Comentariile membrilor:

 =  Garda
Rodean Stefan-Cornel
[04.Dec.14 15:06]
Frumoase și acestea!
Referitor la „Garda”:
- din câte cunosc eu, de ani buni, în terminologia militară, cuvântul ”gardă” (cu sensul din definiția de mai sus) a fost înlocuit de ”pază”; adică, nu se mai spune ”serviciu de gardă”, ci ”serviciu de pază” ș.a.m.d.; din acest punct de vedere, înseamnă că definiția maestrului Bunduri, pornind chiar de la titlu, ”pică” definitiv;
- apoi, tot de ani buni, serviciul de pază (sau de gardă, cum îi spune Nae Bunduri) nu mai este asigurat, în mod obligatoriu, de militari, foarte multe unități având contracte, în acest sens, cu firme de protecție și pază existente pe piață; și din aceste considerente, definiția pică, deoarece nu mai este universal valabil al doilea vers;
- despre caracterul ”anost” al Gărzii Financiare am oarece dubii, dar nu insist, că nu am avut de lucru cu această instituție și nici nu aș vrea să am.
Oricum, zestrea de definiții, de inestimabilă valoare, a autorului de mai sus nu cred că este sărăcită chiar atât de mult dacă va dispărea ”Garda”; sunt o sumedenie de alte cuvinte care încep cu ”G” și care de abia așteaptă să fie luate în vizor de un maestru!
La „Iarna” mie nu mi se pare corect ”stihiii”, parcă mai românește sună ”stihiei”.
Felicitări pentru celelalte!
Cornel

 =  Păzea !
nicolae bunduri
[05.Dec.14 10:36]
Cornel, încep cu sfârșitul comentariului tău dar nu înainte de a-ți mulțumi pentru vizită. La forma substantivului "stihiii", în contextul catrenului, într-adevăr am avut și mai am dubii. Totuși, cum l-am scris eu aici e o formă arhaică, poate nu tocmai cea mai potrivită. Cei din generația părinților noștri încă spun "fata mamii" și nu "fata mamei" și mai am exemple. Am auzit chiar o expresie hilară și anume în loc de "Casa Armatei" o formă haioasă..."Casa Armeții".Acum parcă văd că o să zici că nu se mai numește "Casa Armatei" ci "Centrul Militar etc. etc. Poate voi renunța la acest catren dacă nu găsesc o soluție mai corectă. Cu "garda", în schimb, m-ai pus la pământ. Domnule Colonel, chiar așa mult a trecut de când făceați gardă la drapel sau la depozitul de carburanți încât termenul să vă fie atât de perimat? Și altă întrebare: Mai există Garda Națională care pe vremuri se numea Gardă Regală? Dar voi ține cont de părerile unui specialist și voi renunța și la acest catren. Și încă ceva: Mai ții minte de funcția de "Căpitan de plai"? Nici asta nu mai există dar ce frumos sună!
Încă o dată mulțumesc pentru vizită și îți doresc sănătate totală- n.bun

 =  Garda moare dar nu se predă
Dan Norea
[05.Dec.14 10:49]
Cel mai mult mi-au plăcut Javra, Fandosita, Kilogramul și Himera, în ordinea asta.
La Garda, ai dreptate, aproape toți cei peste 30-35 ani au făcut de gardă, deci nu poate dispărea din memorie și nici din dicționar. Iar din ce spune Cornel, reiese un lucru de-a dreptul ilar: sunt angajați niște civili să-i păzească pe militari. Rezerva mea vine de la cuvântul "anost" referitor la Garda Financiară. Te rog să mă crezi că o vizită de la acești gardieni numai anostă nu e, te trec toți fiorii.
La Iarna, indiferent de alte argumente, genitivul "stihiii" arată urât. Cred că poți găsi o soluție bazată pe rima "stihiei-copilăriei".
Una peste alta, un grupaj foarte bun, marca Bunduri. Felicitări!


 =  Ripostă
Constantin Iurascu Tataia
[16.Dec.14 15:44]

Cu flori de gheață puse-n geam,
E-un anotimp supus stihiii
Pe care, sincer, îl iubeam
Și eu, atunci...ca toți copiii.
Nic.Bunduri

Exces de zel

Desfizi meteorologia
Atunci cînd ai ceva de spus:
Vrînd să subliniezi "stihia"
Tu ai plasat un "i" în plus.
Tataia

 =  Da Tataie,
nicolae bunduri
[16.Dec.14 16:20]
ai dreptate, am avut ceva dubii chiar discuții dar dacă mai mulți spun...asta e. Am modificat deși într-un limbaj nu foarte vechi se accepta. De ex: "Spunei mamei...!" era nu de mult "Spunei mamii...!"
Dar las cum spuneți DV.
Mersi de vizită




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !