Comentariile membrilor:

 =  Domnule Eugen Galateanu, din nou
daniel d marin
[26.Apr.06 23:08]
Interesant. Aș dori, dacă binevoiți, să precizați:

1. câte luni a fost domnul Șora ministru?
2. ce ambasador "avea" domnul Iliescu la Paris cam în aceeași perioadă?
3. cum și-au încheiat "mandatul" respectivii miniștri și de ce?
4. .......?
5. .......?
6. ........?
7. ce alte activități ale domnului Șora v-au stârnit acest val de "entuziasm"?

 =  Bîra,bîra...
Eugen Galateanu
[26.Apr.06 23:29]
Câte luni a fost dl.Șora ministru a fost prea mult. Alte activități ale domniei sale-heavens, care ? Dl.Șora este ceea ce România are muuult prea mult- un looser care dă din gură- nefericirea face că mintea creață a nu știu cui l-a pus ministru. Deci, ce a făcut dl.Șora (ca ministru și ca om de cultură ) ?

 =  Mizeria morală a dlui. Șora
Eugen Galateanu
[27.Apr.06 08:20]
Am fost curios- și am dat și eu o căutare pe Google după dl.Șora. Dl.Șora e filozof- și când grăiește, o rupe frate "Antisemitismul acela era preponderent de tip economic, în sensul că, mai ales în profesiile liberale – avocatură, medicină – studenții români, în majoritate de proveniență rurală, la prima lor tentativă de citadinizare erau în concurență vitală cu evreii, având pe deasupra și un mare handicap cultural. De aceea s-au luptat pentru numerus clausus, iar la medicină chiar pentru numerus nullus. Era deci o problemă de concurență, de luptă pentru existență, nu erau invocate ca justificare motive de rasă. Singura chestie mereu invocată era alogenia, adică: „noi“ suntem de aici, „ei“ au venit din alte părți și nu acceptăm să ocupe locul care ne revine ca autohtoni.". Legătura spre acest interviu e www.centrul-cultural.ro/revista-arges-2005-03-lista.php .Ce e mai grav este că dl.Șora este un fascist de cea mai joasă speță. Numerus clausus era o tâmpenie care dorea să înlocuiască competența (oricui, fie el alb, roșu sau verde) cu apartenența. Deci dacă erai mai bun decât X dar erai "alogen" nu puteai să faci facultate. Iată halul de gândire al fostului dl.ministru Șora.

 =  dialog în zig zag :)
daniel d marin
[27.Apr.06 13:51]
problema e că nu am timp să scriu mai multe rânduri. probabil că nici dumneavoastră nu aveți atunci când citiți interviuri. dar și mai grav: le citiți degeaba. altfel cum ați putea postula (sic) vreo legătură între acel interviu (sau ceea ce citați din el) și "fascismul de cea mai joasă speță" cu care s-ar îndeletnici domnul Șora??

 =  Ceaușescu PCR! Gălățeanu lasă-ne!
Florin Hălălău
[27.Apr.06 15:02]
Prezența rușinoasă a d-lui Șora în fruntea învățămîntului românesc a venit ca o consecință firească a loviturii de stat din decembrie 1989, care a frînt zborul țării noastre spre cele mai înalte culmi ale progresului și civilizației, zbor trasat cu atîta vizionarism de către tovarășul Nicolae Ceaușescu la Congresul al XIV-lea al partidului. (Se aud aplauze și ovații puternice. Ceaușescu PCR! Gălățeanu lasă-ne!)

 =  încă o dată despre stupiditate și ignoranță
Ioan Albu
[27.Apr.06 15:37]
Întrucât Eugen Gălățeanu aberează acum pe un al doilea front, și deoarece nu dă semn că ar fi citit comentariul pe care l-am postat la textul lui Daniel D. Martin, voi posta și aici același comentariu, ca să termine odată acest Gălățeanu cu întrebările retoric-idioate despre cine este Șora și ce operă are:

Dl. Nobody Șora? Învățământ pus pe chituci? Oameni buni, iar vorbește gura fără voi? De ce vă exhibați ignoranța fără nici o jenă? Ce sunt tâmpeniile astea? Câte dintre cărțile lui Șora ați citit? Știți măcar cum se cheamă? Iar despre învățământul românesc vă invit să nu vă mai dați aiurea cu părerea, din Manchester sau din alte părți de lume, și dacă chiar vă doare de el puneți mâna și faceți ceva. Sunt curios câte știți despre ministeriatul de câteva luni al lui Șora și despre schimbările pe care efectiv le-a făcut dumnealui. Pentru toți ignarii care zic că Șora e un nimeni, iată principalele titluri ale operi lui:
-Du dialogue interieur (Paris, Galimard,1948)(ediție românească Despre dialogul interior, București, Humanitas, 1995, trad. Mona și Sorin Antohi)
-Sarea pământului (București, Cartea românească, 1978)
-A fi, a face, a avea (București, Cartea românească, 1985)
-Eu & tu & el & ea... sau dialogul generalizat (București, Cartea românească, 1990)
-Clipa și timpul (București, Paralela 45, 2005)
Și mai sunt și altele (Firul ierbii, Filosoficale)
Cărți de interviuri cu Mihai Șora:
- „Mai avem un viitor? Romania la inceput de mileniu” (Mihai Sora in dialog cu Sorin Antohi), Polirom, 2001
- Despre toate și ceva în plus (în dialog cu Leonid Dragomir), București, Paralela 45, 2005
Volum omagial:
-Dialog și libertate. Eseuri în onoarea lui Mihai Șora, București, Nemira, 1997
Acestea fiind spuse, vă provoc la lectură. Nu mă îngrijorez că veți accepta provocarea. Sunteți dintre aceia care vorbesc ca să se afle în treabă, urechiști și lăutari.
Și încă ceva: Mihai Șora este, ca filosof, unul despre care alți doi "nimeni" - Jacques Maritain, Etienne Gilson (vă sună cunoscut? ați auzit? nu joacă la nici o echipă de fotbal, au jucat în schimb în liga superioară a filosofiei europene) au avut cuvinte de laudă și recenzii elogioase prin Revue de metaphysique et de morale.

Am să mai adaug la cele din comentariul anterior că Mihai Șora a lucrat ani de zile la Editura de Stat pentru literatură și Artă (E.S.P.L.A.) unde a inițiat printre altele colecțiile "Biblioteca pentru toți", "Scriitori români" etc. Poate măcar de astea să fi auzit și Gălățeanu. Ultimii 7 ani înainte de pensionare dl. Șora a fost șeful serviciului Biblioteci din Ministerul Învățământului.

Iar acum, după prezentarea pe care i-am făcut-o mai sus domnului Șora, am să extrag din textul lui Gălățeanu două inepții, de dragul caraghioslâcului lor și puerilității lui:

Inepția 1. "Domnul Șora nu avea nimic în general cu cultura"!
Inepția 2. Domnul Șora a distrus învățământul românesc prin faptul că ... a desființat uniforma!

Nu mai zic decât atât: Gălățeanu dă semne de ranchiună, de supărare ca văcarul pe sat, în urma căreia împroșcă cu injurii oamenii pentru simplul motiv că de ăștia a auzit și el, pe aștia îi înjură. O recomandare pe care i-o dau este următoarea: Dle Gălățeanu, când îți miroase a rahat pe oriunde te duci, mai uită-te și în talpă.

 =  revin
Ioan Albu
[27.Apr.06 16:57]
Încă o precizare se impune, referitor la acuzele de fascism. Mihai Șora a fost, în timpul studenției sale pariziene, la Sorbona, luptător antihitlerist cu arma în mână, în cadrul celebrei Rezistențe franceze. A fost și membru al partidului comunist francez. A susține că a fost fascist, în condițiile astea, este o impertinență și o neobrăzare, pe care nu o scuză nici ignoranța, nici stupiditatea, nici excesul de bilă.

 =  Ei și ????
Eugen Galateanu
[27.Apr.06 18:29]
Ca de obicei, există răspunsuri la întrebări pe care nimeni nu le-a pus. Am dat un citat din dl.Șora- și am indicat și sursa. Asta spune domnia sa- și dacă ce spune de numerus clausus nu e fascism înseamnă că ne răcim gura degeaba. Dl.Șora e posibil să fie un filozof- ei și ? Scrie în actele domniei sale că un filozof (recunoscut de alți filozofi- ei și ?) trebuie să fie un bun ministru al învățământului ? Recomand cele 2 rapoarte ale Institutului de Științe ale Educației (și cred, domnule Albu, că spre deosebire de EG ei știu ce vorbesc) apropo de ministeriatul dlui.Șora.

 =  Domnul Hălălău cu urechi de iepure
Eugen Galateanu
[27.Apr.06 19:16]
Aș fi curios, dle.Hălălău ce v-a determinat să izbucniți în urale entuziaste. Veți fi și dvs. ,ca și Candide- un optimist care crede că trăim în cea mai bună dintre lumi...totuși, ca un om responsabil (ceea ce presupun că sunteți) sunt curios de unde v-au ieșit ideile despre Ceaușescu et co. Aș vrea să se remarce de către editori (sper că nu dl.Hălălău) că domnia sa nu este în stare să susțină un dialog bazat pe puncte de vedere, ci doar pe jigniri.

 =  și... nimic
Ioan Albu
[27.Apr.06 18:57]
Gura degeaba cred că vi-o răciți. Șora explică acolo doar ce este numerus clausus, nicidecum nu susține măsura de numerus clausus/nullus. E ca și cum eu, dacă aș explica cuiva ce înseamnă apartheid, aș fi rasist. Mai spune Șora că motivele pentru a limita accesul evreilor în universități erau legate de alogenie, nu de rasă. Aici, într-adevăr, i s-ar putea reproșa, din perspectiva zilei de azi, că și discriminările pe criterii de alogenie sunt condamnabile, nu numai cele pe criterii de ură de rasă. Dar de aici până la a-l face fascist (nenorocit, nu?) mai e destul. Utilizați de fapt procedeul incorect de a-l face fascist pe cel care are altă părere decât dumneavoastră despre ce înseamnă fascism.

 =  Nimic despre fascism
Eugen Galateanu
[27.Apr.06 19:21]
Haideți să procedăm, dle.Albu, cu bun simț- eu îmi voi scoate din borcane toată rezerva de bun simț de care dispun și să vedem ce obținem. Dl.Șora are opinii criticabile- nu înseamnă neapărat că a greșit în plan absolut- asta numai Dumnezeu poate hotărî. Dar un luptător antifascist- cum spuneți dvs. că a fost dl.Șora- care-l ia în brațe pe nae Ionescu- agent dovedit a Reichului nazist- și care apără numerus clausus este cel puțin bizar. Nu am absolut nimic cu dl.Șora ca filozof- pentru că nu este în domeniul meu (deși o țară ca România nu-și permite să țină atâția filozofi pe metrul pătrat).Singurul meu dezgust este dl.Șora ca ministru al Educației. Toată lumea din minister (și așa cum am mai spus de la Institutul de Științe ale Educației) spune că a fost un ministru catastrofal. Bunul dumneavoastră simț ar trebui să găsească argumente (dacă există) că nu a fost așa. Chestiunea disciplinei- chiar dacă pare o problemă a la moș Teacă- a fost cauza care a condus la cei 20% din liceenii actuali care recunosc că s-au drogat. Mai mult decât atât ?

 =  invitație la polemică
Florin Hălălău
[27.Apr.06 19:23]
Credeam că alăturarea numelui dvs. de cel al lui Ceaușescu vă face plăcere. Pentru că apărați comunismul cum nu o fac mulți astăzi. Argumentați-mi că nu-i așa.

 =  nimic despre comunism
zabet mihai
[27.Apr.06 19:41]
pai florine mr.galateanu incearca sa te prinda sa ii faci rating el vede peste tot fascism, legiuni, nazism, corpul negru, ss, gestapo, abwer si asa mai departe
lagarele de la kolima din siberia de la aiud si de la inca 10.000 de locatii nu le vede
el considera ca numai unii au monopolul suferintei pe glob
atat
restul au fost inventii stalin nu a omorat pe nimeni asisderea ceausescu
numai hitler e de vina
domnia sa si cu basescu caruia ii e frica de consiliul celor 300 si de aia se caca pe crimele comunismului

 =  ...
Ioan Albu
[27.Apr.06 19:47]
Domnule Gălățeanu, în limitele bunului simț ar trebui să încheiem discuția aici. Pentru că a dovedi că x n-a fost y este mult mai greu decât a dovedi că x a fost y. Eu nu vă pot argumenta că Mihai Șora a fost un ministru bun. Eu spun că argumentele dvs., cum că ar fi distrus învățământul românesc pt că a desființat (adică a lăsat la latitudinea fiecărei școli, să ne înțelegem) uniformele nu țin. Dv vă sprijiniți părerile pe spusele tuturor celor din minister sau institut. Ãsta nu e un ergument valid. Dacă mi-ați prezenta și temeiurile celor din institut pentru a spune că ministeriatul lui Șora a fost dezastruos, am mai avea ce să discutăm. Eu nu refuz dialogul, mai ales purtat cu responsabilitate si bun simț. Dar nu pot discuta în situația în care dv invocați păreri necunoscute mie, ale unor oameni inverstiți cu autoritate de dvs. Eu lucrez și eu în învățământ și vă pot spune că au existat miniștri mult mai proști decât Șora, și că noi ne resimțim acum de capriciile unor Marga sau Miclea. Și aici aș putea detalia.
În concluzie: nu pot produce argumente pt faptul că Șora nu a fost un ministru slab. Dar vă cer dvs să le dați pe față pe ale dvs, potrivit cărora a fost slab, lăsându-l la o parte pe cel cu uniforma. Eu am purtat uniformă toată viața școlară, adică și după comunism. Și de disciplina de tip comunist iarăși am beneficiat permanent.

 =  Dom'Hălălău, nu fii rău...
Eugen Galateanu
[27.Apr.06 23:08]
...și nici măcar stupid. Păi , domnule Hălălău, ați fost cumva membru de partid ? Pentru că eu n-am fost. Și, oricât ar fi de ciudat, am făcut carieră pe munca mea, nu pe apartenența politică. Dar văd cu tristețe că lipsa de argumente se acoperă cu strigăte de "Comunistule !". Nu, domnule Hălălău, nu sunt comunist. Și, dacă vă uitați la subiectul discuției, o să vedeți că în ambele cazuri ați și jignit și ați fost și afară din subiect...

 =  Uimit, domnule Albu...
Eugen Galateanu
[27.Apr.06 23:30]
Chiar că sunt uimit. Păi, dacă pe dl.Marga și mai ales dl.Miclea care au încercat- și au făcut câte ceva pentru învățământul românesc- îi desconsiderați- chiar că nu mai avem ce discuta pentru că nu avem aceleași criterii valorice. Orice proces educațional- și ar trebui să știți asta dacă lucrați în învățământ- se bazează pe o anumită disciplină. Că aceasta e autoimpusă sau impusă de sus- e altă discuție. Însă dacă dvs. vi se pare normal ca elevii să arunce cu diverse chestii în profesori- și ca nulități de genul Julietei Florea (pentru cei care nu știu- a fost șefa de catedră a dlui.Petre Roman) să rămână în învățământ în dauna unor profesori merituoși- atunci chiar că nu mai avem ce discuta. Pentru că totul pornește de la disciplină. Disciplina nu e comunistă- e pur și simplu disciplină.

 =  Domnul Zabet, mereu pe lângă...
Eugen Galateanu
[27.Apr.06 23:30]
Și încep să cred că nu vă face bine clima din Peninsula Arabică. Ce-are domnule comunismul cu ce discutam noi ? Și dacă o să citiți- înainte de a sări cu neuronul dvs. teafăr la bătaie- o să vedeți că spun despre Doina Cornea (probabil că în mintea dvs. cu acel neuron insolat și domnia sa e comunistă) că ar fi fost o mult mai bună ministră. Dar citiți, domnu'Zabet, citiți !

 =  așa este
Ioan Albu
[28.Apr.06 01:06]
Domnule Gălățeanu,
Asta este. Ca "filosof", vă spun că Marga a fost călăul învățământului filosofic românesc. Cât despre Miclea, care a afirmat că avem de învățat de la copaci, nu mai vreau să spun nimic. Da, avem criterii valorice complet diferite.

 =  domnule Galateanu
spider girl
[19.May.06 18:34]
Cu neobosita umilinta, va mai instiintam:

""Anul acesta, USR a acordat Marele Premiu National pentru Literatura, in valoare de 70 de milioane lei vechi, lui Mihai Sora. Laureatul de anul trecut al premiului, critical literar Livius Ciocarlie, a afirmat ca USR ‘se onoreaza’ premiind o asemenea personalitate"" (ziare. com)

""Premiul National pentru Literatura i-a fost decernat dlui Mihai Sora, anul acesta nonagenar, probabil cel mai dinamic nonagenar din cultura romana."" (Romania libera)

am citat doua surse la intamplare. Dar eu am fost in sala :)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0