Comentariile membrilor:

 =  veste frumoasa!
silvia caloianu
[15.Sep.05 16:54]
imbucurator! mult succes!

 =  mult succes gradinarilor
Daniela Bordeianu
[15.Sep.05 17:37]
adevarat a grait Silvia, e o veste frumoasa.
mult succes gradinarilor acestei flori care a imbobocit dincolo de granita.

 =  Vasile Barbu, omul care mută munții
Ghinea Nouras Cristian
[16.Sep.05 11:00]
Silvia, Daniela, am cunoscut în peregrinările mele un om extraordinar, de o forță morală incredibilă (nu exagerez deloc). Este genul de om care inspiră încrederea că poate, dacă ar vrea, să mute și munții. Vorbesc de poetul, scriitorul și jurnalistul Vasile Barbu din Uzdin, frumoasă și înstărită așezare românească din Banatul sârbesc, populată cu oameni înțelepți și gospodari. Acolo, casa de cultură se numește Mihai Eminescu, iar poetul - venerat deopotrivă în Basarabia și România, își are o statuie a lui. În pofida istoriei ciudate și traumatizante a Balcanilor din ultimul deceniu și jumătate, Vasile Barbu CONSTRUIEȘTE, construiește românește și o face bine. El este și redactor șef al ziarului Tibiscus din Uzdin și al Societății Literar Artistice cu același nume, dar, mai presus de toate, este un animator al comunității românești din Serbia și Muntenegru. Despre cum răsplătește patria mamă eforturile unor astfel de oameni, prefer să nu vorbesc în acest comentariu... știți, poate ați observat, eu am un defect: privesc mereu spre jumătatea plină a paharului.
În consecință, o să încerc să prezint și "Tibiscus" pe site, la capitolul "publicații".

 =  Este extraordinar!
Dumitriu Florin Constantin
[21.Sep.05 11:25]
Ne-am fi bucurat să aflăm mai multe amănunte despre această revistă, despere coordonatele ei, preocupările acestor oameni ce susțin cultura românească de acolo, speranțele lor. Nu putem decât să ne bucurăm de faptul că există români cu astfel de preocupări. Succes! Cu drag FLORR!

 =  Felicitări
Dana Lucaci
[21.Sep.05 11:29]
Ceea ce clădim trainic, cu spiritul bun și sufletul deschis, cu trudă și demnitate, rămâne peste timpuri. Felicitări, e floare ce va dăinui!
Ela

 =  Floare de latinitate
Ghinea Nouras Cristian
[22.Sep.05 11:27]
Dragii mei,
nu știu ce alte amănunte aș putea adăuga în legătură cu Floarea de latinitate. Dacă sunteți interesați, adresa revistei și a editurii este: Bulevardul Mihajlo Pupin nr. 28, 21.000 Novi Sad, Serbia și Muntenegru.

 =  Demni de admirație
Tudor Negoescu
[22.Sep.05 11:53]
Demni de admirație sînt acești oameni, trăitori peste Dunăre, în acea mică insulă de latinitate. Am aflat cîte ceva despre mișcarea culturală a românilor din Serbia de la Jean Băileșteanu, un scriitor și editor craiovean, prieten cu mulți români din acea zonă.

 =  Tuturor acelora cărora casa Banatului le-a fost mică...
Ghinea Nouras Cristian
[22.Sep.05 13:57]
Revin cu câteva amănunte, pentru că nu consider suficient răspunsul meu anterior. Societatea Literar-Artistică Tibiscus din Uzdin are o bună colaborare cu Fundația Augusta și editura omonimă din Timișoara, coordonate de prof. univ. Anca Augusta. Împreună, cele două societăți editează almanahul "Oameni de seamă ai Banatului - un pas spre Europa", ajuns în acest an la a șaptea ediție (am primit și eu publicația respectivă).
" Tuturor acelora cărora casa Banatului le-a fost mică și au visat aripi largi le dedicăm, în fiecare an, o zi pe care am numit-o simplu: ziua oamenilor de seamă ai Banatului" (Vasile Barbu, Uzdin) - scrie pe frontispiciul ultimei ediții a almanahului. Almanahurile cuprind prelegeri, studii, comunicări etc. rostite în cadrul simpozioanelor "Oameni de seamă ai Banatului", care se țin alternativ în Banatul românesc și în cel sârbesc.
Novi Sad, Panciova (Pancevo) și Uzdin sunt orașele din Serbia unde există edituri și publicații cu apariții regulate (subliniez) românești, dar de aproape un deceniu exită o adevărată expolzie a publicațiilor în limba română și în localități cu majoritate românească, precum Alibunar, Covăcița, Coșteiu, Biserica Albă, etc. O comunitate importantă românească mai rezistă încă la Vârșet, un cochet oraș (circa 40.000 de locuitori) din apropierea graniței, oraș pe care l-am vizitat, ca jurnalist, în 1997.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !