Comentariile membrilor:

 =  .
nica mădălina
[11.Jan.11 01:00]
cred ca si in incercarile suprarealiste trebuie sa ramana verosimilul, ca efect al intregului. chiar daca el nu exclude, culmea, socul. dar nu sa incep o discutie despre asta mi-am dorit intrand sa las semn.

ci, pornind de la observatia de mai sus, sa spun ca de data asta, e o amalgamare putin reusita de elemente suprarealiste intr un ansamblu care scartaie. si asta pentru ca articularea eu care spune - eu personaj (femeia), precum si articularea inceput - mijloc - sfarsit, care pare sa mizeze pe secventialitate, sufera de rigiditate si confuzie.

eu am retinut, cu drag, asta:

femeia plânge într-o limbă străină
a văzut oameni
punând curse de șoareci

*
s-a așezat pe geamantan
parcă se-aude o pisică
prin ceștile de porțelan ale Matildei
nisipul scrâșnește și
fug ca nebuna

m-am jucat, ce-i drept, cu raportul dintre cele doua femei din text si am eliminat partile neverosimile. si le-am considerat asa pentru ca nu au talc in spate. cantec de paie al canarului? inteleg, e o imagine "
nerealista". dar ce vrea sa spuna, in sinea ei?

la exemple de acest gen si la aglomerarea lor ma refer cand spun ce am spus in prima parte a comentariului.

sper sa fi fost cat de cat coerenta, e o ora cam rea cu mine.

si am ales sa spun pentru ca stiu ca nu e rost de altceva decat de comunicat deschis, cu bune si rele.

 =  madalina
Cristina Sirion
[11.Jan.11 01:16]
mai intai, multumesc de semn.
poezia e ok sa fie perceputa in toate felurile posibile, al tau e unul valid. probabil ca-n poezia buna subiectivismul reuseste sa convearga.
o explicatie care se cere este la "cantec de paie al canarului? inteleg, e o imagine nerealista. dar ce vrea sa spuna, in sinea ei?"
Inseamna ca:
precum toate evenimentele ce te pot toci, nu se vor opri la vreun semnal rational, lucid, cu sens sau importanta. Se leaga in mesaj de strofa care-o urmeaza. De unde si tot "balastul" suprarealist, ca intentie de realizare a absurdului.
Recunosc, poezia nu-i neaparat unsor descifrabila la o prima citire, iata inca o hiba de care nu-s prea mandra. Dar e "my baby" si-i mai dau o sansa.
apreciez franchetea, nu-mi convine dar o prefer.

 =  .
nica mădălina
[11.Jan.11 01:37]
nu am zis ca nu s de acord cu elementele supra, dar de obicei, ele s folosite pentru a spune o poveste, aici doar puncteaza o poveste care nu este spusa, desi cred ca asta s a dorit, spunerea ei.
nu am pledat pentru imagini realiste, ce am spus este ca ele sa aiba un talc si deci un rost in ansamblu.

iar genul acesta de text nu cere descifrare, ci ar trebui sa se infiga in constient sau in subconstient, cu naturalete, desi una din alta lume decat cea a realului palpabil.

asta si spun, ca o alta gestionare a detaliilor, renuntarea la anumite adjective, de pilda, ar ajuta acestui efect.

ca in strofele pe care le am citat si unde cred ca sta mesajul. introducerea de pana acolo imi pare mai putin graitoare, cu sau fara cifru, asta ca sa spun in felul in care te ai raportat tu.

plus titlul, uitasem. daca vrei sa ironizezi anunturile de ziar gen repar cizme din piele de dama, nu cred ca e cazul.

daca vrei sa spui ca pisica este de piele, iarasi nu face sens.

daca ideea este ca pielea este o pisica, iarasi cred ca ai putea reformula titlul.

si stiu astea pentru ca ti am citit si textele unde se inchegau toate si nu mai lasai loc de asemenea dubii. si ti o spun ca si cititor care ma mai prind de anumite subtilitati, dar nu mi place sa trebuiasca sa fiu detectiv. plus ca nici ermetismul nu l am repudiat. cum nici absurdul.

numai ca nu cred ca din imagini centrate pe adjective se nasc ele. ci din actiune, din verb. ca in ultima strofa. restul sunt determinanti, carje. de asta e importanta alegerea lor si riscanta, iata, uneori. riscul fiind sa ingroape sensul, nu doar sa l ascunda.

nu s gaselnite ale mele astea, dupa cum stim amandoua. numai ca am simtit sa le spun tocmai pentru ca ideea din final (si accentuez ca e vorba nu doar de imagine, ci si de idee) m a tinut langa.

 =  ***
Cristina Sirion
[11.Jan.11 02:19]
s-a vrut o poveste mai scurta/ concentrata - in general ma obosesc nararile excesive. dar inteleg punctul de vedere.
multumesc pentru comentariul elaborat, cred in forta constructiva a criticii, deocamdata voi sta sa mai diger pentru simplul motiv ca sunt prea prinsa in ce am intentionat ca sa pot recunoaste ceva ce inca nu vad.

 =  uitasem
Cristina Sirion
[11.Jan.11 04:40]
"pisica de piele" punea accentul pe pielea pisicii, pur si simplu. un fel de rasucire sub reflector, pe amanuntul din urma. e ceva prin care ar putea simti direct, fara a fi prea subtil. ok, nu ma mai justific, o sa diger tot ce mi-ai spus si intr-o buna zi cand nici dracu' probabil ca n-o va mai citi, o voi modifica. cross my heart.

 =  n-am inteles prea bine...
Anca Roshu
[12.Jan.11 07:53]
daț imi place...
adica mi se pare si mie un text nu chiar usor de descifrat...
ce am retinut, in afara de plansul in limba straina si cursele de soareci este acel cantec de paie al canarului si, in special, titlul, care mi se pare superfain... e din cauza de pisica, si din cauza ca aceasta are 9 vieti, cred... eu cel putin asta am inteles...
o sa mai revin printre animalele astea si sper sa pricep ceva mai mult...
la ce m-a mai dus gandul a fost un fel de alice-in-tara-minunilor, din cauza ceainicului si un fel de frumoasa si bestia, din aceeasi cauza...
cu matilda era un film fain cu o fetita un pic mai paranormala... nu stiu daca l-ai vazut, dar e foarte dragut...
mai viu, desigur...

 =  anca
Cristina Sirion
[12.Jan.11 10:10]
iti multumesc, dar are dreptate madalina - mai trebuie lucrat. titlul deja l-am schimbat putin, i-am vazut (in sfarsit) ridicolul asa cum era initial.
te-a dus bine gandul, cand am scris-o am avut si eu in minte o imagine ca de poveste, din aia cu copaci incolaciti pe usi si ferestre. cred ca m-am grabit si-am pus un schelet de poezie plus ceva suruburi. :o)

 =  madalinei
Cristina Sirion
[14.Jan.11 00:26]
am reusit sa prelucrez poezia oarecum involuntar, fara sfortari, am prins carevasazica un moment bun. habar n-am daca am reusit sa o fac mai clara sau mai poezie, dar am incercat sa tin cont de sfaturile tale pentru care iti foarte multumesc.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !