Comentariile membrilor:

 =  Cele două poeme
nicolae tomescu
[05.May.08 15:33]
sunt două icoane ale naturii zugrăvite de un meșter cu multă simțire ce folosește cele mai potrivite culori.
Ar mai fi încăput 2-3 cuvinte pentru a face tablourile și mai sugestive.
Retina înregistrează doar imagini ce trebuie spuse în cuvinte.
"La început a fost cuvântul"

Cu gânduri bune

 =  doru emanuel iconar, doar albinele zumzăie......
Teodor Dume
[05.May.08 21:12]
doruleț,
frumos!
ai surprins liniștea de mai în două ipostaze
sigur că da, doar albinele zumzăie printre
florile de arțar...
iată și legătura dintre cele două fragmente

textul e plăcut. poate faci un colaj pe această temă;
liniștea

cu prietenie,
teo

 =  Poeme pe retină, poeme pentru suflet...
Emil Iliescu
[05.May.08 21:28]
Ce poate fi mai liniștitor pentru un suflet pribeag decât aripa unui asfințit macerată peste aripa albinei lucrătoare, care, ca și noi, oamenii, la acel ceas de taină se pleacă spre odihnă...!
Cum se poate oglindi măreția mării celei mari în solitudinea farului ce crește din ea, asemenea unui copac uriaș cu creștetu-n nori și rădăcinile sub coralii ce plâng...!
Poeme pe retină, poeme pentru suflet...

 =  Azi doar
Doru Emanuel Iconar
[05.May.08 22:12]
domnului Nicolae Tomescu.

Sunt mort de oboseală. Tezele unice bat la ușă. Vreau să obțin rezultate maxime.
Domnia ta, domnule Nicolae, mă răsfeți mai mult decât merit. Probabil aveți dreptate, ar mai fi încăput 2 – 3 cuvinte. Învăț să mă disciplinez că prea am dat pe dinafară în ultima proză postată. Îmi stă ca un ghimpe în suflet. Învăț să fiu simplu, cât mai simplu. Trebuie.
Mulțumesc din toată inima.
Obrăznicătura care sunt are o rugăminte. Pe când o poveste despre obiceiurile de Paște din satul dumneavoastră sau al soției? Chiar dacă numai mie?!

Cu drag

Doruleț

 =  Teodor Dume, răspuns
Doru Emanuel Iconar
[06.May.08 21:56]

Ideea ta este foarte bună, cea cu alcătuirea unui colaj. Poate când voi avea timp, poate îmi dai o mâna de ajutor. Mi-ar prinde bine părerea unui poet. Eu abia ce leg două versuri. Ce spui?
Iartă-mă că răspund doar azi. Sunt pe ultimii metrii. Aștept vacanța.

Doruleț

 =  Domnului Emil Iliescu, răspuns
Doru Emanuel Iconar
[08.May.08 21:59]

Ce poate fi mai plăcut pentru suflet decât vizita unor prieteni și căldura cuvintelor de apreciere lăsate aici? Cum poți primi altfel decât cu bucurie acel sentiment special ce se naște când te ști înțeles?
Da, sunt poeme de suflet. Mă bucur să le împart cu dumneavoastră.
Mulțumesc pentru aprecieri. Vă mai aștept.

Doruleț

 =  "liniște de mai"
George Daryoung
[12.May.08 12:33]
Două tablouri de primăvară, leacuri pentru suflet, o lume ce încă există trebuie doar s-o vezi și să o simți. Tu ai reușit, felicitări!

George

 =  George Daryoung, răspuns
Doru Emanuel Iconar
[16.May.08 22:18]

Ai, dreptate George, poezie e leac pentru suflet, leac împotriva uitării căci o lume-i pe cale să dispară.
Mulțumesc pentru gândurile lăsate aici. Te mai aștept, ciclul are multe poeme, iar părerea ta ca pictor și poet contează.

Doruleț

P.S. Cer scuze pentru întârziere.

 =  acum,
Floriana Vîntdevară
[17.May.08 00:09]
că tezele unice sunt de domeniul trecutului
vreau să te felicit pentru această sensibilitate vădită ce poate fi considerată inoportună la o vârstă fragedă, îmi permit să spun.
mă bucură să te găsesc printre agoni.

ce-ar fi să îți spui ]magicianul]?
-john fawles-

 =  Acum e acum, Floriana Vîntdevară
Doru Emanuel Iconar
[17.May.08 22:52]
Acum e acum, Floriana Vîntdevară

Ai dreptate Floriana, tezele au trecut, deocamdată, notele se arată maxime așa cum mi-am dorit.
Printre agoni sunt de peste doi ani și am găsit aici mulți oameni minunați, mulți prieteni.
Mulțumesc pentru felicitări. Ești binevenită oricând.
Însă am o întrebare. De ce crezi că „această sensibilitate vădită ce poate fi considerată inoportună la o vârstă fragedă”? De ce "inoportună"?
Cât despre cum vrei să-mi spui, aici pe site mi se spune Piciul, Kidd, Kiddie, Doruleț, Ema, cred că poți să-mi spui „magicianul”.

Doru Emanuel, magicianul for you.


 =  Slavu Diana, răspuns
Doru Emanuel Iconar
[19.May.08 15:41]

Nu cred că liniștea este o fantasmă, fantezie sau himeră. Există sau nu în sufletul fiecăruia după cum alegem să trăim.
Să mă ierți pentru răspunsul târziu. Promit să fiu mai atent. Te mai aștept căci îmi pui întrebări interesante.

Doru Emanuel

 =  un far solitar, in linistea lui mai
eugen pohontu
[20.May.08 12:27]
Dorulet, as vrea sa te cert nitel, chiar daca mi-este foarte greu, dar...
ai folosit topica haiku, ok, dar asa cum m-ai sfatuit, m-am documentat serios(?) si pot sa-ti spun ca imaginile tale sunt usor rupte din "curgerea" naturala, nu prea se potriveste:"doar albine zumzăie
în asfințit", cu "linistea de mai"(frumoasa imagine, de altfel)
iar legatura dintre artarul auriu si farul solitar, ma rog, ...cred ca Dume ti-a spus elegant ce-i de facut.
Cred ca este un pic de neglijenta, scuzabila, dar...interpretabila.
Noi, cei care-ti iubim avenirea literara, voim tot ce ai mai bun, si ai!!!

 =  Domnului Eugen Pohontu, răspuns chiar dacă mă certați nițel
Doru Emanuel Iconar
[20.May.08 22:06]

Dacă trebuie, trebuie, dar eu spun că n-ați înțeles imaginile așa cum nici Teodor nu le-a înțeles. La Teo, am constatat că nu suntem pe aceeași lungime de undă, nu mă fac înțeles întotdeauna. Am de lucrat la partea de comunicare. Dar mi-e drag, trebuie. Uite, la poeziile lui, știu că poate mai mult, îi semnalez toate reușitele dar încă nu mă ia în serios, așteaptă confirmări de la cei mult mai buni decât mine. S-a întâmplat să le primescă exact la textele semnalate de mine. Pentru el sunt doar un pici talentat, dar pici. Încă. Pe când dumneata?! Of ! Of ! Am avut impresia că … Asta este.
Deși am auzit aici, multe voci spunând că nu trebuie să explici ceea ce iese de sub degetele noastre, am s-o fac pentru dumneata.
Well, am folosit topica haiku-ului dar nu sunt haiku-uri. Nici măcar versuri nu îndrăznesc să le consider, de unde încadrarea la personale. Dacă nu mă încuraja domnul Liviu Nanu, n-aș fi îndrăznit să cred că pot fii poeme. Sunt la început, nesigur pe mine, de înțeles. Sorry!
Cele două tablouri sunt la poluri opuse de fapt, unul de primăvară, începutul de mai când satul e liniștit, muncile de primăvară stau să înceapă, nu încă. Lângă și împrejurul cabanei noastre, unde avem și stupină, doar zumzetul albinelor alungă liniștea zilei, cea a sufletului. Dar la asfințit vin acasă. Să vezi ce zarvă până se-ntunecă!
Celălalt, un tablou de toamnă, „arțari aurii”, calm doar gândind la furtunile iernii ce stau să vină. Cele două sunt unite doar prin singurătatea locurilor acelui alt început, prin momentele de liniște, de calm pe care le conțin, momente de respiro dinaintea tumultului. Nu există nici un far, arțarul prin coloritul luminos de toamnă poate fi considerat un reper. Pentru cine? Cei care au nevoie, rătăciții pe alte căi decât cele drepte.Și-apoi faruri solitare toți suntem. Am dreptate? Eu la-nceput de drum, în „mai”, dumneavoastră în „septembrie”, probabil.
De haiku cred, subliniez doar cred, m-am apropiat o singură dată, poate de două ori. Însă așa cum am mai spus, tehnica poemelor japoneze mă atrage, mă disciplinează. Spun atât de mult în atât de puține cuvinte.
Mulțumesc că v-ați oprit aici, dar mai ales pentru: „Noi, cei care-ti iubim avenirea literara, voim tot ce ai mai bun”. Sper că următoarele poeme pe care le voi posta de ziua mea să fie mai aproape de gustul tău și al celorlalți prieteni.

Cu drag

Doruleț

 =  doru emanuel iconar, revin musai cu o precizare...
Teodor Dume
[20.May.08 22:31]
doruleț,
te-am apreciat și te apreciez pentru ceea ce faci.ești un adevărat talent și o confirm. spui în răspunsul lui eugen că eu nu te-am înțeles...
în textul de față, eu remarcam eleganța exprimării prin care ai surprins cele două ipostaze de mai. citește și recitește, te rog, comentariul meu și te vei convinge că remarca mea este corectă. nu vorbeam despre haiku și nici nu mă interesează această formă și nici cum se numește forma sau stilul a ceea ce citesc, atâta timp cât (ceea ce citesc) transmite ceva. nu te-am încurajat pentru că ești un "pici talentat", ci pentru că văd în tine un scriitor adevărat(ți-am mai spus-o) care spune mult în ciuda vârstei foarte tinere. și nu în ultimul rând tu nu ești piciul, ci prietenul meu.
detaliul făcut pe text, ca răspuns lui eugen, este corect
și evident că nu trebuie să explici mereu ceea ce scrii...cititorul se poate regăsi sau nu în textul tău. stările pe care le transmiți nu concordă totdeauna cu ale celui care te citește.
scuză-mă pentru revenire, dar nu am vrut să par altfel decât sunt. mie mi s-a părut , referirea la mine, o îndoială...
cu drag,
același,
teo

 =  de la
eugen pohontu
[21.May.08 14:22]
daca n-ar fi "septembrie" (nu e cazul, ...in sine), nici "mai" n-ar exista, omule, prietene... - complet racordat la spusele lui Dume!
ceea ce ai incercat, ca si explicatii, care pot fi usor jignitoare, in sensul in care, daca tu criptezi ideile tale, decriptarea poate avea infinite valente, interpretari, ceea ce este OK, atat timp cat au valoare artistica, un text este cu atat mai important artistic, cu cat poate "excita" o infinitate de trairi la o mare diversitate intelectuala.
a crea sensuri ezoterice, este ca si cand creezi o stare, nu are un scop in sine!
tot cu drag si aceiasi consideratie

 =  o frunza de "septembrie"
eugen pohontu
[21.May.08 14:53]
mai mult, cred ca raspunsul meu ar fi:
simboluri deturnate(lui Iconar)
poezie [ ]
haiku



frunze de toamnă
foșnete interzise
primăverilor


n-o lua ca o fronda, doar ca gest
acelasi admirator

 =  Re: Teo, Domnului Eugen,
Doru Emanuel Iconar
[21.May.08 16:04]
Teo, răspuns

Știu, crezi în mine, în picul de talent din mine. De acest lucru sunt convins, fără nici un dubiu. M-ai sustinut orice am scris, gest admirabil, sunt norocos. Am știut că o să intri și vei reacționa! Ha! Dar chiar cred că nu ai citit atent al doilea tablou. La sutel ede texte e de mirare? Arțarii-s aurii în septembrie, indiferent de specie. Să nu te superi, da? Despre altele, în mail. Ce spui?

Cu mare drag

Doruleț

P.S. Am luat note maxime la tezele unice. Ce spui?


Domnului Eugen,

Nimic din ce am spus nu s-a vrut jignitor. Și da, aveți dreptate „daca n-ar fi "septembrie" (nu e cazul, ...in sine), nici "mai" n-ar exista”. Afirmația nu s-a vrut o jignire. Aproximam doar vârsta dumneavoastră undeva la 40 de ani. Probabil am greșit. Cer scuze, sincere.
Nici explicații nu mai dau. Niciodată. Mi-am învățat lecția. Am făcut excepție pentru dumneavoastră, pentru ca vă apreciez.
Cât despre criptare, decriptare, sensuri ezoterice, trebuie să mai așteptați să cresc, învăț, înțelegeți dumneavoastră. Deocamdată scriu, atât. Las altora dezlegarea acestor neînțelesuri.

Gânduri de elev
foșnete copilărești
de primăvară

Doruleț


 =  semn...
Petruț Pârvescu
[26.May.08 15:12]
Doru,
intre teze si vise, crochiul unei poeme frumoase. succes!

cu prietenie,

 =  Domnule Petruț Pârvescu, răspuns
Doru Emanuel Iconar
[27.May.08 14:51]

Dacă ați trecut pe-aici și ați lăsat semn e de bine. Pentru mine înseamnă că sunt pe drumul cel bun chiar dacă am încă mulți pași de făcut. Iar prietenia dumneavoastră mă onorează.
Mii de mulțumiri. Sunteți o prezență mereu așteptată.

 =  fagure
Iulia Bochis
[16.Jun.08 19:43]
Si eu ma bucur sa te recitesc aici. Multumesc pentru comentariu. Apreciez poemul tau, transparent ca un fagure de miere. Succes pe mai departe. Iulia

 =  putin
Stanica Ilie Viorel
[16.Jun.08 20:43]
eu zic ca ai batut cu degetele pe masa a visare si te-ai jucat cu cateva cuvinte izvorate (probabil) din brazda melancoliei

o sa citesc si alte texte de ale tale,
dar aici mie mie se pare ceva periculos:- pericolul de a crede ca ai realizat ceva deosebit...la atatea laude

parerea mea...sincera

cu spor...voua

 =  Iulia Bochiș, răspuns
Doru Emanuel Iconar
[16.Jun.08 22:33]


Un comentariu gingaș și frumos ca tine. Dar mai ales dulce! Mulțumesc! Sper să te mai citesc pe site.

Doru Emanuel

 =  Părere la fel de sinceră
Doru Emanuel Iconar
[17.Jun.08 12:09]

Nu poți să rezonezi cu fiecare. Din păcate sau din fericire. Eu am trăit acele momente. Versurile mele, dacă sunt versuri, sunt cele ale unui începător, deci ce poate să placă? Încurajări au fost, nu laude, cuvintele lăsate la comentarii.
Melancolie? ! Vrei să spui tristețe, deprimare, dorința de izolare, apatie? La vârsta mea?! Să fim serioși.
Totuși mulțumesc de trecere. Mai ales că te-ai ținut de cuvânt, ai citit și texte vechi, foarte vechi. Puțini o fac. Deci pot spune un sincer: te mai aștept.

Doru Emanuel

 =  doru emanuel iconar, precizare,
Teodor Dume
[17.Jun.08 20:21]
doruleț,
ești prea explicativ și faci o mare greșeală,
același lucru îl fac și eu dorind să mă fac înțeles,
dar nu este bine...
uite te explici, în răspunsul ultimului com,

"Încurajări au fost, nu laude, cuvintele lăsate la comentarii."
dacă citești cu atenție commul meu, cred c-am fost foarte explicit.

dar să lămurim:
- laudă înseamnă exprimarea în cuvinte a prețuirii față de cineva sau ceva, considerație, etc...
- încurajare = îmbărbătare, sprijinire, stimulare...
- confirmare înseamnă atestare, certificare, probare, a recunoaște justețea unei afirmații, etc...

păi vezi? tu nu ai fost lăudat și nici încurajat ci mai degrabă ți s-a confirmat un lucru făcut de tine. ți s-a recunoscut acel lucru făcut bine
tu nu ai nevoie de încurajări pentru că ,deși copil fiind, la vârsta ta, gândești prea matur. ai intrat în rândul acelora care fac un lucru din pasiune și nu ca pe o profesie.

textele tale sunt de o sensibilitate aparte

"liniște de mai

doar albine zumzăie

în asfințit"

cu drag,
teo

 =  un zâmbet pentru noi, Teodor
Doru Emanuel Iconar
[18.Jun.08 10:27]
Mulțumesc! Ești cu adevărat prieten. Da, ai dreptate, o prostie să dai explicații și nu știu de ce mă simt vinovat și de ce mereu cad în păcatul explicației. Poate pentru anii mei puțini?
Uite, numai pentru tine, versul meu:

zâmbetul
singurul prieten
mereu aproape

Doruleț

 =  hai ku Doru
Mihai Cucereavii
[20.Jun.08 10:15]
Nu le plasa la personale,
ci la Poezie,
că acolo le este locul.

Varianta mea:

liniște de mai
doar zumzet de albine
în floarea de tei


 =  Domnului Mihai Cucereavii, răspuns
Doru Emanuel Iconar
[21.Jun.08 10:40]
Mulțumesc de trecere și de aprecieri. Poate dumneavoastră aveți dreptate, nu trebuia să le postez la personale ci la poezie, cu atât mai mult cu cât ciclul a fost premiat la un concurs de poezie. Dar poate părerea editorilor e alta. Și cum sunt la început de drum…
Dar, vorba domnului Liviu Nanu, dacă „ai reușit două poeme frumoase. Nici nu mai contează unde le încadrăm. Și de ce ar trebui încadrate neapărat, undeva?”
Dacă ar fi să-l încadrez, l-aș pune între reușite, asta datorită comentariilor primite de la cei de aici. Și asta e de bine, nu-i așa?
Cât despre varianta dumneavoastră, e un tristih de primăvară bun cu aroma florilor de tei.

Doru Emanuel

 =  Semn
Necula Florin Danut
[18.Jul.08 22:46]
Nu căuta să fii al doilea Labiș! Găsește-te pe tine însuți!
Numai bine!

 =  Necula Florin Danut, răspuns
Doru Emanuel Iconar
[18.Jul.08 23:41]

Bineînțeles că nu vreau să fiu „al doilea Labiș”. Vreau să fiu un „Labiș”. Mă refer la valoarea lui, nu vreau să fiu un imitator sau nu mai știu cum. Dar aici ar fi multe de discutat. Acum mă vei acuza de orgoliu. Au făcut-o și prieteni apropiați. Unii au râs sau au încercat. Dar dacă vrei să fii printre primii în clasă, dacă sunt premiant înseamnă că sunt orgolios? Vreau să învăț. De aceea îți cerusem și ție date despre sonet. Credeai că mă refer nimicuri.
Simplu fapt că scriu altfel decât se scrie pe site, alt gen de versuri, ar fi interesant de urmărit efectele generate de încercările mele dar nu ai timp, textele ți-ar spune singure că asta încerc: să mă găsesc pe mine însumi.
Acum să întreb și eu ceva, doar știi mai multe decât mine. A scris Labiș poeme în trei versuri?
Dar despre poemele mele pe retină ce spui?

Doru Emanuel

 =  Dragă Emanuel,
Necula Florin Danut
[19.Jul.08 12:35]
nu mai știu cine a spus „Proștii să fie modești, eu nu am cum să fiu modest!”. Este o vorbă de spirit care mă caracterizează și pe mine, aproape în totalitate. (Dacă ai citit Biografia mea de pe agonia.ro, ți-ai dat deja seama de asta).
În privința sonetelor, regulile diferă de la un autor la altul (marii autori de sonete).
Shakespeare, spre exemplu, are „matrița” fixă, adică 14 versuri, din care 12 „cuplate” și ultimele două despărțite de corp, în genul unei concluzii sau al unei morale în fabulă (doar ca formă, nu ca fond). Rima este încrucișată pentru primele 12 versuri iar al 13-lea și al 14-lea sunt legate prin rimă.
Cu totul altceva este sonetul la Baudelaire, și el maestru în acest gen. Spiritul francez este prea zglobiu pentru a nu sparge tiparele. Astfel, sonetele lui Baudelaire sunt tot pe structura de 14 versuri, dar legate la modul 4-4-3-3. Nici rima nu este fixă, cea încrucișată alternează cu cea împerecheată sau îmbrățișată.
De altfel, eu consider că și alte poezii ale lui Baudelaire pot fi socotite sonete, chiar dacă nu au exact 14 versuri (legat și de viziunea mea asupra Haiku-ului). Dacă vrei o transpunere a lor în limba română intră pe textele mele (dacă nu ai făcut-o deja).
Sonetele scrise în limba română (Philippide este un maestru, de altfel și un mare traducător al lui Baudelaire) păstrează structura franțuzească. Și Eminescu a scris niște sonete pe această formă.
În privința lu Labiș, sincer nu l-am citit prea mult. Citit și recitit, bineînțeles, „Moartea căprioarei”, care este o super poezie, dar în rest, nu prea, asta și datorită faptului că în puținele versuri pe care a apucat să le scrie este preamărit comunismul, care este incompatibil cu felul meu de a fi. În mod sigur un mare poet, dar i s-au curmat zilele prea curînd, nu ajunsese la maturitatea poetică.
Și, în final, nu am citit prea multe din ce ai plasat pe agonia.ro, dar tot ce am lecturat mi-a plăcut! În mod sigur ai o mare capacitate în privința scrisului. Unele texte mă descumpănesc, avînd în vedere vîrsta pe care o ai!

Îți urez succes și numai bine!

 =  Necula Florin Dănuț, mulțumesc
Doru Emanuel Iconar
[22.Jul.08 11:23]


pentru răspunsul tău. Uite, am un punct de pornire în studiul sonetului. Nu că voi scrie vreodată sonete, nici ca viitor poet nu mă văd. Dar nici nu știu ce-mi rezervă Domnul.
Incă o dată mulțumesc și-ți doresc și eu numai succese.

Doru Emanuel

P.S.
M-a nedumerit afirmația „Unele texte mă descumpănesc, avînd în vedere vîrsta pe care o ai!” De ce? Doar scriu numai povești. Pentru copii. Iar versurile, câte sunt, sunt clar ale copilăriei. Nu crezi?

D.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !