Comentariile membrilor:

+ Despre nesfârșirea Cărții
George Pașa
[21.Dec.18 19:03]
De la o carte la alta, Teodor Dume nu numai că și-a limpezit viziunea creatoare, ci și-a găsit nuanțele inepuizabile ale culorilor sufletești. A atins, de asemenea, simplitatea, în sensul în care acesta înseamnă nu vocabular minimal, plin de truisme, ci accentul pus pe gând și pe cuvânt, de o așa manieră, încât să existe și o rezonanță a lor, și o intensitate potrivită, fără a se cădea în lamentație sfâșietoare sau, dimpotrivă, în teatralitate.
S-ar putea spune, tot la fel de bine, că, în măsura în care temele și motivele sunt cam aceleași de la o carte la alta, autorul scrie, de fapt, o singură Carte, aceea în care ființa și creația se împletesc, încât ajung să treacă una în cealaltă. Sunt multe texte care mi-au plăcut integral, altele doar fragmentar, dar impresia mea este că, în ansamblu, rostirea și rostuirea cuvintelor este una fericit aleasă. Nu este un imaginar poetic bogat, nu se recurge la exces metaforic, însă aici sugestia și impactul vizual al unor imagini este mai puternic, neexcluzându-se nivelul reflexiv al textelor, dominanta poeticii dumiene. Iată câteva dintre ele: „prin ramurile trupului o să ies/precum mugurii în ploaie plesnind/de culoare” („Solstițiu”, p. 23); „pașii aburind de soare/vindecă pământul pe care o să calc/atunci când/timpul se va opri în mine/ca într-o gară pustie...” („Castel de nisip”, p. 32). Desigur, multe dintre imaginile poetice trimit de la concret la abstract, căpătând accente filosofice.
Câteva versuri mai puțin inspirate (cum ar fi „sunt o pasăre decapitată de aripi”) nu impietează asupra reușitei acestei cărți.

+ Teo,
Ottilia Ardeleanu
[22.Dec.18 10:00]
apreciez mobilizarea ta întru publicare a creației tale de ani și pentru că te-ai încumetat să întreprinzi o serie de proiecte dintre care iată unele s-au finalizat cu succes.

Te felicit și îți urez succes în continuarea drumului tău literar și bucură-te din plin de realizările tale, prietenii cititori nu-ți lipsesc!


 =  Corectare
George Pașa
[22.Dec.18 10:16]
Am vrut să scriu doar „impactul vizual al unor imagini este mai puternic” și am uitat să elimin două cuvinte. A se citi acolo fără „sugestia și”.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !