Comentariile membrilor:

 =  la început a fost...
Gabriela Pierre Dragomir
[14.Oct.05 21:38]
"la început a fost sfârșitul" Eliade

"mi-e zbor adânc"

dincolo de poartă este...
raiul opțional?
ce spaimă e mai mare
dincolo de moarte?
nu nu este Moartea...
decât iubirea eternă
atrage spiralat spre lumină
lumină lângă lumină


"vise cu aromă de samurai'

nu poate fi onoare
moartea albă
te-ai întrebat vreodată?
ce alungat e suflet
din sinucis...
haotic aleargă poate...
lângă patul...
fiicei...

va urma-out of body experiences 2?

fantomele iubirii iau chip de ceară
aceea care nu te lasă ...
dulce plecare
dulce dezlegare
descântec de iubire

de la sfârșit
poate fi un alt început
mereu
mereu

măcar în astă viață?

multumesc
drag de tine
Pierre

 =  licornul...
maria balan
[14.Oct.05 21:47]
'fiecare din noi il ucidem pe cel pe care il iubim'...dintre toate interpretarile asupra mitului unicornului aceasta ramane ca o provocare la dezbateri pe tema libertatii si iubirii.
iubeste-ma ingrijindu-te de libertatea mea.
"El s-a culcat în poala fecioarei. A fost prins de vânători; aceasta înseamnă că a fost găsit de cei pe care-i iubea..."

(femeia nu este rapusa de iubire, ea se desavarsesc iubind, daruindu-se.
barbatul nu cunoaste devotamentul ca gest de iubire...
pentru el alegerea este intre libertate sau capitulare.)
eh, comme d'habitude....ametesc usor in increngatura asta de simboluri..poate ar fi trebuit sa spun ceva despre cele 64 hexagrame, despre Cartea Transformarilor...
m-am 'lipit' de inorog in seara asta...mi-ai dat de gandit..:)


 =  parere
hose armando pablo
[15.Oct.05 00:52]
posibil raspuns, insa mie mi-a placut replicile din paranteze. chiar vin in locul potrivit, si impun textului o atmosfera deosebita, plina de intelepciune poetica, intr-un fel sau altul.
cred ca daca nu ar fi momentele respective, textul ar parea mult mai sarac si neputincios dpdv literar
numai bine

+ in ghilimele
Sandra Hanna Segal
[15.Oct.05 01:53]
Cred ca e timpul sa atasez o stea langa textul asta, ca prea e de tot:)
Altfel, si eu ca si hose apreciez mult intercalarea celor chestii dintre ghilimele, care cresc mult placerea cititului. Mi-a placut si cum a fost exploatat motivul Inorogului aici, drept care atasez si grafica de rigoare din colectzia personala:) (de fapt e un scan dupa un manuscris de epoca din colectia unchiului meu... cum care unchi, cel cu lupul:)
PS. oare o fi fost gasit de cei pe care ii iubea? acum ma cam doare pe unde aveam odata inima:)

Image hosted by Photobucket.com

 =  poezie cu ghilimele
Costin Tănăsescu
[15.Oct.05 10:17]
sunt nedumerit. aceasta poezie este mult prea grea pentru mine. mi se mai intampla... probabil totul porneste de la faptul ca nu ma pricep deloc la yi jing-uri. ma retrag spasit.
cu prietenie,

 =  risipesc petale de 19 trandafiri și nu uit că "fantomele iau chip de ceară"
Ela Victoria Luca
[15.Oct.05 16:50]
Sunt u copac întors, ramurile mele se împotrivesc rădăcinilor împământenite, au ceva zbateri cerești, corpus immortalis și Începtul a fost Întâiul Necuvântat, căci abia apoi a rostit. Mai întâi poate Domnul a avut un monolog în tăcere. Oare ce o fi gândit? Rămân pe "marginea amintirii", poate mi se va spune într-o zi, și nu îmi va mai fi teamă să merg cu tălpile pe cer. Semnul meu că ascult dincolo de literele și limbile inventate spre a diferenția spațiile.
Ela

 =  străveziu
Alina Manole
[15.Oct.05 21:27]
Am remarcat poemul, are o atmosferă stranie, care pare a fi mai dificil de înțeles. Și pentru versurile:

risipesc petale de trandafir
pe marginea amintirii
fantomele iau chip de ceară
te-ai gândit vreodată ce simte un inorog
la auzul pașilor străvezii


am lăsat un semn aici.

 =  Dansan d cu cocorii
carmen mihaela visalon
[15.Oct.05 22:33]
Alina,
Multumesc pentru semn. Ma simt deopotriva onorata si fericita ca ai "remacat" partea pe care o IUBESC cel mai mult si care este un dialog cu Gabriella:-
http://www.agonia.ro/index.php/poetry/145428/index.html
Dansan cu cocorii s-a nascut dintr-o suflare, ca un comm la poezia Timp Mort si... o clipa, am fost tentata sa o postez, fara sa mai intervin pe cord, cu consideratii filozofice, chiar asa:
= Dansand cu cocorii
prin nopți albe atinse de lună
visele cu aroma de samurai
risipesc petale de trandafir
pe marginea amintirii
fantomele iau chip de ceara
te-ai gandit vreodata ce simte un inorog
la auzul pasilor stravezii???
Acum, dupa cele spuse de tine, ma gandesc ca primul gand a fost cel bun.:)
Inca data multumiri pentru ca ai intrat in dansul cocorilor. Sper sa ma scuze antecomentatorii tai, ca am ales sa incep dupa un "desfasurator logic"

 =  Despre ghilimele
carmen mihaela visalon
[15.Oct.05 23:00]
Hose,
Daca am inteles bine, tie ti-a placut “ceea ce este intre paranteze”, adica www-ul sau “varianta asumata” a textelor sacre. Ca sa nu fiu acuzata de palgiat, mai ales acum cand Sandra, mi-a facut cadou o stea din constelatia de lumina a sufletului ei, am sa indic-ce-mi mai amintesc referitor la sursele citatelor reproduce, aproximativ sau ad litteram, intre ghilimele.
1/se spune in cartea prefacerilor: “Printul trage asupra unui soim ce sta pe un zid inalt. Il doboara. Totul este avantajos. Maestrul spune: soimul este scopul vanatorii, arcul si sageata sunt mijlocele. Omul nobil ascune mijlocele in persoana sa”…El actioneaza liber…DE aceea doboara vantul. La fel se intampla cu omul care actioneaza dupa ce si-a pus la punct mijlocele.”
2/ citatul despre cocori –l-am gasit intr-un text despre concentrarea energiei yang, longevitate, zborul nemuritorilor pe cocori, tehnici de respiratie. El apartine tezaurului literar al epocii Tang.
3/cel de-al treilea text este: “el care s-a culcat in poala fecioarei a fost prins de vanatori, acesta inseamna ca a fost gasit in forma omeneasca de cei care-L iubeau”, l-am aflat de la Jung.
Din nefericire nu am notat pagina ca sa-ti spun exact manuscrisul din care a fost preluat citatul in Psihologie si Alchimie
4/ al 4-lea citat este “imprumutat” dintr-o conceptie alchimica care face diferenta intre Christos: “verbum scriptum” si piatra (filozofala)-“verbum dictum & factum”.
Nota:. Mii de multumiri pentru commul tau, ma va ajuta
sa-mi perfectionez mijloacele.


 =  Sandra ne-a facut un dar de pret
carmen mihaela visalon
[16.Oct.05 00:57]
Gabriela,
Ai vazut? Sandra a avut generozitatea sa ne ofere o steluta din sufletul ei si o MINUNATA MINIATURA din colectia personala de manuscrise a minunatului unchi.
Care unchi?,cel cu lupul-http://www.agonia.ro/index.php/personals/128332/index.html. De ce ne-a dat Sandra o bijuterie grafica cu un inorog? Pentru ca ea si-a dat masteratul cu o poveste despre inorogi:
http://www.agonia.ro/index.php/personals/132271/index.html, pe care daca nu ai citit-o, zau ca ai pierdut mult, asa ca e timpul sa recuperezi. Cat despre, capitolul nou deschis: "La inceput a fost sfrasitul” cu siguranta vom mai vorbi, pentru ca-ti sunt datoare cu un raspuns la un eseu.
A!, am uitat sa-ti spun pe pagina Sandrei vei gasi ceva cu totul si cu totul special pentru un suflet iubitor de zbor.

 =  13 inorogi pentru Sandra, Maria, Costin
carmen mihaela visalon
[16.Oct.05 14:13]
Maria, Sandra
Va multumesc pentru ca-mi sunteti alaturi.Cu mare dragoste am cules pentru voi cateva repere ale trecerii inorogului prin veacuri. Imi pare rau ca, nu am reusit sa gasesc pe net si tapiseria dnei Cela Neamtu-Doamna cu Licornul.Mi-as fi dorit sa o pun pe perete, in camera in care pe birou, odihnese manuscrisul unchiului:).

Ce aude unicornul
(Lucian Blaga)
Prin lumea poveștilor
zumzetul veștilor.

Prin murmurul mărilor
plânsetul țărilor.

Prin lumea aievelor
cântecul Evelor.

Prin vuietul timpului
glasul nimicului.

Prin zvonul eonului
bocetul omului.

Simbolul:
http://fbecuwe.free.fr/licorne1.htm
"Unicornul reprezinta un simbol al transformarii, fiind in cautarea unei lumi mai bune... prin puterile purgative, purificatoare ale distrugerii. Scopul sau este acelasi cu al zeului hindus Shiva, acela de a darama pentru ca apoi sa recladeasca". [Nancy Hathaway, the Unicorn, p 161].
"Atat in simbolurile europene cat si in cele orientale, unicornul este identificat cu Mesia, care vine cand lumea este in pericol, vestind o noua era, mai buna". [C. Burns, "Tha Living Unicorn", Inc., 1980, p3]
"Unicornul reprezinta, de fapt, simbolul unui nou cuceritor, care va aduce pacea pe pamant. Cine-ar putea fi altul decat Antihristul ... pe care lumea il asteapta cu bratele deschise, necunoscandu-i adevarata origine ?" [Dr. Cathy Burns, masonic and Occult Symbols Illustrated, pagina 144]
"Cornul crescut in fruntea unicornului reprezinta al treilea ochi..." (n.n. vezi mitologia hindusa si cea egipteana). [Ibid., p5]
"In mitologia celtica si in folclorul european, o bestie fabuloasa vin in forma de cal, cu un corn spiralat crescandu-i din centrul fruntii. In alchimie simbolizeaza organul sexual masculin si transformarea sa intr-o forta ce permite o vizualizare clara a lucrurilor." [Maurice Bessey, "A Pictorial Historyof Magic and The Supernatural, p. 128]. Dupa cum se vede, intre masonerie-satanism-Harry Potter exista o legatura comuna, identica chiar, nu numai din prisma unicornului, dar si a celorlalte simboluri, analizate in articolele noastre.


La Dame à la licorne: 6
http://www.musee-moyenage.fr/pages/page_id18368_u1l2.htm


"Unicornul reprezinta un simbol al transformarii, fiind in cautarea unei lumi mai bune... prin puterile purgative, purificatoare ale distrugerii. Scopul sau este acelasi cu al zeului hindus Shiva, acela de a darama pentru ca apoi sa recladeasca". [Nancy Hathaway, the Unicorn, p 161].
"Atat in simbolurile europene cat si in cele orientale, unicornul este identificat cu Mesia, care vine cand lumea este in pericol, vestind o noua era, mai buna". [C. Burns, "Tha Living Unicorn", Inc., 1980, p3]
"Unicornul reprezinta, de fapt, simbolul unui nou cuceritor, care va aduce pacea pe pamant. Cine-ar putea fi altul decat Antihristul ... pe care lumea il asteapta cu bratele deschise, necunoscandu-i adevarata origine ?" [Dr. Cathy Burns, masonic and Occult Symbols Illustrated, pagina 144]
"Cornul crescut in fruntea unicornului reprezinta al treilea ochi..." (n.n. vezi mitologia hindusa si cea egipteana). [Ibid., p5]
"In mitologia celtica si in folclorul european, o bestie fabuloasa vin in forma de cal, cu un corn spiralat crescandu-i din centrul fruntii. In alchimie simbolizeaza organul sexual masculin si transformarea sa intr-o forta ce permite o vizualizare clara a lucrurilor." [Maurice Bessey, "A Pictorial Historyof Magic and The Supernatural, p. 128]. Dupa cum se vede, intre masonerie-satanism-Harry Potter exista o legatura comuna, identica chiar, nu numai din prisma unicornului, dar si a celorlalte simboluri, analizate in articolele noastre.

Un interesant eseu despre simolul unicornului de-a lungul vecurilor, cu trimitere la
„Cea mai frumoasã carte, si cea mai profundã hermeneutic, scrisã despre unicorn este, poate, aceea a lui John Williamson, The Unicorn Tapestries, dedicatã seriei de 7 tapiserii cu unicorn, pãstrate la Metropolitan Museum din New York (Cloisters).” am gasit-o pe net sub semnatura lui: Stefan Borbely. Articolul se cheama chiar Unicornul. Face trimiteri si la La Dame à la licorne, seria de 6 tapiseri de la la muzeul Cluny din Paris.

http://lett.ubbcluj.ro/~echinox/arhiva/2000_123/12.html
si acum cele 7 bijuterii gazduite de Metropolitan Museum
http://victorian.fortunecity.com/eliot/452/tapestry1.gif
http://victorian.fortunecity.com/eliot/452/tapestry2.gif
http://victorian.fortunecity.com/eliot/452/tapestry3.gif
http://victorian.fortunecity.com/eliot/452/tapestry4.gif
http://victorian.fortunecity.com/eliot/452/tapestry5.gif
http://victorian.fortunecity.com/eliot/452/tapestry6.gif
http://victorian.fortunecity.com/eliot/452/tapestry7.gif

http://www.metmuseum.org/explore/Unicorn/unicorn_splash.htm
http://www.metmuseum.org/explore/Unicorn/unicorn_inside.htm
si cele 6 tapiserii celebre din Franta:

http://fbecuwe.free.fr/licortap.htm
http://12koerbe.de/lapsitexillis/licorn-5.htm

 =  erata
carmen mihaela visalon
[16.Oct.05 14:18]
Imi cer scduze, in graba in care am redactat am inscris un paragraf de 2 ori.

 =  la început a fost...OMega
carmen mihaela visalon
[16.Oct.05 18:34]
Ela, Ela, Ela,
Ce greu se pot ascunde de tine, coborarile in abisuri, acolo unde creste interior, ramura de lumina a copacului, acolo unde "materia prima" devoreaza regele mort, intru renasterea Sinelui.
“cu puterea Lui El a despicat marea
si cu intelepciunea Lui a sfaramat furia ei
suflarea Lui insenineaza cerurile
si mana Lui strapunge sarpele fugar”
(iov 26,12)
Iarta-mi intarzierea, am stat o gramada in statia unui tramvai numit dorinta, sperand ca o sa ajung inainte de ora inchiderii la Humanitas, sa culeg ultima petala a Luminii Stralucitoare;)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !