Comentariile membrilor:

 =  in podul subred
George Daryoung
[23.May.10 19:47]
haiku-ul tau nu are kigo dar imi place mult, nostalgie in cautarea timpului poate "pierdut" dar nu neaparat. cu placerea lecturii,

george

 =  Discutabil
Dan Norea
[23.May.10 20:15]
Haikuul a concurat la Kukai-ul din luna mai, unde a luat locul I, la mare distanță de celelalte. Felicit[ri, Florinel !
Tema concursului a fost "Albina", iar în enunț se specifica faptul că însăși cuvântul-cheie este un kigo de primăvară.
Rămâne de văzut dacă o albină într-un insectar mai poate constitui un kigo. Probabil că da, din moment ce atât de mulți iubitori de haiku i-au acordat votul lor. Totuși, e un bun subiect de discuție cu specialiștii genului.


 =  George
Îți mulțumesc pentru semn.
Podul șubred, sugerând efemerul, insectarul c-o biată gâză, vorbind parcă, peste timp de faptul că unele (amintiri) rămân. Această imagine mi s-a părut interesantă, chiar dacă m-am grăbit poate s-o „încorsetez” în forma fixă a haikuului, negăsind cea mai bună soluție. Voi medita dacă (și cum) ar merita modificat.

 =  De ce...
Gârda Petru Ioan
[23.May.10 20:29]
...Șubred cu Ș mare?
Și eu l-am votat dar acolo nu era așa.

 =  Dan, Petru
Mulțumesc, Norică! Problema prezenței kigo-ului e cu adevărat discutabilă în context. Căci lesne se poate deduce că insectarul putea fi găsit și iarna, și-atunci unde-i vara? Totuși, insectarul pe mine mă duce cu gândul la vremea (anotimpul) în care acesta era completat. Îmi amintesc că în vacanța de vară dinspre a 5-a spre a 6-a alergam ca bezmeticii după insecte. Apoi, mai completam pe ultima sută aproape de terminarea anului școlar. Ecologiștii ce-or avea de zis? Cât privește kigo, eu nu mă pricep. Îi las pe alții să dezbată. Dar chiar aș fi curioasă cum se pune problema.
Petru, evident că nu m-apucă vreu dor de scris cu literă mare la mijlocul propoziției. Am o problemă tehnică la diacritice (probabil de la celebrul Windows Vista mi se trage sau nu știu, că nici aici nu mă procep). Astfel că, de la anumite calculatoare, acestea ori se văd ca niște pătrățele, ori ca litere mari, ori ca niște carcalaci. Dacă-ți pare rău că m-ai votat (nu pe mine, haiku-ul), data viitoare fii mai cu băgare de seamă!

 =  Poți...
Gârda Petru Ioan
[23.May.10 21:01]
...lua cu Copy/Paste litere inclusiv din comentarii.

 =  și-un pic
Corneliu Traian Atanasiu
[24.May.10 01:06]

Poemul bun, ca și calul de dar, nu-l mai cauți la... kigo. Podul, trecutul, insectarul - totul e prăfuit și șubred. Nimic nu rămînde ca amintire decît pentru că a fost străpuns, pentru a nu mai continua să se schimbe, cu un ac, cu un blitz. Amintirile dăinuie doar pentru că sînt doar fantasme.

Și totuși, în albină a rămas și-un pic de miere și unul de venin.

 =  Miere și venin
Da, da. Frumoasă interpretare. Ca de obicei, surprinzător în deslușirea sensurilor poemelor haiku. La partea de final, cu mierea și veninul, eu nici măcar nu mă gândisem. Interpretarea ta conferă noi valențe acestui poem...imperfect. Mulțumesc, Cornel!

 =  citit altfel
Ion Diviza
[24.May.10 10:10]
Se pare că în acest poem există nu doar nostalgie, ci și (auto)ironie.
Ceea ce încă nu înseamnă că ar fi un senryu. Așa spun specialiștii, ori eu nu sunt specialist în haiku. Mi-a plăcut, am rezonat - ce își poate dori mai mult un autor? Felicitări, Florinel.

 =  Prinse în ac
Cristina-Monica Moldoveanu
[24.May.10 12:54]
Un poem frumos! Cu forță de sugestie și multe semnificații. Drumul spre trecut este nesigur și întunecat dar din praful amintirilor se distinge totuși o clipă care odinioară a cules flori și lumină. Voi păstra și eu aceste versuri în memorie. Felicitări!

 =  Bine zis!
Ion, de aceea îmi place să postez texte pe site: fiecare cititor poate citi în altă cheie, ceea ce ajută autorul să-și cunoască mai bine „opera”. Într-adevăr, citit în acest „alt fel”, poemul chiar și mie mi-a stârnit un zâmbet larg.
Mulțumesc! Prezența ta mă bucură.

 =  Cristina-Monica
Îți mulțumesc pentru interpretare și pentru atenția acordată acestui poem. Mă bucur că ți-a plăcut.

 =  nostalgia
Maria Tirenescu
[25.May.10 22:57]
Și mie mi-a plăcut haiku-ul. Într-adevăr, albina e kigo de primăvară. Ce dacă e în insectar? Atmosfera, nostalgia anilor în care ne completam insectarele... Cu siguranță, acestea au fost motivele pentru care am votat și eu poemul.

Cu prietenie, Maria

 =  Mai treci!
Mulțumesc, Maria! Onorantă aprecierea ta. Pe mine, faptul că poemul a obținut atât de multe voturi m-a bucurat mai cu seamă pentru că am reușit să transmit atâtor oameni ceea ce și eu am simțit când am scris.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !