Comentariile membrilor:

 =  Grevă ? Hmm, stimabile...eroi și bieți oameni
Eugen Galateanu
[10.Dec.18 14:27]
Ca profesor cred că te auto-descalifici dacă îți place să fii în grevă. Meseria ta e să predai. În Țara Românească ar trebui să facă grevă și frunzele pentru că nu stau bine prinse în copaci. Dar să fim serioși- sindicalismul galben, post ceaușist, sindicalismul scârbos al unui Matei Brătianu sau chiar al liderilor sindicali din învățământ (dintre care unii foști activiști de frunte pe vremea prea repede Împușcatului)acest sindicalism este ca un scuipat gros pe fața oamenilor care într-adevăr fac ceva aici. Un profesor în grevă e un biet om. Un profesor care, cu un salariu de mizerie- continuă și pregătește copii așa cum trebuie e un erou

 =  solidaritate, nu greva
Ioan Ivascu
[12.Nov.05 00:55]
eu am vrut sa vorbesc despre solidaritate si despre lasitatea unora, nu despre greva, stimate domn.

 =  fosti activisti
Ioan Ivascu
[12.Nov.05 01:04]
domnule Galateanu, mi se pare ca aveti prejudecati fata de fostii activisti. nu credeti in schimbarea oamenilor?

 =  m-am saturat
Ioan Ivascu
[12.Nov.05 01:06]
m-am saturat sa predau pe un salariu de mizerie. nu e un sentiment justificat?

+ « șturlubatici »
Virgil Titarenco
[12.Nov.05 01:33]
excelent eseu. mînă elegantă. nu mă voi pronunța asupra intervenției domnului gălățeanu decît cu mențiunea că și în țări civilizate profesorii fac grevă, ba chiar devin revoluționari. sau poate că dînsul se referea la docilitatea dascălului nord corean iar noi nu știam. eu oricum admir textul. e plăcut la citit și nu devine vitriolic sau melodramatic. asta e un merit în spațiul mioriței.

 =  multumire
Ioan Ivascu
[12.Nov.05 01:37]
va multumesc pentru aprecieri

 =  Cuvintele acestui text dor, biciuiesc dar sunt adevărate
Bejliu Anne-Marie
[12.Nov.05 10:23]
Când acum în România tot ce este valoros este batjocorit,dat la fund cum spun oamenii simpli mai e timp de visare? Recunosc că aș fi tare mândră să predau în continuare pe un salariu de mizerie dar nu acum când orice elev își permite să te trateze de la egal la egal, tutuindu-te,făcând glume nesărate, nerespectându-ți liniștea orei,atmosfera necesară studiului.Profesorii sunt oameni și ei și au familii în spate.De ce un senator sau deputat care doarme liniștit în scunele capitonate ale Parlamentului are mai multe drepturi decât cei care își pun la bătaie mintea, sufletul, sănătatea ca să dăruiască informații adunate cu truda anilor de studiu.Același lucru pot spune și despre medici care înghit milioane de umilințe și învață enorm fără să mai țină seama că e zi sau e noapte,nu mai au viață personală decât din an în paște.(mă refer la adevărații medici nu la făcături).Nu sunt profesor dar trăiesc cu intensitate drama acestor oameni.
Cuvintele acestui text dor, biciuiesc dar sunt adevărate.În același timp îi înțeleg și pe cei care dau înapoi de teamă că-și vor pierde slujba.Ce le mai rămâne după asta? O mizerie și mai mare? E dureros.
Cu respect,Anne-Marie.

 =  erată
Bejliu Anne-Marie
[12.Nov.05 13:11]
erată:scaunele

 =  .. si demnitatea
Dana Stanescu
[12.Nov.05 14:06]
Din cate stiu nu a fost anuntata intoarcerea la catedra si mi-e greu sa cred ca acele scoli care nu au facut carte saptamana asta au reuit sa isi recheme la scoala copiii.
Si eu sper sa se tina tari liderii de sindicate.

D-le Galatanu, va invit in locul meu la catedra. Si apoi mai vorbim.

 =  ingeri
ilorian paunoiu
[12.Nov.05 16:42]
Profesorii

Ingeri camuflați
îmbrăcați lumește
merg zâmbind pe stradă
vorbesc românește

au chipuri diferite
aura discretă
insă pe sub unghii
toti au praf de cretă

 =  jumatati de eroi
Marius Onica
[12.Nov.05 21:14]
Cuvinte frumos scrise, maiestrie acida si recunoastere.Domnilor, sa ne gandim putin cei ce se presupune a fi viitorii dascali si noile modele. Eroii auvmurit de mult.Poate mai exista cate unii motivati de cu totul alte chestii fata de bani, statut social sau mandrie proprie. Sunt absolvent al facultatii de litere din Brasov. Acum sunt agent de vanzari intr-un magazin connex si sunt mult mai multumit fata de ceea ce primeam in invatamant. Am facut facultatea pentru ca visam sa ajung profesor. eram un visator, care a dat la un moment dat cu capul de pragul de sus.posturile bune se iau doar cu spaga si adevaratii devotati ajung undeva pe la tara si in scurt timp uita de ce a vrut sa faca asta in primul rand. in tara asta trebuie schimbat totul, dar de unde sa incepem? si cine ne ajuta daca nu unii pe altii?

parerea mea...

 =  Unde ne sunt profesorii ?
Eugen Galateanu
[13.Nov.05 00:14]
Dacă
-primul tău gând este la banii pe care-i primești și nu la oamenii pe care-i formezi;
-crezi că grevele ajută;
-te compari cu cei din Vest
atunci poți să te faci Gigi Becali, lider sindical sau poți să emigrezi- dar nu te face profesor.
Soluția e simplă dar dureroasă. N% școli, mai ales cele din mediul rural, mai ales cele frecventate de puțini elevi, mai ales cele în care rata abandonului școlar e foarte mare să fie desfințate. Banii vor fi folosiți pentru Ceilalți. Învățământul trebuie să dea și un oarecare randament. Ori cu lideri ca dl.Cornea care intră 1-2 în grevă n-o să dea niciodată.
În cine lovesc profesorii ? În Guvern ? Poate, din punct de vedere al imaginii. În rest Ministerul Finanțelor ar fi extraordinar de bucuros ca să fie tot anul grevă- n-ar mai plăti salariile. Profesorii lovesc exact în rodul muncii lor.Și merită ?
Domnule Ivașcu, am fost extrem de bucuros când actuala/fosta conducere a ministerului a ținut cont de o mai veche (de circa 6 ani ) idee de-a mea și și-a propus să evalueze calitatea învățământului. Câți profesori de 5 stele și câți neisprăviți avem în învățământ ? Dar ciudat, nu profesorii de 5 stele se grăbesc să facă grevă...

 =  Domnului Titarenco
Eugen Galateanu
[13.Nov.05 00:15]
Domnule Titarenco, nu mă refeream la nord coreeni- mă refeream pur și simplu la calitatea, mentalitatea și stofa din stele din care sunt făcuți dascălii adevărați. Am avut un profesor de istorie care-și rupea de la gură să ajute un copil sărac; am avut dascăli care au venit și și-au ținut cursul în ultima fază de cancer - la asta mă refeream.Cât despre revoluția profesorilor-hmm.

 =  domnului Galateanu
Ioan Ivascu
[13.Nov.05 00:21]
domnule Galateanu, un profesor roman nu poate duce o viata decenta. asta ma revolta. sunteti profesor?

 =  sugestie, deși nu sînt editor
Virgil Titarenco
[13.Nov.05 00:25]
domnul Ivașcu, poate n-ar fi rău dacă ați introduce textul la polemică. părerea mea

 =  De ce, domnule Ivașcu ?
Eugen Galateanu
[13.Nov.05 02:35]
De ce ar duce un profesor o viață decentă, domnule Ivașcu ? Un profesor bun duce o cruce. Imensă. Continuă. Dureroasă în durerea lui și în durerea noastră pentru că, pe lângă părinții noștrii de sânge profesorii sunt părinții de cultură.Și atunci, reiau, dacă dvs. v-ați făcut profesor ca să duceți o viață decentă- cred că v-ați greșit profesia.

 =  Numai mama sa nu fi
carmen mihaela visalon
[13.Nov.05 01:26]
Daca toti dascalii ar fi ca cei despre care vorbeste domnul Galateanu, am trai in paradis. Din nefericire, comunismul a inventat "functionariatul profesoral". Stim cu totii ca salariile bugetarilor sunt exagerat de mici, sau exagerat de mari. Ce salariu merita un profesor care nu-i invata nimic pe elevi, obligandu-i sa se prezinte la meditatii. Copilul meu este elev la un liceu cu pretentii din Bucuresti, are note exceptionale...de cate ori il rog sa invete, se uita la mine surprins. De ce sa invat, daca la scoala nu mi se cere? Sunt multe de spus despre situatia din invatamntul romanesc. Consider ca in 80% din scoli copii sunt invatati cum sa nu invete. Cat despre domnul Cornea si sindicalisti, le doresc sa obtina tot ce si-au propus ca sa se poata in viitor concentra pe aspectele legate de calitatea invatamantului romanesc. Profesoratul cere, stiinta de carte, daruire si har. Cand profesorii le vor avea situatia promovabilitatii la Bac, va fi mult diferita si facultatile vor inceta sa fie doar societati cu raspudere limitata.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !