Comentariile membrilor:

 =  observatii
dorin cozan
[05.Apr.06 10:53]
Ma intreb in ce masura universalitatea limbajului nu presupune o inactuala atitudine hermeneutica de intelege a existentei din prisma strict umanista.
Intreb in ce masura absurdul "se intrupeaza" si daca aceasta fenomenologie a privirii nu functioneaza pe baze morale, imixtiune pe care, din cate stiu, fenomenologia de tip clasic o respinge.

ps: as renunta la "traieste nataraule"

 =  poate e doar un joc de-a fenomenologia
Corneliu Traian Atanasiu
[05.Apr.06 15:10]
Nu fac decît să urmăresc ceea ce spune Sloterdijk, rezumînd pe cît posibil. El descrie aceste expresii mimice care în care s-a strecurat vrînd, nevrînd spiritul vremurilor. Universalitatea se referă aici la faptul că există "limbaje" dinaintea limbajului articulat. Comunicare în coduri naturale.

"Trăiește nătărăule" cred că o știu dintr-o poezie a lui Dinescu uitîndu-se în oglindă. Mi-o amintesc, cu aceeași dezabuzare, și pe Jane Fonda tînără strîmbîndu-se singură în oglinda unui lift într-un film care se numea Duminică la New-York.

 =  exact
dorin cozan
[05.Apr.06 19:53]
absurdul, irationalitatea, nebunia, etc. sunt vectori ai vremii. interesant ar fi de urmarit si aceste semne pe Fața celuilalt.
Intrebam in ce masura teza universalitatii limbajului depinde de perspectica uman/ista de intelege (si, in lipsa acesteia, daca se poate vorbi de un limbaj universal si cum :D ?)
Jocul de-a fenomenologia, grefat oarecum moraliceste isi pierde din gratuitate, riscand astfel, paradoxal, sa critice ...jocul (!) in sine ca principiu al paradigmei actuale

ps: acum expresia amintita devine clara si evidenta

 =  sunteti cineva
Horia Patrascu
[06.Apr.06 07:16]
Citind insemnarile dumneavoastra, mi-am dat seama ca destul de rar intalnesti pe agonia (si nu numai) oameni ca dumneavoastra, in stare sa urmareasca cu acribie nuantele unie idei, ascunsurile unei carti, implicatiile unei teme. Prezenta dumneavoastra este cumva stranie: pare ca nu va pasa de cititor, dar de fapt il supuneti unei initieri printr-o rabdare ce se invecineaza periculos cu exasperarea. Cine nu stie sa evite aceasta granita, foarte usor de atins, va va pierde, dar poate nu pentru totdeauna, pentru ca siguranta si stapanirea, temeinicia si profunzimea scriiturii dumneavoastra au ceva din chemarea unui tinut ferm in care iti poti gasi un adapost o buna, foarte buna bucata de timp.
Trimiterile pe care le faceti la alte articole, episoadele destul de numeroase ale unei teme discutate, acel "va urma" pe care il lasati sa se intrevada la sfarsitul unui articol sunt lipsite de orice simt al audientei (al ratingului) intr-o lume care vrea sa afle cat mai repede tot ce ai de spus si care crede ca un singur om nu are el mare lucru de spus. Oricine v-ar putea intreba: cine sunteti dumneavoastra, domnule Atanasiu, de va luati asa in serios si sa cereti si altora sa va ia? Eu va spun: tocmai pentru ca va luati atat de in serios, sunteti Cineva, domnule Atanasiu.

 =  mă bucur
Corneliu Traian Atanasiu
[06.Apr.06 07:53]
să am doi cititori care știu să se joace... serios. Spiritul meu, în ciuda seriozității aparente, este profund ludic. Altfel nu m-aș fi întîlnit atît de fructuos cu Sloterdijk. Și înaintea lui cu Diogene și Cioran, cu Dinescu și Sorescu. Și mulți alții.

Îmi place să citesc lucruri pe care merită să le recitesc. Îmi place să le înțeleg cu adevărat, să le asimilez. Și una din metodele cele mai bune este aceea de a le relata altora.
Mă bucur atunci cînd cititorul mă înțelege:

"il supuneti unei initieri printr-o rabdare ce se invecineaza periculos cu exasperarea"

De ce mă iau în serios? Pentru că știu să mă joc, să joc. Cum ar fi să joci cu un partener neserios? Ce joc mai e ăla?


 =  corneliu
alexandru cosmescu
[06.Apr.06 08:36]
ceea ce vorbea si huizingha despre diferenta dintre joc si joaca...

mi s-a facut dor de cartea lui sloterdijk (pe care am imprumutat-o unei amice care nu mai vrea sa mi-o dea inapoi) citind textul dumneavoastra...

oricum, in ceea ce tine de 'psihosomatica spiritului vremii' se pot spune tare multe. este un tip foarte interesant, marcel sendrail, care a scris o carte ce merge intr-o directie analoga cu ceea ce prezentati dvs... 'intelepciunea formelor', pare-mi-se, ii zice. astept cu nerabdare urmatoarele articole...

 =  Homo ludens
Corneliu Traian Atanasiu
[06.Apr.06 11:16]
ar spune si astăzi multe despre anume jocuri ale iresponsabilității. E o carte de reper.

Îți recomand alte două titluri ale lui Sloterdijk apărute la editura IDEA: În aceeași barcă și Disprețuirea maselor - savuroase prin modul dezinvolt cum abordează lucruri care păreau definitiv știute. Și Eurotaoismul, mai dificilă și mai pretențioasă.

O să caut M. Sendrail.





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0