Comentariile membrilor:

 =  potentatii culturii
Horia Patrascu
[07.Mar.06 12:40]
Cam lamentabil heirupismul in care se scalda ideile din articol! Iubesc tara, mama bolnava, vegherea la capatai, ce poti face tu pentru tarisoara asta si din nou aceasta responsabilizare colectiva... sunt niste sloganuri pe care m-am saturat sa le tot aud.
Retin totusi ideea privitoare la intelectualii romani. Aveti perfecta dreptate: exista un monopol cultural, sunt cativa oameni(ma mir ca nu aveti curajul sa-i numiti), e vorba de Liiceanu, Plesu, Patapievici - aceste nume pot fi scrise si legate unele de altele, atat de nedespariti sunt posesorii lor, un fel de trinitiate culturala. A, da, am uitat sa amintesc de marele Mircea Cartarescu cel mai tanar scriitor roman de valoare, asta de vreo 20 de ani incoace. Ca si in politica, in cultura romanii ocupa pozitii timp de o viata, numai moartea mai poate sa schimbe ceva. Ba nu, e mai rau ca in politica, pentru ca acolo cel putin alegerile reusesc s amai roteasca cadrele, pe cand in cultura Liiceanu e Liiceanu - cel mai tare din parcare- mai mult timp decat a domnit Ceausescu.
Cam atat, sila imi ineaca cuvintele.

 =  numai bine
Radu Herjeu
[07.Mar.06 12:50]
Daca ar fi un heirupism verbal, ar fi lamentabil. Din fericire (pentru mine, caci n-as dori sa fiu lamentabil) heirupismul asta are acoperire faptica. Statul pe margine nu ma caracterizeaza. Si nici nu sunt un fabricant de sloganuri.
Sa nu cadem in pacatul de a-i considera pe toti falsi si demagogi, caci s-ar putea sa gresim. Dar suntem atat de obisnuiti ca nimeni sa nu faca nimic (inclusiv cei ce vorbesc despre asta) incat... uitam ca exista si oameni care s-ar putea sa faca mai mult decat noi.
Numai bine.

PS. Eu cand ii critic pe "marii intelectuali" miliardari, o fac dupa 8 ani in care am scos singura revista de cultura generala gratuita destinata tinerilor din Romania... Si stiu ce nevoie as fi avut de cateva milioane din averile mai sus mentionatilor.

 =  parere
emilian pal
[07.Mar.06 17:15]
Nu vreau sa flatez pe nimeni si sper sa nu las impresia de heirupism verbal sau pupincursim, cum se acuza extrem de mult pe site. Ideile articolului sint, probabil, destul de obisnuite. Subscriu insa la una:eu n-as putea emigra niciodata. Cine a crezut ca tagma sau cum i-o zice acum, a scriitorilor este unita s-a inselat amarnic. Consecintele sint diferite pentru cei care scriu pe un site si cei care se considera sau se autoimpun ca modele de cultura. Cit despre sila si alte cele, noi ne dam in cap singuri. Si culmea, ne place lucrul asta.

 =  pareri
Adela Cenghri
[07.Mar.06 17:59]
Atat timp cat totul are un pret, totul poate fi cumparat, Romania isi va urma calea pe care este. Atata timp cat, ajuns la putere (orice fel de putere) romanul va invata rapid cat de usor e sa te imbogatesti pe spinarea altora, nu cred ca se va schimba mare lucru, chiar daca pui tu si altii ca tine umarul sa schimbati ceva. Trebuie schimbata constitutia, trebuie schimbate legile. Legile le fac cei ce detin puterea, deci ma intorc la ce am zis mai sus....
Cu respect.

A.

 =  legi?
Radu Herjeu
[07.Mar.06 18:32]
Adela - puterea e detinuta de cei care pun stampila pe petecul ala de hartie. Din pacate, cei mai multi dintre ei sunt sedusi de hahaituri gen vacanta mare...
Si nu legile schimba ceva, ci oamenii pusi acolo unde trebuie...
Nici o lege nu-l poate obliga pe dl liiceanu sa scada preturile la cartile lui si sa faca ceva pentru binele culturii romanesti cu milioanele pe care le castiga.
Nici o lege nu-i poate obliga pe "marii poeti" sa accepte sa se implice in jurizarea creatiilor unor tineri.
Nici o lege nu poate impiedica o editura sa taie copacii ca sa publice texte despre statul pe veceu sau despre framantarile viscerale ale unor copilandri care suna a gol si care au mari probleme in a se raporta la sine sau la univers.
Nici o lege nu poate interzice imbecilitatea din televiziunile romanesti si nici "pornografia" intelectualista de pe Internet...
Asa ca... nu constitutia e problema... Ci cei care ar putea schimba ceva dar prefera sa castige bani bagandu-l pe gat romanilor pe coelho...

 =  Flatulențe în devenire
Eugen Galateanu
[07.Mar.06 21:27]
O colecție de generalități jenante. Ei și, ce dacă îmi iubesc țara ? Va deveni mai frumoasă, mai lăptoasă, mai devreme acasă ? Este evident că trebuie să-ți vezi de viața ta. Cu cât eu X voi fi mai bun și mai recunoscut cu atât ceea ce am în spate- în speță România- va fi mai cunoscută. Dar trebuie să fiu, eu X, cunoscut.

 =  Eu, când simt flatulențe, nu alerg să le miros
Lucian Oganovici
[08.Mar.06 09:48]
Probabil că țara nu e o entitate geografică abstractă, ci e mai ales suma oamenilor care o locuiesc. Și probabil că, dacă ei o iubesc, va deveni mai frumoasă, fiindcă va lua ceva din frumusețea celor care o iubesc. Probabil că nu poți iubi cu adevărat dacă nu ești frumos și nu ai ce oferi. Și dacă noi nu ne iubim țara, cine să o facă? Dar dacă asta înseamnă să-ți vezi de viața ta... Probabil că multora țara începe să le miroasă după ce pleacă din ea. Dacă eu sunt bun și recunoscut probabil e și meritul țării în care am crescut (și oamenilor din ea). Păcat că egoismul agresiv devine religia de viață a din ce în ce mai multora.

 =  "a iubi"
Radu Herjeu
[08.Mar.06 12:57]
Pai, ca si intre doi oameni, "a iubi" nu e o stare, ci o actiune. Atunci cand iubesti, oferi celei/celui iubit ce ai mai frumos in tine. Faci tot posibilul sa evoluati impreuna. Prin urmare, hai sa nu vorbim despre iubirea prin corespondenta. Hai sa ne vedem de vietile noastre. Daca tu, X, esti cunoscut... bravo tie... Lasa-i pe altii sa considere ca altceva e mai important in viata.

 =  pentru patrie
Tudor Giugariu
[08.Mar.06 14:33]
Domnule Herjeu, atata timp cat spuneti ca "fiecare face alegerile pe care le crede bune pentru el" si "Nu-i condamn pe cei care decid cã viața le-a fost datã doar ca s-o trãiascã în folos propriu" naruiti tot ce ati scris mai devreme.Daca spuneti ca fiecare poate face ce vrea si ca este legitima orice atitudine a fiecarui roman fata de tara atunci ...nu e nimic de facut.Din cele de mai sus rezulta ca nu prea sunteti sigur de sentimentele patriotice pe care le aveti, va cam indoiti de ele.Daca nici dvs. nu sunteti convins atunci cum vreti sa-i convingeti pe altii ...
Pana una-alta singura publicatie care face ceva concret pentru binele Romaniei este revista saptamanala Formula As.Acolo se scrie constant despre traditiile ancestrale ale romanilor, despre credinta ortodoxa, despre meleagurile noastre incarcate de istorie si altele asemenea, cum ar fi promovarea solidaritatii sociale, in fiecare numar al revistei fiind prezentate cazuri de extrema urgenta si, ulterior sumele trimise de fiecare din cititori sau indemnuri la solidaritat.Se spune ca este saptamanalul cu cel mai mare tiraj din tara.Bineinteles ca si acolo mai sunt tot felul de ciudatenii (cum ar fi publicarea pe prima pagina a pozelor unor vedete dubioase)dar e evident ca este o publicatie distincta in presa de la noi tocmai prin preocuparea fata de etos.
Impresia mea este ca o singura publicatie este mult prea putin pentru a crea un curent .Sa nu mai vorbim ca vremurile nu sunt propice ...Astfel incat, singurul lucru pe care-l putem face este la nivel individual dar pentru asta iti trebuie multe vointa, rabdare si convingerea ca e bine ceea ce faci, adica dragostea de tara e legitima si nu parasirea si ignorarea ei.
Asta cred eu, domnu' Radu, intelegeti ?
Apropo de intelectuali.Citeam un interviu cu Ion Caramitru in perioada in care era ministru al Culturii.Aflu cu uimire ca cei trei fii ai lui se afla stabiliti in strainatate.
Ce fel de ministru al culturii poate fi un om ai carui copii s-au stabilit in strainataturi ?
O sa-mi raspundeti probabil ca este un om care a vrut sa-si protejeze copii de tranzitie.Bine ca taranii romani care au murit prin razboaie n-au avut si ei concepti din astea, "domnesti", ca acum nu mai eram o tara, nu mai aveam un trecut, eroi, traditii ...

 =  dle Giugariu
Radu Herjeu
[08.Mar.06 14:56]
Dle Giugariu, ma tem ca nu ati prins esenta textului meu. Nu pomenesc nicaieri de "legitimitatea" oricarei alegeri... ci de dreptul fiecaruia de a o face. Nu sunt in pozitia de a face morala sau de a da lectii cuiva. Pot doar sa-mi expun valorile in care cred. Si pe care, ca orice om muritor, le consider mai "fondate" decat valorile care i se opun, conceptual vorbind.
Nimeni nu e o obligat sa-si iubeasca tara sau natia... dar nimeni nu are dreptul sa arunce cu pietre in cei ce-o fac. Sau in "subiectul" iubirii lor.

 =  tocmai asta e
Tudor Giugariu
[08.Mar.06 16:15]
Ba am prins-o, tocmai de asta am spus ca astfel de conceptii nu duc nicaieri.Popoarele care se unesc cand e vorba de tara lor, exemplu cel mai la indemana fiind ungurii, crezi ca gandesc astfel, ca nu au obligatia de a-si servi tara ? Ma indoiesc.
Daca te gandesti la americani, acolo e altceva, e vorba de un amestec de natii, de civilizatii ...
Inca o data ma gandesc ce ar fi fost daca si cei din evul mediu sau cei de la 1877 si din cele 2 razboaie mondiale ar fi gandit asa : "Nimeni nu e o obligat sa-si iubeasca tara sau natia" ?!

 =  hilar
Radu Herjeu
[08.Mar.06 16:40]
Mi se pare deja hilar. Inaintea dvs. cineva ma acuza ca vreau sa dau lectii demagogice si ca nu trebuie sa spun eu ca trebuie sa-si iubeasca tara, ca X e cel care conteaza. Dvs. ma acuzati exact de contrariu... Acesta este nefarmecul unor astfel de tentative de comunicare. Noi sa fim sanatosi. Toate cele bune.

 =  Capra patrioată și dovleacul național
Eugen Galateanu
[08.Mar.06 23:07]
Cei care strigă în gura mare, cei care afișează un patriotism de paradă sunt cei mai vinovați de decăderea țării. Rușinea este un lucru necunoscut patriotului naționale- la fel și demnitatea. El face spume încă un sfert de ceas și apoi merge la culcare. Discuțiile absurdistane despre patriotism riscă doar să scrântească de bilă pe cei mai slabi la minte- în rest, Ada Milea face cât zece mii de Formula As cu tot patriotismul ei. Am învățat și eu ceva în atâția ani de viață- cu cât ți se scot mai mult ochii asupra a ceva cu atât acel ceva e mai dubios.

 =  ce-ai cautat aia ai gasit :)
Adela Cenghri
[09.Mar.06 16:37]
Radu da-mi voie sa-ti spun ca ti-ai cautat-o cu lumanarea in momentul in care ai scris articolul:). Eu ascult si citesc astfel de dezbateri pe tema asta de mai bine de 3 ani de zile de cand am plecat din Romania. Nu numai ca sunt interminabile, dar nu se reuseste niciodata sa se ajunga cel putin la concluzia in a fi in dezacord. (Agree to disagree). Daca mai doresti astfel de polemici si dezbateri iti propun tema religie sau politica :).
Numai bine

Adela

 =  adela
Radu Herjeu
[09.Mar.06 22:45]
Adela-din fericire, si eu sunt calit. Dupa 12 ani de presa, cu greu m-ar surprinde genul acesta de reactii... Si genul acesta de oameni. Din fericire, nu am pretentia de a detine adevarul sau de a da lectii. Doresc doar sa fiu lasat sa-mi iubesc tara si sa nu vina nimeni, roman sau strain sa arunce cu laturi in ea. Dupa ce va face ceva pentru tara asta, o sa isi poata permite sa o si critice. Sa-si vada fiecare de devenit un mare X.
De politica am parte in fiecare zi la tv...
Iar religia... e un taram pe care prefer sa-l evit

 =  Nu ești singur
Camelia Tripon
[12.Mar.06 18:25]
Nu este prima dată când Horia se îndoiește, de asemenea nici persoana cu un limbaj...nu o e la prima ieșire.
Lucian m-a impresionat la fel și Tudor, iată că deja ai niște aliați Radu. De trei ani încerc să-i unesc pe frații noștri prin evocarea unor personalități, a unor momente din trecutul nostru. Ca nepoată a unui ofițer mort în Tatra Mică și străstrănepoată a altora de la 1877 iubirea și datoria de neam sînt în sînge. Poate că unii n-au strămoși.
Paradoxal deși cred în reîncarnare consider că este necesar să faci, să lași ceva pe pământul în care te-ai aflat și pentru sângele strămoșilor care s-a scurs. Metaforic sau nu el se regăsește în pânza freatică și vrând nevrând "îl bem" odată cu apa. Apa în care ne-am născut și a fost băută de mama noastră are o importanță deosebită în toată existența noastră așa că rădăcinile sînt rădăcini...
Radu, mă bucur că poți gândi astfel. Eu cred în acest neam și sînt alături de tine.

 =  Eu cred în acest neam...
Eugen Galateanu
[16.Mar.06 06:55]
După n trădări și mișelii, după dezastrul din primul război mondial, unde a pierit floarea țării degeaba- efectiv degeaba- după dezastrul din al doilea război mondial și minciuna anglo-francezi-->germani-->ruși, după 50 de ani de comunism și după mizeria de după, după mizeria morală în care se zbate România, trebuie să fii slab de minte să mai spui ...eu cred în acest neam.

 =  mda
Nane Samargescu
[16.Mar.06 16:19]
Sunt mandra ca sunt romanca datorita urmatoarelor
-avem o frumusete de cultura si traditii interesante
-am fost si sper sa redevenim acei oameni respectati, care am dat numeroase valori lumii.
Nu sunt mandra pt ca:
-strainii din tigani nu ne scot
-am ajuns spaima Europei prin furturi, jafuri, crime
-facem sluji ca sa fim bagati in seama
Nu neg ca as vrea sa plec din tara.Pentru ca aici mancatoria si rautatea sunt la mare pret. Nu zic ca in alte tari nu ar exista, dar aici daca ai o oarecare valoare esti dat de o parte. Daca te pricepi , idem.
Iar ca tanar...sa ti gasesti un loc de munca unde sa te simti implinit..eh,,mai bine nu comentez.
Avem atatia absolventi priceputi care emigreaza pt ca aici nu si gasesc,pt ca nu mai e loc si pt ei, decat daca s copii de oameni politici etc.
Da, romanii sunt sau mai bine zis erau oameni luptatori.Insa acum imi pare ca toti luptatorii, toti descurcaretii au plecat si au ramas doar cei adormiti de comunism si cativa care simt ca se mai poate face ceva. S-ar mai face ceva daca am fi mai multi cei care simtim asa.
Daca am fi mai multi cei care ne gandim ca tara asta mai are si calitati.
Daca ne-am SCHIMBA MENTALITATEA!
P.S. De cand cu aparitia blogului, am "reusit"sa promovez imaginea de interesant sau "uite ce tara frumoasa, cata istorie si ce de cultura"a Romaniei in lume.
Sunt atatia straini fermecati de noi ca popor.
Insa atata timp cat nu incercam sa aratam ca suntem si altceva decat hoti si corupti, tarii asteia nu o sa i fie bine.
Ar trebui sa luam lectii de la americani, care desi n-au cultura au mandrie.
Ei oriunde oricum oricand sunt mandrii ca -s americani. Bine un motiv ar fi ca sunt si cea mai mare putere a lumii, dar totusi..
Si de spanioli ar trebui sa invatam , pentru ca , cei ce au contribut la economia Spaniei sunt cei ce au plecat sa munceasca in afara si trimiteau bani in tara. Insa pt asta ne ar trebui niste politicieni incoruptibili, care nu se ating de banii munciti de altii.
Cam atat.
Mai trec.
Nancy

 =  România nu-și bate joc de noi, noi ne batem joc de ea
Lory Cristea
[16.Mar.06 16:31]
România mea
din vol. ,,Româncă marcă-nregistrată''

Pe mine-n România mea mă viscolesc și-n vară
Tăceri ascunse de copii în rugăciuni de seară
Și ochii mamei vinovați și totuși, fără vină
Sfințind o pâine fără miez dintr-o săracă cină.

Și port în sânge-albastru semn de vechi înscrisuri dace
Chiar dacă zilele îmi trec în bucurii sărace
Fatal, dar poate nu târziu, mă cheamă România
Să-mi scriu în acte c-aparțin și eu, de Tărtăria.

Sărac ești tu, poporul meu, în bani nu în noblețe
Ca un bătrân ce-a adunat pe lângă căruntețe
Atât de multe deslușiri a trecerii prin veacuri
Cu ani ce fierb în sânul tău ca strugurii în teascuri.

mulțumesc pt. articol Radu

 =  bun articol
Vlad Gândilă
[17.Mar.06 05:59]
Atitudinea lui Radu față de situația României mi se normală și de bun simț. Ce este țara? Este, într-adevăr, ‘suma oamenilor care o locuiesc’, așă acum a zis Lucian. Fiecare om, de la mafiot la intelectual de prin rang, joacă un rol în istorie, fie și din perspectivă strict deterministă. Fiind unul sau una dintre cei care fac, efectiv, istoria, fiecare dintre noi putem lua decizii personale – emigrez pentru că eu ca individ primez în fața societății în mijlocul căreia am crescut, sau îmi ajut țara să evolueze pentru că o iubesc. Este o alegere strict personală, și respectul față de celălalt ar trebui să ne oprească să aruncăm cu pietre. Nu sunt de părere că datorăm cuiva ceva – nici țării, nici societății. Nu se poate vorbi de datorie, sau obligație. Dacă simți că îți iubești țara, o ajuți necondiționat, pentru simplul motiv că o iubești – asta e dragostea, cedarea în fața a ceva. Dacă nu o iubești, treaba ta. Nu poți fi forțat(ă) să iubești.
Tudor: de ce America este cea mai puternica și dezvoltată țară din lume? Pentru că nu este o țară etnică. A fi american este o calitate, nu un lucru genetic. Eu respect ideea americană, societatea lor civilă, și democrația. Respect și comunismul. Respect toate ideile care au ca scop evoluția omului. Că nici democrația nici comunismul nu rezistă în practică, e cu totul o altă discuție.
“Inca o data ma gandesc ce ar fi fost daca si cei din evul mediu sau cei de la 1877 si din cele 2 razboaie mondiale ar fi gandit asa : "Nimeni nu e o obligat sa-si iubeasca tara sau natia" ?!” (Tudor)
In evul mediu nu exista iubire pentru țară. Evul mediu a fost feudal. Loialitatea era față de suzeran, cel mult față de breaslă sau oraș. Despre 1877 și cele două războaie mondiale putem discuta pagini întregi. Au fost situații complexe. Încă o dată: nu poți iubi cu forța. Vezi despotismul lui Ceaușescu. Cât despre Revista As, dacă asta a ajuns punctul culminant al culturii românești, eu mă sperii.
Eugen: Ada face într-adevăr cât zece mii de Formula As. Dar ești nedrept față de țară și față de cei care au murit – degeaba, spui tu. Ar fi murit mult mai mulți, poate, dacă Antonescu nu s-ar fi aliat cu Hitler. În orice caz, deviem de la subiect. Urăști prea mult, Eugen, și ura te distruge din interior.


 =  multumesc
Radu Herjeu
[17.Mar.06 13:54]
Nane, Lory, Vlad - va multumesc pentru trecere si pentru cuvinte




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0