Comentariile membrilor:

 =  exagerari (cateva sfaturi pentru autorii de poezie)
Leonard Ancuta
[22.Feb.13 17:44]
uneori poeziile (de)generează un patos care te face sa te simți ridicol (asta in condițiile in care te întrebi cum e posibil, oare, așa ceva). stau și ma intreb ce om la varsta maturitații se mai poate extazia la un melc și cochilia lui, ce sensibilitate bolnava trebuie sa ai incat sa te emotionezi la chestii la care deja nici copii scolari nu se mai ating. Alex Stefanescu explica intr-o carte a sa, printre altele, despre aceasta greseala frecventa a unilor autori - hipersensibilitatea - excesul de patetism - (de multe ori iti poti asocia sonor cu o recitare soptita, plina de simtire, de traire exagerata ceea ce reduce totul la kitsch - si nu unul de valoare, anarhist, ci unul fara vigoare, lesinat, gen Ienachita Vacarescu si inceputurile poeziei culte in limba romana).

In ziua de azi se cauta sinceritatea, autenticitatea in poezie. Excesul, exagerarea asta hipersenzitiva e falsa, e o prefacatorie care il aduce pe autor (și pe cititorul care il crede) in zona ridicolului, în zona unei sensibilitati morbide. Exista insă o alta zona literara de acest tip, care inserează elemente macabru - morbid - dement - bizar - care este exploatata de autori care aduc elemente de kitsch din subcurente de tip gothic sau thriller sau horror sau SF, cumulate sau exprimate cu ajutorul unor povesti fantastice, bizare sau proiectii exagerate, violente - este cunoscuta cartea de poezii a lui Tim Burton - Melancolica moarte a Băiatului-stridie & alte istorii - insa ne putem gandi deja la autori clasici gen Samuel Taylor Coleridge, Robert Browning, Lewiss Carol. Un f scurt poem, scris de Ezra Pound in aceasta cheie hiper este ”In a Station of the Metro”

The apparition of these faces in the crowd;

Petals on a wet, black bough.

dar metafora aici este atat de puternica de expresiva incat devine chiar agresiva.

In poemul cu melcul de mai sus, aceasta zona a agresivitatii, a verticalitatii sau macar a indraznelii nu este in niciun fel sugerata, totul pare de o moliciune grasaoasa, fara pic de sustinere. e ca si cum i-ai spune cuiva merele sunt rosii, cîmpul e verde, tu ești gras - o serie de evidente care n-au nici sustinere ca substrat poetic, și nici sugestie la nivel al perceptiei. pur si simplu lax.

De asemenea, la nivel de substrat, fiindca e vb de o fabula, ceea ce presupune morala, context filosofic, cred ca de asemenea e un poem ratat - pentru ca asa cum se construieste o fabula, e nevoie de caractere distincte, eventual in raport de opozitie - aici atat casa melcului, cat si umbra se afla sub acelasi raport, al diferentei specifice - nu se pot detasa de purtator decat cu moartea acestuia - deci nu se intampla nici un salt calitativ de la melc la om, de la cochilie la umbra.

in concluzie as putea sa spun urmatoarele: uneori e nevoie sa fii foarte atent cand scrii poezie. pentru ca nu intotdeauna insiruirile de cuvinte care tie iti produc fiori interni altora s-ar putea sa le produca greata. poezia nu este un act intamplator si accidental, este un summum care include pe langa o anumita sensibilitate si talent un filtru rational si o anumita exegeza, ca materialul produs sa se ridice la un anumit nivel. altfel, nu e vorba decat de o alta diformitate a naturii, aceea de a-i exagera frumusetile sau defectele lucru pe care numai miopia (a se citi lipsa de obiectivitate poetica) o poate provoca.


 =  ---
Silvia Bitere
[23.Feb.13 15:24]
Păi nu toți suntem impresionați de cârciumă și de beție. Ce legătură are Alex Ștefănescu cu ce aberații scrii tu aici?

 =  .artistizarea fortata a textului
Leonard Ancuta
[23.Feb.13 16:20]
nu ar trebui sa ma intrebi pe mine ci sa citesti. Alex spune> penibila fandoseala a autorilor care cred in mod gresit ca trebuie sa recurga la un stil afectat ca sa faca literatura. (citat din carte).

Metoda s-ar numi, zice A.Ș. ”uitați-vă la mine, sunt scriitor!”


avem


- artistizarea fortata a textului
- enuntarea emfatica a unor adevaruri banale
- practicarea obscuritatii
- exacerbarea, bombasticizarea, infrumusețarea realității
- excesul de interpretare

asta ca sa dau doar cateva categorii in care textul de mai sus s-ar putea incadra. in ce priveste carciuma si betia, asa cum e bine stiut, betia trece.

 =  ...
Silvia Bitere
[23.Feb.13 16:58]
"avem


- artistizarea fortata a textului
- enuntarea emfatica a unor adevaruri banale
- practicarea obscuritatii
- exacerbarea, bombasticizarea, infrumusețarea realității
- excesul de interpretare" - Aceste aspecte le regasesc la tine in vers. Sunt de acord.

Altfel,
Tim Burton imi place ca regizor, e printre preferatii mei. Pe Alex Stefanescu il cam citesc, in rest nu doresc sa bat campii pe internet despre poezie si cum se scrie ea si cat de minunati sunt unii poeti si cat de prost scriu altii, asta timpul va decide. Daca sunt patetica, sunt acasa la mine si nu la dumneata in vers.

Sper sa nu mai fie necesar sa intervin.

 =  . daca
Leonard Ancuta
[23.Feb.13 18:23]
daca l-ati fi citit pe alex stefanescu ar fi fost probabil normal sa va insusiti cate ceva de la dummnealui. ce v-am scris in comul anterior ii apartine, eu nu am facut decat sa aleg cateva dintre greselile frecvente facute de autori identificate de dumnealui in cartea Cum te poti rata ca scriitor. daca nu va asumati propria arta ma astept cu atat mai putin sa va asumati ca autor sau ca persoana.

 =  ...
Silvia Bitere
[23.Feb.13 18:45]
Sunt niste speculatii pe care le faceti in mod gratuit, Ancuta Leonard. Nu a zis nimeni ale cui citate erau cum nu se presupune sa stau in poztie de drepti in fata lui Alex Stefanescu sau sa ma recunoasteti dumneavoastra ca poet.
Nu cred ca participati la o seama de evenimente si concursuri literare doar de dragul de a fi aparut in presa ci si pentru a vi se confirma ca nu scrieti de pomana. Sunteti premiat de oameni se presupune valorosi ai literelor si daca eu am fost premiata de aceeasi oameni si apreciata la vremea respectiva de aceeasi oameni, presupun ca distinsii domni nu au fost si nu sunt tampiti cand ne-au felicitat. In rest e problema strict a dumneavoastra despre ce sfaturi dati unor colegi. Nu sunteti mai autor decat mine, sunteti coleg cu mine. Ultima fraza va apartine. Va este atat de personala dumneavoastra, ar trebui sa va cada in poala ca o dezamagire ca, poate, gresiti cumva cand aruncati cu speculatii asupra colegilor de site, poate ca nu cunoasteti sensurile cuvantului asum? Nu stiu, ma gandesc. Altfel de ce ati reactiona, asa, fara motiv, la o simpla poezie.

 =  ...
Silvia Bitere
[23.Feb.13 18:51]
Aceste aspecte le regasesc la tine in vers. Sunt de acord.(S.B)

Aici ma refeream la dumneavoastra, nu la Alex Stefanescu. Ca are dreptate, in sensul ca la Ancuta Leonard regasim aceste aspecte...si nu la S.B.! Dar, deh, internetul...

 =  ...
Silvia Bitere
[24.Feb.13 14:23]
"aceiasi oameni"




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0