Comentariile membrilor:

 =  Poem
Ottilia Ardeleanu
[06.Jan.12 10:26]
pictural. Suprarealist. Un tablou al întâlnirii lumilor, prin tăieturi precise, pete și amestecuri de culoare în sensul ideilor. cuvinte care, ca o depresie nervoasă, zvâcnesc. Temperamental. Sunt multe prețiozități peste care nu am putut trece fără să le „contemplu”.
Un scenariu reușit, zic eu.

Ottilia Ardeleanu

 =  parere
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
metafore si imagini pe metru patrat. textul ala cu eu sunt de sticla e la fel, insa e firesc si curge lin si logic, ceea ce-l face bun. aici insa zici c-ai fost intrerupt de mai multe ori cand scriai si mereu cand ai revenit ai hotarat sa scrii despre altceva.

 =  @ Claudiu Tosa
Paul Gabriel Sandu
[06.Jan.12 13:10]
Multumesc pentru comentarii. Trebuie sa nu fiu insa de acord cu presupozitia fundamentala a afirmatiilor tale, anume ca ceea ce "curge lin si logic" este poezie. Caci daca poezia si arta ar fi reductibila la logica din ea, ar fi foarte rau. Ca cea mai putin iluzorie forma de libertate imaginabila, arta ar trebui sa se consume, cred, ca oviolare perpetuu al normelor de orice fel, inclusiv cele logice, si, la limita, ca un viol purificator reflectat, in oglinda.

 =  interesanta
adrian pop
[06.Jan.12 14:58]
ideea ["...ca o violare perpetuu al normelor de orice fel, inclusiv cele logice, si, la limita, ca un viol purificator reflectat, in oglinda"]
cu atit mai interesanta cind pina si afectele/sentimentele au o logica a lor "straina logicii" - dar tot o logica, indiferent care-i aia
cit despre violuri - le-au practicat cam toti, incepind cu violatorul suprem, shakespeare, dar din pacate prea putini au mai fost, dupa, shakespeare; au fost, in schimb, altceva, oameni cu o scuza

eu cred ca sint prea putin poet, dar nu-mi pot imagina o poezie din care logica sa fie suprimata - in mod necesar [si arbitrar] aceasta ar trebui sa fie inlocuita cu ceva; si daca dumnezeu [ce o fi insemnind asta] ne-a dat logica si poezia, pot sa-mi imaginez cu usurinta ce ar pune oamenii in locul lor
[simplificare - poezia este exact ce este pentru ca se naste in spatiul oarecum rigid al ordinii/logicii dar trece, cu usurinta, in cel al fanteziei - sa nu uitam ca pina si aceasta, fantezia, are o logica; viceversa n-ar fi cu putinta]

 =  paul...
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
tu chiar comentezi in aceeasi maniera in care scrii vad. pari un div (nu diva) sensibil si usor neinteles.

sa-ti raspund insa punctual.

linul si logicul despre care vorbesc privesc senzorialul si nu cerebralul. lin si logic pentru spirit, nu pentru minte, paul. e felul meu de-ati spune ca multitudinea de fragmentele din care e format textul vizeaza lucruri atat de diferentiate incat ele nu reusesc sa defineasca un text inchegat. insa ca sa nu cad in capcana in care esti tu (aceea de a filosofa inutil si ermetic prin comentarii la fel de mult pe cat o faci in texte) o sa-ti zic mai pe romaneste: e un text complet alambicat in care arunci la foc automat expresii, metafore si imagini fara vreo legatura intre ele. stiu, s-ar putea sa-mi spui "la prima vedere nu e, dar arta, ah arta... trebuie sa privim profund si sa interpretam, sa privim dincolo de aparente". ei bine, exista o limita pana si pentru interpretare. caci e foarte usor sa arunci la plesneala chestii pe hartie si sa zici sunt un interesant, e ceva ascuns aici dar numai pentru cunoscatori, rabdatori si sensibili.

scrierea ta pare a unui razvan tupa virgin (desi la cum scrie el tot virgin pare sa fie, insa e un virgin cu experienta).

poezia, draga paul, nu trebuie redusa la logica ei asa cum nu trebuie redusa nici la interpretarea ei extrema. ai grija, in lumea in care traim e foarte usor sa fii neinteles.

 =  .
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
*fragmente

 =  raspunsuri
Paul Gabriel Sandu
[06.Jan.12 21:10]
@ Adrian Pop: Perfect de acord, logica nu poate lipsi complet, pentru ca altfel s-ar prabusi poemul cu totul. Insa arta moderna, si mai ales cea contemporana, intra mereu in joc cu asteptarile privitorului, cititorului, mizeaza pe asteptarea pe care o poate insela. ii trage presul logicii de sub picioare. In fine, discutia este, cred, destul de complicata si nu are sens sa fie purtata aici. Per ansamblu suntem, cred, de acord. Raman insa la parerea mea ca arta, ca sa ramana arta, trebuie sa se consume ca o perpetua violare de sine. N-am insa deloc intentia ca am reusit asta in poemul meu. Spun numai ca am incercat.
@ Claudiu Tosa: Oricum as scrie, nu raspund ironiilor si malitiozitatilor. Cat despre virginitatea unor poeti sau a altora, te las pe tine sa faci investigatiile. Apelativulului draga ai putea sa ii gasesti astfel o intrebuintare mai buna.

 =  paul
Anca Roshu
[07.Jan.12 08:11]
din cauza titlului poeziei, care efectiv imi perfora neuronii, asa cum iti chinuie timpanul o bucata de cret ce scrijeleste o tabla in directia gresita), am ocolit, cu obstinatie, acest text, desi ma invarteam in jurul lui si parca tot imi sarea in ochi.
pana la urma mi-am zis hai, sa trecem peste zgura aia de ceata (ufff, si acum ma doar stomacul din cauza ei... cum adica zgura de ceata? adica ok, suprarealist, da, dar zgura de ceata e prea mult pentru mine...) si bine-mi pare ca am facut asa.
ai atat de multe imagini pictate pe cm patrat de text, ca ar trebui sa scriu un comentariu mai lung decat poezia ca sa spun tot ce mi-a placut.
si, fiindca nu vreau sa fac asta (sper ca nu am facut-o deja :)), spun doar ca autoportretul din firimituri desenat de rochie sau ostrogotul care trecea inot prin taxi mi s-au parut de nota 25. nu mi-a placut chestia cu cititul poeziilor de dragoste la curve. pai tocmai cred ca alora ar trebui sa le fie citite, fiindca le-ar aprecia mult mai tare decat vreo demimondena sclifosita, fiindca ele nu au parte de asa ceva...
aaa, si melcul cu antenele incendiate m-a surprins placut.
finalul, la fel de trist ca in toate poeziile tale de dragoste (parca imi spunea o data ca nu se pot scrie poezii bune de dragoste decat in starea asta) e culmea, miraculos de plin de speranta, avand in vedere ca spui ca intr-o deznadejde agati ultima speranta.
eu iti doresc cat mai multe poezii din astea frumoase, paul! sau poate ar trebui sa-ti doresc cat mai putine, daca asta ar insemna sa fii (mai) fericit... :)
pana la urma, cred ca mai bine iti doresc ceea ce iti doresti si tu! am zis! :)

 =  raspuns
Paul Gabriel Sandu
[07.Jan.12 11:59]
Iti multumesc tare mult, Anca, pentru comentariul si pentru observatiile tale. Ma bucur tare mult ca ti-a placut, ca a ajuns pana la tine podul asta al meu aruncat cu spertanta atat de des inselata ca nu va atinge celalalt capat (adesea dintr-o greseala de constructie, e drept). Ca sa fiu sincer, m-am gandit eu insumi daca sa scot sau sa pastrez fraza despre care spui. N-am scos-o oarecum pentru ca n-am vrut sa par pudic fata de mine insumi, n-am vrut, cumva, sa dau inapoi. Ea nu este insa unul dintre caramizile de temelie al poemului, si poemul ar putea rezista fara ea.
Mi-as dori sa scriu atat de bine, pe cat de atent si de bine sunt citit uneori, de data asta, de exemplu.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !