Comentariile membrilor:

 =  Întâi pentru Daniela Goia
Rodean Stefan-Cornel
[02.Aug.12 14:12]
Daniela,
Acesta este un exemplu în care explicațiile de dinaintea catrenului au rost, fără ele, epigrama nu s-ar înțelege. Dar, atenție! Aceste explicații conțin doar informații brute, neprelucrate, fără considerații personale, fără "accente eseistice".
La catrenul tău, cel cu Nenea Iancu, totul era în titlu și în catren, nu mai era nevoie de nicio explicație.
Dane,
Catrenul tău este drăguț și oportun, exploatând înțelesul peiorativ al cuvântului "turiști". Nu prea m-am prins de ce ai scris "neașteptată" din titlu cu liniuță; s-au este o simplă scăpare?
Numai bine!
Cornel

 =  Goea
Rodean Stefan-Cornel
[02.Aug.12 14:14]
Scuze, pentru numele stâlcit în titlul comentariul anterior.
Cornel

 =  Scrisorică / Lui Norică
Eugen Sfichi
[02.Aug.12 14:43]
Așa cum spui și tu, turismul electoral a fost foarte intens în unele județe oltenești, dar nu chiar în toate. Unele secții de votare au depășit prezența la urne și cu 200%. Diferența dintre Olt și Dolj în privința celor care ar fi votat a fost de vreo 20%, în Dolj turismul electoral fiind mai mic.

În legătură cu demisia lui Cristian Adomniței:

Șeful de partid
S-a răstit acid :
– Nu aduci turiști?
TU RIȘTI !
E.S.

 =  re: Cornel
Goea Maria Daniela
[02.Aug.12 15:12]
te salut, Cornel!
ceva este totuși neclar. la catrenul meu cu nenea Iancu ai adus o singură critică, anume că textul prozei introductive nu este "scurt și concis", având 27 de cuvinte. în cazul catrenului lui Dan (te salut, Dane!), care are 40 de cuvinte introductive, nu numai că nu ți se pare în neregulă, dar mi-l și dai de exemplu! :)
e drept, introduci acum ideea că proza explicativă nu ar trebui să aibă accente eseistice. înțeleg, în concluzie, că proza de început poate fi și mai "stufoasă", dar să nu conțină accente personale, ci numai informații brute, nu?
oricum, catrenul meu cu nenea Iancu este singurul (din cca 130) care are, în introu, accente personale. fiind și anul Caragiale, și un moment politic cu totul ieșit din comun, nu m-am putut abține să nu dau un accent mai personal comentariului în proză.
acest catren cu introu "personalizat" este o excepție, în cazul meu, și, în urma atâtor "urecheli", sper ca așa să și rămână. :)
tuturor, gânduri bune!

 =  Clarificări
Rodean Stefan-Cornel
[02.Aug.12 15:37]
Daniela,
Mă mir că nu înțelegi! În opinia mea, la catrenul tău nu mai era nevoie de niciun cuvânt, înafara titlului și a celor patru versuri. Cele 27 de cuvinte de după titlu erau, după cum bine ți-a mai sugerat cineva, în plus.
La catrenul lui Dan era nevoie de atâtea cuvinte cât să se înțeleagă la ce face referire. Astfel că, în cazul de față explicațiile lui, sunt binevenite.
Cornel

 =  Re: Cornel, Eugen, Dana
Dan Norea
[02.Aug.12 16:41]
Cornel, am scris "ne-așteptată" pentru că, în opinia mea, "neașteptat" are mai degrabă sensul "imprevizibil, nebănuit, neprevăzut, nescontat, surprinzător", iar eu doream să sugerez antonimul lui "așteptat, dorit". Evident, e o trimitere la alte demisii dorite (și nesosite), a lui Băsescu într-o tabără, a lui Antonescu în cealaltă.


Eugen, așa da! O replică de valoare este ceea ce așteptam de la tine, nu comentarii politice.
Totuși, în explicațiile date în proză ești prea riguros, după părerea mea. În literatură, pedanteria e contraindicată. Mi-au spus-o mulți, mai ales că am și eu viciul ăsta (nu chiar cât tine). În cazul nostru, județele Olt, Mehedinți și Teleorman (aflat și el pe malul Oltului) sunt suficiente pentru a justifica atributul "olteni".


Dana, eu sunt sigur că ai înțeles despre ce e vorba - nu de numărul de cuvinte, ci de relatarea seacă a unei știri de presă, care a stat la baza epigramei și fără de care epigrama nu poate fi înțeleasă.


Tuturora: de fapt, când am auzit prima oară anunțul despre Adomniței și motivația demisiei, m-a bufnit râsul. Tabăra lui Băsescu acuză exact acele 5 județe "fruntașe" de furt electoral, iar Adomniței își dă demisia pentru că Iașiul nu se află printre ele. Cu alte cuvine declară "sunt un incompetent, n-am furat destul". E drept, declarația poate avea două semnificații opuse: la propriu (umilință) sau la figurat (protest, ironie). Cine îl cunoaște mai bine pe Adomniței poate da cheia demisiei.





 =  Sunt nelămurit
Constantin Iurascu Tataia
[02.Aug.12 18:38]

Stimate coleg Cornel-Ștefan Rodean (iertare dacă am încurcat cumva ordinea numelor) ați grafiat conjuncția "sau" plasându-i și o cratimă din greșeală? Aș prefera această explicație cunoscând bine cine este C.Ș.Rodean...

 =  Neașteptată dar justificată
Mihai Miro
[02.Aug.12 18:48]
Gestu-i de onoare
Și el se justifică;
Funcția e mare,
Dar și onorifică.

Corect ar fi trebuit să-și dea demisia din funcția de Președinte al Consiliului Județen.

 =  Apreciez
Vali Slavu
[02.Aug.12 19:11]
intervenția colegului Cornel Rodean. Știu că a revenit acum, că tot s-a ivit un exemplu concret când merg explicațiile de dinaintea catrenului. Spun "a revenit", pentru că a mai sfătuit-o pe Daniela, cândva (exact cu un an în urmă), referitor la același aspect. Textul în cauză era așa:

O politiciană din Danemarca, țară europeană și creștină care, în mileniul al treilea, se dedă la practici inimaginabile, barbare și atroce, de masacrare a unor creaturi dumnezeiești, inocente și inteligente - delfinii, a numit România și Bulgaria "țări delincvente".

Spun că apreciez intervenția aceasta (ca de altfel toate intervențiile privind "rețeta" unei epigrame reușite), pentru că poate fi benefică celor interesați. Sincer, eu am învățat multe și din greșelile altora.

Cât despre acea conjuncție scrisă greșit, sunt sigură că a fost o scăpare, din grabă. Din respect pentru confrații de pe site, de multe ori am intervenit cu corecturi, la unele subtitluri lungi sau la unele catrene unde erau cuvinte scrise aiurea. Ce-ar fi ieșit dacă aș fi lăsat un comentariu ironic?

 =  Vot multiplu
Gârda Petru Ioan
[02.Aug.12 20:08]
Am votat la Cluj, la Sebeș,
La Constanța, la Ciolpani,
La Craiova, Caransebeș
(Tot din patru-n patru ani).

 =  Tataia și Vali
Rodean Stefan-Cornel
[02.Aug.12 20:20]
Referitor la acel "s-au", dacă citiți atent comentariul în care apare, și dacă spuneți că știți bine cine este S.C.Rodean, atunci aveți două variante:
- o considerați o glumă, apropo de faptul că Dan a scris "ne-așteptată" (cu cratimă, adică greșit, în opinia mea) și ca atare exprimându-mi nedumerirea l-am întrebat scriind "s-au" (cu cratimă) în loc de sau;
- dacă nu pare o glumă, sau gluma este nereușită, atunci considerați-o o scăpare (cum spune Vali) sau o greșeală (cum spune Tataia).
Oricum, mulțumesc pentru că citiți atent.
Cornel

 =  precizări
Goea Maria Daniela
[02.Aug.12 20:52]
chiar uitasem de acel catren, cel cu Danemarca (și cer scuze), poate pentru că în memoria mea afectivă l-am clasificat drept un gest protestatar, și nu o epigramă (l-am încadrat la epigramă conform clasificărilor standard din grila saitului). iacătă că nu este vorba de unul, ci de două catrene din cca 130... :) oricum, vigilența lui Vali, care și-a amintit de el, este remarcabilă.
de aici încolo, însă, lucrurile par a se complica un pic, pentru că opțiunile exprimate de către comentatori devin contradictorii. să mă explic:
- inițial, Cornel mi-a reproșat, atenție!, că numărul de cuvinte este prea mare în introu (pe epigrama mea cu nenea Iancu), nefăcând vreo remarcă referitoare la conținutul acestuia (remarca o făcuse Dan, puțin mai înainte, spunând că, la epigrama cu nenea Iancu, "proza introductivă e inutilă");
- în această pagină, Cornel aprobă un introu de 40 de cuvinte, afirmând că "fără ele, epigrama nu s-ar înțelege" și precizează că proza introductivă trebuie să conțină doar "informații brute, neprelucrate, fără considerații personale, fără "accente eseistice"; menționează, tot aici, că epigrama mea nu avea nevoie de niciun introu pentru a fi înțeleasă (deci că se susține prin ea însăși).
deci ce a deranjat la introul meu? faptul că există, că are prea multe cuvinte, sau că este eseistic? varianta 2 cade, 27 de cuvinte fiind mai puține decât 40. rămân 1 și 3, sau ambele. în acest caz, Cornel ar fi trebuit să precizeze clar că problema nu este lungimea, ci caracterul poetic, personal, al introului.
- intervine Vali, care afirmă că " a intervenit cu corecturi, la unele subtitluri lungi". cât de lungi, care este limita?
rezumând, eu înțeleg așa:
- introul poate exista, atunci când catrenul nu se susține singur (nu poate fi înțeles fără anumite explicații);
- explicațiile nu trebuie să poarte amprenta personală, ci să fie niște citări seci din presă, TV, etc, fără interpretări personale;
- cât despre lungime, aici mă tem că nimeni nu poate da un verdict final categoric, sau dacă da, aș fi bucuroasă să cunosc argumentația.
în speranța că nu am fost prea insistentă, și că discuțiile noastre sunt constructive, vă salut pe toți, și vă doresc o seară plăcută!

 =  Re: Tataia, Mihai, Vali, Nelu, Cornel, Dana
Dan Norea
[02.Aug.12 21:08]
Tataia, Vali, Cornel, când am citit comentariul lui Cornel am avut o bănuială (apropiată de certitudine) că acel "s-au" este intenționat, pentru a-mi da puțin peste nas. Dar luat cu celelalte, am uitat instantaneu.


Mihai, nu înțeleg. Adomniței "a greșit" în fața partidului, nu a ieșenilor.


Am votat la Cluj, la Sebeș,
La Constanța, la Ciolpani,
La Craiova, Caransebeș
(Tot din patru-n patru ani).
(Nelu Gârda)


Hai atunci, în cazu-acesta,
Să votăm la Budapesta.


Dana, da. O seară plăcută și ție!


 =  Flotant de Romania
Marza Teodor Ioan
[03.Aug.12 09:08]
"Am votat la Cluj, la Sebeș,
La Constanța, la Ciolpani,
La Craiova, Caransebeș
(Tot din patru-n patru ani).
(Nelu Gârda)"

"Hai atunci, în cazu-acesta,
Să votăm la Budapesta."
(Dan Norea)

Nu-s de-acord cu votul tau,
Io-as vota la Chisinau!

 =  Re: Flotant de Romania
Dan Norea
[04.Aug.12 12:29]
Nu-s de-acord cu votul tau,
Io-as vota la Chisinau!
(Marza Teodor Ioan)


Mârza pare să emane
O idee tare bună:
Două'șpatru milioane
Să voteze împreună.






Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !