Comentariile membrilor:

 =  Bună!
Gârda Petru Ioan
[14.Apr.13 13:01]
Poezie de sine stătătoare, având doar ca pretext textul original, ceea ce e bine.
Păstrează, totuși, ideea de comoară și anumite expresii și rime, ceea ce iarăși e bine.
Ceea ce i-aș reproșa este lipsa impregnării cu umor (deși ceva autoironie subtilă există), lucru necesar, cred eu, la un concurs de profil

 =  O parodie... "îmbibată cu parfum"
Vali Slavu
[14.Apr.13 13:17]
Tema aleasă este interesantă și nostalgică. Parodia este frumos realizată, se distinge prin imagini bine creionate și printr-un umor elevat.
O micuță cârcoteală: cred că adverbul „atunci” din penultimul vers nu prea e potrivit. Nu ar fi mers mai bine, reluat din primul vers, „acum”?

 =  analiză și auto-analiză
Laurențiu Orășanu
[14.Apr.13 13:24]
Nelu Gârda,
Absolut corect. La un concurs de umor, trebuia apăsat pe accelarația umoristică. La mine, latura asta e subțire (în dublu sens), așa că nici nu sper că a sesizat-o cineva (acum, când doar coperta-i verde - o închidere în fapt, dacă cineva își amintește primul vers).

Acum, câteva comentarii conexe, ca să nu comentez la premiați sau la alți concurenți, dar ca să mă refer totuși la specificul concursului, așa cum îl văd eu.

Poezia de parodiat nu avea o închidere, un final tare. Era de ales: între a introduce un final tare (ceea ce Nelu Gârda a făcut-o cel mai bine, precedându-l de o construcție riguroasă, rar condimentată umoristic până la final, și a făcut-o și Neculai Lunca, pigmentând, punctual, cu Munca de Partid și bicicleta uzată, pretext pentru un final tăricel - florile de mucegai) sau a merge pe un final moale (cam ca la mine). La Grigore Chitul am văzut pedalarea continuă pe parcurs (poante presărate, dar îngoșate) pe un umor obișnuit juriilor (ceea ce aș reproșa și finalului la Nelu Gârda) lucru care nu e deloc pe gustul meu (de altfel, Nelu Gârda s-a scuzat, scuze acceptate, era în joc premiul).

Ce am scris eu, ca să mă refer iar la mine, e, așa cum bine a zis Nelu Gârda, o poezie paralelă, poate mai mult o pastișă. Iar poanta mă mulțumește doar pe mine, ceea ce, sigur, e puțin.

Calimero

 =  autoironie
Florin Rotaru
[14.Apr.13 13:51]
Măcar agenda mi-a rămas,
Mărturisec, iubiți confrați,
Mă uit ca la iconostas,
De toc să nu mă întrebați.

Cam de acord cu ce a subliniat Nelu Gârda. Îmi place faptul că poezia păstrează ideea și atmosfera cap-coadă, fără poticniri. de apreciat.

 =  Înterebări cu răspuns întârziat...
neculai lunca
[14.Apr.13 13:55]
Eu aș zice că tocmai finalul acesta e cel care te face să-ți pui și alte întrebări, te îndeamnă la un soi de meditație mai gravă decât un simplu hohot de râs. Ori poate la un zâmbet ușor schițat , dar și acela puțin amar, ceea ce nu e chiar de ici, de colo...
Cu toată apreciera mea, V.V.

 =  Vali, Florin, Neculai
Laurențiu Orășanu
[14.Apr.13 15:53]
Vali Slavu,
Cred că scriam comentariul în vreme ce tu îl postasei pe al tău. De aceea nu ți-am răspuns, că nu-l văzusem.
Ultima strofă generalizează (nefericit e-acela, nu numai eu), se mută de la mine la impersonal, astfel că acum ar fi bun pentru mine (și ca închidere, ai dreptate), dar n-ar mai fi general, cum e atunci. Atunci sunt diferite acum-uri, după persoană, care vin la momente diferite.

Mulțumesc Florin, ce să fac, scriu cu pixul!
Mulțumesc Neculai Lunca, asta spuneam și eu despre poezia de parodiat, dar cu alte cuvinte, nu ea e de vină.

Calimero

+ Atmosfeă
Dan Norea
[14.Apr.13 17:42]
Nu sunt de acord cu părerea lui Nelu Gârda, că parodia de față are doar ca pretext textul original. După mine, cum bine a sesizat Florin Rotaru, se apropie cel mai bine de poezia originală prin atmosferă, tonalitate, nostalgie. Că îi lipsește poanta, se poate, probabil din cauza asta n-a fost premiată.
Dar din toate parodiile citite până acum (Chitul, Gârda, Lunca, Rotaru), asta îmi place cel mai mult.
Pentru păstrarea nostalgiei originale, pentru o doză fină de autoironie și, nu lipsit de importanță, pentru că e pe gustul meu, vin cu o steluță.

 =  atâtea forțe
Laurențiu Orășanu
[15.Apr.13 17:27]
Mulțumesc, Dan Norea, pentru steluță.
Toate celelalte parodii postate aici au fost foarte bune. O spun aici, chiar dacă m-am referit numai la cele postate până la un moment dat. Grigore Chitul, GPI, Florin Rotaru, Neculai Lunca, Dan Norea - sper că n-am uitat pe nimeni.
A fost interesant să ne măsurăm forțele și să constatăm că sunt atâtea pe aici.

Calimero
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !