Comentariile membrilor:

 =  gogu si arahnidele
marie vrânceanu
[29.Aug.10 20:55]
Initțial am vrut să mă opresc asupra unor aspecte stilistice, dar am renunțat dată fiind complexitatea psicologică a textului. Interesantă proză și mai ales interesant argument. Păianjenii sînt probabil nevertebratele cele mai des reprezentate de către artiști, dar mai puțin, cred, prezenți în literatură. Păianjenul ca și sarpele are o valoare simbolică pozitivă si una negativă. La prima citire textul pare ciudat, dar revenind parcă îl și văd pe Gogu, personajul arahnofob care prin această frică pune în lumină întreaga sa gamă de conflicte interioare. Ca simbol pozitiv păianjenul reprezintă hărnicia, răbdarea, în timp ce simbolurile negative sînt asociate cu faptul că este veninos invocînd o atmosferă funebră. Din punct de vedere psihologic este un simbol oniric prezent atît la copii cît si la adulți. Văduva neagră, cel mai faimos păianjen din lume, este în realitate foarte timidă, prădătoare nocturnă , ziua odihnindu-se pe sub pietre. Simbolurile aici sînt legate de rezistență, sacrificiu, pînza o retea subtilă care știm e o capacană pentru alte insecte. In același timp gîndul mă duce la ideea femeii rapace, malițioasă și senzuală. La urma urmei e ceea ce toți bărbații caută! In fapt păianjenul mascul pentru a se reproduce trebuie să penetreze cu unul dintre pedipalpi femela. De cele mai multe ori acesta se rupe ducînd la moartea masculului. Putem spune că păianjenul se sacrifică pentru a-și asigura supraviețuirea. Am văzut că și Gogu s-a lăsat prins în plasa Văduvei negre!
Eu cînd văd o pînză de păianjen , nu mă îndur să o dau jos, mă tot gîndesc la biata Arachne si la chinurile ei. Aștept cu interes și alte texte.Succes!

 =  Scuze pentru întârzierea răspunsului. Dar, vorba cuiva, m-am împiedicat (puțin)
Gheorghe Oncioiu
[01.Sep.10 16:18]
Marie,

Îți sunt recunoscător pentru vizită și încurajare.

În privința celor două personaje, într-adevăr, ai dreptate. Ai intuit bine trăsăturile de caracter ale Văduvei Negre (a celei reale). Vei vedea în episodul următor, care este și ultimul din acest miniserial.
Totuși, nu sunt de acord cu faptul că orice bărbat caută (cu înfrigurare!) toate cele trei însușiri. Un individ care ar accepta – cu bună știință – o femeie rapace ar trebui să fie, cel puțin, inconștient. Cu malițiozitatea, mm, poate aș mai fi de acord. Cât despre senzualitate, ce să mai vorbim. Cine e ăla nebun să zică: Ia-mi, Doamne!

 =  Scuze.
Gheorghe Oncioiu
[01.Sep.10 16:19]
Erată

În loc de "episodul următor", se va citi "episodul al treilea″.

 =  Re-scuze
Gheorghe Oncioiu
[01.Sep.10 18:22]
Re-erată

"...(a celei reale)." = ...(ale celei reale).




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !