Comentariile membrilor:

 =  5
Gârda Petru Ioan
[26.Oct.10 12:53]
6,8,17,22,26,30...

Păstrând proporțiile, are si Clujul câteva. Poate odată...

 =  Re: 5
Dan Norea
[26.Oct.10 14:55]
Nelu, n-ai ales rău, clădirea nr.5 este unul din puținele palate propriu-zise din Orașul Vechi, la nord de Piața Primăriei. Ca o paranteză, îți pot spune poziția în oraș a fiecăreia din clădirile de aici.

În rest, nu spun că n-ai dreptate. Păstrând proporțiile, aproape toate orașele au clădiri frumoase și, sunt convins, Clujul mai mult decât altele. Cele mici au de obicei instituții impozante - primăria, tribunalul, câte o școală sau o casă de cultură. Cele mai mari au și clădiri de locuit mai răsărite.

Dar eu nu la număr mă refer, care e normal să depindă de mărimea orașului, ci la densitate. Dacă dăm deoparte palatele adevărate (5-ul ales de tine și 25-26-27 din Piața Hrad-ului), în rest poți să observi că toate clădirile sunt lipite și păstrează regula urbanismului - coerență arhitectonică. Și asta nu numai pe bulevardele principale, ci și pe străduțele laterale, mai înguste. Practic, pe hectare întregi, în toate zonele vizitate, nu vezi altceva decât clădiri care, deși lipite și egale ca înălțime, au fiecare elemente decorative care le fac unice. În fotografii nu se văd bine, le-am micșorat rezoluția înainte de a le posta.

Asta m-a impresionat cel mai mult la Praga. Mai mult decât Hradul, podul Carol, Piața Orașului Vechi, Piața Venceslas sau orice altceva.





 =  1, de ce oare?
ionel riti
[26.Oct.10 16:00]
Conglomerat de stiluri arhitecturale, civilizații și obiceiuri, Praga impresionează prin romantismul de aur al celor 100 de turnuri, palate,
poduri; pe mine m-a impresionat, în primul rând, asemănarea, pe alocuri,
cu Brașovul și - mai ales - infinitatea de blazoane și grilaje de tot felul, pe care le poți admira pretutindeni.
Brasov_Piata_Sfatului
brasov-piata-sfatului-bis-n-prel-60
dsc-0589

 =  Re: 1, de ce oare?
Dan Norea
[26.Oct.10 17:33]
Excepționale pozele din Brașov.
Asemănarea cu Brașovul tău, cu Clujul lui Nelu Gârda, cu Sibiul lui Cornel Rodean (tocmai am revăzut astă vară Turnul Sfatului) este normală - multe sute de ani au făcut parte din același Imperiu Austro-ungar. Și acele sute de ani au fost exact perioada în care s-au ridicat orașele. Au fost aceiași ochi, aceiași arhitecți. Poate chiar aceiași proprietari, care aveau o casă ici, alta colea. E mai natural ca Brașovul să semene cu Viena, Budapesta și Praga, decât cu București.
Din punctul ăsta de vedere, mi-am propus să stau câteva zile în Viena și la fel în Budapesta. Până acum, prin Budapesta numai am trecut, iar în Viena abia am petrecut câteva ore. Sunt convins că am ce vedea, dar mai mult decât asta vreau să studiez asemănările (și deosebirile, evident) cu Praga, pe de o parte, cu Brașov, Sibiu, Cluj, pe de altă parte.





 =  palate
tincuta horonceanu bernevic
[26.Oct.10 18:06]
5, 15, 16, 18, de fapt toate sunt frumoase, e greu să alegi ca la 6 din 49.

Talentul tău de fotograf se revede în calitatea pozelor. Mulțumim că ni le-ai arătat și nouă!

tincuța

 =  The Little Prague of Transylvania
ionel riti
[26.Oct.10 19:41]
poate, odată...
(vorba brainlui of cluj)
pentru că ți-a plăcut brașovul meu, un mic bonus:
(sper să nu-i supărăm pe editori, că ce-i frumos...)

the mirror

 =  Super poze!
Atropa Belladona
[26.Oct.10 19:50]
Mie, din Praga, cel mai mult si mai mult mi-a placut Palatul Culturii. Din Iasi. I-au trebuit doua decenii ca sa fie ridicat, dar ii trebuie doar 2-3 ca sa se prabuseasca! Treaba serioasa, romaneasca! Cehii astia, in schimb, sunt total neseriosi!
Iar tu, tii cu ursu!...
:)

 =  Re: Tincuța, Ionel, Atropa
Dan Norea
[26.Oct.10 20:49]
Tincuța, ai dreptate, e greu să alegi. Inițial îmi propusesem să postez 15-20 poze, dar după ce, cu durere în suflet, am tăiat de pe listă câteva zeci, din ultimele 40 nu m-a lăsat inima să tai mai mult de 4.
Cât privește talentul de fotograf, eu mă consider la granița dintre începători și amatori. Case e ușor să fotografiezi, că stau pe loc, dar din trei poze făcute unei veverițe, în niciuna nu pare să fie vorba de altceva decât de frunze. E drept că aparatul are diverse setări, dar eu mă simt ca la școala de șoferi, când încă nu m-am obișnuit să îmi folosesc simultan două mâini și două picioare și, brusc, începe ploaia. Care dracu o fi ștergătorul?


Ionel Riti, bonusul tău m-a dat gata. Dar nu m-am lămurit, cea din dreapta este o prelucrare a celei din stânga sau e vorba de fotografii distincte, făcute una toamna și una iarna ?


Atropa, mă doare sufletul să aud că Palatul Culturii se află într-o asemenea stare. L-am vizitat prin '70 și am rămas cu niște amintiri de neuitat. Din păcate, spui că în doi-trei ani va ajunge la fel - de neuitat. Of, Doamne, în ce țară ne-a fost dat să trăim?
Dacă te alină cu ceva, să știi că și Cazinoul din Constanța e în comă (nu-mi vine să spun "în agonie"), nu are nici el mai mult de doi- trei ani. Se pare că ăsta-i brandul nostru de țară.



 =  2 fotografii / 4 zile
ionel riti
[26.Oct.10 22:28]
Nu, nu este vorba de o prelucrare, sunt două fotografii, facute din același loc, la un interval patru zile, pe drumul spre Poiana Brașov.
Pentru rentabilizarea commentului:

carpathian panorama

 =  super
Ion Diviza
[26.Oct.10 22:21]
Super pozele. N-am fost inca la Praga, iti multumesc, batrane, pentru placerea de a admira asemenea monumente modeste/axceptionale de arhitectura. Monumentele noastre din Chisinau le-au aruncat in aer rusii in 1941, cand se retrageau...
Asteptam si alte poze - din alte colturi luminate ale lumii. :)

 =  Încântat
nicolae tomescu
[26.Oct.10 22:36]
vă invidiez nu atât pentru excursiile ce le-ați făcut ci, mai ales,
pentru arta fotografică ce-i face și pe alții să vibreze la trăirile Dv.
Dle. Riti: Imperiul Austro-ungar a durat între 1867 și 1918.
Felicitări Dle Dan Norea.

Cu gânduri bune

 =  părere
Maria Tirenescu
[26.Oct.10 23:44]
Mă uit la fotografii și nu pot să scriu. Toate sunt excepționale. Mă bucur că poți să umbli prin lume, să faci poze și să ne arăți și nouă ceea ce e mai frumos. Eu pozez mai mult flori, gâze și animăluțe. Dar e bine că pot să văd aici ceea ce nu voi putea fotografia niciodată.

Cred că e bine că le-ai postat aici. Îți urez să te poți plimba până la adânci bătrâneți și noi să putem vedea ceea ce ai văzut!

Cu prietenie, Maria

 =  Re: Ionel Riti, Ion Diviza, Nicolae Tomescu, Maria Tirenescu
Dan Norea
[27.Oct.10 00:26]
Ionel, așa credeam și eu, că sunt fotografii distincte, dar nu-mi venea să cred că după câteva luni (atât pare că au trecut), cineva a putut realiza o poză identică - locație, unghi, dimensiuni... Felicitări, ești un maestru al fotografiei.

Ioane, ai tot timpul să vezi Praga și alte colțișoare frumoase. Eu am început să colind lumea în 2004, adică la 55 ani. Tu, care ai 5 ani mai puțin ca mine, deja ai văzut multe, parcă țin minte că ai traversat și oceanul. Sau mă înșel?
Cât privește clădirile și monumentele Chișinăului, distruse de ruși, ne pare rău tuturora. Mi-ar fi părut rău și dacă era vorba de Ulan Bator, cu atât mai mult când e vorba de un teritoriu românesc.

Maria, d-le Tomescu, mă bucur că fotografiile mele aduc bucurie în suflet. Sincer, când le-am postat nu credeam să am vreun comentariu.
D-le Tomescu, eroarea cu Imperiul Austro-ungar eu am făcut-o, nu Ionel Riti. Dar indiferent că Ardealul a fost sub austrieci, sub unguri sau sub austro-unguri, efectul a fost același - o influență puternică a Vienei și a Budapestei. Mă refer la arhitectură. Orașele din Regat, începând cu sec. XIX, își îndreptau privirile mai ales către Paris.


 =  .
alexandru moga
[27.Oct.10 04:46]
ai un aparat bun dar obiectivul este cu deschidere mica si nu poti panorama ai senzatia ca sunt cropuite

fotografiile sunt foarte frumoase sa nu ma intelegi gresit dar cu un astfel de aparat ar merge foarte bine un raccourci ma rog romaneste racursi definitia de dictionar - procedeu de redare a unui subiect prin pictură, sculptură sau fotografie, micșorând dimensiunile prin efectul perspectivei - adica stai la 0.5 m de baza cladirii si incerci s-o prinzi in totalitate

apoi incardarea (vezi 34, 33, 30, 27, 26, 25, 23, 18, 17, 15, 11) sunt strambe trebuie sa-ti iei intotdeauna o axa verticala sau orizontala care sa fie perfect perpendiculara

foarte frumos:) oricate carcoteli am zis asa sunt eu carcotas

 =  .
alexandru moga
[27.Oct.10 05:07]
se pot indrepta si dupa ce le-ai facut :)

Photobucket


Photobucket


Photobucket

 =  .
alexandru moga
[27.Oct.10 05:20]
aici se vede cel mai bine cum poti sa le indrepti :)


Photobucket

 =  racursi
alexandru moga
[27.Oct.10 05:31]
si un exemplu de cum pui in valoare o cladire prin racursi
si cu asta inchei cred ca ti-am facut capul calendar :)


Photobucket

 =  nu mă deranjează imaginile înclinate...
Maria Tirenescu
[27.Oct.10 09:42]
Dane, noi ăștia mai în vârstă, cu ochi de matematician, care rezolvă corect o problemă pe o figură proastă nu, suntem deranjați de efectul de perspectivă. Ochii minții ne ajută să vedem ceea ce trebuie. Eu știu că nu sunt specialist, chiar dacă îmi place să fotografiez. Și tu ai altă meserie. Faci un gest foarte frumos și util postând aceste imagini. Eu sunt foarte încântată și mulțumită!

Cu prietenie, Maria

 =  .
alexandru moga
[27.Oct.10 10:03]
ma simt oarecum vizat maria de comentariul tau rautacios
pur si simplu am incercat sa-i dau lui dan niste sfaturi prietenesti fara nicio urma de rautate sau superioritate

nici eu nu sunt fotograf nici poet nu sunt scriitor regizor etc
sunt inginer singura meserie pe care o fac cu profesionalism si unde am un cuvant greu de spus datorita experientei de 24 de ani

nu mi se pare nimic mai aiurea decat comentariul tau tendentios - cum sa-ti placa o fotografie stramba? cum sa-ti imaginezi cu ochii mintii ca e dreapta?

in arta fotografica incadrarea este o piesa de baza a procesului creativ
apoi studiul luminii iar este un element important

daca tot te pasioneaza fotografia de ce sa nu accepti niste sfaturi zic eu utile?

scarbit si profund dezamagit
a.moga

 =  cu modestie
Maria Tirenescu
[27.Oct.10 13:18]
În nicio clipă nu am negat calitățile multor membri ai acestui sait în domeniul fotografiei. Nu spun că nu se pot face lucruri mult mai bune decât facem noi, amatorii, aici. Și mie mi s-au făcut observații. Dar mai sus am spus ceea ce am crezut referitor la articol și pozele din el. Dacă am acceptat fotografiile cu toată suferința scoasă în evidență de comentatori, am făcut-o în numele celor care gândesc mai simplu. Îmi pare rău că sinceritatea "scârbește". În ceea ce privește dezamăgirea... Mă abțin să spun ce mă dezamăgește. Oricum, peste această "scârbă" și dezamăgire pe care am provocat-o se poate trece dacă gândești inginerește. Contează mai mult cunoștințele pe care le demonstrezi, buna intenție pe care ai avut-o scriind comentariul, bunătatea cu care te străduiești să ajuți! Peste părerea unei pensionare ai fi putut trece!

Succes în tot ceea ce faci!

Dane, îmi pare rău că s-a întâmplat să mi se facă morală pe pagina ta! Dacă nu voi mai comenta la postările tale, vei înțelege, sper.

Numai bine!
Maria

 =  Re: Alexandru Moga, Maria Tirenescu
Dan Norea
[27.Oct.10 23:19]

Mai întâi scuze pentru răspunsul întârziat.

Alexandru (mă rog, nu știu care e modul tău preferat de apelare), ai dreptate în toate privințele. Când mi-am luat aparatul, nu știam mai nimic, singurul lucru pe care mi l-au spus colegii a fost să fiu atent la zoom și la rezoluție. Despre factorul de deschidere am aflat foarte de curând și da, ai dreptate, are deschidere mică. Dar, pentru că ai adus vorba, cred că și racursi-ul necesită o deschidere mare. Cu una mică nu cred că poți sta la 0,5 m de bază și să prinzi o clădire ca lumea. Crede-mă, am încercat. E adevărat, așa cum Monsieur Jourdain făcea proză fără să știe, și eu făceam racursi fără să știu ce e aia. Cea mai reușită încercare a fost tot la o catedrală, Sf. Vitus, dar nu de la 0,5 m, ci de la câțiva metri, de sub o boltă, din lipsă de spațiu.



Și cu încadrarea ai dreptate. Mai exact, singurele mele griji erau să prind întreaga clădire sau cât mai mult din ea, să evit obstacolele (mașini, pietoni, stâlpi, reclame), să șterg obiectivul de stropii de ploaie... La orizontale și verticale nu țineam seama, mai ales că aveam impresia că o linie ușor oblică mai degrabă îi dă o nuanță de interesant, ieșit din comun. Probabil greșeam.

Și cu studiul luminii ai dreptate. Aici iarăși mi-ar fi necesare niște sfaturi.

Unde nu ai dreptate este atunci când ai interpretat spusele Mariei. Nu ți-a considerat sfaturile drept un semn de răutate sau superioritate, ci a vrut doar să mă asigure încă o dată că, pentru un amator, fotografiile mele sunt destul de bune și că îi plac așa cum sunt.


Maria, mulțumesc pentru intervenție, care denotă intenția binevoitoare de a mă apăra împotriva unei critici (pe care eu n-o consider critică, ci sfat). Dar concluzia finală nu-mi place. E ca și cum ai spune: “Dane, am fost jignită la tine în casă, așa că e foarte posibil ca a doua oară să nu mai vin”. Nu mi se pare normal să gândești așa.


 =  .
alexandru moga
[28.Oct.10 05:01]
asa am inceput si eu in 2005 fara sa stiu absolut nimic si am facut zeci de mii de fotografii bune de aruncat la gunoi (nu exagerez cand spun zeci de mii deoarece aparatul avea contor) nu m-a invatat nimeni nimic fiecare sut in fund era un pas inainte am stricat un aparat de 1100 de euro am facut numai idiotenii
din toata tevatura si ambitia de a reusi sa fac fotografii care sa placa (acest lucru il poti verifica deschizand un cont pe deviantart unde sunt sute de mii de useri - de abia dupa 4 ani am reusit sa ma impun; fotografiile mele au in medie cam 930 de accesari si am si o fotografie care are 5400 ) am invatat sin gur pas cu pas cum sa incadrez cum sa setez manual in functie de lumina daca merita facuta fotografia daca si daca si daca

apoi am trecut la fotografia subacvatica - alte reguli - alt joc - tot singur am invatat si aici am stricat un aparat cand imi era lumea mai draga la marea rosie

inainte sa vin in tara cu doua zile am achizitionat un aparat performant pentru pozele in recifurile de corali si n-am apucat decat o singura dupa amiaza sa fotografiez cu el; sper sa il folosesc cu succes la marea caspica mai spre primavara cand se incalzeste

ca o concluzie:
vin cu cele mai bune intentii pe pagina ta iar maria desi facuse deja un comentariu legat de reportajul tau dupa ce postez eu vine si cu un ton ironic spune senina: "Dane, noi ăștia mai în vârstă, cu ochi de matematician, care rezolvă corect o problemă pe o figură proastă nu, suntem deranjați de efectul de perspectivă. Ochii minții ne ajută să vedem ceea ce trebuie."
dupa ce-i raspund se victimizeza cu ipocrizie si se considera modesta

ce sa mai zici? am lasat-o in plata domnului

sfatul meu: continua ceea ce faci ai potential si se vede ca te preocupa iar daca sfaturile mele nu te deranjeaza am sa mai vin / e pacat sa inventezi roata




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0