Comentariile membrilor:

 =  Câteva considerente necesare
Eugen Sfichi
[31.Jul.12 11:53]
Mă voi referi la substanța catrenelor.
Merge înainte,
Fără nicio șagă,
C-o majoritate,
Mută și oloagă.
(Mihai Miro)


O jignire boantă
Nu e nicio poantă.

Votul s-a încheiat. Fiecare opțiune a avut partizanii ei, dar totul s-a încheiat duminică la ora 23, iar noi, cei mulți, trebuie să ne respectăm unii pe ceilalți, indiferent de rezultat.
În Franța, cu câțiva ani în urmă, un referendum a aprins spiritele. Referendumul a fost invalidat, oamenii au revenit la normal, pentru că fac parte din aceeași comunitate și este democratic ca rezultatul să fie acceptat de cei care au pierdut.
Ieri, după anunțarea rezultatului, Hannes Swoboda, liderul socialiștilor din Parlamentul European a declarat clar: „Traian Băsescu are bineînțeles dreptul să se întoarcă la funcția de președinte. ”
Și Ponta a declarat ieri dimineață presei străine:
„Mi-am învățat lecțiile din această perioadă.” „Nu voi căuta confruntarea cu Traian Basescu.”
Numai că la posturile de televiziune interne discursul său este exact pe dos, ceea ce deranjează atât mediile politice străine, cât și pe românii care află despre declarațiile sale de uz extern.
Eu am fost dintre cei care au boicotat refrendumul. Îți par eu mut? La o epigramă de-a ta te-am ajutat, ți-a plăcut modicarea mea și catrenul tău a avut multe accesări.
Hai să lăsăm deoparte referendumul și patimile sale și să ne comportăm normal, prietenește.

Pare-o inepție,
Dar se demonstrează.
În democrație,
Votul nu contează.
(Mihai Miro)

Comisia de la Veneția, la capitolul 7, vorbește depre „Codul de bune practici în materie de referendum”. Iar la articolul A al acestui capitol se spune clar că „un cvorum (procentaj minimal) de participare, îi asimilează pe cei care se abțin cu partizanii votului negativ”.
Este democratic și să votezi și la fel de democratic este să stai acasă. Și unii și alții trebuie respectați.
Tot Comisia de la Veneția cere ca legile electorale să nu se modifice înaintea votului. Cei care au declanșat referendumul au modificat condițiile electorale după declanșarea suspendării și pentru că acest lucru nu e democratic, au fost admonestați de democrațiile consolidate.
Am încercat să lămuresc unele probleme în spiritual prieteniei care începe să ne lege.
E.S.

 =  Re: Câteva considerente necesare - OffTopic
Dan Norea
[31.Jul.12 13:40]
Eugen, uneori Băsescu are dreptate. Mă refer la afirmația lui că în societate există o falie. Ce nu recunoaște este că adâncirea acestei falii i se datorează în cea mai mare parte (părere subiectivă). Din păcate, citind ultimele declarații ale liderilor politici, se pare că falia se va adânci și mai mult (părere obiectivă).
Ce propun eu (a n-a oară) este ca între noi să nu se simtă această falie.

Tu te simți obligat să demonstrezi sistematic dreptatea celor de o parte a faliei, călcându-i pe nervi pe cei de partea cealaltă. Și prin asta nu faci altceva decât propagandă politică. Sincer, te consider mai rău decât un activist de partid (care repetă ca un papagal vorbele superiorilor), pentru că tu crezi sincer în dreptatea și obiectivitatea ta. Oameni de genul tău, care nu recunosc niciodată că și cei din tabăra opusă pot avea dreptate, sunt foarte aproape de fanatism.

Concret, propun să încetăm cu toții cu comentariile politice. Poți scrie, dacă ești inspirat, epigrame cu poantă împotriva sau pentru cine vrei tu. Dar nu păcălești pe nimeni cu câte un distih de genul celui de mai sus, pentru a nu fi trecut la OffTopic. Dacă nu încetezi cu comentariile politice, voi cere sistematic trecerea fiecăruia dintre ele la OffTopic.

Ce îți ofer în compensație: un schimb de emailuri pe teme politice, unde îți poți susține teoriile. Ești de acord?





 =  Dane, ultimul meu comentariu a vizat epigramele puse în discuție
Eugen Sfichi
[31.Jul.12 15:57]
Eu m-am referit la cele 2 catrene postate și la faptul că realitatea este alta. De aceea am citat din Comisia de la Veneția. Tot ce am relatat trebuie cunoscut atunci când scrii, altfel ilustrezi involuntar propaganda unei tabere sau a celeilalte. Comentariile mele erau la obiect. Chiar și declarațiile lui Victor Ponta mă susțin. Tu propui o cenzură politică inadmisibilă și remorcarea noastră la una dintre tabere.
Te deranjează că am făcut cunoscute declarațiile liderului socialiștilor din Parlamentul European, sau cele ale lui Victor Ponta pentru presa străină? Am propagat ideile celor doi. Asta ar însemna că am fost propagandistul socialiștilor europeni vs. socialistul Ponta, sau ar însemna că aș fi propagandistul lui Ponta, cel în varianta pentru exterior, versus Ponta, cel de la televiziunile noastre? Vrei să trăim în minciuna propagandelor și să scriem îmbibați de dezinformările unora dintre combatanți? Vrei ca nimeni să nu afle ceea ce prevede cu adevărat Comisia de la Veneția? Tot ceea ce am scris eu la ultimul comentariu se referă la substanța celor 2 catrene propuse spre discuție și am arătat că intră în contradicție cu realitatea. Și nu din vina autorului.
Și atunci pun exact întrebarea altui epigramist, de acum câteva luni: “Pe cine supără adevărul?”

Eu am cerut să nu ne jignim unii pe alții. Iar tu nu ai ținut cont de această propunere. Eu am vorbit despre prietenie, iar tu despre activism și propagandă politică. Scuză-mă că nu mă pot abține, dar intervenția ta nu e decât “propagandă” lipsită de subtilitate și abilitate.
Te-am lăudat de multe ori pentru rafinament, diplomație și subtilitate. Mi-au plăcut epigrame de-ale tale, le-am memorat și le-am citat când am avut ocazia. Însă când e vorba despre prejudecățile tale politice îți pierzi uzul rațiunii și angelii tăi radioși sunt cei care au declanșat în același timp atât referendumul, cât și prăbușirea leului.
S-a mai scris pe acest site despre patimile tale politice. Îmi aduc aminte că un epigramist îți spunea că anumite texte îți gâdilă plăcut convingerile politice.
Adevărul obiectiv nu ți le-a gâdilat plăcut pentru că nu ți-a convenit.
Eu nu cred că se va adânci falia în societate.
Eu am vorbit despre prietenia dintre epigramiști și voi continua să vorbesc despre această prietenie, iar falia care încă există și pe care trebuie să o închidem, unii propagandiști înfiebântați sau interesați o doresc adâncită. Nu le fă jocul. Câștigăm cu toții prin redobândirea toleranței.
Mai gândește-te. Ești un tip valoros și e păcat să te înfierbânți așa.
Probabil ai fost neatent. Am postat în ultima vreme câteva texte cu epigrame politice. Vreo 4. Întră pe pagina mea și citește-le. Puteam să postez mai multe, chiar mult mai multe, dar am vrut să menajez sensibilitatea celor care gândesc altfel decât mine.
Referendumul a trecut. E cazul să ne amintim că mai există și prietenie, și dacă nu putem asta, măcar să ne amintim că există toleranță. Dar poate ne amintim totuși despre prietenie.
E.S.

 =  Scuze și mulțumiri
Mihai Miro
[31.Jul.12 16:29]
Înainte de toate îmi cer scuze față de toți acei care s-au simțit jigniți de cele ce am scris.
Nu am să fac apologia democrației și nu-mi permit să apreciez dacă cineva a greșit mergând la vor sau stând acasă. Dar, la vot, l-am găsit pe lisă și pe fratele meu mort de 2 ani. În asemenea situație nu accept nimănui să-și aroge "votul" lui.
Cea mai elementară logică a obțiunilor se bazează pe trei variante: Pro, contra și abținerea. Nici "pro", nici "contra", nici măcar Comisia de la Venețian nu poate să spună că "abținerile" pot să treacă la una din celelalte obțiuni. Ce-ar fi însemnat ca la Olimpiada de la Londra, China care are cea mai numeroasă populație și poate cei mai mulți și mai talentați sportivi, din diferite motiv, să fi boicotat olimpiada,apoi să-și aroge toate medalile?
Fără nicio explicație, vă spun că așa văd eu lucrurile.
Vă mulțumesc pentru trecere și comentari. Mulțumesc sincer domnului Eugen pentru
ajutorul acordat, precum și pentru cel ce va mai urma.


 =  Haideți să mai și râdem !
Mihai Miro
[31.Jul.12 17:30]
Spune-un polițist matol;
-Buletinul la control.
-Pentru ce-s legitimat?
-Să văd dacă ai votat.

 =  Scuze publice
Dan Norea
[31.Jul.12 18:20]
Eugen, dacă te-ai simțit jignit de vorbele mele, îmi cer scuze aici, nu prin email. Dar îmi cer scuze pentru cuvinte, nu pentru substanța lor. Pentru că:

- agonia nu e un forum politic, unde să vii să citezi din Comisia de la Veneția și din declarațiile liderilor politici; evitarea discuțiile politice în subsolul unor texte literare nu mi se pare "o cenzură politică inadmisibilă și remorcarea noastră la una dintre tabere";

- niciuna din părți nu dă semne că ar dori o reconciliere; Băsescu îi califică pe ceilalți "pușcăriabili", iar Ponta declară că el nu va colabora sub nicio formă cu președintele; falia, din păcate, se va adânci în continuare, tocmai din cauza asta, am propus să încetăm cu discuțiile politice pe site; putem să publicăm epigrame în continuare, dar să nu le comentăm cu argumente politice, pentru că astea sunt cele care inflamează;

- toți avem prejudecăți politice dar, în comparație cu alții, eu încerc să mi le conștientizez și să le țin sub control; ca dovadă, n-am fost la referendum pentru că, deși consider că numai prin dispariția lui Băsescu se poate micșora falia dintre noi, totuși am considerat că el nu e nici primul și nici ultimul dintre președinți și că demiterea unui președinte de către un parlament cu vederi opuse este un precedent periculos; ca de obicei în ultimii ani, am încercat să evit răul cel mai mare;

- te consideri deținătorul "adevărului obiectiv"; nu crezi că abia asta e o dovadă de părtinire politică involuntară? exemplific cu citatul tău din Comisia de la Veneția care dă indicații despre interpretarea rezultatului votului în cazul unui cvorum; da, absența de la vot nu este condamnabilă în sine, dar cvorumul are ca scop evitarea unei decizii în condițiile în care majoritatea este indiferentă; ăsta e spiritul legii; dacă un lider marcant recomandă boicotul, asta iese din ideea de democrație, e un fel de șmecherie cu iz comunist, așa cum zicea Le Figaro; toți încearcă de sute de ani să ne convingă să mergem la vot pentru a ne susține convingerile și dintr-o dată, vine cineva să ne spună că absența de la vot e o cale democratică; da, n-am fost la vot, dar nu mă mândresc cu asta, ci mi-e rușine.

Personal, îi consider niște jigodii și pe unii și pe alții. Dacă și tu gândești la fel, hai să lăsăm discuțiile pe site și, eventual, să ne batem în argumente prin email. Chiar dacă (ceea ce sunt sigur) vei reveni cu contra-argumente, eu refuz să continuu aici, pe site.



 =  Răspunsuri pt Mihai Miro și Norică
Eugen Sfichi
[31.Jul.12 21:09]
Mihai Miro, voi da o replică acelui catren cu polițistul, dar încep cu Dan.
1. Norică, diplomatule, ți-am amintit de calitățile tale și te-ai plasat pe meterezele(!!!) neutralității.
Una din epigramele lui Mihai Miro este:

Pare-o inepție,
Dar se demonstrează.
În democrație,
Votul nu contează.

Am dat un citat scurt din Comisia de la Veneția să argumentez că într-o democrație votul contează și că de asemenea e democratic să nu te prezinți la vot. Era un comentariu la epigramă fără altă abatere. Dacă l-ai fi citit nu ai mai fi divagat despre liderii care îndeamnă la boicot pt că ai fi înțeles că e un îndemn democratic.

Cealaltă epigramă în discuție este:

Merge înainte,
Fără nicio șagă,
C-o majoritate,
Mută și oloagă.

Scurtul citat din șeful socialiștilor din Parlamentul European, apoi și mai scurtul citat din Victor Ponta arată că majoritatea vizată nu este nici mută, nici oloagă. Ambele citate fac parte din comentariul epigramei și le-am ales pt că sunt argumentele cele mai succinte și cele mai elocvente.
Recitește-mi comentariu pt. nu mai intru în detalii.
După tine eu nu am dreptul să citez, dar tu ți-ai rezervat acest drept și o faci chiar din Le Figaro. Nu am căutat citatul tău, dar te cred pe cuvânt.
Nu-mi dau seama ce ai urmărit prin această cavalcadă, poate o intimidare, sau altceva. Poate ai vrut să blochezi un gen de discuții care nu-ți convin, dar care uneori sunt necesare când comentezi un text.
Eu am vrut să fiu foarte riguros în argumentații, analizând substanța catrenelor supuse discuției, iar tu, paradoxal, ai contestat rigoarea. Scurtele mele citate erau argumente în cometarii.

2.
Spune-un polițist matol;
-Buletinul la control.
-Pentru ce-s legitimat?
-Să văd dacă ai votat.

Aș vrea ca replica pe care o aleg să îi placă de data asta și lui Norică:

Unui polițist

În conflictul dintre părți
Cum să faci dreptate,
Dacă tu citești doar cărți…
De identitate.
E.S.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0