric. Asta nu inseamna insa ca se poate spune orice shi oricum despre orice - shi este uneori datoria istoricului de a aduce precizarile (necesare) clarificarii.

Un ultim amanunt: superputerile se vor comporta ca superputeri. Aceasta este o axioma, indiferent ca este vorba de Roma antica sau de america.
Insa diferentza Esentzial care face ca acest film documentar sa ishi piarda un pic din ... documentativitate (-exista cuvantul acesta :) ) este:
prezenta oare decebal un grad de periculozitate care sa poate fi prezentat de la Roma ca "mortal"?
Avea oare Traian nevoie sa justifice necesitatea razboiului cu dacii?
shi in sfarshit, cucerirea daciei a insemnat un momentde boom economic resimtzit din plin la Roma - s-a mers pana la scutiri de impozit etc. (ceea ce nu va fi cazul chiar shi atunci cand USA ar termina in intregime victorioase razboioul din Golf, intrucat ma indoiesc ca cetatzeanul american va beneficia de distributzii gratuite de petrol shi de scutiri de impozit...)

Intentzia documentaristullui mi se pare dragutza - insa mai e mult pana la a spune ca e bine facuta.
:)

 =  daca
Mihai Robea
[26.Sep.08 18:34]
ar fi de luat in seama("documentarul") ar fi ofensator. Dar asa>>>ramane ce e.

 =  Lovește, Kado !
Constantin Enianu
[26.Sep.08 20:52]
Adrian & Mihai,
Am revenit asupra materialului/povetirii inserând și anumite modificări. Restul rămâne în tăcerea istoriei/lecturii...

 =  cine
Anni- Lorei Mainka
[02.Dec.08 14:07]
as dori sa stiu cine a produs acest documentar, poate imi puteti scrie - nu stiu unde sa caut , nu ati dat titlul filmului si casa de filme care l-a produs si anul
oricum - ideea da, este interesanta

 =  non-reclamă...
Constantin Enianu
[08.Dec.08 09:28]
Anni-Lorei,filmul se numea "Legionarii" și era un episod dintr-un documentar artistic despre istoria Romei. Nu posed filmul înregistrat pentru a-i face disecția datelor pe care le-am considerat superflue, nerelevante pentru "ideea interesantaă" pe care am intenționat să o inserez în articol... Se pare că documentarul despre Roma se reia periodic pe Tv. "Viasat History".
Cu stimă,

 =  erată
Constantin Enianu
[11.Dec.08 11:47]
"Legiunile", nu "Legionarii" se numea episodul, din serialul "Viață și moarte la Roma".
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !