Comentariile membrilor:

 =  gelu diaconu-interviu
Nache Mamier Angela
[29.Oct.10 11:03]
un interviu clarvazator care se dovedeste necesar si util poetului diminuat din cauza bolii
l-am cunoscut pe adrian paunescu la debuturile sale în aula facultatii si la cenaclul excelent unde era adulat pentru temperamentul si poezia sa exceptionala ,am asistat de la distanta ,cu uimire la ascensiunea sa mediatica ,poezia curtizana ,cenaclurile matusalemice....
geo dumitrescu mi-a atras atentia într-o zi ca paunescu l-a ajutat enorm la ananghie pe el si multi alti poeti ai acestor vremuri grele
deci poetul folosea sfera lui de influenta pentru a face bine,mai ales pe ascuns ...
poetul este o fiinta omeneasca ,defecte si calitati,acum la ora bilanturilor cred ca paunescu lasa în urma sa o adevarata poezie ,chiar si dupa eliminarea poemelor proletcultiste

 =  Hulit de unii,
Lacatus Daniel
[29.Oct.10 20:28]
adulat de alții, Adrian Păunescu lasă limbii române, făcând abstracție de la poemele "proletare", o operă de anvergură. Pe plan politic a fost un dezastru, nu mi-a plăcut niciodată de el ca politician. Este un personaj destul de controversat, însă căruia nu-i putem nega valoarea. L-am întâlnit în mai multe rânduri în județul Hunedoara (fiind un timp senator aici) și în orașul Călan. Felicit autorul interviului pentru felul profesionist în care a redactat și redat dialogul cu poetul. Iar poetului Adrian Păunescu nu pot decât să-i doresc însănătoșire grabnică.

 =  Vulcan
Gârda Petru Ioan
[30.Oct.10 09:42]
Adrian Păunescu este un vulcan care, mai devreme sau mai târziu, se va stinge. Dar lava revărsată în cultura română, provocând și inerente(?) stricăciuni, va dăinui.
Fie ca FLACÃRA lui să lumineze cât mai multă vreme.
Felicitări pentru interviu.

 =  Adaptarea ...
Miclăuș Silvestru
[30.Oct.10 12:18]
omului la mediu... "poetul este o ființă omenească, defecte și calități, acum la ora bilanțurilor cred că Păunescu lasă în urma sa o adevărată poezie, chiar și după eliminarea poemelor proletcultiste"
Nache Mamier Angela

...nici scuză, nici acuză. Îi recunoaștem meritele, de ce nu și defectele?

"Felicit autorul interviului pentru felul profesionist în care a redactat și redat dialogul cu poetul. Iar poetului Adrian Păunescu nu pot decât să-i doresc însănătoșire grabnică."
Lacatus Daniel

scuzați Copy-Paste-ul...
mult succes tuturor

+ binevenit!
Tudor Cristea
[02.Nov.10 16:01]
Un interviu binevenit (ca postare, pentru că, altfel, el a fost prilejuit de primirea în Academia Moldovei), în aceste împrejurări de cumpănă, pe care e de sperat că poetul le va depăși.
Întrebările, dar mai ales răspunsurile, echilibrate, ca mai niciodată...Dintre toate, excepțional mi se pare următorul pasaj (generat de întrebarea foarte bine găsită a intervievatorului):
"Sunteți o personalitate cunoscută și recunoscută. Dacă ar fi să mergeți în Republica Moldova incognito, cum ați vedea lucrurile și cum credeți că ați fi privit?
N-aș putea. Nu pot face un astfel de exercițiu de imaginație, este imposibil. Eu nu pot fi incognito nicăieri. Ãsta este un noroc și un nenoroc, chiar un blestem. Eram mai tânăr și mi-a propus un regizor să joc rolul principal într-un film dedicat lui Octavian Goga. După vreo doi ani a venit la mine și mi-a zis că nu se mai poate. L-am întrebat de ce și mi-a spus că toată lumea știe că eu sunt Adrian Păunescu. Așa că nu pot fi incognito, este imposibil."
Unii ar putea vorbi de egolatrie. Sigur că ea nu lipsește, dar e vorba aici și de asumarea fără fasoane a propriei naturi și, la urma urmei, a propriei condiții. Puțini ar fi dat răspunsul acesta, preferând să se ascundă sub haina unei false modestii.
Al doilea pasaj remarcabil este cel care se referă la Eminescu.
Sigur, personalitatea poetului e din "lumini și umbre". Ca și opera sa. M-am pronunțat în repetate rânduri despre asta (inclusiv în eseul postat pe acest site), dar este limpede că, mai ales în poezie, există măcar o sută (sau două sute) de texte memorabile, care sunt ale unui mare poet. Din nefericire, multe nu dintre cele pe care le consideră autorul lor apte de a-l reprezenta.
Dar asta e o altă poveste.
Ofer o steluță (ca un premiu ex aequo) atât intervievatorului cât și intervievatului.

 =  potrivind timpanului
florian stoian -silișteanu
[02.Nov.10 17:48]
Odată aproape tânăr fiind am mers la o strigare cântată a cenaclului flacăra .Se potrivea timpului dacă nu mă înșel până în 1989 prin sala sporturilor cu s mare și s mare din Pitești. Am rugat pe una dintre iubitele mele singura prezentă să scrie rapid un bilețel în care să deseneze cu metafora mea un portret astfel ca Boss să mă invite pe scenă.Ei aș că s-a întâmplat. Mi-am auzit numele de ceasornicar strigat și eu repede am sărit din tribună cu emoție pe scenă. Am rostit Portret /lui Nichita Tânăr și...încă unul despre care nu mai țin minte cum se numea. A spus atunci domnul poet Adrian Păunescu o încurajare ceva de genul că o să mai audă lumea de mine.Și aude! Am recitit interviul și recunosc cu simpatie că el ar fi putut fi maifriguros mai fierbinte mai deocheat mai așezat mi/aș fi dorit un interviu nebun de tot cu aer cu mațe cu simfonie cu strigare cu emoție dar și aici recunosc că fratele Gelu chiar dacă nu pe dorința mea el a așeyat potrivit. Sigur că da se vor găsi și pițigoi cu gheara\n gât să cânte din nou potrivit răului numai că din fericire sare la gât cel care nu a împărțit dinmălaiul său cu maica ori taica așa cu vărul cu sora adică nu a făsut o înălțime nu a construit ori sădit de nivelul celui la gât sare. Mă întîlnesc uneori cu Poetul și mă bucur că /mi-a reținut numele. Uneori îl mai sun și Poetul respiră lumină!Lumea se împarte la doi și eu sunt fericit! Salutăm frate Gelu și sănătate lui domnului Adrian Păunescu. În nunta de semne i/am dedicat un poem. Cu ani în urmă Adam Puslojic l/a sunat pe mobil pe domnul Adrian și i/a spus ...uite mă frate florian al nostru de silișteanu ți/a dedicat un poem ca unui frate mai mare. Și Adam a citit! Și din nou am fost fericit. Iertați/mă pentru că am doar amintiri frumoase!

 =  odios!
Tudor Cristea
[04.Nov.10 20:06]
Trei pitecantropi care fac o emisiune stupidă la postul de televiziune sport.ro
își băteau astăzi după-amiază joc de Adrian Păunescu, tot citind niște versuri în care poetul se pare că-l elogia pe Ceaușescu, scoase de pe internet.
Oare de ce nu se ocupă ei de fotbalul românesc, mult mai jalnic decât orice poezie encomiastică, adevărată rușine națională? A se vedea meciul de aseară din Liga Campionilor. Și cel de astă-seară din Liga Europei! Astăzi orice nătăfleț și orice parașută pot avea opinii în domenii de care habar n-au, iar organele îndrituite (în cazul de față CNA-ul, foarte vigilent cu alte ocazii) nu intervin.
Spun ce spun pentru că eu sunt unul dintre cei care i-am reproșat lui Adrian Păunescu multe. Dar cred că am făcut-o în cunoștință de cauză și fără a minimaliza contribuția lui poetică reală.
Dar să te hlizeși și să hăhăi ca un tâmpit (cum o făceau cercopitecii de care vorbesc), în momente în care inima cuiva se tot oprește, iar medicii fac eforturi s-o repornească, e de-a dreptul odios!
Nu ne mai sfiim nici în fața morții?
Nu mai avem niciun Dumnezeu?

 =  .....
Anni- Lorei Mainka
[05.Nov.10 00:59]
trist dar adevarat
Dumnezeu nu apare la meciurile de fotbal si nici cind ne rugam
uneori nu apare
noi asteptam

poemele lui Paunescu vor ramine - acolo - la poezie noastra

+ sa-i fie tarina usoara
emilian valeriu pal
[05.Nov.10 09:05]
Dincolo de toate, ramine un simplu om care azi dimineata s-a dus.
Probabil, dupa emotiile momentului, se vor descoperi fii din flori invitati la happy hour si fiice din flori invitate la Acces direct care vor jura cu mina pe inima, care vor fi supusi testului cu poligraful sa dovedeasca faptul ca avea in cont milioane. Oprea lui o judeca altii. Doar regret ca pleca prea multi.

 =  Plânge noiembrie...
Miclăuș Silvestru
[05.Nov.10 09:42]
cu ploi/ pentru cei plecați dintre noi. Moartea nu e o "doamnă"; alege dintre frații noștri după cum vrea dar, până la urmă, ne va secera pe toți. Odihnă veșnică sufletelor celor răposați...

+ adrian paunescu-linistea cea mare
Nache Mamier Angela
[05.Nov.10 09:59]
voi pastra în imagine studentul de la facultatea de litere care "tuna si fulgera de talent" în aula cenaclului condus cu o energie formidabila
nu e momentul sa vorbim de persoana controversata
eu citesc si voi reciti OPERA sa si ca de obicei îl voi purta cu stima în sufletul meu
poetii nu mor ,se duc sa numere stelele pe care au notat cu litere de sânge patimile lor de-a lungul une vieti de extraterestri visatori
poetul a gasit pacea launtrica ,linistea cosmica
drum bun adrian ...
adaug steluta binemeritata de acest interviu



 =  adrian paunescu
Anca Anghel Novac
[05.Nov.10 21:08]
Un om efervescent, fara de astampar.
Un om care a lasat urme si bune si rele.
Un poet care a scris debordant.
Acum la final, raman acele poeme monument pe care unii inca mai indraznesc sa le huleasca. Dar nu pentru mult timp.

M-a impresionat vestea mortii lui. La fel ca si Ceausescu, dadea impresia ca e vesnic.

Dumnezeu sa-l odihneasca.

 =  Scarba de a fi liber
florian stoian -silișteanu
[06.Nov.10 04:05]
unii de pe aici spun ca Adrain Paunescu a murit ca un om simplu. Vad pe altul ca spune ca poetul ar fi fost vesnic la fel ca si Ceausescu. Asta e lumea! In vecii vecilor unii nu vor putea sa iasa din anonimat. Ca o ultima incercare fac ce fac si se usureaza pe mormantul celui caruia nici macar nu i s.a stins bine suflarea. Ma uitam azi in Milano intr un autobus , 92, cum o haita de haimanale romani fireste povesteau cum si ce fac unul altuia prin magazine si atatea altele. Adrian Paunescu a fost nunumai un mare foarte mare poet ci si un om politic de mare calibru, a avut atatea calitati omul acesta si a facut atat de mult pentru tzara asta incat atunci cand vezi ce scot unii din ei ai impresia ca libertatea nu este altceva decat o scarba. Din fericire numarul gastelor si al borcanelor cu urina pe care scrie seria unui buletin sunt putini putine. Cunosc, si din fericire si pe acest site, cateva haimanale care se ascund in spatelor unor clone.Si asta cu acordul tacit al unora.Bref!Stiu pe la cateva reviste cativa insi care nu au trecut si nici nu vor trece vreodata pragul consacrarii pe nici un taram. Vor pieri anonimi asa cum sau nascut dealtfel. Pe de alta parte simplitatea dorinta de a trai in calda si primitoarea solitudine a bunului simt este o calitate de exceptie. Nimeni nu se poate rusina ca traieste poate mai modest asa in anonimat. Problema este cand ieside acolo si ti ascuti coltii si marai ca o javra la un om care spre deosebire de tine a inaltzat. Foarte curand o sa punem pe tapet cateva fapte cateva poze cu asazisi oameni!Dumnezeu sa l odihneasca pe Adrian Paunescu si sa i ierte pe ...mi-e si sila sa le pronunt numele

+ Nenorocul românesc
Camelian Propinatiu
[06.Nov.10 14:14]
Cenaclul Flacăra ar fi putut fascina și aduce pe stadion zeci de mii de tineri chiar după 1989, lămurindu-ne că substratul aderenței de masă nu era utecist sau ceaușist, ci patriotic. Cu o singură condiție: clasa politică și intelectuală să fi valorificat printr-o politică de recuperare pașnică a Basarabiei EXCELENTA educație patriotică primită parcă anticipând destrămarea URSS, de la o profesorime încă nebatjocorită, de acel irepetabil tineret care au făcut și Revoluția, și Manifestația din Piața Universității.
Misterele Revoluției Române sunt nimic față de enigma refuzului elitelor românești financiare, politice și intelectuale, de a urma exemplul aliatului german în reunificarea patriei, refuz care poate fi ușor interpretat de europeni ca dezinteres și pentru Transilvania!
Dispariția în plină putere creatoare a poeților Grigore Vieru și Adrian Păunescu, fără a apuca vremuri unioniste, în care și-ar fi putut etala adevărata măsură a talentului de a însufleți masele, pare a ține de însuși Nenorocul românesc.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !