Comentariile membrilor:

 =  poezia-memorie
Maria Damian
[28.Sep.05 20:08]
29 de afisari si nici un comentariu... poezia asta este o nostalgie pierduta si e frumoasa prin sensibilitatea pe care-o rezerva detaliile: dormitorul ca un insectar de himere, ploaia care-si destinde buzele - universul tau de obiecte chiar traieste, desi tu spui ca e dezvrajit. ginduri despre eu(-uri) solitar(e), despre un microcosm respirind, paradox si amintire. ai talent penrtu minimalism, spun eu. muza blinda!

 =  părere
Liviu Nanu
[28.Sep.05 20:53]
Nu întodeauna numărul de comentarii dau valoare unui text. Mai degrabă îl trimit la subiecte fierbinți. Un poem bun, finalul însă cam diluat. Părerea mea. am remarcat strofa a doua. Și prima, ultimele versuri.

 =  miros placut...
dorin cozan
[02.Oct.05 19:06]
comentariu 3: mi-a placut "maini turmentate de dor" si "violat de lumina". NU mi-a placut "sa te ascund de mine inca o zi". Indeosebi, am remarcat titlul poeziei; poate ar trebui sa-i schimbi continutul (sau titlul?. POezia asta de dragoste si nu numai miroase placut a pustiu ...

 =  frumos
Costin Tănăsescu
[28.Sep.05 23:06]
Fara indoiala ai talentul poetic de a starni senzatia, de a transpune in ganduri senzatia prin vers. Primele doua strofe m-au fermecat. Ele construiesc o scena de film bun, un film al vietii garnisit cu o dragoste neimplinita.
"alta singuratate de om", pe-aceasta n-am mai gasit-o nicaieri pana acum... dar nu asta e important, ci faptul ca "pus" exact acolo, acel vers m-a facut sa ma cutremur de emotie.
ultima strofa contine elemente personale, ori eu asa o vad... nu vad nimic rau in asta, ci numai durere...
intr-adevar, cum spune Liviu, comentariile nu fac un poem bun, ci il duc in "fierbinti". Nu tot ce este in "fierbinti" este bun...
pe curand,


 =  alta singuratate de om...
Gabriela Pierre Dragomir
[29.Sep.05 00:23]
e foarte reusita poezia...
si se poate sa te simti singur langa cineva care nu iti aude sunetul sufletului ... singur dar nu chiar singur asa imi pari... un cantec, un vers, si un roman intreg imi pare aici incat nu imi gasesc cuvintele sa mai spun cat mi-a placut, incerc sa mai revin...
cu drag
Pierre

 =  disposable world
Emil Carageorge
[29.Sep.05 00:46]
motto: "ai sa razi..."
Am citit-o si recitit-o de mai multe ori. Era aproape de suflet, dar cand sa intre, intervenea mereu ceva care ii bara calea. Metaforele, alegoriile, comparatiile sint... cum sa spun? neterminate? nefinisate, da, asta-i cuvantul.
"ferestrele învelite de cioburi", "o zi împăturită laolaltă cu toamna", "caut fragmente de zâmbet printre gunoaie" etc etc sint numai cateva exemple de incercari fortate de a gasi imagini poetice care la prima vedere fenteaza filtrul ratiunii si vor sa patrunda la coarda sensibila. Imediat insa, o analiza sumara le face sa cada in derizoriu: ce-i aia "suburbiile unui mister dezvrajit"? Nu cumva e prea pretios ca sa ascunda vreo urma de incarcatura emotionala? Imi pare rau dar creatia ta duhneste a poezie de unica folosinta.

 =  Maria, Liviu, Dorin, Costin, Gabriela, Emil
Negru Vladimir
[29.Sep.05 08:01]
Maria... ma bucur ca ai sesizat ca de fapt atmosfera acestui poem este legata de detalii care ar trebui sa potenteze imagini. Multam de terecere ieseanco.
Liviu... multam, de fapt s-a vrut ca finalul sa fie unul stins... tigara se stinge, fantasma se estompeaza, ramane doar un imens gol.
Dorin... vad ca ti-a placut cate ceva... nu am prea inteles faza cu schimbatul poeziei ori a titlului... eu spun ca se leaga... sau poate ai fost doar ironic :)
Costin... stiu ca tie iti este mai usor decat altora sa intelegi/simti versul celuilalt... e si empatia o mare calitate.
G.P.D.... te-ai apropiat de vers cu intelepciune si un soi de cumintenie foarte frumoasa.Multumesc.
Emil... daca e neterminata atunci mi-am atins scopul... sunt al naibii de imperfect iar creatiile mele ar fi neverosimile daca ar purta marca perfectiunii... cum ar mai putea atunci poeziile mele sa ma reprezinte?
Acum, chestie subiectiva desigur, eu gasesc sens acolo unde tu nu-l vezi... uite... "suburbiile unui mister dezvrajit"... traim intr-o lume de taine si prin fiecare gest al nostru cautam sa revelam... dezvrajirea tocmai in asta cosnta, in contaminarea cu logica a misterului, in disecarea acestuia in locul unei atitudini intuitive... "suburbiile" are legatura cu versul precedent si implica "zone" ocultate ale sufletului.
Cat despre "ferestrele învelite de cioburi"... asta e ultima moda a ferestrelor in ceea ce ma priveste... colectia de toamna :) In rest, eu nu-mi propun in mod programatic sa emotionez pe nimeni... dar citind comentariile vad diversitate... de perceptie, de sensibilitate etc... asa trebuie sa fie, nu?
Multumiri.

 =  A fost cu intentie?
Rotarescu Traian
[29.Sep.05 11:59]
"Indragostit de femei despartindu-ma"?
Sau ele,ferestrele, "despartindu-se" de noapte?

 =  Traian
Negru Vladimir
[29.Sep.05 12:05]
Traian ar fi trebuit sa fie ceva de genul
pipăi ferestrele învelite de cioburi
ca niste femei îndrăgostite despărțindu-mă de noapte... dar atunci ar fi fost un efect ambiguu pentru ca s-ar fi putut intelege ceva de genul ... s-ar fi aflat in legatura cu pipaitul... asa ca am ales formularea simplificata care duce intr-o prima instanta cu gandul la ceea ce am dorit sa exprim.

 =  "Așa îmi închipui că trăiesc"... :)
Florin Andor
[29.Sep.05 12:42]
... pe aici adulmecă alinarea, sau poate cunoscătorul de viață se joacă absent cu pălăria de pâslă răsucind ierburi în care își poate clăti pieile ... plăcinta aceea cu răvaș pare să acopere, legând primele două strofe, un gol (cu "marginile sticloase ale ecoului") până la o altă sfâșiere ... fantasmele par să ia parte la viață privind și ascultând cu mâinile ...n-am să râd, doar am să fac biluțe mici dintr-o bucățică de viață și-o să le arunc de pe un pod (am auzit că jos, în albie, pești tăcuți au învățat să se bucure de viață) ... mă iartă de percepțiile în nuanțe proprii, la bună citire / veghere :)

 =  Invaluit, nu gluma.
Rotarescu Traian
[29.Sep.05 12:47]
Tocmai ca nu, adica nu intr-o prima instanta....
Fara sa fi citit raspunsul tau, ideaa este ca femeile indragostite sunt chiar cioburile, carora le-au cazut cu tronc ferestrele.
Nedumerirea MEA initiala a fost ca tu tr "imp[rastii" de disipezi in mai multr femei..in momentul despartirii de noapte.

 =  salutare
Dana Stanescu
[29.Sep.05 12:50]
vezi ca sunt serioasa. ia sa vedem ce ai tu pe aici.

intai poezia e in doua tonuri, pe jumatate imi place, ti-as reprosa adjectivarile, nu in exces dar care, scuturate sau schimbate cu alte sintagme (imbogatirea expresiei? ), ar da un plus poeziei:

cu mâinile turmentate de dor
până ce marginile sticloase ale ecoului
îți vor sfâșia pielea aurie a sânului
. o sa imi raspunzi ca nu se poate fara dar mi-ar placea sa fie in concordanta cu inceputul aceleiasi strofe care m-a facut sa comentez).

si aici la fel:

caut fragmente de zâmbet printre gunoaie
îți mângâi conturul violat de lumină
în suburbiile unui mister dezvrăjit

si apoi iar continui pe placul meu. eu as spune cum violeaza lumina conturul trupului in alt mod, cum isi pierd suburbiile vraja, misterul... nu as fi atat de sintetica aici...

titlul e bun dar nu prea se potriveste cu poezia, ar merge ceva urban

:)



 =  ...
Dana Stanescu
[29.Sep.05 12:51]
tagul uff, sper ca e bine acum

 =  opinie
Marius Tudor
[18.Apr.13 23:38]
salutare,am găsit aici un text interesant, mult discutat, și m-am gândit să-ți întorc vizita;mi-a trebuit ceva timp până să-mi formez o părere;să-i dăm drumul;ce mi-a sărit în ochi e densitatea diferită, ce se realizează astfel:prima strofă integral,ultima jumătate din a doua,prima jumătate din ultima (mai mare),și jumătățile rămase(mai mică),ceea ce se evidențiază și prin lungimea versurilor pe care le citez pentru că îmi pare că alcătuiesc un micropoem ce se desprinde ca un hard-core de restul poemului,fără a dăuna
însă unității"am să te scap de tristeți/îți voi scrie o scrisoare/despre cum încerc/ să te ascund de mine/ încă o zi"" ai să râzi/așa îmi închipui că trăiesc/proiectând fantasme cu noi/oferindu-ne rom într-o tavernă/duhnind a pustiu"sunt versurile care mie personal îmi spun cel mai mult,și pentru că sunt trecute printr-un minim filtru cultural mizând pe nuditatea discursului și sinceritate
frustă,fără a cădea însă în banal.următoarele trei părți
se adaugă ca o folie semitransparentă, sclipitoare peste nucleu,realizând la nivel formal un wave-efect.obiecțiile
mele se îndreaptă spre această parte,se resimte o senzație de teatral din cauza supraîncărcării cu figuri
de stil pe anumite zone ale textului sau formulări asemănătoare, două exemple:"de cioburi""de noapte""de om""de tristeți",și densitatea prea mare de atribute adjectivale
și substantivale genitivale, pe care le citez "povestea efebului""marginile ecoului""pielea sânului",desigur pot fi interpretate și ca dorință de posesie.titlul de asemenea
mi-ar fi plăcut să fie altul, mă duce cu gândul la tot felul
de obiecte derizorii și împiedică la o abordare de profunzime.în ciuda obiecțiilor ce le-am adus îmi pare un text remarcabil,alte versuri de reținut:"privind ploaia cum
își destinde buzele""în dormitorul ca un insectar de
himere""caut fragmente de zâmbet printre gunoaie".that
was all I wanted to say.

 =  frumos... si totusi...
Florin Borobot
[29.Sep.05 18:39]
prea mult joc de cuvinte sintetic... e doar o parere, ba chiar una neavizata, e ca un ceas batut in pietre pretioase dar care nu indica ora corect [un mic exemplu: îți mângâi conturul violat de lumină]

 =  profund
Oana Balta
[02.Oct.05 19:06]
Frumoasa poezie,are un aer atat de romantic,dar si urban...Bacovia meets Cartarescu...Ce pot sa zic?!Mi-a placut tot,mai ales "iti mangai conturul violat de lumina"!

 =  Multumiri
Negru Vladimir
[02.Oct.05 13:06]
Florine... frumos periplu intre mistica batranilor crapi si nevoia de dinamica a celui care habar n-are de varste :)
Traian... ne intelegem noi pana la urma... stim romana amandoi.
Dana... zau vezi ca ai intrat pe domeniul altcuiva reprosandu-mi adjectivarile :))... in fond nu stiu ce ai cu ele ori ai inceput sa citesti si tu prin grile... de ce nu scrii un manual de poetica... m-ar ajuta mult sa mai citesc unul :) Despre titlu eu spun ca e foarte potrivit daca-l intelegi.
Dominic... sigur ca nu e o poezie constanta... cum ar putea fi daca nu doresc asta ci tocmai opusul... fracturile sunt parte din fiinta umana.Ma bucur ca te-am descoperit.
Florine tu m-ai pus pe ganduri cu comparatia ta... uneori asa ma simt si eu... probabil ca e natural ca poezia pe care o scriu sa-mi semene.
Oana... apreciez trecerea ta si faptul ca ai gasit timp sa-mi spui ce ti-a placut.
Multumiri tuturor.

 =  ...
Bogdan Sevra
[02.Oct.05 13:23]
da, e un poem bun, dar prea cuminte ca sa atinga poezia adevarata, dpdv tehnic nu prea are rost sa vorbim aici. esentialul este ca subiectul poetic se menajeaza "proiectind fantasme", or dupa parerea mea poezia nu asa se scrie, poezia se scrie ori cu racnet, ori cu un somn subtil si molipsitor. in concluzie, totul sau nimic.

 =  Bogdan
Negru Vladimir
[02.Oct.05 13:32]
Azazel, colega (am fost si eu candva Azrail) racnetul e doar rezultatul... acum fiecare cum stie, cum poate... te fac insa atent la o categorie aparte de "racnet", cel interior (ma iarta de exprimarea metaforica) si care nu se lasa asezat pe tava... nu-i bai ca tu nu vezi... nu suntem acordati... ca la aparatele de radio :)
Multam de mesaj.

 =  vladimir dear
Dana Stanescu
[02.Oct.05 13:52]
Vladimir, nu mai zambi atat ca nu merge. Chestia cu adjectivarile nu are legatura cu altcineva si nici nu ma intereseaza. e 'defectul' meu ca atunci cand nu am ce face citesc despre istoria literaturii, teoria literaturii, critica and stuff si normal ca atunci cand citesc o poezie, o povestire, ma rog, un text, sa imi folosesc si eventualele cunostinte. whatever. au scris altii inaintea mea asa ca replica asta a ta e oricum aiurea. tu esti liber sa scrii cum vrei, eu sa comentez cum vreau. :)

 =  "ai să râzi", posibil...
silvia caloianu
[02.Oct.05 14:31]
m-a incitat, cumva, inceputul - presupusul "sarut" "pasional" al "ploii" - dupa care urmeaza prima dezamagire a mea si anume, una dintre expresiile tale naive si stangace: "ferestrele învelite de cioburi"...

astfel sfarseste si promitatoarea strofa a doua, in care consider de remrcat expresiile "dormitorul ca un insectar de himere" si "am să rostesc povestea efebului / cu mâinile turmentate de dor" (apropo: asa si nu am auzit ceva convingator, pe potriva intentiei spusa cu atata elocinta!).

in viziunea mea, violenta e cam...nereusit inscenata, aici la tine, pentru ca, in loc sa ma emotioneze, mi se pare ridicola si, nu cred ca doar din cauza unor formulari fortate. ("până ce marginile sticloase ale ecoului / îți vor sfâșia pielea aurie a sânului"; "caut fragmente de zâmbet printre gunoaie (sic! sic! sic!) / îți mângâi conturul violat de lumină").
iar ai sa zici ca nu m-am limitat sa iti spun doar pe messenger! dar poate ca vreau sa iti ramana in cv-ul acestei "lumi" "de unica folosinta"? :D

 =  Dana, Silvia
Negru Vladimir
[02.Oct.05 15:32]
Sunt liber sa scriu Dana... asta e o constatare ori o derogare din partea ta?:) Hai ca e caraghios acum sa ne "batem" in lecturi... te asigur ca am mai citit si eu cate ceva in timpul liber, deh facultate de 2 lei nu ca a ta... ne citim, nu-i bai... pana la urma e genul de conversatie pe net in care nu poti surprinde tonul utilizat de interlocutor si astfel poti intelege gresit sensul. Te mai astept pe aici.

Silvia :))... am raspuns atunci pe ym... asa ca stii tu care e opinia mea... multam de parere.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0