Comentariile membrilor:

 =  traseu inițiatic...
Valeriu D.G. Barbu
[16.Dec.12 13:56]
Un buchet bogat de imagine-cuvânt cu mesaje profunde, ai sentimentul unui traseu inițiatic spiritual.
Ciclul nu se poate relua fără pieire... (precum nemurirea se atinge trecând - paradoxal - prin cel puțin o moarte!)
Cultura japoneză este pe deplin fascinantă și iată că artiștii români i se pot integra într-un firesc care ar putea să mire... aceasta arată că puterea de esențializare și elevare la români este continuă

felicitări tuturor, salut Japonia... din voi și România de aici din Italia

 =  mulțumim
Cristina Rusu
[16.Dec.12 16:52]
Valeriu mulțumim de popas. cultura japoneză chiar este cu adevărat fascinantă. sărbătorile lor sînt total diferite de ale noastre. e o lume aparte cu un farmec aparte.

salut Italia de aici din România

 =  N-aș putea aprecia...
Dan Norea
[16.Dec.12 19:14]
... în ce măsură noi, cei de aici, am simțit și redat spiritul japonez, reflectat în portretele și tradițiile din fotografii. Dar, cu siguranță, e un grupaj omogen la nivelul de sus, care îți încântă privirile și, uneori, sufletul. Un grupaj regizat de Bia, care capătă pe zi ce trece o pricepere ieșită din comun în organizarea unui colaj de asemenea proporții. Felicitări tuturor participanților!

În privința senryu-rilor scrise de mine, nu știu dacă jocul de cuvinte din al doilea (rock = muzică, dar și piatră) este suficient de clar. Eu scrisesem rock cu italice, pentru a sublinia dubla semnificație.


+ Foarte frumos!
Gârda Petru Ioan
[16.Dec.12 19:26]
Păcat că am fost leneș. Dar în tot răul e un bine: Îmi pot permite să dau o stea pentru:
- Amploarea proiectului
- Amploarea mesajului
- Arta alegerii fotografiilor
- Arta înlănțuirii
- Valoarea autorilor
- Valoarea poemelor
- Și altele

 =  "Dumnezeu este în noi!"-Platon
Ion Cuzuioc
[16.Dec.12 19:53]
E picolo il mondo!
Ce frumoasă este viața!
Să privim în toată ziua, să admirăm, să ne amuzăm și să ne bucurăm de viață!
Mulțumesc mult pentru acest miraculos grupaj foto literar-artistic-informativ, care emană doar energie pozitivă, bună dispoziție și dragoste de oameni, viață și natură!Cu sănătate și noroc Ion CUZUIOC!

 =  Ma bucur ca ai ales acest titlu
livia ciupav
[16.Dec.12 21:05]
Cred ca se potriveste foarte bine cu imaginile si versurile. Foarte interesante referintele fotografice, le-am citit pe nerasuflate, ai descris un lant de traditii cu atat mai fascinante cu cat sunt atat de diferite de cultura noastra europeana.

 =  portrete și tradiții
Cristina Rusu
[16.Dec.12 21:24]
Dan,

îți mulțumesc că ai venit și de data asta cu poeme bune. voi modifica acolo. m-am străduit să fiu atentă, dar tot mi-a scăpat ceva.

Ioan,

mulțumim de stea, dar era bine să fii pe metereze cu noi. mi-ai scris că ai fost plecat și mi-am dat seama că nu a fost timp. înțeleg. ai timp pentru o dată viitoare la un nou proiect.

Ion,

ai transmis un mesaj pozitiv. ne bucurăm pentru popas în acest colț aproape de suflet, cu oameni care se strîng din cînd în cînd și împărtășesc trăiri. mulțumim

Livia,

fotografiile tale au avut o poveste deosebită. te-ai descurcat de minune. poemul lui Kyoshi Takahama mi-a plăcut foarte mult. o picătură de frumos în atît de puține cuvinte. mulțumim că ni te-ai alăturat din nou.

vă mulțumesc. cu drag, bia

 =  Referințele despre fotografii
nicolae tomescu
[16.Dec.12 21:56]
dau informații prețioase despre o parte a artei și istoriei nipone.
Din acestea reiese și respectul harnicului popor pentru tradițiile sale, pentru istoria sa. Cred că doar cei ce cunosc, cât de cât, istoria și arta poporului din arhipelag se pot exprima artistic (aproape) la fel ca ei, sau cu alte mijloace artistice despre ei. De aceea cred că cei ce iubesc spiritul japonezilor în artă trebuie să-i mulțumească Biei pentru aceste referințe.
Ca unul ce am participat la aproape toate manifestările inițiate și coordonate de Bia pot afirma că aceasta din urmă a necesitat mai multă muncă din partea ei și parcă mai multă măestrie din parte participanților.

 =  Nicolae
Cristina Rusu
[17.Dec.12 08:56]
în ciuda faptului că te chinuie pc-ul ăla al tău te-ai străduit și ai venit cu noi. pentru că fotografiile exprimă tradițiile, referințele erau necesare. așa am început acest proiect respectînd tema propusă. mulțumim

cu prietenie, bia

+ elan creator
Nache Mamier Angela
[17.Dec.12 11:06]
merci bia pentru elanul creator amical pe care îl trezesti în fiecare dintre participantii la acest lant simbolic ,privind cu admiratie spre o cultura milenara at^t de originala,secreta si plina de simboluri grele de sens...
ar trebui mai multe vieti pentru a fi cât mai aproape de filozofiile asiatice,de natura majestuoasa,de oamenii atât de diferiti de noi ...bravo tuturor !!!

 =  am citit
George Daryoung
[17.Dec.12 11:44]
cu mare placere un lant de poeme as spune deja traditional fascinante si citind referintele fotografice deosebit de interesante m-am bucurat ca nu am deviat prea tare de la obiect. multumim Bia pentru munca sustinuta si Sarbatori fericite in pace si sanatate tuturor!

 =  țara zen
Cristina Rusu
[17.Dec.12 12:58]
Angela,

mi-a plăcut foarte mult poemul tău. l-am recitit. pagodele ce trec o dată cu această fascinantă călătorie a omului în acest ținut al soarelui răsare. cine oare nu a auzit de muntele Fuji, Ikebana, sakura, samurai, gheișe, kimono, teatrul cu măști, lampioane, păpușile kokeshi, temple, pagode, sushi, arta ceaiului, haiku, zen, și lista este foarte lungă..o cultură impresionantă, tradiții deosebite, oameni calzi, calmi, politicoși ce sînt pasionați de fotografie și plimbări în aer liber.
Angela mulțumesc pentru participare și pentru luminița ta (lampionul galben) - se potrivește și cu Kibune care înseamnă barcă galbenă (orașul din poezia și fotografiile Ottiliei Ardeleanu)

George,

te-am prins că știi să faci tanka. brava George. sper să văd și pe agonia în pagina ta poeme tanka. mulțumesc de participare

vă mulțumesc. cu drag, bia

 =  Superb!!
Mara Circiu
[17.Dec.12 22:52]
Felicitari, Bia si tuturor participantilor, minunat proiect, inca un cadou in preajma sarbatorilor pentru toti cei pasionati de frumos! Ma bucur ca am putut participa, scuze de intarziere:))

 =  *
tincuta horonceanu bernevic
[17.Dec.12 19:34]
Mulțumim Cristina pentru invitație.
Un lanț frumos în preajma sărbătorilor.
Versuri deosebite și imagini alese cu grijă. Felicitări colegilor participanți!

 =  ***
Ica Ungureanu
[10.Dec.18 14:27]
Cu un ghid ca Bia, "călătoria" în Țara lui Soare Răsare nu poate fi decât fascinantă. :)
Mulțumim, Bia dragă!

 =  artă
Ottilia Ardeleanu
[17.Dec.12 20:49]
și tradiție! cred că suntem mai bogați de atâtea ori de câte ori ne apropiem de felul de a fi al celorlalți mult mai diferiți de noi, de la care avem ce învăța, la care avem ce admira. iată un exemplu de artă și dăruire chiar aici, în acest vers-imagine-om (de o parte nipon, de cealaltă român).
impresionant!

felicitări tuturor!

 =  călătoria
Cristina Rusu
[17.Dec.12 21:17]
Tincuța,

foarte drăgălaș poemul tău. special ți-am dat fotografiile cu sărbătoarea păpușilor știind că tu scrii cu mult drag pentru copii. mă bucur că ai fost alături de prieteni în acest lanț. mulțumim

Ica,

călătoria te are și pe tine între noi. ca să prinzi și mai mult drag de lirica niponă. mulțumim că ai venit

Ottilia,

povestea fotografiilor tale este deosebită. poemul tău interesant. ai reușit să îmbini locul de tradiție cu versurile. eu zic că a ieșit bine. mulțumim de participare

vă mulțumesc. cu drag, bia

 =  lampioane
Darjan Tanta
[18.Dec.12 17:00]
Parcă fiecare poem e un mic lampion aprins în lanț de spiritul nipon ce ne-a fost insuflat de pozele cu grijă alese de Bia, căreia îi mulțumesc. Tuturor celor care au scris sau ne-au citit le urez un tradițional Crăciun fericit!


 =  lampioane
Cristina Rusu
[18.Dec.12 18:07]
Mara,

ți-am dat o fotografie cu fetițe așa cum ai vrut. mă bucur că ai venit cu noi. mulțumim


Tanța,

bun poemul tău. începutul de drum se potrivește perfect cu floarea de cireș, fiind kigo de primăvară. s-a potrvit bine și cu imaginea. mulțumim că ai venit

vă mulțumesc. cu drag, bia

 =  Petale de cireș pe pământ românesc
Magdalena Dale
[18.Dec.12 20:50]
Cred că este una dintre cele mai reușite înlănțuiri poetice realizate de Bia. În afara de acest aspect conține multe informații interesante și utile despre o cultură pe care eu o îndrăgesc foarte mult. Aceste informații sunt utile în măsura în care vrem să pătrundem mai adânc în modul de a se raporta la lumea înconjurătoare a poporului japonez. Nu mi-am propus niciodată să scriu ca un japonez și presupun că niciunul dintre colegii care îndrăgesc această cultură nu au gândit în acest fel. Este ca și cum cei ce scriu sonet și-ar propune să fie italieni iar versurile lor să fie însoțite de muzică așa cum se scria inițial sonetul. În schimb îmi doresc să privesc îndeaproape natura, să regăsesc în mijlocul ei frământările mele. În fond suntem în trecere acum și aici împreună cu tot ce ne înconjoară.

Recitind cu ochi critic poemele mi-am propus să refac poemele tanka ce-mi aparțin. Am folosit prea mult pronumele personal! Haiku-ul este un poem foarte greu de realizat. Am participat de curând la o întâlnire cu poetul american Charles Trumbull, editor al revistei americane Modern Haiku, revistă dedicată studiului poemului haiku și care publică și poeme haiku. Am înțeles că nu este important numărul silabelor. Marea provocare, spunea editorul american, este să transmiți în cuvinte cât mai puține, cât mai multe lucruri și important este ca orice poem haiku să trezească ecouri în sufletul cititorilor și să îndemne la meditație. Deziderat foarte greu de atins! Din acest motiv prefer să nu comentez poemele haiku.

Poemele tanka cred că sunt frumoase. Totuși aș remarca cel de-al doilea poem a lui Marian Ghilea și poemul Cristinei Rusu. În poemul tanka a lui Marian Ghilea am regăsit în jocul războinicilor lupta noastră cu viața de zi cu zi în contrast cu timpul care trece cu blândețe, fără să-l simțim dar lovește nemilos lemnul. În cele din urmă deasupra rămâne doar umbra mării de nori.

În poemul tanka scris de Bia am regăsit momentul de liniște când sufletul pare o lună plină din care susură necontenit dorul.

De asemenea am remarcat în mod plăcut versurile care nu sunt scrise în stilul liricii nipone. Imagini deosebite cu altare care se înalță peste ape năvalnice și focuri suflete vii ce străbat iubiri ca în poemul Ottiliei Ardeleanu sau poemul deosebit al Angelei Mamier din care în seara asta voi lua cu mine ultimele versuri…

dar cine-și poate-anticipa măsura
când tânără dar și bătrână fiind
lupi colorați îmi mai străbat pădurea


Poemele scrise de Anișoara Iordache și Dan Petruț Camui sunt mărturia sensibilității poetice răscolite de tradițiile și cultura japoneză și care pot inspira versuri deosebite.

Acest lanț poetic este ca o carte pe care citești cu plăcere deoarece te regăsești în ea dar remarci câteva pasaje pe care le porți în buzunarul de la piept.

Felicitări tuturor participanților și mulțumiri Biei pentru efortul de a alcătui acest lanț poetic și a ne informa cu noi aspecte ale culturii japoneze.

Magdalena Dale


 =  poemele haiku
Cristina Rusu
[19.Dec.12 11:48]
Magda,

îți mulțumesc că ți-ai făcut timp să vii cu noi și uite că poemele tale au început lanțul (am vrut să încep cu Ikebana și fotografiile erau la tine). e bine că ai evidențiat poemele tanka, majoritatea sînt bune, aproape perfecte. surprinzător că mulți au optat să compună poem tanka, ceea ce este foarte frumos. poemele libere așa cum ai spus și tu au fost foarte bine lucrate. mi-au plăcut toate, dar a rămas la sufletul meu poemul Angelei, cu pagodele ce trec o dată cu iubirea noastră. despre haiku pot să îți spun că nu țin strict la numărul de silabe în poem. îmi place kigo și chiar dacă după noile discuții nici acesta nu este obligatoriu, mie personal îmi place kigo, poate și pentru faptul că el este atît de combătut. Jane Reichold (n.1937 Ohio, poetă de haiku) spune; „Cea mai mică formă literară - haiku - care cele mai multe reguli nu încetează să uimească. Conceptul scrierii oferă o gamă mai largă de norme de la care un scriitor poate alege compunerea. Nu puteți urmări toate regulile și multe dintre ele sunt atât de contradictorii că nu există nici o modalitate de a le onora chiar și o singură dată. Trebuie să se aleagă întotdeauna. În scopul de a face o alegere, poetul trebuie să înțeleagă motivele de scriere și metodele. Orientarea pe care o urmez eu personal, conștient sau inconștient, cea mai lungă, este una pe care un haiku trebuie să fie împărțit în două părți. Aceasta este partea pozitivă a regulii în care haikuul nu ar trebui să fie o propoziție run-on. Nu trebuie să fie o pauză sintactică, împărțirea ku în două părți. Din exemplele limbii japoneze, la început, acest lucru a însemnat că o linie (5 onji) a fost separată de restul, fie și prin gramatica și semnele de punctuație (în japoneză un sunet acceptat-cuvânt - kireji - a fost ca și cum am spus sau scris "cratimă" sau "virgulă", deci este un sunet). Sunetul scurt înseamnă partea mai scurtă, ea face în așa fel ca fragmentul de după, adică partea mai lungă să fie ca o odihnă a poemului. Pentru a distinge între cele două părți ale lui ku este important în poem folosirea de articole (o, și etc), deoarece acestea ajută îmbinarea părților”.

despre poemele haiku și senryu din acest lanț se evidențiază în ordine, ambele poeme ale lui Dan Norea, pentru claritatea lor și gluma nu foarte ascuțită, exact cum ar trebui să fie cînd vorbim despre tradiții japoneze, apoi, primul poem al lui Grigore Chitul, care are o nuanță deosebită pliată pe fotografie (mîna creatorului/ curbează spațiul), frumos tare, ambele poeme ale Livie Ciupav, unde există gingășie, culori luminoase, soare și pozitivism, poemul Ioanei Geier, acel cer limpede este versul de bază al poemului și a făcut bine că l-a folosit ca prim vers, primul poem al Icăi Ungureanu cu fetița de jad și mare sensibilitate a versurilor, poemul lui George, unde kigo este bine definit și pliat perfect pe anotimpul în care se ține festivalul, reușit și poemul Tanței Darjan, are kigo și expresivitate și planuri, ambele poeme ale lui Ion Rășinaru, în special primul este foarte frumos (corola este aleasă foarte bine aici), al doilea poem al Marei Cîrciu, unde găsim zborul cocorilor în desenul de pe kimono, o viziune bună și primul poem al lui Cristian Dely, chiar dacă nu are kigo este un poem care dă o anumită stare cînd este citit, pare oarecum ancestral.

vă mulțumesc pentru munca voastră creativă. cu drag, bia


 =  Strop de rouă
Chitul Grigore
[20.Dec.12 21:10]
Un lanț captivant, pentru care merită felicitări Cristina Rusu, liantul grupului, precum și toți participanții !

 =  kokeshi
Cristina Rusu
[22.Dec.12 09:20]
mulțumim Grig pentru alăturare și pentru poeme. ai avut o temă frumoasă cu păpușile kokeshi și am vorbit mai sus despre primul tău poem haiku, care are o idee bună. un nou început de primăvară cînd viața renaște.


cu prietenie, bia

 =  Madgdalena dale,Bia- stelute
Nache Mamier Angela
[23.Dec.12 10:18]
sunt placut surprinsa de marinimia voastra,ca si cum mos craciun a depus pe stiloul meu cuvintele voastre solidare si încurajatoare
delicata surpriza si imbold sa privesc cu mai multa atentie în gradina migaloaselor voastre poeme (tinut pe care eu îl "posed "prea putin dar promit sa încep încet încet sa îi descifrez secretele...)pâna acum eram doar o fidela cititoare...e sarbatoare în sufletul meu citind toate aceste texte dinainte si dupa sfârsitul lumii...merci(cu stelute în priviri)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0