Comentariile membrilor:

 =  stalpii evangheliei
Leonard Ancuta
[19.Feb.13 16:54]
incerc sa ma gandesc care sunt stalpii evangheliei - poate ma ajutati dumneavoastra. nu de alta dar am devenit brusc curios.

 =  În dicționar există
Cristina-Monica Moldoveanu
[19.Feb.13 17:08]
Stâlpii sunt evanghelia care se citește la priveghi.
Sau, mai precis, găsești la linkul acesta:
http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/inmormantarea-pomenirea-mortilor/priveghere-stalpi-80505.html
Eu nu am fost ce e drept extrem de precisă în exprimare, fiindcă am descoperit singură la o înmormântare scena descrisă mai sus.
Expresia exactă este "evanghelii ce se citesc la stâlpi". De unde am dedus "stâlpii evangheliei" fără a mă abate prea mult, mai ales că mortul este privegheat de un fel de stâlpi de lemn pe care se sprijină tămâia, lumânări și evanghelia.

 =  specificare, explicație
Cristina-Monica Moldoveanu
[19.Feb.13 17:53]
Ridic vălul de mister de pe acest poem cu caracter personal, ca aproape orice text al meu. Era vorba de înmormântarea unui văr al mamei, fiu de preot. Am fost întâi în capelă și acolo am descoperit singură expresia "stâlpi" în evanghelia probabil specială pentru acest evenimanet deschisă la capul mortului. Mi s-a fixat desigur în memorie ca un lucru important. Apoi, în biserică, am descoperit numele defunctului la intrare, deoarece era donor pentru acel lăcaș de cult. Câțiva metri mai încolo, era pictată într-un colț Sfânta Muceniță Hristina, sărbătorită pe 24 iulie. Textul este o descriere statică a evenimentului, ca un tablou, plus emoțiile mele. Dumnezeu să îl odihnească, a suferit mult și a fost un om bun cu mine.

+ oracol
Nache Mamier Angela
[19.Feb.13 19:15]
acest text merita citit cu atentie,are continut,este autentic,pare clasic dar fiind o stare de suflet solemna,grava,iconica si biografica,are greutatea si culoarea inconfundabile ale unui talent care striga la cer...(coincidenta ,suntem in lumea celui plecat în "ceruri"
Stâlpii evangheliei suna foarte bine,original si odata în plus talentul spontan al poetei utilizeaza sintagme care apra de nicunde si cad bine oriunde le-ar pune
acesata poeta are har,are un cuvânt taios/dragastos,plin de maraciune,omenesca,traita,neinventata
cred ca în fiecare portret ,poeta amesteca aproape inconstient "autoportrete" subtile,are un ecran febril imaginar pe care proiecteaza un film scris cu un scrâsnet de dinti si de suflet de tragedie greaca...o poeta-spectacol,o casandra moderna...si adesea PERFECTA!
"Aproape că simțeam în cimitir
un gust de drojdie acră,
de cer încăpățânat să nu ningă
de piatră de cruce care trage
să se rupă în colțuri."
o poeta autentica în pesisajul atât de complicat al literelor de azi ...
în acest poem un dervis s-a pierdut în ninsoare ...s-a înaltat ...si se mai înalta în continuare...

 =  ninsori
Cristina-Monica Moldoveanu
[19.Feb.13 19:25]
Vă mulțumesc pentru bunăvoința cu care mă copleșiți doamna Angela. Admir talentul dvs. și mă bucur că mi-ați amintit de dervișii din poveștile copilăriei. Poate poemul meu este modest față de aprecierea dvs. Dar mă bucur că ați înțeles o parte din trăirea mea poetică.

 =  error
Nache Mamier Angela
[19.Feb.13 19:36]
greselile mele sunt datorate emotiei ,voi lua cursuri de dactilo...
sensurile unei poezii scapa intentiilor autorului ,ceea ce este mai degraba un semn bun...
în cazul tau au un rol de catharsis,respiri pe tarmul poeziei ,care este pentru tine un muzical"lac al lebedelor alb/negre" vital
ai încredere




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !