Comentariile membrilor:

 =  Foarte faină
nicolae bunduri
[18.Apr.10 11:21]
...și în plus, are și poante

 =  Da, da
Și mie mi-a plăcut foarte mult. Nu mă pricep la parodii, însă, citind-o, am avut impresia că respectă exigențele genului. Nu știu dacă a fost premiată, dar te felicit că ai compus-o. Bravo!

 =  Nicolae Bunduri, Florentina-Loredana Dănilă
Gârda Petru Ioan
[18.Apr.10 18:57]
Mă bucur că v-a plăcut și vă mulțumesc pentru semn.
Definiția după care m-am ghidat a parodiei este următoarea: "Creație literară în care se preiau temele, motivele și mijloacele artistice ale altei opere literare sau ale unui autor în scopul de a obține un efect satiric sau comic". Aici e mai mult efect satiric decât comic (cred eu).
Aș fi vrut să știu și părerea organizatorilor, dar nu cred s-o aflu vreodată. Încet, încet, vom intra însă cu toții în era internetului și atunci va fi mai multă transparență.

 =  IPG
nicolae bunduri
[18.Apr.10 21:28]
...am încercat si eu o parodie în concurs și am mai avut cîteva dar nu pot face afirmații până nu văd lucrările premiate. Premiații fiind doi moldoveni de mare valoare, nu am nici un dubiu în ce privește calitatea lor.

 =  Nu e vorba de dubii...
Gârda Petru Ioan
[18.Apr.10 21:35]
...Ci de necesitatea publicarii măcar a unui unui clasament general, dacă nu și a notelor. Cel puțin așa mi se pare mie normal. Un feed-back, acolo. Sigur că nu se poate trimite fiecăruia un răspuns, ar costa prea mult, dar o publicare pe o pagină de Internet (Vezi Mizil) ar fi nu numai binevenită, dar și necesară.

 =  Un experiment parodic fain de tot
Dragoș Vișan
[19.Apr.10 18:09]
Parodia ta îmi aduce aminte de inegalabilele parodii semnate de George Topârceanu. Nu mi-am imaginat că se poate face din Bacovia un poem-pamflet ca "Baroane!" de T. Arghezi. Merită repetat experimentul. M-a impresionat cine e Poetul ori chestia cu reducerea de patru sute de ori a numărului lucrătoarelor.

 =  +
Viorel Vrânceanu
[19.Apr.10 18:59]
Multe lucruri bune și doar cîteva cîrcoteli:

În viziunea mea, sunt două lucruri importante la o parodie: primul, din păcate neglijat de majoritatea celor care au încercat să scrie parodii aici, pe site, ar fi că poezia parodiată trebuie să poată fi recunoscută imediat. Tu ai excelat aici: ai ales foarte bine o poezie ușor de recunoscut, ai păstrat nealterată împărțirea strofelor, ritmul (în cele mai multe cazuri) și te-ai ancorat perfect în elementele de bază ale poeziei bacoviene (primăvara, violetul, lucrătoarele, țăranii și hăul din cîmpie, retorica de final). Toate acestea fac o legătură de netăgăduit cu originalul. Remarc și eu, ca și Dragoș Vișan, strofa a doua.

Al doilea lucru important este umorul (din abundență) sau satira (șfichiuitoare). Tu ai marșat pe a doua opțiune, numai că realiyarea mi se pare un pic prea blîndă pentru o parodie.

La cîrcoteli aș trece nerespectarea, în cîteva locuri, a ritmului originalului, ducînd la diferențe de melodicitate față de poezia bacoviana (vezi versurile 3 și 4 din prima strofă) precum și amestecul din strofa 3 de agricultură, importuri și salarii, în care importurile s-ar potrivi cu primul sau al treilea element, dar nu simultan cu ambele.

Una peste alta, ținînd cont și de faptul că Bacovia este un poet dificil de parodiat, aș zice că rezultatul este foarte bun.

 =  Dragoș, Viorel
Gârda Petru Ioan
[19.Apr.10 20:22]
Poezia a fost impusă de organizatorii concursului.
Dragoș, poate că nu trebuia să-l numesc poet doar pentru că "afară plouă", dar am profitat de asta pentru a fi în ton cu originalul. Cu lucrătoarele, recunosc, am exagerat. Trebuia să spun "o sută".
Viorel, mulțumesc mai ales pentru cârcoteli. Nu am prea multă experiență în parodie. Dacă țineam să respect întocmai ritmul și măsura originalului, o făceam, dar nu mi-am pus serios problema. Trebuia să-mi fi spus înainte :)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !