Comentariile membrilor:

 =  Camelia
Elia David
[16.Oct.07 18:48]
Ce frumoasa invitatie la lectura si la smerenie! Eu inca nu am apucat sa-mi cumpar cartea, dar o voi face cat de curand - cred ca este ceea ce aveam nevoie sa citesc si nu stiam. :)
Multumesc. Mult.

 =  Sarut mana :)
radu bonta
[16.Oct.07 19:57]
Nu am citit nici eu cartea, dar sunt convins ca este o lectura pasionanta. Doream doar sa fac o mica remarca vizavi de primele tale idei, de cele in care vorbesti despre oameni, despre dragoste si despre credinta...
Dupa parerea mea problema este simpla. Omenirea este condamnata, nu are cum sa se salveze, acesta este destinul ei. In schimb OMUL SIMPLU se poate salva pe sine. Cum? Iubind si imbogatindu-si relatia cu Dumnezeu, asa cum ai spus-o si tu.
Ce fac restul oamenilor este treaba lor. E dureros dar asa este!
Cred ca noi suntem niste privilegiati pentru ca am inteles cat e de importanta implinirea spirituala.
Sa mergem asadar inainte! Cu smerenie, cu iubire si cu bunatate.
Iti multumim pentru textele tale. :)
Radu

 =  "Vehaha"
Nicolae Diaconescu
[16.Oct.07 20:23]
Convingătoare pledoaria ta pentru smerenie și dragoste. Nu agreez citatul final " să trăiești pe pământ ca și cum nu ai fi" chiar dacă rămâne un gol când nu mai ești. De pus în ramă citatul din Blaga.

 =  ca si cum
florin caragiu
[16.Oct.07 22:50]
foarte placut articol, liniile de forta - libertatea si puritatea dragostei odata cu "scandalul" credintei intrupate sunt foarte bine reliefate.

+ am uitat
florin caragiu
[16.Oct.07 22:52]
sa las un semn luminos binemeritat.

 =  da
Laura Cozma
[17.Oct.07 01:26]
e o carte ce se citeste pe nerăsuflate

memorabilă mi se pare însă imaginea de la începutul cărții- nebunul ce intră în sat cu un câine mort pe care-l trage cu o funie după el
păcat că doarme mami că aș fi adus din cealată cameră cartea ca să citez

oricum, povestea vieții lui Savatie Baștovoi e una, puțin spus, impresionantă
(nu mă refer la doar trecutul lui)



 =  mirare și recunoștință
heghedus camelia
[17.Oct.07 07:53]
Ela, chiar de stai ascunsă la off, îți mulțumesc mult. Nu-ți văzusem intervenția la timp, așa că m-am întors să rectific barele. Sper că nu te-am încurcat prea tare. În ce privește dispunerea imaginii, pentru mine a rămas o mare enigmă.
Elia, câtă căldura pot să transmită niște simple cuvinte! Cred că vei gasi în carte câte ceva din cele ce pot să-ți cadă la suflet.
Radu, nu pot decât să mă bucur găsindu-te, cu atât mai mult cu cât te văd destul de rar pe aici. Cartea e mai mult liniștitoare decât pasionantă, mică și ușor de citit. Îți mulțumesc pentru conținutul semnului. Eu vreau totuși să cred și chiar o fac, anume că oamenii sunt mai buni și oleacă mai adânci decât lasă ei să se vadă.
Nicolae, lucru mare îmi spui tu. Dacă am fost convingătoare înseamnă că am reușit! Într-adevăr, de pus în ramă citatul din Blaga. Și totuși, "să trăiești pe pământ ca și cum nu ai fi" nu-mi înseamnă irosire. Printre multe altele, îmi amintesc de prezențele atât de necesare ale unora pentru alții, neajunși încă a se întreba cum le-ar fi fără; îmi amintesc de tata.
Florin, îți mulțumesc pentru semnul adițional celui luminos, care e prezența ta.
Laura, da. Impresionantă povestea vieții acestui om. Vezi, eu nu am intrat deloc în detalii. M-am temut că gestul poate părea patetic. Am scris mai mult, apoi am tot șters, mergând tot mai înspre simplu. Apoi, nimic mai greu decât a vorbi despre dragoste. Aici toate s-au spus și toate s-au petrecut. Puținele rânduri de mai sus mi-au dat mai multă bătaie de cap decât toate celelalte articole la un loc. Am vrut să citez câte ceva din carte, spre exemplu răspunsurile date lui Simeon: “în hainele astea parcă nici nu mai pot să râd” sau “dacă tu nu te însori, atunci nici eu n-o să mă mărit” de Caliopi, cea care “mânca, râdea și plângea în același timp”. Dar luate din context, își pierd încărcătura.
Din tot sufletul, mulțumiri vouă!

 =  baștovoi
sebastian brei
[17.Oct.07 19:48]
Eu cred că savatie este una din vocile cele mai puternice în poezia ultimilor ani (am elefantul promis salvat în format electronic și este un volum de poezie excelent, pe care îl citesc ceromonial deja).
Mai mult, sunt convins că și romanul său, de care știam că o să apară, dar nu știam încă unde, când etc., este o reușită. acum mai trbuie doar să îl caut prin librării și sunt deja extrem de nerăbdător.

 =  Sebastian,
heghedus camelia
[18.Oct.07 08:05]
mă bucur că nu suntem indiferenți la vocea lui Baștovoi, una dintre cele care se aud tot mai rar și mai încet. Din nefericire, nu am citit decât o mică parte din poezia lui, ce-am putut găsi pe internet. Dacă te ajută, cartea am cumpărat-o de la Cora.
Mersi mult pentru semnul lăsat.

 =  SURPRIZA mult asteptata
Anni- Lorei Mainka
[18.Oct.07 13:44]
si acest articol imi si ne dovedeste cit de substantiala este analiza ta - m-ai atentionat din multe pdv, dar aici am ramas surprinsa, pozitiv , evident
ma bucur pentru cititorii tai - nu te mai teme , iti vei gasi drumul, pe curind

 =  putin milionari
felix nicolau
[18.Oct.07 21:47]
o recenzie muncita si binevenita. camelia, revin si spun ca ar trebui sa trimiti recenziile tale la o revista. incearca! daca nu merge la una , trimite la alta. e pacat!

 =  felix,
heghedus camelia
[18.Oct.07 22:26]
mi-a propus cineva din Zalau sa-i trimit articolele, dar n-am luat propunerea in serios, parca se ascundea ceva in dosul ei si oricum omul e prea plin de sine, asa cum nu-mi place. habar n-am la ce revista as putea sa le trimit, nu m-am gandit deloc la asa ceva, nici nu le-am scris in ideea vreunei altfel de publicari decat aici. multumesc mult. anni, la fel de recunoscatoare si tie, la fel de pozitiv surprinsa de comentariul tau. sper ca esti bine.

 =  "De dragul unicității, omul modern cade în excentricitate"
Daniel Stuparu
[18.Oct.07 23:16]
Nimic mai adevărat decât citatul de mai sus. Problema e că Baștovoi cade în aceeași capcană. De dragul unicității, apucă calea călugăriei. Că nu are autentică vocație monahală stă mărturie chiar această carte, care dovedește renunțarea lui la lume este formală, de suprafață, de vreme ce ieșind "din lume" pe ușă, se întoarce pe fereastră. Degeaba întorci spatele lumii la nivel fizic, dacă continui să porți cu tine aceleași obsesii la nivel mental. Un monah nu mai are nimic de demonstrat "lumii", și nu simte nevoia să fie validat de "înțelepciunea" acesteia. Atunci? Orgoliu creator? Nu e nimic rău în asta, numai că există aici două trenduri care se bat cap în cap: tăierea voiei proprii cu orgoliul micului creator, de sorginte luciferică, ce animă orice scriitor autentic, prin care acesta se compară cu Marele Creator. Un scriitor e mai smerit însă, pentru că își asumă condiția, și nu pretinde a fi altceva decât este. Baștovoi „e smerit, mândrulețul”, după cum se exprima undeva părintele Arsenie (de unde și titlul, de o umilință ostentativă). El vrea și la munte și la mare, și monah și mirean, și supus și revoltat, și missionary position și doggy style. Ei bine mon cher, nu se poate! Make up your mind, până nu e prea târziu. Altfel, din mândrie o dai în lăcomie, și până la cele șapte păcate capitale nu mai e decât un pas... Ipse dixit. B-)

P.S. E de luat în seamă cuvântul de spirit din final, „așa să trăiești pe pământ, ca și cum nu ai fi, dar la plecare să lași un gol în urma ta.” Numai că prin ceea ce face/scrie, Baștovoi dovedește până una alta exact contrariul.

 =  Of, of Daniel,
heghedus camelia
[19.Oct.07 00:43]
Dacă ar fi totul atât de simplu, atât de reductibil la o simplă clasificare. Baștovoi nu a negat nici un moment drepturile pe care și le cerea carnea, chiar după ce apucase calea călugăriei. Îmi pare rău că-s așa obosită și n-am răbdare până dimineață, să-ți pot răspunde cu mintea limpede. Ca și cum sângele urlător n-ar fi de ajuns, vin apoi gândurile, adevărații demoni. Nu știu chiar foarte multe amănunte despre Savatie, nici nu vreau neapărat să te contrazic. Știu însă că toată viața asta nenorocită e o luptă, indiferent de “statutul” pe care-l ai. Ca să fiu mai exactă, apelez la Bataille, un alt nebun care a chiar trecut prin focurile despre care a scris: “Spiritul uman este expus celor mai surprinzătoare injoncțiuni. El se teme tot timpul de sine însuși. Tresăririle-i erotice îl îngrozesc. Sfânta se ferește cu spaimă de cel care iubește plăcerile simțurilor: ea ignoră unitatea dintre pasiunile inavuabile ale acestuia și ale sale proprii. Cu toate astea, rămâne posibil să căutăm coeziunea spiritului omenesc, ale cărui posibilități se întind de la sfântă la iubitorul de plăceri. Eu mă plasez într-un astfel de punct de vedere, încât percep aceste posibilități coordonându-se. Nu încerc să le reduc pe unele la altele, ci mă străduiesc să surprind, dincolo de fiecare posibilitate care o neagă pe cealaltă, o ultimă posibilitate de convergență. Nu cred că omul ar avea vreo șansă de a face puțină lumină în jurul lui înainte de a domina ceea ce-l înspăimântă.” Poate că Baștovoi s-a întors în lume, deși nu pe fereastră, pentru a privi drept în față ceea ce-l sperie. Și să înlăture astfel o eventuală proastă cunoaștere de sine.
Mă bucur mult de comentariul tau. Eventual, revin dimineață. Ce te-a pornit așa împotriva acestui om? Nu cumva niște informații false, lansate din motivele pe care tocmai le-ai combătut?

 =  mi-a scăpat:
heghedus camelia
[19.Oct.07 00:51]
cu drag,

 =  intre una si alta
Anni- Lorei Mainka
[19.Oct.07 00:54]
a scrie o carte este greu
a trai printre oameni este poate pentru unii si mai greu
cred, pe cite am aflat, ca omul este supus continuu pacatului si iesitul or intratul in lume pentru un om este normal - de chinuit se chinuie fiecare singur, in carapacea sa
nivelul pina in apropierea puritatii absolute este pentru cei putini si cu puteri interioare supra-umane

si in final: cu mina pe inima iti multumesc ptr.analiza de mai sus, care nu este subiectiva ci ma informeaza suficient, imi trezeste curiozitatea

 =  si
Anni- Lorei Mainka
[19.Oct.07 00:57]
Felix are dreptate - io nu sunt specialist in reviste - dar la Cluj , Sibiu iar de Buc. sa nu mai vorbim sunt destule- nu te lasa, precum n-am apucat sa-ti spun, stilul tau argumentat face bine in peisajul de azi

 =  Anni,
heghedus camelia
[19.Oct.07 01:02]
pic de somn, asa ca nu-ti pot spune altceva decat ca iti multumesc din suflet. nici o cale nu e usoara. sa ai un somn bun! draga de tine

 =  nici macar
Dolcu Emilia
[19.Oct.07 01:19]
Un text pe cat de solemn pe atat de firesc tratand despre un sentiment aproape iconoclast, cel de dragoste. Original ! Chiar si numai pentru a regasi perceptia autoarei si mi-ar place sa citesc cartea lui Savatie Bastovoi.
Textul, in curgerea lui, prinde si un citat din Blaga. Un citat de pus in rama , cum spune N Diaconescu. E greu intr-adevar sa rezisti seductiei fie si a unei franturi din acest autor. Si cu toate acestea nici macar unui Blaga nu-i este ingaduit sa puna pe acelasi plan faptul de-a fi genial cu acela de-a parea genial pentru a atasa apoi ambelor ipostaze conatatiie negative care se potrivesc doar simulacrului de genialitate. Nu e de mirare ca ajungi atunci sa te intrebi care e opozitia dintre a fi genial si a te mentine « , in bataia soarelui si in aerul de clestar de pe podisurile spiritului.” Daca acest lucru nu-i propriu geniului, cui ii este ?

 =  Emilia,
heghedus camelia
[19.Oct.07 08:47]
binevenită intervenția și mai ales adăugirea ta. Știm cu toții că tot ceea ce cladește de-a lungul întregii vieți atât trupul cât și spiritul, poate fi spulberat într-o secundă de neatenție. Cu cât ne expunem mai mult ‘bătaii soarelui și aerului de cleștar de pe podișurile spiritului’, cu atât demoni de toate felurile ne bântuie mai aprig. Iar dacă Dumnezeu are legi după care ne judecă, cu siguranță sunt altele decât cele cunoscute de noi. Îți mulțumesc mult de tot.

 =  inmultirea dragostei
Elia David
[20.Oct.07 08:52]
Draga Camelia, am citit. Asa cum ma asteptam, mi-a mers la suflet. Si daca ma intrebam - doar a fost vazut :)- ce cauta 'nebunul' de Bastovoi in 'bordelul' asta, acum stiu. Si sunt tare multumita. Iubirea fie cu tine.

 =  Elia,
heghedus camelia
[20.Oct.07 09:18]
iubirea fie cu noi. iubire dai, iubire primesti, fapt ce mi s-a dovedit in nenumarate randuri ale vietii asteia ce multe surprize mi-a scos in cale. iar cand surpriza sunt eu insami, atunci stiu si destul de greu am aflat asta, ca ma aflu la un moment de rascruce. stranii si ademenitoare intersectii ale drumului liniar, care au toate un rost al lor. multumesc pentru incredere, fiindca doar increderea in cele cu greu spuse mai sus te-a manat sa citesti cartea. mult inseamna pentru mine acest fel de izbanda.

 =  "Ce bine ca esti, ce mirare ca sunt.."
Mitu Cristian
[04.Feb.09 16:43]
Imi pare bine pentru d-vs, ca a-ti reusit sa aduceti in fata insemnatatea unei carti atat de placute. Am urmarit cu atentie, comentariile unora cu privire la personalitatea si integritatea ieromonahului Savatie in credinta si in felul de a fi. Nu vreau sa aduc plusuri sau minusuri nicaieri, deoarece inca nu cunosc si poate nici nu vreau sa cunosc, abilitatea unui poet de a-i face pe cei din jur sa creada in cuvintele sale. In privinta mea, ieromonahul Savatie m-a ajutat enorm, indirect, prin scrierile sale publicate in mod special pe internet, deoarece ele mi-au adus linistire atunci cand in jurul meu totul ma aducea la starea mea de neputinta si de pacat. V-as recomanda o carte daca imi permiteti si le-o recomand multora, de fapt sunt doua: prima( Fericitul Ioan Maximovici, Editura Sophia parca), iar a doua(Viata si lucrarile Parintelui Serafim Rose, tot Sophia editura). Ambele carti se refera la Dreapta Credinta, insa fiecare dezvolta oarecum subiecte destul de departe de a fi similare. Cartea parintelui Serafim este o carte filosofica, de o mare frumusete, plina de adevaruri ceresti, ce i-au fost descoperite unui geniu pamantean. Dar, va las sa descoperiti singura, adevarurile si necesitatea Ortodoxiei. Cealalta carte, aduce aminte tot de un fericit parinte, Arhiepiscopul Ioan Maximovici care a fost episcop intai in Shaghai, apoi in San Francisco, plin de Duh Sfant si viata sfanta. Sper din tot sufletul ca sa va regasiti printre randuri, printre trairi, printre adevaruri. Imi pare rau pentru ca unele indicii in privinta unor opere ne fac uneori critici redutabili.
Amintiti de filosofi pagani in textul de mai sus, insa ei au grait doar din intelepciunea lumii de aici, cu greseli, cu erezii, caci daca nu cunosti ataci in mod cert. Nu vreau sa fac reprosuri nimanui caci nu merita asta nimeni, numai eu. Sper ca ireversibilitatea timpului sa nu atraga necunostinta adevarului, ci doar sa accentueze rostul de pe acest pamant trecator. Imi cer iertare pentru tot si ramas-bun.

 =  da, iar si iara
Anni- Lorei Mainka
[04.Feb.09 17:07]
ma uimesti cu exactitatea , tandretea si corectitudinea critica si literara cu care tai cartile in felii si le refaci
anul trecut am reusit sa o citesc
acum imi voi rezerva iar un timp - imi pare bine ca ne oferi articole unicat - si aminteste-ti ce zicea felix!!!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0