Comentariile membrilor:

 =  bia,
ioan ravel
[11.Oct.12 16:02]
frumoasă realizare! ca de fiecare dată reușești să aduni într-o cromatică asezonată atât autori de valoare cât și versuri pe măsură!

numai bine!

 =  rafinat...
Valeriu D.G. Barbu
[11.Oct.12 16:02]
Un superb buchet de foto-poeme cu conotații spirituale.
Ceața, din majoritatea fotografiilor, invăluie privitorul și-l trimite subtil în vremuri atlanteene.
Toamnă, când viața capătă împlinire, culorile inspiră parfumuri magice și deja visăm
înnoirea ce va fi dincolo de iarnă, în firescul ciclului naturii...
- felicitări tuturor

 =  aproape de toamnă
Cristina Rusu
[11.Oct.12 17:32]
Ioan,

mulțumim de semn. să știi că am vrut să te invit dar ți-am pierdut emailul. mi-a părut rău că nu l-am găsit. era frumos să vii cu noi, tu ai poeme bune.

Valeriu,

mulțumim că ne ești aproape. te-ai lăsat purtat de feeria culorilor toamnei.

o toamnă frumoasă să aveți

 =  Niciodată toamna....
Gârda Petru Ioan
[11.Oct.12 19:16]
...nu fu mai frumos dezmierdată ca în acest lănțișor de aur (persoanele care laudă se exclud). Cristina, cred că e cel mai reușit lanț de până acum. Ce puțin așa simt în clipa asta, sub impresia primei vizionări-lecturi.
Felicitări tuturor co...verigilor! :)

 =  răsfățată
Ottilia Ardeleanu
[11.Oct.12 21:53]
mai este doamna toamnă! cât de dichisită este ea și câtă laudă în versuri i s-a adus...
foarte frumos!
felicitări!

 =  mînă în mînă
Cristina Rusu
[12.Oct.12 08:45]
Ioan,

mi-a plăcut poemul tău și de aceea am folosit și eu cuvîntul pelerin. tu ai accentuat călătoria spre un pămînt mănos, curat. primul vers din poemul tău a accentuat imaginea, acele umbre la tine sînt lumi paralele. foarte interesantă viziunea ta. cele mai reușite fotografii ale lui Martin sînt acestea de toamnă, și de aceea le-am ales pentru o haiga. mă bucur că ai fost cu noi.


Ottilia,

poemul tău a indus toamna, și ai folosit fotografia ca pe un semn de trecere dintr-o toamnă în alta. mi-a plăcut și titlul. frumoasă partea cu pipirigul și cu melancoliile. "se abate pe la noi să împartă melancolii" - m-am gîndit și la aceste versuri pentru un titlu, dar am ales mînă în mînă, pentru că a sugerat lanțul nostru al prieteniei. mă bucur că ai venit cu noi. îți mulțumesc pentru apariția ta cu eșarfa în culorile toamnei pe umăr.

vă îmbrățișez

 =  A venit toamna
livia ciupav
[12.Oct.12 13:58]
cu vant,ceata,umbre si lumini difuze, oferindu-ne un nou motiv de-a scrie impreuna. Foarte frumos a iesit. Felicitari!

 =  Cântec de frunze
tincuta horonceanu bernevic
[12.Oct.12 14:02]
E toamnă până în măduva oaselor. Fotografii excepționale și versuri blânde, care surprind anotimpul în cele mai uimitoare ipostaze.
Felicitări "întomnaților" în acest lanț foșnitor.
Cristina, ne-ai adunat iarăși sub pelerina toamnei, ca să putem să-i ascultăm cântecul în pacea și tihna unui morman de frunze arămii.

 =  Mână în mână
Ica Ungureanu
[12.Oct.12 15:40]
Pentru Bia, cu admirație

În timp ce străbăteam al toamnei drum
Și răsfoiam îngălbenite pagini,
M-ai îmBIAat și iată-mă acum,
În hora de cuvinte și imagini.

Totul la superlativ, ca de obicei, felicitări, Bia :)

 =  Felicitari!!
Mara Circiu
[12.Oct.12 17:54]
Stiu ca e toamna ptr ca undeva, pe Agonia, frunzele se amesteca cu versurile si frumosul se revarsa peste toate! Felicitari, Bia, ptr inca un proiect minunat care poarta amprenta talentului si armoniei, intre noi si toamna, anotimpul meu preferat!!

 =  copacii se pregătesc de vecernie
Cristina Rusu
[12.Oct.12 18:46]
Livia,

mi-a plăcut poemul tău. mă bucur că ai fost alături de noi. îți mulțumesc


Tincuța,

nici că se putea să zici mai bine de toamnă, cînd copacii se pregătesc de vecernie. mi-a plăcut tare mult versul tău. mulțumesc că te-ai alăturat


Mara,

pe tine te văd într-o călătorie la Veneția. într-o rochie albastră. toamna este și anotimpul meu preferat. mulțumesc Mara că ai fost cu noi

vă îmbrățișez

 =  Ica - vom răsfoi cîndva aceste pagini de toamnă
Cristina Rusu
[12.Oct.12 18:50]
te-am văzut în fotografiile cu epigramiștii. observ că circuli nu glumă. să ai o toamnă frumoasă și mă bucur că ai găsit timp pentru un poem să ne fii alături

te îmbrățișez

 =  Diversitate
nicolae tomescu
[12.Oct.12 21:11]
O diversitate de aspecte ale toamnei în imagini și cuvinte inspirate.
Mă gândesc de câtăva vreme, oare nu s-ar putea face o haiga pe o singură imagine sub care să fie textele agoniștilor? ar fi o diversitate a gândurilor pe o singură temă.
Mulțumesc și de această dată Biei pentru inițiativa avută.

Cu gânduri bune

+ 7
florian stoian -silișteanu
[13.Oct.12 03:39]
știu că printre icoane se ascund uneori tot felul de oameni iar printre oameni tot felul de îngeri printre toți însă curcubeul
dacă ar fi după mine aș pune la fereastra timpanului câte un sfânt așa cum îmi par a fi una câte una fotografiile aș pune unul câte unul oamenii așa cum îmi par uneori pemele sărind a câte șapte aș pune adică printre noi poezia

sunt fericit fiindcă am locuit iată cu chirie în toamna acestei pagini

 =  Toamna în ceață
Chitul Grigore
[13.Oct.12 09:19]
Zgribulit de frig, mă bucur că am participat la acest proiect. Felicitări, tuturor participanților, pentru această frumoasă și sensibilă realizare.

 =  curcubeu de oameni în culori limpezi
Cristina Rusu
[13.Oct.12 10:30]
Florian,

așa cum ai poposit tu cu chirie în toamna noastră, și noi am poposit în satul tău să vedem crucea la care vine Domnul de la numărătoarea noastră. îți mulțumim pentru popas. prin ceață s-a descoperit o lumină. ai făcut un comentariu frumos. unii oameni au mai mult bun în ei, și acest bun mult îi apropie. e frumos tare la Iași la sărbătorile Sfintei noastre Parascheva. o mare de crizanteme în această frumoasă toamnă. să mai vii în pagina noastră, cu drag


Nicolae,

și tu ai avut un poem cu tentă religioasă. au fost mai multe poeme cu această tentă decît de obicei. tu ai văzut toamna ca pe un amurg al vieții, o latură firească a ei care ni se descoperă. dar după amurg vine Învierea. sugestive versurile tale.


Grigore,

și la versul tău cu linia frîntă m-am gîndit pentru titlu, mi-a plăcut poemul tău și se vede că l-ai lucrat. sînt bune fotografiile pentru că ele ajută mult la descoperirea cuvintelor potrivite pentru scrierea unui poem. la tine în fotografie este o linie acolo ce delimitează munții, pe care tu ai văzut-o frîntă. să știi că este un cuvînt pe care eu îl prefer în poemele de lirică niponă.


mă bucură prietenia voastră și vă mulțumesc

 =  Vis de toamnă
Magdalena Dale
[15.Oct.12 20:39]
Toamna este anotimpul meu preferat. Pentru culorile ei calde, pentru bogăția ei și nu în ultimul rând pentru ușoara tristețe pe care o simt în aerul acestui anotimp. Citind aceste poeme m-am pierdut în ceața toamnei cu un vis de vară în brațe, am rătăcit prin marea de frunze uscate și m-am visat pelerin spre Nara. Fiecare poem în parte este îmbrăcat în sensibilitatea poetică a autorului și invită la o călătorie prin toamnă. În acest periplu am ”fotografiat ” câteva poeme așa cum fac în fiecare călătorie când vreau ca ecourile să dăinuie cât mai mult în suflet.

În parcul toamnei
celelalte umbre trec
mână în mână


Poate mai mult ca în oricare alt anotimp toamna este regina umbrelor de tot felul. Primul vers aduce kigo-ul necesar unui haiku dar si ambiguitatea atât de apreciată. În parcul toamnei poate însemna orice parc cu copaci în haine de toamnă dar și anotimpul din viața fiecăruia. Lirica niponă este poezia sugestiei, nimic spus direct, totul sugerat și eu cred că tocmai asta este marea provocare și frumusețe a liricii nipone. Al doilea vers îmi sugerează însingurare deoarece celelalte umbre trec mână în mână în timp ce autorul merge singur sau poate singur lângă o altă persoană. Azi am mers visând la o umbră…


Bun venit în lumea poemului tanka, Marian Ghilea. Un poem care mi-a mers la inimă.

Cețuri de toamnă
prin marea de frunze reci
îmi port pașii grei
inima mea devine
o fântână de argint

În poemul tanka sunt alte cerințe față de poemul haiku. Două planuri foarte bine îngemănate. Cuvinte alese cu grijă, sugestive care glisează de la planul naturii la cel al sentimentelor. Natura parcă este un ecou al sentimentelor ce-și găsesc locul într-o fântână de argint . Frumoasă comparație!

Pelerin spre Nara –
doar ceața și vântul
călători cu mine

Wabi, sabi și yugen sunt categoriile estetice pe care le întâlnim în acest poem deosebit. Wabi (frumusețe austeră, melancolie, dezolare) Sabi (tristețe a singurătății, a declinului, a sărăciei acceptate, a timpului autotdistrugător) Yugen (misterul singurătății, al însingurării).

Sunt doar trei ”fotografii” dar foarte multe poeme bune mi-au (în)cântat inima. Nu pot să uit zâmbetul când am citit poemul lui Dan Norea, un talentat epigramist cu un reușit senryu.


Vă rog să nu vă supărați, am să-mi permit o mică observație. Totuși haiku-ul trebuie să fie mai auster, să sugereze mult prin observații simple. Aceasta este marea provocare. Nu poate utiliza categoriile estetice ale poeziei obișnuite: personificarea, comparație, etc. Cu toate că am observat că acum haiku-ul modern este mai permisiv. Vasile Smărăndescu, unul dintre fondatorii Societății Române de Haiku spunea că în acest caz nu ar trebui să se mai numească haiku, ar trebui să-i schimbe numele. Străinii au găsit formula ”haiku modern”.

Îi mulțumesc Biei pentru inițiativa unei plimbări atât frumoasă prin lumea arămie, a umbrelor și a cețurlor ce m-a purtat pe cărările unui vis de toamnă.

Magdalena Dale

 =  Magda mulțumim
Cristina Rusu
[16.Oct.12 10:54]
mă bucur că ai fost cu noi și în această toamnă. ai comentat frumos și din inimă. să ai o toamnă luminoasă


te îmbrățișez, bia

 =  chanson d`automne...
Adriana Marilena Simionescu
[16.Oct.12 12:40]
,, Les sanglots longs
Des violons
De l'automne
Blessent mon coeur
D'une langueur
Monotone,,

Toamna este anotimpul meu preferat, îmi place Verlaine, dar astăzi aici mă simt mai bine decât în oricare dintre Saturnienele lui, mi-am făcut loc în inimă și mi-am așezat fiecare imagine, starea și toate cuvintele voastre frumoase. Ca de obicei ați reușit să creați un moment sensibil și caliataiv de maximă acuratețe. Mulțumesc pentru această minunăție de toamnă !!!

 =  în lumina arămie de toamnă
Cristina Rusu
[16.Oct.12 18:15]
Eugenia,

mulțumim mult pentru bucuria dăruită în acest periplu al toamnei. să ai o toamnă frumoasăAdriana,

ai dreptate. Verlaine este potrivit în fața unei cești aburinde de ceai, și ploaia să bată în geam. ca să ne împingă puțin și la meditație. mulțumesc de trecere și de cuvinte


cu mult drag

 =  Privind imaginile,
Miclăuș Silvestru
[17.Oct.12 22:01]
citind textele, aduc laudă autorilor, în timp ce
"inima mea devine
o fântână cu argint"
sigur că în curând
"de sub frunze uscate
va crește din nou iarba"

Felicitări pentru reușitul... "mixaj"! Mult succes!

 =  Danke!
Ioana Geier
[17.Oct.12 22:01]
...Am trecut in liniste...
Multumesc, Cristina, pentru ca mi-ai dat prilejul sa invat lucruri noi despre acest superb anotimp...

Ioana

 =  în liniște prin toamnă
Cristina Rusu
[18.Oct.12 08:26]
Miclăuș Silvestru,

observ că ți-a plăcut tanka lui Marian. mulțumim de semn și succes și ție la scris


Ioana,

foarte frumoasă imaginea ta dar și poemul pe măsură. mi-a plăcut că ai folosit în loc de lună, semilună. să știi că ai fost foarte inspirată. în poemul haiku cel mai des se folosește substantivul lună și lună plină ca kigo de toamnă. mulțumesc că ai venit cu noi.

cu drag

 =  皆さんどもありがとう
Marian C Ghilea
[18.Oct.12 08:28]
În primul rând doresc să-mi cer scuze tuturor pentru întârzierea cu care comentez și eu. Am prins o perioadă mai plină și nu am reușit să mă uit cu atenție la toate poemele. Îi mulțumesc în primul rând Biei pentru inițiativă și pentru că m-a invitat din nou să colaborez aici, dar vreau să aduc aceleași mulțumiri și tuturor celorlalți participanți. Mi-au plăcut toate poemele, de data aceasta nu vreau să nominalizez nimic în mod special. O mică precizare despre tanka mea: conform obiceiului meu, am compus-o întâi în japoneză, după aceea am recreat versiunea în română. De fiecare dată când fac așa, tanka sau haiku îmi ies mai bine. Probabil limba mă inspira să le simt, să le gândesc altfel ^_^.

 =  fîntîna de argint
Cristina Rusu
[18.Oct.12 08:43]
Marian,

ți-a ieșit o tanka splendidă. foarte reușit poem și scris ca la carte. adică, ambele părți din poem sînt așezate corect. ultimele două versuri sînt din interiorul tău, din inima ta și corelează foarte bine cu pașii grei. e frumos cum ai fost inspirat. pașii grei, dar inima ca o fîntînă de argint. se poate interpreta și în mod meditativ. trupul diferit de suflet. toamna apare la tine în poem în prima parte pentru că ai cețuri, frunze și pașii grei. în a doua parte e cum simți tu toamna în inima ta. deși ceața acoperă totul în jur, frunzele sînt reci, pașii sînt grei, totuși inima ta devine o fîntînă de argint. este un poem foarte bun pentru că ți-au reușit bine planurile. nu e ușor să scrii tanka și asta pentru că trebuie să fii atent să separi planurile și să nu fie a doua parte doar o continuare a primei parți, ci un înțeles în sine a poemului ca o reflexie. mă bucur că ai fost cu noi. acum trebuie să ne traduci și titlul ca să știm ce ai scris acolo

cu drag

 =  Mulțumesc tuturor!
Marian C Ghilea
[18.Oct.12 08:47]
Mulțumesc mult, dragă Bia. De asemenea, îmi cer scuze, am apăsat prea repede -enter- și nu am realizat că nu tradusesem titlul. Scrisesem în japoneză "mulțumesc foarte mult tuturor". Să vedem dacă îmi mai ies și alte tanka la fel de bine... De aceea nu am zis nimic nici la ce a scris Magdalena despre poemul meu (îi mulțumesc totuși foarte mult pentru apreciere).

 =  trec
George Daryoung
[18.Oct.12 18:42]
doar în vârful picioarelor să nu spulber nici măcar pentu o clipă vraja imaginilor și farmecul gândurilor. doresc doar să-mi exprim bucuria că am fost din nou cu Voi,
george

 =  la cules roadele
Cristina Rusu
[19.Oct.12 12:12]
George,

"la cules doar roadele amintirile" - ai avut un poem bun și a ieșit bine alături de imagine. versurile armonioase și limpezi. mă bucur că ai participat. să ai o toamnă frumoasă, și salutări Tanței.

cu drag

 =  În miez de toamnă
Constantin Popa Istrițeanu
[19.Nov.12 15:58]
Din nou Critina Rusu(Bia) împreună cu prietenii săi ne oferă nouă, agoniștilor o surpriză, un lanț de foto - poeme superbe sub titlul inspirat de poemul Lumineței Suse.
Felicitări Cristinei, Lumineței și tuturor celor care au colaborat,
pentru că le meritați cu prisosință!

 =  Constantin mulțumim
Cristina Rusu
[24.Nov.12 17:39]
mulțumim de trecerea ta prin această expresivă toamnă. te mai așteptăm

cu prietenie


Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !