Comentariile membrilor:

 =  Stimați editori,
Atropa Belladona
[17.Jun.08 10:20]
Textul este o glumă. Chiar dacă, în opinia dvs., una proastă, (dar acceptabilă măcar pentru comicul limbajului), mi-am permis această glumă, știind că editorul Pan (domnul Paul Bogdan) are un deosebit simț al umorului. În al doilea rand, acest text este predominant AUTOironic. Nu întâmplătoare este și trimiterea la coana Chirița…
Dacă textul a deranjat, după cum se pare, cer scuze pe această cale domnului Bogdan, retrăgând textul în momentul în care numărul accesărilor mă vor face să cred că scuzele mele au ajuns și la dumnealui.

Cu respect, (chiar dacă lucrurile par altfel),
Carmen Anghelina

 =  pardon!
Paul Bogdan
[10.Dec.18 14:27]
Coană Chirițo, s-avem pardon!
O glumă bună/nebună se face când ai ceva la bază. Ori eu, cum am spus de la început: s-avem pardon! nu știu la ce faci referință matale. Ți s-o fi făcut de isprăvnicie... mie nu, că mi-e lehamite de cei ce strălucesc goi pe dinlăuntru ca niște niște lămpi, d-alea cu curent.
Dar dacă este doar o chestiunde de inspirațiune (bat-o vina!) n-avem ce face... Asta e! La mai mare, Cocoană! Inspi-rațiune! Căci tăt poporu' știe că tot ce-i mare place la dame cu finețuri, ca domnia ta, care scapă de amețelile de vară cu asemenea doftoriceală.

 =  Pardon, pardon, cu link spre-aducere aminte, d-le Pan
Atropa Belladona
[17.Jun.08 20:53]
Domnule Pan, inspi-ratiunea a pornit de la cuvintele dumneavoastra dintr-un comentariu postat sub un text intitulat « Citind Boierismul », text semnat de Elena Malec, autor a nenumarate catrene si admiratoare a epigramei si epigramistilor. Va reproduc exact: « Totuși, trebuie să spun că nu mă așteptam din partea dumneavoastră la obiectivitate în ceea ce privește literatura ca act de creație dacă pentru dumneavoastră nu reprezintă decât un mijloc de comunicare epigramistic »
Vedeti pentru aducere aminte, daca aveti timp si bunavointa, link:

http://www.poezie.ro/index.php/personals/211037/Citind_

De aici concluziile mea ca, in opinia dvs., atat epigramistii, cat si epigrama nu pot da dovada de obiectivitate. M-am foarte inspi-raționat si mai tare, cand am avut neplacuta surpriza de a da in Atelier de texte semnate de unul dintre cei mai mari epigramisti din tara, laureat al multor concursuri si festivaluri de epigrama, autorul a multor epigrame antologice, Ioan Toderascu.
Daca este normal ca texte semnate de mine sa intre la Atelier din varii motive, eu fiind un catrenist amator, ca si Elena Malec sau multi, multi altii, cazul lui Ioan Toderascu nu mi s-a mai parut normal.
Atat despre inspi-ratiune.
Legat de raspunsul dvs, insa, am vaga banuiala ca a fost in asa fel inspirationat, incat sa ma simt prost. Aici, dati-mi voie, ati gresit! Nu ma simt absolut deloc un om prost, pentru ca, pur si simplu, nu sunt un simplu prost, ci un prost si jumatate. Daca as fi fost unul simplu, nu v-as fi banuit de simtul umorului …
Cu acelasi respect,

Coana Chirita, cu ceva, ceva in plus




 =  la locul potrivit
Laurențiu Orășanu
[17.Jun.08 21:58]
Cred ca textul este bun, umor Belladona 100%, cu o retinere potrivita constipatiei persistente in materie de umor, pe site. Ano Domini cca 2006 si urmatorii.

Dar se trece pe langa fond. Amandoi protagonistii o fac (Belladona, Pan).

Belladona, pe care n-o mai iubesc din motive ce pot fi explicate iesind din regulamentul site-ului (nu mai fac prostia), dar pot fi explicate in privat (stau la dispozitie), e trimisa la Atelier la revenire:

Când umoru-i prea ascuns,
Nu le acuzați talentul.
Să se râdă, e de-ajuns
Doar a le privi portretul...

Nu e o capodopera, dar masura e aiurea, ea remarca, in replica: editorul n-a inteles. Asta e si adevarul. E adevarat ca fac Atelierul epigramisti buni, cum spue ea, cum a dat roata subiectului Rodean, recent, fara ca editorii sa dea macar un semn ca ii intereseaza ce resping.

Mai greseste Belladona cand crede ca epigramistii vor sari. Experienta (si a mea) arata ca nu vor sari.

Pan trece si el pe langa fond. Poate ca e prea devreme sa-i dea nivelul, dar comentariul binevoitor pare nesustinut pe fond, in lipsa unei astfel de masuri.

Editorii isi aduc aminte ca se mai publica si epigrama pe acest site (si inca una de calitate) numai cand e vorba de antologie. Atunci se ofera sa "selecteze". Pai sa nu-ti fie frica de o astfel de selectie cata vreme sunt trimise la Atelier epigrame bune, editorii nu promoveaza nicicand la Recomandate genul asta (prea ocupati sa o faca en famille (de editori, nu te crispa Pane, ai betisorul in mana), unul din ei cocheteaza penibil cu genul, etc.

Cei care revin pe site sunt trozniti de nu se vad.
Cel putin doi editori sunt total ostili genului. Mai precis sunt ostili oricarui gen altul decat poezia pe care o practica.

Astfel ca, hai sa vorbim ca sa ne aflam la incalzire, ca incepe meciul.

Nu uitati ca am comentat textul, orisicat. Si ca, dupa umila mea parere, am fost singurul care a spus lucrurilor pe nume.

Ghiocel

Nota: Am pus acest comentariu, in mod gresit, la epigrama de la Atelier. De fapt se refera la acest text

 =  Ghiocel, nu, Ghiocel, da!
Atropa Belladona
[17.Jun.08 23:10]
1. textul nu s-a vrut startul pentru o polemica dar, daca ar degenara in asa ceva, comentariile mele s-ar adapta genului.
2. aspectul off despre care vorbesti nu mi-e cunoscut, dar ma voi stradui sa-l.
3. chestia cu atelierul (cazul meu) a fost binevenita. Ma asteptam sa se intample asta inca de la primul catren, dar n-a fost sa fie. De ce binevenita ? Pentru ca Sorin mi-a trimis mail si mi-a cerut texte pentru anthologie. Pentru ca n-am trimis si doream sa-i ofer o explicatie cu exemplu live. Pentru ceea ce-a fost pe site acum doi ani. Pentru ceea ce se intampla in prezent cu epigramisti de mare valoare precum Nicolae Bunduri sau Ioan Toderascu, cu epigrame antologice aruncate in Atelier fara o minima explicatie.
4. n-am urmarit si nici n-am asteptat o rectie din partea epigramistilor, cunoscand destul de bine stilul "strut" al colegilor; Si, daca n-au luat atitudine intr-un caz precum cazul Toderascu (exceptand Rodean si Andra Andries), cu atat mai putin spre deloc ar fi luat in cazul meu
5. rectionez bland la atacuri, insulte, agresiuni, avand o piele tabacita in duelurile epigramatice de pe site. Greu spre imposibil sa-mi scap caii din frau.
6. si, cel mai important, nu cred ca Pan este cel ce trimite epigramisti ca Bunduri sau Toderascu la Atelier.
7. drept pentru care, pentru a se evita confuziile, am spus si eu lucrurilor pe prenume atat mai ramasese, numele-l insfacasesi tu).

Cu multumiri pentru reactie, cu admiratie pentru sinceritate

 =  Dilemă
Ioan Jorz
[17.Jun.08 23:16]
Nu sunt adeptul disputelor, de niciun fel, asta dacă nu le provoc eu. Nu am intervenit, în niciun mod, în dialogul Atropei cu Pan, dint-un motiv pe care-l dezvălui acum: N-am dorit să dau dreptate editorului, din spirit de solidaritate cu un confrate("consoră") în ale epigramei. Dar, revenind la subiectul dialogului,(n-aș numi-o dispută), catrenul "Unor epigramiști", ar fi de semnalat unele "neîmpliniri", forțate de necesități ritmice și rimice, "forțate" în general:

1. "Nu le acuzați talentul."- Cum să acuzi talentul? Poate lipsa lui! Știu că se subînțelege, dar...
2."Să se râdă"- formulare nu foarte academică, se putea găsi alta... Pentru-a râde...
3."Doar a le privi portretul... " În epigramă, sub nici o formă, nu constituie subiect de bășcălie, defectele fizice, aspectul fizic, bolile, starea materială, etc.

Poate aceste observații trebuia să le facă editorul, odată cu trimiterea textului la "Atelier". Sunt convins că un om de litere, cu simțul umorului, cum este Carmen Anghelina, merita un astfel de gest și ar fi înțeles, ștergând, probabil, textul. Am ezitat între a posta comentariul și a nu participa la acest dialog "colocvial". Am ales prima opțiune, cu riscul de a-mi supăra colega sau editorul- care n-a oferit explicațiile necesare. Cu prietenie pentru toți,

 =  Ioan Jorz, multumesc
Atropa Belladona
[17.Jun.08 23:40]
Multumesc, Ioane

Da, poate asa as fi facut. Am biceiul (prost) de a posta la primul impuls, rar revin pe textele mele, abia atunci observ greselile, dar nu am rabdarea de-a corecta, prefer sa le sterg definitiv. Cunoscandu-mi hibele, nu trimit niciodata nimic pentru concursuri.
Intr-un atelier, in schimb, ma joc si eu de-a catrenele...ca, de, mai inchide lumea ochii sau ma altoieste amical.

cu prietenie,

 =  Revin la obiect
Ioan Jorz
[18.Jun.08 00:01]
Mă bucur dacă nu am produs supărări! În treacăt fie spus, am întâlnit în pagină catrene, pe lângă care al tău ar trece drept epigramă. Toți dăm "rateuri", din când în când. Au și maeștrii, de care pomeneai, "maculatură" cât pentru zece "Ateliere". Dar nu pentru asta am revenit. Luat de valul subiectului am uitat de "obiect". Ai un stil epistolar savuros, care, în ciuda gravității subiectului, nu m-a împiedicat să nu râd cu poftă. O auto ironie de calitate. Cred că proza umoristică te prinde foarte bine. Cu aceiași prietenie,

 =  Tot Ioanului :)
Atropa Belladona
[18.Jun.08 00:19]
Multumesc, multumesc, multumesc!
Ma bucur ca ai revenit, pentru ca, citind in mare fuga, dupa cum si scriu, omisesem ceva: nu catrenul meu din atelier e obiectul dialogului, aceasta scrisoare a fost postata de catre mine acum aproape doi ani, cand aparuse respectivul comentariu al d-lui Paul Bogdan, dar, desi a stat 24 de ore in editura, nu a trecut de furcile caudine...asa ca...l-am sters. Pe atunci nu aveam texte in atelier, nici n-aveam texte, ci doar comentarii. Acum doua zile, vazand reactia editorilor vis-a-vis de Ioan Toderascu, l-am scos de la naftalina...Intamplarea face ca si mie imi intrase "perla" acolo...:)
si, da, ma joc si de-a proza umoristica, uneori...:)

 =  Argumente
Dan Norea
[18.Jun.08 01:16]
Tot ce ați pomenit aici (inclusiv și mai ales introducerea la atelier a epigramelor lui Ioan Toderașcu, maestru al genului) sunt argumente suplimentare că epigramiștii nu pot face casă bună cu poeții "serioși". Editorii de aici cred într-un Dumnezeu încruntat, condamnă zâmbetul și arestează râsul. Atelierul e carcera lor și încercările lui Cornel Rodean de a-i da un sens sunt sortite eșecului.
Susțin cu tărie că umoriștii în general și epigramiștii în particular n-au ce căuta într-o biserică plină de preoți care nu suportă sarea și piperul, ci numai sarea amară. E nevoie de o biserică în care pe peretele frontal să troneze un Dumnezeu senin, care prin zâmbetul lui să îndemne la liniște, toleranță și armonie.


 =  Biletel deschis
ioan toderascu
[18.Jun.08 06:48]
Draga Carmen,un sincer multumesc! Sunt foarte surprins de inversunarea cu care pledezi pentru epigramele mele! Cineva ar putea crede ca ti-am cerut eu asa ceva...Nici gand! Din contra,pe mine ma distreaza faptul ca epigramele postate sunt indrumate la atelier pentru "revizie"!...Poate trebuie verificate sa nu contina ceva...exploziv! Sau sa nu contina virusi!...Site-ul trebuie protejat cu orice pret! In orice caz, eu nu dezarmez si voi trimite in continuare cate o epigrama cam la doua zile, lasand un ragaz suficient spre a fi cercetate de specialisti. Sa ne auzim cu bine!La atelier, deocamdata!

 =  Propunere
Sorin Olariu
[18.Jun.08 07:38]

Faptul ca textele unor epigramisti valorosi -membri fondatori ai UER, castigatori de premii nationale si autori de carti umoristice de succes, dar total necunoscuti pe site- ajung la Atelier nu este o noutate si nici nu ma mira. Iar acest lucru nu se datoreaza unui singur editor, ci mai multora. Motivul este acesta: nu exista niciun editor dintre epigramisti, cineva care sa poata avea o parere pertinenta, lucida si obiectiva in privinta epigramelor postate.
Imi amintesc si acum cu un zambet amar cat am avut de luptat prin 2002 pentru a promova epigrama pe acest site. Postasem cateva epigrame personale care aveau deja girul UER si aparusera prin reviste umoristice de prestigiu si cand colo, eram intrebat la comentarii de catre unii neaveniti: ce dreak de poezie e asta? Dupa ce ca e asa scurta nu se intelege nimic din ea, nu e nici lirica, nici epica. Am avut meciuri grele la inceput cu carcotasii de meserie care fie ca habar nu aveau ce este epigrama, fie faceau pe niznaii, de aceea -poate si din orgoliu- mi-am si luat nickul Epigramist, si am incercat sa le explic ce inseamna asta. Pe vremea aceea de pionierat nici macar nu exista o sectiune de epigrame. Desigur, au fost si destule voci care au luat apararea acestui gen literar iar editorul sef a concluzionat imediat:

http://www.poezie.ro/index.php/personals/27432/Paradox_romanesc

bun venit
RaduLucian
[08.Oct.02 20:40]
o sa adaug categoria "epigrame" la tipurile de texte. de maine poti edita textele si sa le clasifici ca si epigrame.
bine ai venit pe site.


Din momentul acela epigrama de pe site a inceput sa nu mai fie o cenusareasa, ci o mica printesa, dezmierdata si admirata de toata lumea. S-au inscris pe site foarte multi fani ai epigramei iar duelurile dintre ei erau pline de poante noi, originale, musteau de talent si de sclipiri de geniu si tineau zile in sir. Pana cand la sectiunea de comentarii au inceput sa apara zeci de texte la cate-o epigrama iar acestea sufocau pur si simplu poezia si pe poeti, lucru care nu putea trece neobservat si daca va amintiti bine au fost si cateva plangeri in acest sens.
Nu vreau sa o mai lungesc mult, pentru ca la mine e 12,30 noaptea, ci doresc sa va reamintesc concluzia mea: este nevoie si de un editor-epigramist pe Agonia.ro cu care ceilalti editori sa ia contact inainte de a invalida o epigrama sau de a o trimite in Atelier.


 =  sorin & co
Paul Bogdan
[18.Jun.08 08:07]
Sorin, am să transmit propunerea ta. Eu unul susțin această propunere.

În altă ordine de idei, intorcându-mă la afirmația care a inspirat acest text.

Nici măcar o singură epigramă trimisă la atelier nu a fost susținută obiectiv de către epigramiști, cu argument literar. La subsolul acelor epigrame se regăsesc doar comentarii în care simpatia cu autorul este debordantă, epigrame-răspuns sau atacuri la adresa editorului "cremenal".
Dacă propunerea lui Sorin induce cumva ideea că epigrama este o chestiune ezoterică, înseamnă că epigramistul are aparatul necesar de a-l dezvălui și neinițiatului care, în acest caz, este editorul.

De ce se așteaptă o explicație de la editor când epigramistul nu susține creația de gen?!

 =  Domnule Paul Bogdan
Dan Norea
[18.Jun.08 09:12]
Găselnița cu "epigrama - chestiune ezoterică" stă în picioare, dar șchioapătă. O epigramă bună are trei calități: prozodie perfectă, poantă, originalitate. Dintre acestea, un editor obișnuit poate sau nu aprecia prozodia (după atâta vers alb mulți nu mai știu nici să despartă în silabe), poate sau nu să aprecieze poanta (din păcate, lipsa de umor e uneori destul de evidentă), iar originalitatea nu prea o poate aprecia, dacă nu are o cultură epigramatică.
De ce spun că șchioapătă ? Susținerea epigramelor de la atelier nu are niciun sens. Înțeleg să aduc argumente -pozitive- ca să justific o steluță. Înțeleg să aduc argumente -negative- ca să îl ajut pe autor să își îmbunătățească textul. Dar să merg la atelier și să spun "asta e o epigramă bună pentru că..." aduce cu o corecție dată editorului, nu autorului. Și parcă nu așa sună regulamentul.

Adevărul e altul, plutește în aer dar nu îl recunoaște nimeni. Atelierul are drept scop nu atât îmbunătățirea textului, cât descurajarea autorilor considerați inoportuni pe site - fie din lipsă de valoare, fie din alte motive. Printre care cel afirmat în atâtea rânduri - se aglomerează pagina de texte și mai ales cea de comentarii cu texte "minore". Deși, să mă scuzați, de cele mai multe ori epigramele postate la comentarii își justifică locul, prin valoare, spre deosebire de majoritatea comentariilor postate la celelalte poezii.

Concluzie (pe care nu voi înceta să o susțin, precum Cato): epigrama trebuie să aibă o secțiune separată, cu editori proprii, cu pagină de texte și de comentarii distincte. Altă soluție nu văd și nici nu cred că există. Să te cerți periodic cu editorii e ușor, poate fi chiar distractiv, dar nu rezolvă problema.

 =  Săriți, că-i bat pe-ai noștri!
Ion Diviza
[18.Jun.08 09:32]
Fiindcă s-a spus iarăși mai totul despre situația epigramei și a epigramiștilor pe agonia.ro (și din nou, cred, în deșert), hai s-o iau din altă parte. Ce înseamnă pe acest site "Subiecte fierbinți" (de fapt și despre acest subiect s-a spus mai totul)? Texte, inclusiv epigrame, cu un singur comentariu, fiind postate la "Personale" , să zicem, sau la altă secțiune, nimeresc imediat la "fiebinți". Pe când acest text al Atropei, o bijuterie a genului, care a generat o discuție cu adevărat serioasă și cu adevărat "fierbinte" a fost lăsat să treacă pe alături. De ce? Știm de ce. Dar ce putem face, fraților&confraților? Ați strigat "Săriți, că-i bat pe-ai noștri!" și am venit. Să nu ne grăbim cu concluziile, cum că cei din breasla noastră ar sta adeseori ca struțul cu capul în nicip. Nu uitați ce înseamnă umorul: economie de energie. Umoristul adevărat nu va face nicicând un efort prea mare dacă știe dinainte care va fi rezultatul. :) Dar noi, iată, îl facem.:) Iar și iar.
În altă ordine de idei, m-am săturat să tot aud epigramiștii (inclusiv în cadrul UER) plângându-se că epigrama nu se bucură de un statut literar pe care îl merită, că e considerat de unii critici și poeți încruntați, înnegurați la suflet (cu excepția sectorului în care tronează Narcis) drept gen minor ș.a.m.d.
Am fost și pe site atacat de un conațional rătăcit, care s-a exprimat foarte urât despre epigramă, cu toate că poeziile postate de el nici nu adiau a poezie. I-am dat riposta prin epigrame, el mi-a răspuns la "Personale", m-a vorbit de rău, însă n-am vrut să mă dau în spectacol. Altminteri, nu-i băiat prost, nici lipsit de har publicistic, ne-am întâlnit, am ciocnit un păhărel și ne împăcăm bine merci. :)
Deci, despre ce vorbeam? :))
A, da! Au început să se încrunte și unii epigramiști și asta deja nu miroase bine. :)
Împărtășesc optimismul (asumat) al lui Dan Norea: când vom avea un site al UER și ne vom strânșe acolo toți ai noștri va fi cu totul altceva. Nu știu ce va fi pe agonia.ro, atunci. Va fi jale și amar. :) Dar tot cred că unii epigramiști își vor trage piciorul (nu acel cu care scriu) pe agonia.ro. Precum și mulți poeți lirici nefracturați la condei vor fi ispitiți să viziteze oaza epigramiștilor.
Aici și acum, vreau să-l salut pe amicul Ioan Toderașcu, unul din cei mai valoroși epigramiști români contemporani, despre a cărui venire printre noi aflu abia din acest text.
Și încă o dată felicitări pentru talent și curaj, Atropa Belladona!

 =  Epigrama, bat-o vina!
Mihai Cucereavii
[18.Jun.08 09:52]
Cred și eu că n-ar fi rău ca Agonia
să deschidă o rubrică separată „Epigramă”,
iar editor ar putea fi Rodean Ștefan-Cornel,
dacă dânsul nu-i contra.
Iar Atropei îi doresc să se mențină în șaua Agoniei. :)

 =  cu ... siguranta
Laurențiu Orășanu
[18.Jun.08 10:10]
Sa-i dam editorului ce e al lui: cele mai multe epigrame trimise la Atelier sunt trimise motivat.

Ca nu se specifica motivul, si uneori nu e clar daca e vorba de valoarea textului, sau de greseli de scriere, sau de faptul ca se posteaza separat (cand ar putea fi replica la o epigrama "pe tapet"), sau ca respectivul autor baga o soparla, si editorul o simte rece, asta e altceva. Ar fi bine ca decizia de surghiunire sa fie explicata.

Cei care au nivel de postare scapa mai usor. Si de la ei vin texte aiurea, pe care editorii le lasa in virtutea numelui, sau pe prietenie, stiu ei de ce. Cand sunt trimisi la Atelier consacratii, unii protesteaza, au scris 50 epigrame bune si ajung cu una la Atelier?!!! Se poate. Un mare maestru nu accepta asa ceva. Exista si un autor care n-a scris decat una buna din o suta, a trecut cu 98, a 99-a e refuzata, darama site-ul.

Cazul celor care n-au nivel, sunt necunoscuti editorilor, cum sunt cele doua nume citate, este cel mai grav. Valoarea n-a fost detectata, editorii nu-si merita pita (amara, multa munca, remuneratie zero, dupa buget).

Ma rog, puteati sari ce am scris mai sus (sic!!!).

Dar ce am scris mai sus sus-tine propunerea lui Sorin. Editor specializat. Radu avea in vedere aspectul, mi se adresase mie si unui coleg, am refuzat (fiind prea ocupat), a refuzat si el. Daca Sorin se inhama la asa ceva este desigur cel mai indicat. Epigramistul 0 pe site (eu cred ca am fost pe la pozitia 3-4, sigur dupa Horia), cu epigrame clasice, cum numai vreo 3-4 mai posteaza pe aici.

Norica: Compatibilitatea poeti-seriosi vs. epigramisti s-a rezolvat, pana la un moment de timp (t) prin toleranta. Era o situatie win-win. Sectiune separata, cum sustii, e paguboasa pentru autorii de epigrame, care vor sta intr-o cutie cu sos propriu. Iti mai zic o data ca e gresit. Si nu e vorba ca eu postez si alt gen de texte (Nota bene: nu mai scriu poezii), eu nu vorbesc numai cand vad interesul propriu (Nota bene: M-am lovit de aceleasi chestii ca si Atropa, am intervenit doar ca sa-i sustin ei punctul de vedere), ma bag, asa cum cred ca s-a observat, cand e o chestiune de principiu.

Pana cand va fi site UER, pe care nu sunt sigur ca vor merge toti umoristii de aici, eu zic sa nu fii nasul unei celule de izolare. Daca site-ul va considera prea mare zgomotul epigramistilor (ai sesizat f bine ca producem zgomot - solutia = AUTOCONTROL), o va infiinta cu ... siguranta.

Ghiocel


 =  domnilor epigramisti
victor pelivanov
[18.Jun.08 10:23]
iertati-ma ca ma bag si eu,dar mi s-a parut din unele comentarii,ca va simtiti oarecum discriminati aici pe agonia.sau in orice caz,genul in sine,care apropos,da,este unul minor.va inselati grav domnilor.incercati sa publicati pe alte situri literare;nu numai ca veti fi refuzati,dar probabil vor afla unde stati si vor veni dupa voi ca sa va aplice o corectie.
semnat,un poet(daca si eu pot fi numit asa)incruntat si innegurat la suflet

 =  ideea asta mi-a plăcut
Doru Emanuel Iconar
[18.Jun.08 10:50]

Matale dacă mai postezi așa mândrețe de text, mânzu' ista care se tot învârte printre voi muri-va de râs. Zi mata dacă nu-i păcat de-așa pui frumușel ca mine?
Ca uite, printre hohote, înțelesei ce-i cu cei epigramiști și cu „convergența către divergență” și nu numai. Înțelesei ce-i cu pârlitul cel de predicat, pardon cu ”predicarea în deșert” că la școală, amar de noi!
Trecui si pe la celelalte obiective și-n lucru îmi fu clar: tre’ să ai mintea „arhiducesă, sau măcar arhidiacoană, dar nu-i rău nici coană” ca să scrii epigrame. Drept pentru care ma retrag nu înainte de-a lăsa o împrățișare pentru tine, Bella Dona, ca să nu mai dispari. Am eu așa o idee fixă cu îmbrățișatul doar, doar le-o veni mintea la cap oamenilor, că ce-i instalat și dă dispoziții să fereasca sfântul!
N-am râs demult, de la textele zânei Scaietina. Numai dânsa pune atâta umor si zâmbete într-un text. Mulțumesc!

Doru Emanuel

 =  Domnilor, domnișorilor,
Atropa Belladona
[18.Jun.08 13:09]
« A scrie epigrame nu-i deloc un lucru ușor. Este, poate, genul literar cel mai pretențios. Și unul care presupune calități intelectuale și literare nenumărate. În primul rând, să fii un fin observator al firii omenești și al lumii sale, să ai simțul umorului, să iubești nespus de mult oamenii, să ai putere de sinteză, să fii ironic fără a eșua în vulgaritate, să exprimi maximum de sens în minimum de cuvinte, și câte alte asemenea însușiri!
Lumea întreagă e scena pe care se desfășoară acest spectacol al cuvântului încărcat cu tensiune și semnificație maxime, pregătit pentru a corecta ființa umană și pentru a însănătoși lumea din jur. Pericolul moralismului e la fel de mare, însă; acolo unde încetează sugestia încărcată de spiritul ironic și satiric se sfârșește și cuvântul tămăduitor.
Cum socialismul, de pildă, s-a considerat o lume perfectă, epigrama a fost exilată din literatură. Sau, în cel mai bun caz, convertită înspre defectele generale ale omului care și el devenise nou și multilateral. Reîntoarcerea epigramei acasă, în cuvântul ei dintotdeauna, ca armă eficientă împotriva răului din noi și dintre noi, s-a produs triumfal, Fiindcă omul a rămas acea ființă imperfectă, fascinantă și imprevizibilă care mereu încearcă să se autodepășească, care tinde spre perfecțiune, ca măsuri ale unei ființe ideale. »

Liviu Comșea
Războiul epigramistului cu lumea – Note de lectură

Am început cu un citat din acest articol, scris de domnul Liviu Comșea cu ocazia apariției volumului « Epigrame » al confratelui Sorin Olariu. Articol pentru care îi mulțumesc.
Și închei cu un catren, producție proprie:

Se vor naște multe drame
Do-ar mai scrie, ca pe-aici,
Toți poeții - epigrame,
Iar Atropa…scrisorici!

Vă mulțumesc tuturor pentru răbdarea de a mă citi, cât și pentru semnele și însemnele lăsate în aceasta pagină.
Cu prietenie,
carmen matraguna





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !