Comentariile membrilor:

 =  secvențial cum nu te-am aflat până acum
silviu viorel păcală
[26.Jan.08 19:38]
să fie un nou curent?

 =  Silviu
florin caragiu
[26.Jan.08 20:10]
nu e un nou curent, e alt voltaj :) mersi de vizită și semn.

 =  as da o stea pentru cel mai frumos raspuns unui comentariu
mircea lacatus
[26.Jan.08 23:20]
pe toata saptamana aceasta
florin
plecaciune

"nu e un nou curent, e alt voltaj :) mersi de vizită și semn."

 =  Florin Caragiu, versurile tale sunt o medidație,
marius nițov
[26.Jan.08 20:54]
Florin Caragiu, versurile tale sunt o medidație, o convingere cred... le găsesc potrivite sufletului meu. Exprimarea în vers a unui adevăr trăit de toți călătorii pe ochiul albastru al lumii: "ne așezăm la rând pentru două rânduri de haine
din care erupem în răstimpuri/ spre cei ce fără atingere ne străbat
închinarea. ne sprijinim de lumină."

 =  Corectez...
marius nițov
[26.Jan.08 20:57]
Corectez la medidație, meditație.

 =  Marius
florin caragiu
[26.Jan.08 22:26]
Mă bucur de potrivire, mulțumesc pentru cuvinte.

+ doua randuri de haine...
Bogdan Nicolae Groza
[27.Jan.08 10:53]
am recitit poema de cateva ori s-o patrund, pornind de la titlu. Si ma intrebam: unde e sizigia in poezia asta, daca ar fi sa luam exact definitia cuvantului sigizie:" Poziție a Soarelui și a Lunii când cei doi aștri sunt în conjuncție sau în opoziție" Dar cum dupa o prima si a doua lecturare n-am gasit legatura am mai citit de cateva ori si evrica :) iata ce am constatat: "starea fatza catre fatza/tot ce-am lasat in urma se vindeca de noi" iata sigizia si esenta poemului.
Inceputul candid, sacru aproape. Nici nu trebuie alibi in privirea copilului mut. El doar priveste, curios, asimiland pentru senzorului lui lipsa tacerea, care e frumoasa. Intr-o lume plina de zgomot, de tumult, de viteza, a sta o clipa si a savura linistea deplina e cel mai indicat lucru pentru a te relaxa.
versurile doi si trei sunt de o frumusete stranie. "chihlimbarul ascuns în despărțitura dintre suflet și trup doare
când soarele triunghiular ne trage de marginea ființei" Despartitura dintre suflet si trup. Locatia bine indicata si totusi greu de gasit. sufletul, localizat dupa diverse teorii ,fie langa inima, fie pe la creier, fie in stomac, e instabil, e... mutabil, e trubadur. nu=l poti fixa intr-un loc anume. Iar soarele triunghiular ne trage de marginea fiintei. soarele launtric, inima ( care seamana a triunghi, usor contorsionat) e cea care ne ne poate transmite diverse stari, de unde poate si durerea si extazul, si ameteala si euforia.
strofa a doua e interiorizata. M-am gandit mult ce sunt aceste " două rânduri de haine/din care erupem în răstimpuri" o fi cumva dualitatea bine-rau, lumina-intuneric, viata-moarte, sau liberul arbitru? si tind sa cred ca ori una dintre ele ori toate, pentru ca legi apoi versurile citate de " spre cei ce fără atingere ne străbat
închinarea. ne sprijinim de lumină." Iata deci concluzia: cei ce fara atingere ne strabat inchinarea. Ingerii, sfintii, gandul indreptat spre rugaciune. Si impreuna cu aceste entitati ne putem sprijini de lumina, de cunoastere, de caldura, de protectie, de alegerea noastra in a ne 'imbraca la rastimpuri' intr-o haina sau alta.
Obsesia lui "aici" indicand prezentul si locul. "suntem aici/aici/aici/ in prag/" adica vizibili, dureros de vizibili, " in jurul mortii noastre circumcise" singura certitudine a tot ce e viu in universul acesta. Moartea de care nu ne putem nicicum sustrage. Poate de aceea "asteptam fara emfaza' . Nu ai rost lamentariile, ripostele, "fofilarile" sa zic asa, pentru ca vrand-nevarnd va veni si acel moment cand vom trece peste pragul respectiv, si atunci poate "va durea despartitura dintre suflet si trup"
"dincolo de impartiri e doar chipul..." da, dupa ce ne impartim, ne faramitam, ne pierdem identitatea pamanteasca ramane ceva nealterabil facut "dupa chipul si asemanarea noastra".
Un text plin de simboluri religioase, astronomice, filosofice, imbinate intr-o poezie cu miez, cu imagini plastice foarte reusite si cu sensibilitate multa.

 =  *
Dan Cârlea
[27.Jan.08 13:44]
ăsta da final de poezie.

 =  Mircea, Bogdan, Dan
florin caragiu
[27.Jan.08 19:41]
Mircea: :)
Multumesc, Bogdan, pentru comentariul elaborat si semnul de apreciere
Dane, ma bucur ca te-a atins finalul :)

 =  ...
Lucia Firefly Popescu
[27.Jan.08 21:05]
Am găsit aici un desen, ca un cerc în cerc în cerc...
Dar care cerc se află de fapt în afară și care înăuntru?
Căci de multe ori ființa se ascunde „în despărțitura dintre suflet și trup”,
„marginea ființei” e înafară și înăuntru în același timp, sufletul la fel, doar trupul
„lăsat în urmă se vindecă de noi”...
Hotărât lucru, poezia ta e o spirală.
Sigur că în acea despărțitură se pot ascunde multe altele, se pot ascunde iubiri, se pot ascunde vise, și deasemeni „cei ce fără atingere ne străbat”..
Comorile se ascund bine..
Sufletele trec prin trupuri, ca licuricii, neastâmpărați,
temătoare și fără răspunsuri, trupurile se sprijină de lumină..
În câte locuri suntem în același timp deodată...? „suntem aici/ aici/ aici/ în prag/ în jurul morții noastre”…La început și la sfârșit și în același timp
în „Starea față către față”... a omului cu sine însuși..
O poezia meditativă, către care sufletul meu s-a înclinat în seara aceasta.
Mi-ar fi plăcut să detaliezi un pic, într-o personală poate, aici e foarte bine atât cât este.

 =  Lucia
florin caragiu
[27.Jan.08 23:56]
Mulțumesc frumos pentru gândurile așternute.

 =  părere
Ecaterina Bargan
[29.Jan.08 18:37]
mizezi pe sinceritatea momentului și adevăr într-o modalitate de exprimare artistică destul de directă. la doar o a doua deschidere a ușii se poate recepta primul vers. inițial mi se părea exagerată o astfel de combinație dar am înțeles pînă la urmă. forma triunghiulară păstrează undeva (mai în apropiere sau depărtare) un țel și transformarea din circularitatea perfecțiunii în concretizarea unei margini mi se pare o mișcare reușită. faza cu chihlimbarul n-am înțeles. adică, de ce anume chilimbar. dar nu asta contează.
legătura dintre oamenii dragi și lumină prin închinare, asta am vrut să specific, precum și faptul că înspre finalul strofelor se încheagă ideea. am observat eu.
nu pot să expic de ce dar îmi place tare repetiția lui "aici". de parcă ai îngrămădi toată emoția și tensiunea într-un punct, la un prag, și brusc, o rupere înspre gravitate, apoi suspans, apoi trecerile directe (despre care ziceam la început). cînd aduci față în față și rămîne adevărul dezgolit, în forma lui brută. finalul e, cum să-i zic, asumat la nivelul exprimării, original, interesant. adică bun.

 =  Ecaterina
florin caragiu
[29.Jan.08 19:19]
Mulțumesc frumos pentru comentariu, mă bucur de această privire care străbate și leagă lucruri.

 =  chihlimbarul
Cristina Sirion
[31.Jan.08 03:59]
Mi-a inspirat o stare de imponderabilitate, de impietrire in nemiscare, un fel de uitare, ca o moarte muiata in frumusete (m-a dus cu gandul la insectele prinse in chihlimbar)... o inviere? "Soarele triunghiular" mi-ar sprijini banuiala, daca este acea treime la care ma gandesc. Dar e atat de delicata sugestia incat punerea ei in alte vorbe (ale mele) suna aproape ca o impietate. Lucia spune ca poezia ta e o spirala. E cu siguranta altfel, simbolica in esenta. "Ne sprijinim de lumina" mi-a facut multa placere, mi-a amintit in acelasi timp ca odata am spus "lumina sa o sprijinim cu fluturi". Cu oameni e si mai frumos, se creeaza un fel de reciprocitate.
Finalul cu "tot ce-am lăsat în urmă se vindecă de noi" e ca o iesire la lumina si o face rotunda, rotunda de tot. Am impresia ca am inteles-o total, ca e simpla, culmea. Stii cum e? Ca razele alea piezise de lumina care-ti strabat deodata incaperea. In fine, m-am lungit. Pe scurt, e altfel, are o frumusete distanta, rafinata, cerebrala. Parca-i o poezie cu rezultat exact. :o)

 =  Cristina
florin caragiu
[31.Jan.08 10:59]
mulțumesc, Cristina, mă stimulează semnul tău și felul în care receptezi poezia în general. și da, mă bucură că ai verificat calculul, și mie mi se părea că de data asta rezultatul a ieșit fără zecimale :)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0