Comentariile membrilor:

 =  ziua a cincea
Nicolae CORNESCIAN
[15.Aug.10 09:53]
Substanțialitatea (substanțialismul) ca și conceptul pe baza căruia, în „ziua a cincea”, e reflectat mitul creației, denotă în această parte câteva caracteristici esențiale, figuri de stil cu un caracter puternic al unui subiectivism interiorizant: pagini ce devin închisoare, aerul torid lăsând pe buze o crustă fină, acolo unde sângele se transformă în cerneală și vindecă aritmii.
Și chiar dacă această parte debutează cu o poetică plină de pandalii, ulterior, autorul glisează în sfera unui epic lucid, conferit de o dominație puternică a personajului principal: „TU”, hipersensibil, translucid, atât de existent în sufletul fiecărui creator: „Chiar și propriile lui trăiri, nescrise, decelabile din felul în care accentua un sens sau așeza punctuația…”

(va urma)

 =  ziua a șasea
Nicolae CORNESCIAN
[15.Aug.10 10:18]
Urmează un refugiu ca o mutație determinantă în percepere și înțelegere; un fel de scindare de propriul „EU”, retragere „în casa cea veche”, în acel unghi necesar din care știi că „…va ploua”, unde se simte „aerul greu de căldură”.
Oricât de indicibil nu ar părea aceast cadru: „Numai durerea nu a trecut odată cu ploaia.”, ulterior apare, totuși, un fel de monolog constrângător, urmat de „cauza acestei nesupuneri vitale la somn”.

Mă întreb de ce în miezul subtitlului apare punctul? „ziua a cincea(.) și ziua a șasea”

Aici e vorbă de o pauză necesară, un fel de cezură (a nu se citi „cenzură”!), proba pauzei ce atribuie acestui text un caracter puternic de interiorizare.

Cu respect, N.C.

 =  Nicolae
Ela Victoria Luca
[15.Aug.10 14:17]
trecerea de la ziua a cincea spre ziua a șasea are o cezură (fără n, desigur) necesară. care altfel nu s-a putut... puncta.
pesemne că "pandaliile" poeticii fac din casa prozei un salon din secolul XIX, unde fiecare colțișor vorbește despre o lume a lui, alta decât cea din cartea ce trebuie tradusă, cu nebuniile ei minuscule sau ucigașe, alta chiar decât lumile închise în turn.
rămân nesuspuă, vital, somnului mai departe, scriind. mulțumesc pentru reflectările tale sensibil-raționale.
ela




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0