Comentariile membrilor:

 =  :)
Alberto M. Popesco
[18.May.08 15:19]
si totusi, nu ca sunt rautacios, dar vreau sa remarc ceva, nu numai evreii il comercializeaza en gros pe Dumnezeu et comp, ci chiar si arabii. ciudat, nu?! nu m-ar mira ca peste 50 de ani China sa devina cea mai mare producatoare de icoane catolice si ortodoxe.
interesant voaiajul, paradoxul l-am descoperit pe final, inca nu aparuse razboiul si sangele arab si evreu. c'est la vie, unii il cauta pe Dumnezeu, altii cauta un inimac in vizorul pustii cu luneta.
foarte amical

 =  impecabil cerebral
lucian vasile bagiu
[18.May.08 16:29]
impecabil. dincolo si mai presus de orice, felix ramane un spirit analitic lucid pana la (auto)ironizare tonica.
strict pt. felix: inteleg si de ce un sejur prelungit in tel aviv nu ar avea acelasi farmec...

 =  Felix Nicolae
Mahmoud Djamal
[18.May.08 16:30]
Tomer= tamr in araba= curmale
limbile noastre sunt semite
tatal nostru e acelas Avram=Abraham=Ibrahim
mamele sunt Agra si Sara iar Dumnezeul nostru e acelasi???
cerul nostru are aceeasi culoare
probabil iluziile sunt diferite

multa stima

 =  felix nicolau
Mahmoud Djamal
[18.May.08 16:34]
scuze
nicolau

 =  stilul relatarii - se putea mai mult
Laurențiu Orășanu
[19.May.08 07:59]
Se poate si asa, daca numai aspectul informativ este cel vizat. Dar chiar si asa, stilul relatarii este, dupa parerea mea, scolaresc si deficitar. Imi aduce aminte de corvoada mea din Tabara de pionieri si scolari de la Sinaia, Jurnalul detasamentului, in care trebuia sa notez realizarile noastre. 'Noi astazi am plecat spre Cota 1400.... Ne-am intors, obositi, dar cu sufletul plin de frumusetea muntilor'.

Relatarea la persoana a I-a ar fi fost mai nimerita. Grupul era eterogen, 50 persoane nu pot simti la fel (cum nu simtea la fel nici detasamentul meu, imi inchipuiam doar, poate nu toti erau obositi dupa excursie si plini de frumusetea muntilor. Exemple:
'Debarcăm cam buimaci, dar cu sufletele în formă maximă.',
'Pelerinajul ne-a obosit, dar ne-a și transfigurat sufletele. ',
'Emoția ce ne umple sufletele este oarecum poluată de magazinele arabilor,... ', etc..
O relatare personalizata ar fi avut peste tot constatari de genul (dau numai un exemplu, dar ai multe sectiuni in care redai impresiile tale, nu cele presupuse, ale grupului:
' În avion îl zăresc pe Frankfurt, bătrânul evreu cu care conversasem la venire. Îl salut și-l întreb cum a fost logodna. O clipă e buimăcit de coincidență. Își revine repede însă și zâmbind, îmi dă un ou fiert ca amintire.'

Parerea mea este ca o relatare la persoana I-a, cu accent pe impresiile tale (ca pana la urma tot ale tale sunt, dar le pui pe seama gruplui) ar fi fost mai digerabila. Ai fi putut insera, la impersonal, partea pur informativa.

Iarasi, ai fi putut evita expunerea didactica, scolareasca. Si aici exemplele sunt numeroase. Citez formulari de compuneri "Cum am petrecut vacanta":
' În fața ei se găsește o moschee.',
'Lângă albie se pot vedea palmieri și alte plante', etc.

Cu mai multa grija, puteai evita formulari care creeaza, involuntar, umor:
'Întreaga mănăstire arată impecabil, deși nu se află aici decât câteva maici. '
Si momente de literaturizare trase pe cliseu de genul norilor hulpavi.

De asemenea, pleci cu un punct de vedere, cum ca acela care citeste a stat numai in Romania. Ii explici ce e un sat, acolo. Un sat ca acolo e mai peste tot in tarile civilizate, prin care mai tot romanul a calatorit. Concluzia cu salata la inceput e tot o mirare simulata (pomenesti Parisul, asa ca...)

Concluzie: Aceleasi lucruri, spuse altfel, ar fi facut lectura mai agrabila, si ar fi dat valoare textului.
Ma steptam la mai mult, eseuri si critica scrii jos palaria, se putea mai mult si aici.

Ghiocel




 =  bune critici
felix nicolau
[19.May.08 17:24]
ceva dreptate ai tu, laurentiu, dar sa-ti zic o secreta. asta e un reportaj scris pt ziarul patriarhiei, deci nu am putut scrie cum imi venea mie. si asa ma mir ca i-au dat drumul in forma de fata.

djamal, merci pt informatie. ghidul zicea ca-l cheama "palmier" si cand colo era "curmala"!!!adevarul e ca avea o burta...

si pt man-ul din alba---Doamne ce caldura trebuie sa fie acum acolo...

merci pt lecturi

 =  Cred ca se poate mai interesant.
Valerian Ciobanu
[27.May.08 10:50]
Am văzut de la o poștă că ai scris pentru un ziar. De fapt, nici n-am citit de la început, ci de la locul cu Haifa și muntele Carmel. Daca ai incerca să scrii nu pentru ziar, ci pentru cititorii de pretutindeni, chiar și pentru cei, care nu sunt merși la biserica, iar pe la monastiri cu atât mai mult, ai fi avut o altă lucrare, care nu semăna cu variante din compunerile unor liceeni.
Cu drag, Val.C care așteapta mai mult de la tine, mai ales, despre Haifa și Centrul Mondial al Credinței Bahai, care nu se reduce doar la Templul cu cupola aurită și la Grădinile persane!

 =  Parere
Traian Calin Uba
[28.May.08 16:13]
Nu mi se pare deloc un reportaj frigid sau "cerebral". Dimpotriva, reportajul e viu, alert,fara a luneca in proza poetica. Umorul, anecdotica, trimiterile culturale, constructia in adancime sunt "bine temperate" - ceea ce dovedeste buna cunoastere ,dinlauntru, a acestui gen publicistic-literar si practicarea unei echilibrisici... echilibrate intre gazetarie si literatura.

 =  de verdad
felix nicolau
[28.May.08 23:20]
dl Uba e extrem de generos cu mine de data aceasta. valerian are dreptate. am in plan un roman despre calatoriile cu parveniti romani si despre tampenia occidentalilor. dar cand scrii la comanda pt o revista, musai sa te racordezi. asta daca accepti comanda

 =  calatorind prin text
Rugescu Ioana Adina
[29.May.08 01:55]
Mie mi=a placut chiar daca are unele ingradiri datorate conjucturii. Poti sa te plimbi cu ajutorul textului si cred ca asta spune tot in cazul unui astfel de gen.
Astept romanul cu nerabdare!
RIA

 =  semne, semne. semne....
Cătălin Găian -Konig
[29.May.08 11:25]
Hristos a inviat, Felix prietene !Ai primit un dar de la Domnul..calatoria aceasta, care a lasat farta indoiala semne.Te vor intelepti in vreme, pentru drumul de "intoarcere". In privinta scriiturii este k pentru ziarul patriarhiei...Daca a aparut in "Lumina"...in care numar?
un templier

 =  mai va
felix nicolau
[30.May.08 23:28]
ioana, pana la roman mai va.e doar un proiect:)

cataline, salamiorule, uite aici a aparut---http://www.ziarullumina.ro/articol.php?wid=0&actual=0&editia=517&fsize=0&duminica=1&test=test&article=8166&title=O%20s%C4%83pt%C4%83m%C3%A2n%C4%83%20%C3%AEn%20%C5%A3ara%20lui%20Iisus

 =  Mici clarificari
Vlad Solomon
[13.Jun.08 21:42]
Draga Felix,
Din Israel, doar citeva precizari;
Tomer- inseamna palmier, palmierul fiind pom al carui fruct e curmala. Radacina cuvintului e T,M,R - Tamar- curmala, Tamir- falnic, asadar explicatia ghidului a fost justa, numele sau inseamna palmier (Dekel e sinonim). Tomer=Etz(copac) Tamar ( de curmale).
Tomer e, de altfel, foarte cunoscut ca ghid pentru vorbitorii de limba romana, in pelerinaj. Pelerinajul te-a impresionat si se simte. Pacat ca nu ati fost dusi suficient la locurile sfinte catolicismului si iudaismului, dar nu se poate vedea tot, in timp limitat.
Articolul tau are insa numeroase erori, iar faptul ca l-ai scris pentru o revista a unei parohii nu poate constitui o scuza.
Un exemplu - pretul masinilor in Israel nu are nici o legatura cu conflictul interetnic (care oare, pentru ca vorbeai de satul Daburyia de la poalele muntelui Tavor, unde sint toti cetateni israelieni, desi de etnie araba? - a nu se confunda cu conflictul cu palestinienii din ceea ce tu numesti- eronat- Palestina - pentru ca inca nu s-a constituit un stat, ci doar o Autoritate Palestineana - neacceptata si alungata de miscarea terorista palestineana Hamas in Gaza) - ci e rezultatul impozitelor ridicate pe masini, in Israel. Iar asigurarile sint scumpe- dar nu ca in Europa Occidentala - pentru ca se fura multe masini , care sint duse si desfacute in bucati pe teritoriul controlat de Aut. Palestineana. Un cetatean israelian nu are voie sa intre in aceste teritorii, pentru ca ar fi linsat- simplu - precum s-a intimplat deja. Nu vreau sa prelungesc - daca vrei, poti lua contact cu mine pe [email protected] si iti voi mentiona si alte erori.
Doar subliniez ca numai de cind Ierusalimul e sub control israelian- de altfel a fost, istoric, si este si azi, capitala Israelului- exista libertate totala a religiilor. Spre deosebire de Beit Lehem ( Betleem), in care numarul crestinilor scade simtitor - intreaba-te de ce.
Finalul articolului, in care introduci in ecuatie termenii israelieni, evrei, arabi, denota o lipsa de intelegere a conflictului din zona. Fraza finala e cit se poate de neclara - cine se razboieste pentru pamint si cine pentru suflet ( adica?)?
Israelul se lupta de 60 de ani pentru dreptul de existenta, ca tara a evreilor, contestata inca de majoritatea tarilor arabe din zona, desi proclamata in 48, prin decizia ONU.
Daca mai vii vreodata prin zona, da un semn.

 =  maestre , bine mi-a facut
Anni- Lorei Mainka
[15.Jul.08 12:13]
acest iesit din europa pe urmele tale
m-a amuzat cu gust amarui calatoria si micile tale propozitii parca dozezi homeopatic cancerul lumii, transparent si dureroase aceste cautari pe te miri ce coclauri
iar sapca si harta au fost puncte bune de sprijin in ce priveste cautarea de teroristi
pe curind

 =  vlad solomon
felix nicolau
[18.Jul.08 20:11]
draga vlad, se poate sa ploua cu erori in articolul asta, scris pt revista patriarhiei, insa provin in mare parte chiar de la tomer, ca nu ma apucam eu de capul meu sa fac interpretari. in plus, m-am axat pe superstitiile cultivate de calugarii crestini de acolo. se poate sa ma fi repezit si la israelieni si arabi, dar asta numai intrucat mi-au stimulat vana satirica. pana la urma sunt romancier, nu ghid turistic. una peste alta, insa, e uimitor ce s-a facut in israel de la, sa zicem, relatarea de calatorie din anii '70 a lui saul bellow. iar evreii sunt niste gazde fabuloase. nicaieri in lume nu m-am simtit mai bine. astea erau punctele atinse de mine, superstitia, obiceiurile ciudate si turismul. ma corectase cineva mai sus cu privire la tomer, nu mai stiam daca e fructul sau pomul. si tare mi-as fi dorit sa invat araba si ebraica, pt ca te duc la radacini, dar m-a descurajat ghida din partea araba--cica degeaba le inveti daca nu stai acolo, sunt intonatii imperceptibile

 =  anni
felix nicolau
[18.Jul.08 20:12]
merci, dar e o relatare teapana in vederea unui viitor roman, atat




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !