Comentariile membrilor:

 =  ce inseamna
adrian pop
[23.Aug.11 14:02]
"aud povesti ghicite" ?
dar " aud sunete ce nu imi spun nimic"?
daca nu se aude ce se intimpla in jur, cum pot fi legate intre ele fragmentele?

"autoanchetarea idelor mele" - stridenta sintagma (mai ales cind se asista neputincios la asa ceva)

sa iti impingi barbia cu podul palmei nu inseamna "lupta violenta"
nici sa te iei git
(astea-s gesturi tipice de cocosei care nu stiu "mardeala")

"praful gri i-a impachetat in culoarea sa" - griul este folosit de obicei pentru a desemna absenta culorii

etc, etc
plus o compunere stingace si jenanta
cel putin de aici asta se vede

 =  de-ar fi numai atât...
Vasile Munteanu
[23.Aug.11 16:46]

i) preambulul este în totalitate un fiasco
ii) textul propriu-zis este scris în orice limbă, dar în română sigur nu; câteva exemple de construcții incorecte dpdv gramatical și/sau logic; totuși, unele dintre ele au și calități: sunt atât de caraghioase, încât stârnesc un umor involuntar (acesta, umorul, fiind, după cum se știe, una dintre categoriile estetice):
- "s-au încleștat într-o luptă violentă"(dacă sunteți interesat, puteți încerca astfel: s-au confruntat încleștându-se într-o luptă violentă)
- "Se luau de gât reciproc" (da, ce, se puteau lua de gât numai unul pe celălalt?)
- "împingeau bărbiile cu podurile palmelor" (nu ați precizat, violenta asta confruntare avea loc, de exemplu, între nevolnici, octogenari sau travestiți?)
- "s-au prăbușit amândoi" (precizarea este binevenită, probabil că orice trecător s-ar fi putut prăbuși împreună cu ei)
- "caldarâmul străzii" (cunoașteți și un altfel de caldarâm?)
- șamd.


 =  Explicație
Nicolae CORNESCIAN
[23.Aug.11 17:55]
CALDARÂM \~uri n. 1) Strat de blocuri (din lemn, din piatră etc.) cu care se acoperă un drum sau un teren; pavaj. 2) Drum sau teren acoperit cu un astfel de strat; pavaj. /

 =  Alt exemplu
Nicolae CORNESCIAN
[23.Aug.11 18:13]
...într-o revistă literară de prestigiu, la un autor consacrat, am întâlnit și expresia "caldarâmul nopții".

 =  cunoașteți și un altfel de caldarâm?
Nicolae CORNESCIAN
[23.Aug.11 19:46]
17. M-a dus în curtea de afară unde se aflau odăi și un «caldarâm», de jur împrejur; «pe caldarâmul acesta erau treizeci de odăi».
18. Caldarâmul era pe lângă porți și era de-a lungul porților: acesta era caldarâmul de jos.

(Biblia – Ezechiel)

 =  de-ar fi numai atât...
Nicolae CORNESCIAN
[23.Aug.11 20:33]
„S-au înclestat amândoi într-o luptă violenta, s-au strâns de gât reciproc, și-au împins unul altuia bărbiile cu podurile palmelor, pentru că în cele din urmă să se prăbușească amândoi și să se rostogolească pe linoleumul pe care femeia de serviciu tocmai îl spăla.”

[ criticul literar Alex. Ștefănescu - O bataie ca-n filme între Cezar Ivănescu și Mircea Dinescu – Ziarul de duminică (3 feb. 2010)]

 =  domnule Cornescian
Vasile Munteanu
[27.Aug.11 06:57]
e clar, suferiți de un sindrom, acela al umblării creanga prin târg; nu m-aș fi obosit să vă răspund (pentru că observ că aceeași ignoranță vă caracterizează), dar am tras concluzia că nu canicula v-a izgonit de la treburile zilnice, ci neliniști fundamentale, cum ar fi ce anume i-a comentat Vasile Munteanu domnului Petre Bucinschi (sau, mă rog, cui o fi comentat, că am înțeles că Petre Bucinschi nu ar fi în totalitate vinovat de CUM este scris textul de mai sus...); în plus, cum (încă) mă aflu pe (încă) împuțitul litoral (încă) românesc, am spus că, pe de o parte, ați putea crede că tăcerea mea este cauzată de maniera școlărească în care credeți că m-ați pus la punct, iar, pe de altă parte, loc mai potrivit pentru a vă răspunde nu găseam.

așadar:

i) din primele comentarii pe care l-ați făcut, deduc un singur lucru: veți muri fără să înțelegeți de ce "caldarâmul străzii" este o eroare de exprimare; prin urmare, nu văd de ce mi-aș bate capul să vă explic.
ii) din cel de-al doilea: pt dv (ca pentru majoritatea "scriitorilor"), nu contează CE și CUM este scris, contează CINE a scris;
ii.1. aflați, pt cultura dv personală, că pasajul respectiv pe care mi l-ați dat drept exemplu este EXECRABIL SCRIS, chiar dacă ar fi scris de Alex Ștefănescu (nu am verificat și nici nu am de gând); pentru o altfel de cultură, aflați că - deloc întâmplător - una dintre prozatoarele apreciate ale ultimei decade, într-o carte extrem de bine primită atât de public, cât și de critică (inclusiv de Alex Ștefănescu), îl portretizează astfel pe respectivul critic: "Alexel Bodogănel" - ghiciți de ce?
ii.2. un alt aspect: dacă este adevărat că pasajul respectiv este semnat de Alex Ștefănescu, observ că el se regăsește aproape integral în debutul acestui text, ceea ce implică volens-nolens că suntem în prezența unui plagiat; vorba ceea: dacă tăceai... autor rămâneai.
iii) cât despre fantasmagoricele dv presupuneri securisto-aiuristice că A este B și B este A... nu vă pot recomanda decât un pahar cu apă; asta, așa, ca să puteți înțelege că A este A și B este B.


dacă mai aveți altfel de nelămuriri, nu ezitați să mă contactați; deși recomandarea mea ar fi să puneți mâna să citiți; pentru că, astfel, pe de o parte, ați ajunge să citiți mai mult decât scrieți, ceea ce, pe de altă parte, v-ar lămuri (eu mai sper că este posibil) ce este acela un pleonasm, o tautologie logică sau câte ceva despre aspectele stilului (aspecte despre care exemplele pe care mi le-ați dat m-au convins că sunteți absolut străin).

 =  Vă mulțumesc!
Nicolae CORNESCIAN
[27.Aug.11 16:07]
„…coloane înguste tropăind peste «caldarâmul străzii»…”
(Concert la Carnegie Hall - Constantin Virgil Negoiță, Profesor la Universitatea Hunter din New York)

A – B era doar o presupunere, nu o afirmație. Mulțumesc! Am înțeles. (Mea culpa!)

„ați ajunge să citiți mai mult decât scrieți” – Am înțeles și asta! N-am să mai scriu ( a se citi „posta”) aici.

"miza a fost condensarea"

 =  OffTopic
Nicolae CORNESCIAN
[29.Aug.11 12:21]
"…pentru că totul seamănă cu acele nopți de tinerețe nepăsătoare azvârlind orele de-a dura pe «caldarâmul străzilor», lăsând minutele să curgă inutil…"

(O aventură în timp – Ana Blandiana)

...pentru că toți greșim uneori...

 =  domnule Cornescian
Vasile Munteanu
[29.Aug.11 14:01]
vă răspund pentru ultima oară; pentru ultima oară din două motive:

primo: sau aveți ochelari de cal - adică vedeți numai ceea ce puteți vedea (caz în care aveți dreptate, vb ceea: "de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere")

sau

secundo: aveți numai un cal fără ochelari - adică nu vedeți bine (caz în care idem idem idem)


de ce? pentru că observ că (atât aici, cât și aiurea, pe la alte texte) mă acuzați că am afirmat despre Alex Ștefănescu o enormitate: că nu cunoaște limba română (?!); am să vă rog să faceți un efort (e ceva simplu, dar constat că pt dv implică efort) să înțelegeți ceea ce am scris mai sus; anume: că pasajul pe care dv l-ați citat și l-ați atribuit lui Alex Ștefănescu, respectiv: "„S-au înclestat amândoi într-o luptă violenta, s-au strâns de gât reciproc, și-au împins unul altuia bărbiile cu podurile palmelor, pentru că în cele din urmă să se prăbușească amândoi și să se rostogolească pe linoleumul pe care femeia de serviciu tocmai îl spăla.”

[ criticul literar Alex. Ștefănescu - O bataie ca-n filme între Cezar Ivănescu și Mircea Dinescu – Ziarul de duminică (3 feb. 2010)]",

nu contează că este semnat de Alex Ștefănescu, din punctul meu de vedere, maniera de formulare este execrabilă; chiar dacă este scris într-o română (aproape) corectă (oricât ați fi de contrariat - de exemplu, nu se putea încleșta unul singur, sau lupta violentă se rezumă la o agresivitate impotentă șamd), dpdv stilistic pasajul respectiv este unul asbolut mediocru, fiind totalmente lipsit de valoare estetică; a, că nu sunteți de acord (pt că, vezi doamne, este scris de Alex Ștefănescu), puțin îmi pasă.

încă un aspect (reiterez): în loc să bateți cîmpii (sub acest text și sub altele), aducându-mi exemple de alți autori care au folosit LA FEL DE INADECVAT anumite construcții (indiferent de nume, profesie sau notorietate), mai bine ați justifica PLAGIATUL, pentru că, repet, în cazul în care citatul respectiv aparține lui Alex Ștefănescu, el se regăsește integral în următoarele versuri: "În plină zi pe stradă, doi tineri s-au încleștat într-o luptă violentă./ Se luau de gât reciproc, își împingeau bărbiile cu podurile palmelor./ În cele din urmă s-au prăbușit amândoi pe caldărâmul străzii." (unde, mă rog, diferența ar fi că linoleumul a fost înlocuit de carldarâm).


dar mai mult ca sigur că sau calul sau ochelarii acestuia v-au împiedicat să identificați această anomalie.

 =  D-le redactor
Nicolae CORNESCIAN
[29.Aug.11 18:21]
Cum adică să justific plagiatul? Nu eu sunt autorul acestui poem. Doar ați văzut și dumneavoastră biografia acestui autor. Noi, la vârsta noastră (din acest punct de vedere suntem apropiați, după cum observ) nu cred că ne permitem să publicăm atât de multe volume.
Eu, pur și simplu, am găsit acest articol. L-am prezentat drept exemplu (comparație), iar dumneavoastră ați tras concluzia finală.

 =  d-le autor
Vasile Munteanu
[29.Aug.11 18:34]
tocmai, pt că am văzut biografia (e drept, ulterior primei mele intervenții, aspect care nu schimbă cu nimic lucrurile) și luând atitudinea dv drept o formă de partizanat, am tras concluzia (acum, după ultima dv intervenție, accept, eronată, dar justificată) că ați fi persoana care îi redactează și postează domnului Bucinschi textele.

prin urmare:

i) mi se pare impardonabil din partea dv, mai ales ca unul care aveați cunoștință despre pasajul de mai sus ca, în loc să găsiți o modalitate prin care să îi recomandați autorului să renunțe la acesta, ați găsit de cuviință să apărați formule defectuoase sau de-a dreptul nefericite (repet: indiferent de cine a mai formulat astfel, de ocupația pe care o are sau de notorietate).

ii) solicit domnului Bucinschi indirect, direct terței persoane (respectiv persoanei care redactează și postează textele domnului Bucinschi) să justifice pasajul respectiv.


cât despre numărul de lucrări publicate... cu tot respectul, ținând cont de condițiile actuale de publicare, este un aspect care mă lasă rece; analizez și exprim o părere despre un text pe care îl am în față, nu după titlurile pe care le are publicate un autor.

în speranța normalizării dialogului,
Vasile Munteanu




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0