Comentariile membrilor:

 =  de inimă albastră
Alin Pavel
[15.Jun.07 12:40]
Mi se pare cam exagerată afirmația că melodiile Romicăi Puceanu radiografiază sufletul românesc. Dacă ne raportăm la trecut s-ar putea să ai dreptate, acum însă mă îndoiesc puternic de faptul că generația nouă ascultă muzică lăutărească și că rezonează cu aceasta.
Romica Puceanu e o foarte bună cântăreață și atât. Ca și Florin Minune: "pumnii mei minte nu are, sparge tot ce stă-n picioare":)
Cred că la începutul textului e vorba de Loredana Groza.

+ gropar de manele
Daniela Șontică
[15.Jun.07 13:27]
Romica Puceanu este o mare cantareata. Si n-o spun doar eu, care i-am ascultat multe cantece, sau toti etnomuzicologii romani care s-au aplecat asupra adevaratei muzici lautaresti. Ci o spun si strainii care au cercetat fenomenul muzical de la noi. Este si cazul unui mare muzicolog, pe numele lui Robert Garfias, care a venit in Romania prin anii '70 si a fost de-a dreptul fermecat de sound-ul acestei muzici. El are si un site, poate oricine citi acolo cat de mult admira vocea Romicai Puceanu. Iar intre Florin Minune, sau cum i-o spune, si Romica nici nu incape comparatie.
Este de ajuns sa asculti "Deschide, gropare, mormantul" ca sa iti dai seama ca ai de-a face cu o melodie geniala, interpretata magistral. Si versurile sunt foarte frumoase.
Daca astazi s-ar asculta acest fel de muzica, atunci cand este cazul, fireste, la o petrecere, nu ar mai avea manelele atata succes.
Felix a scris excelent si nu exagereaza deloc. Se refera la sufletul romanesc asa cum razbate el din cantecele de mahala. Si deocamdata, mahalaua este peste tot.

 =  dați-mi sticla cu otravă să mă otrăvesc
silviu viorel păcală
[15.Jun.07 15:04]
N-am iubită de o noapte și mă prăpădesc. Na cam văzuto și pasta!

 =  genial....poate ca totusi mai exista si ascultatori
Anni- Lorei Mainka
[15.Jun.07 15:28]
m-a bucurat incursiunea ta in ale muzicii dintr-un bucuresti si o romanie in care se vorbea in soapta dar se asculta muzica tare, cam ca acum, doar ca azi e alta...da, cind sunt in "cartier" si eu cred ca ar trebui sa fac preum silviu viorel pacala....

 =  mereu
felix nicolau
[15.Jun.07 15:59]
lasa, ascultati si vedeti diferentele!
ma bucura ca am reusit sa va scot din pepeni!

 =  rupturi și ...simetrii
Ioana Geacăr
[15.Jun.07 16:23]
Mă uimești, ca un actor bun, care joacă orice rol bine. După Eminescu, poezia mahalalei. Felicitări !
Sigur, e o diferență uriașă între textul lăutăresc și cel de manea. Primul are fior, trăire autentică, iar celălalt "exploatează" complexele fanilor. În loc de sentimente- biruința banului, implicit puterea pentru satisfacerea viciilor. În loc de suflet - un trup pustiu, senzualitate maximă.ș.a.m.d.
Ciudat, ieri toată ziua și toată noaptea a răsunat parcarea de manele, acoperind vrăbii și rândunici, iar azi citesc asta...!

 =  la cap de pod
Monica Manolachi
[15.Jun.07 18:02]
Părerea mea e că și pe vremea Romicăi se cântau cântece mai mult sau mai puțin ridicole, mai mult sau mai puțin deocheate, așa cum și azi sunt manele bune și proaste. (Da, sunt unele bune, însă ai nevoie de răbdare, așa cum e nevoie de răbdare și pe agonia.) Poate în cele vremuri erau o țâră mai frumoase, asta numai specialiștii în muzică pot concluziona. Și eu știu câteva frânturi din cântecele de odinioară, deși nu știu întotdeauna cine erau cântăreții. Însă ce rămâne până la urmă, iată, este ceea ce reușește să treacă bariera timpului. Mi-am amintit de cântecele pe care mi le cântau și mama, și bunicile, și că mai târziu ne jucam „de-a spectacolul” și luam la rând toate cântecele scrise prin caiete de le cântam prin tabere sau pe la ziua cuiva.

Ieri citeam într-un ziar online despre cum definește un sociolog țiganitatea. Omul se întreba de ce rrom și nu țigan, fiindcă în teren el a observat că își spun țigani și că numai la conferințe despre multiculturalitate apare cuvântul rrom/rom. Am citit și-am răscitit articolașul, dar n-am găsit nicio fărămă de ceva pozitiv, ci numai stereotipuri negative care, după comentariile de dedesubt, au alimentat frustrările unora. Susținea ideea asimilării. Ei da, mi-am spus, asimilare, asimilare, dar cum? N-a deschis și el o carte despre asimilare? Mă bucur să aflu aici și un alt punct de vedere. Asimilarea este uneori nu doar topire sau distrugere, ci și înflorire în altă parte. Pe un alt cer, cum spune un alt cântec de azi.

Lui Costin îi promit să-i cânt într-o zi un șaraiman. :-)

 =  O schimbare
Heghedus Camelia
[15.Jun.07 20:45]
de tematica bine venita! Intr-adevar strainii ne apreciaza valorile deseori inainte ca noi sa fim in stare sa o facem. Pe mine acest gen ma deprima, dar asta nu inseamna ca nu recunosc o voce de exceptie. Cred ca are priza buna la betie si ofuri. Spre deosebire de muzica lautareasca din restaurantele Bucurestiului de azi, pentru care “interpretii” baga in buzunare o groooaza de bani, muzica Romicai e adevarata.
Alte pareri furate de pe net:
“Romica Puceanu s-a stins din viata in anul 1996 in urma unui tragic accident de masina. Cantecele de succes au ramas in inimile romanilor si nu numai. Romica Puceanu a fost si este apreciata si peste hotare, si reprezinta un punct de referinta in muzica traditionala lautareasca.” (http://www.lautari.ro/romica-puceanu/).
http://aris.ss.uci.edu/rgarfias/kiosk/romica.html: “I have been asked by a number of people to supply them with copies of recordings made by Romica Puceanu in Romania. Since these recordings may never again become available anywhere else, I have started the slow process of converting them to MP3 files and putting them on the web site. I will continue to add to these as I complete new ones.” Aici gasim ceea ce mentiona mai sus Daniela si in plus este disponibil pentru free download un numar considerabil de melodii.
Felix, felicitari! Esti imprevizibil (s-o crezi tu! (glumesc)) si iti place asa!
vezi ce te asaltam cu comentarii in ale "lautei"?

 =  eu chiar mă gandeam...
ioana matei
[17.Jun.07 13:10]
inspirată de text... că mahalaua e nimic altceva decât o femeie de curând îndrăgostită, asteptând să i se dezvelească eul liric...și tu ai contribuit la asta, Felix, ce-i drept...

 =  nota 11
Stefan Doru Dancus
[16.Jun.07 15:00]
N-am citit ce au scris ceilalti - scriu ce observ acum: textul e prea scurt pentru a acoperi toata tema.
Chiar si asa fiind, este scris exemplar. Nu voi uita "Spune-mi de ce ma iubesti/ Si de ce ma parasesti/ aaaaa..." al Romicai, ascultat la difuzorul Caminului cultural dintr-un sat de pe Valea Izei. Feciorii suspinau intr-o parte a cladirii, fetele in alta. "Marca" Puceanu a facut furori si in Maramures, o zona catalogata drept pastratoare a "traditiilor populare". Cu Romica a inceput "muzica banateana" (gen "Printisorul meu", "Doi ochi albastri", "Pe nisipul de la mare" etc. Abia dupa '90 au aparut manelistii cu muzica lor trasa de par dar careia nu avem ce-i opune: "Dati-i masei populare muzica si circ. Painea si o castiga singura", aceasta este definitia Romaniei de azi.
Excelent text, un subiect de care au uitat cu totii este readus in contemporaneitate fara patima, obiectiv, dublat de probe. Nota 11.
Stefan Doru Dancus

 =  adresa
Stefan Doru Dancus
[16.Jun.07 15:09]
Revin dupa ce am citit comentariile celorlalti: Dan C. Mihaiescu a scis "Cartea de bucati", o matura incursiune prin Bucurestii de altadata. De ce n-ar exista o carte despre muzica Bucurestilor acestor ani? Hai, Felix, ai putere s-o scrii?
Sper sa mai ai adresa pe care mi-ai dat-o. Iti trimit cartea.
Sa ai pace,
Dancus

 =  buna initiativa
mardale stefan
[17.Jun.07 11:55]
O surpriza placuta este acest material.Eu care ii stiam cantecele pe de rost cand eram copil o cam uitasem pe Romica Puceanu.Ai surprins esentialul cand ai inceput cu sublinierea interpretarii de inalta simtire a cantaretei. Interpretarea lipseste majoritatii celor ce vocalizeaza prin cantecele actuale. Cel mai important lucru la un solist vocal este timbrul personal si capacitatea de a emotiona cum as rezuma eu interpretarea.Textele date ca exemplu par geniale in raport cu limbajul de lemn omniprezent in melodiile intens difuzate pe la noi.Foarte buna initiativa acestui text.

 =  autenticitate
felix nicolau
[17.Jun.07 13:12]
exact, e un articol despre valoare si depasirea confuziei, despre diferenta dintre autentic si fals comercial, de asta l-am postat aici, sa vedem ca judecand texte literare, putem simti valoarea oriunde. multumesc

 =  Saraiman
Alberto M. Popesco
[17.Jun.07 13:19]
una peste alta acum n-o să-mi mai fie rușine să ascult Romica Puceanu cu volumul la maxim :D. Felix, ai o groază de preocupări, când mai ai timp să asculți muzică lăutărească?
te-am salutat,

 =  cine
Anni- Lorei Mainka
[17.Jun.07 16:37]
poti sa-mi spui pe scurt cine e Liviu IoanStoiciu....cum as putea sa stiu, probabil ca nu am stiut nimic niciodata

 =  anni@alberto
felix nicolau
[18.Jun.07 10:07]
anni, liviu ioan stoiciu e un optzecist important, faimoa mai ales prin volumul cantonul 248. gasesti pe net destule informatii

alberto, pai nici nu am timp sa ascult decat la casti,pe role, enervand teribil soferii de duminica. deci gata cu rusinea!

 =  Fiorulo valorii autentice
Tudor Ioan Bogdan
[18.Jun.07 12:54]
Nascut in Cluj, copilarit la poalele Negoiului, trait in Oradea si iar in Cluj si tot mi-au placut cantecele Romicai Puceanu. Care nu-s defel ardelenesti. Nici macar prea romanesti nu le simt, in Ardeal mahalalele fiind fenomene necunoscute. Le simt tiganesti si impregnate de o suava nuanta orientala. Cum or fi fiind sau cum n-or fi fiind sunt stabatute de fiorul valorii autentice.

 =  bravo felix
ion amariutei
[20.Jun.07 21:37]
eu as fi pomenit-o si pe Gabi Lunca, o alta solista reprezentand stralucit folclorul orasenesc.
nimic rau cu mahalaua. la urma urmei, ce ne inrudeste (la nivelul cel mai elementar, al speciei) nu este speculatia metafizica sau "cultura inalta" ci mai curand oftatul, dorul, barfa, hazul, etc.

ce au uitat si cantaretii si casele de discuri si publicul este ca lautarii celebri din trecut erau cantareti si instrumentisti redutabili. indiferent ce canti, ca sa cinti bine trebuie sa studiezi mii de ore. la fel si pentru compozitori, textieri, aranjori, etc.

offtopic: de ce data pe toate comentariile este 06.Dec.06?

 =  ion
Heghedus Camelia
[23.Jun.07 20:45]
ce bine imi pare sa te aud din nou!

 =  mai mai mai..!
Cătălin Găian -Konig
[27.Jun.07 00:48]
"Sa traiesti Felixe!"...ar fi spus Romica ..oarecandva...!

 =  felix... la cenaclu' de la drum
Cornel Ștefan Ghica
[26.Aug.07 00:02]
ce vremuri de kief si bocet... dracu s-a ales de noi.
mi-aduc aminte de "lautaresti"
http://www.agonia.ro/index.php/poetry/219258/index.html

http://www.agonia.ro/index.php/poetry/218308/index.html

felicitari.

cu stima, Cornel Stefan Ghica

 =  biete caricaturi
Tudor Negoescu
[26.Aug.07 00:35]
Maneliștii de azi sînt biete caricaturi cu fițe în comparație cu interpreții/interpretele de muzică lăutărească din trecut...
Un articol de nota 10.

 =  din preistorie
felix nicolau
[26.Aug.07 01:05]
fratilor, ma speriarati. de unde ati dibuit articolul asta dupa atata amar de vreme? multumescu-va de efort




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0