Comentariile membrilor:

 =  Ce am simțit eu...
Rodean Stefan-Cornel
[14.Mar.10 10:43]
Dane, exact în perioada în care spuneam că m-am cam lămurit cu cerințele haikuului am început să-mi pun alte semne de întrebare (inclusiv citind aici al treilea tristih, dar probabil că nu tu ești de vină, ci eu), așa că nu voi privi aceste tristihuri cu gândul la anumite reguli de conținut și de formă ci voi mărturisi pe scurt (cât voi putea de concis), "la prima mână" (fără alte pregătiri) ce imagini, ce impresii și ce gânduri mi-au produs. Repet, doar în calitate de cititor de poezie, care nu are cunoștințe despre haiku.
Mie mi-a plăcut mai ales al doilea, la care mă voi referi în continuare:
- foarte inspirată mi se pare antiteza dintre imaginea sârmei ghimpate, care limitează, reține și Calea Lactee, care deschide infinite posibilități de "evadare";
- în aceeași idee a unei "opoziții ireconciliabile" sunt puse alături sârma ghimpată, ca simbol al îngrădirii "la sol" și Calea Lactee care sugerează stele, sisteme, planete de undeva "de sus", din Universul infinit;
- deosebit de interesant mi se pare cuvântul "deasupra", folosit cu două semnificații majore: una spațială (strâns legată de antiteza prezentată mai sus), dar mai ales alta sistemică; adică, din punct de vedere al sferei de cuprindere, Calea Lactee este o galaxie care înglobează sistemul nostru solar, din care face parte planeta noastră ș.a.m.d., până ajungem la individul care știe că nu este singur în Univers; chiar dacă este "ținut la pământ" momentan de sârma ghimpată, el știe că "deasupra" lui este ceva la care poate visa și care chiar l-ar putea ajuta;
- nu întâmplător (și sper că nu doar pentru metrică) apare în tristih "deasupra mea" și nu "deasupra noastră" (deși se putea scrie "deasupra noastră-aceeași", cu același număr de silabe); eu cred că prima variantă are mai multă forță, este mai credibilă, subliniază mai bine ideea apartenenței la ceva superior ca sferă de cuprindere, de care vorbeam anterior;
- în fine, plin de semnificații mi se pare cuvântul "aceeași", care îmi dă o senzație de stabilitate, de încredere, de optimism, altfel spus, sunt împiedicat pe moment de sârma ghimpată (sau de alte piedici, de naturi diverse), ea poate fi ceva vremelnic, dar Calea Lactee este veșnică, este "aceeași", și veghează tot timpul "deasupra" fiecăruia dintre noi.
Foarte frumos, felicitări!
Cam atât deocamdată, dar s-ar putea să mai revin.
Cornel

 =  Re: Ce am simtit eu
Dan Norea
[14.Mar.10 11:33]
Cornel, ai dreptate în tot ce zici. Ce aș putea adăuga - și în primul poem și în al doilea am încercat să redau:
- contrastul dintre îngrădirea sugerată de sârma ghimpată și libertate; nimeni nu va putea îngrădi absolut totul; poate că ciocârlia sugerează chiar mai bine conceptul de libertate neîngrădită;
- în al doilea poem mai mult decât în primul (ai avut dreptate să-ți placă mai mult), vin cu ideea că îngrădirea este numai aparentă, exterioară; în interior rămâi la fel de liber; Calea Lactee este aceeași pentru toți cei care o privesc, fie ei înăuntrul sau în afara gardului; poate că cei care nu știu să-și ridice din când în când ochii, deși în afara gardului, sunt mai îngrădiți decât cei din interior.

Acel "deasupra mea" (în loc de "a noastră") mai are un motiv, în afara celui sugerat de tine: un haiku trebuie să surprindă particularul, nu generalul; trebuie să comunice impresia "mea" despre un aspect particular, într-un anumit moment (acum!) și într-un anumit loc. Din cauza asta, "noi" și "nostru" nu prea au ce căuta într-un haiku.

În sfârșit, ultimul poem este diferit cumva. Dacă primele două se referă la îngrădirea exterioară, al treilea vine cu țurțurii de gheață, care simbolizează iarna. Pentru mine, locuitor de pe malul mării, iarna este o îngrădire care amplifică efectul sârmei ghimpate. Îmi plac în ordine vara, primăvara, toamna, dar iarna este total nesuferită. După două zile de ninsoare urmează două săptămâni de nămeți înnegriți, mocirlă și gropi pe care nu le vezi dar te zgâlțâie. Iarna ar trebui să vină numai la munte. În compensație, sunt de acord să renunț la primăvară și toamnă - la mare să fie numai vară.


 =  "Când iernii îi curge nasul pe streșini"
Vali Slavu
[10.Dec.18 14:27]
Chiar dacă încerc să stau la distanță de acest gen, de teamă să nu mă apuce și "boala" aceasta (că în ultima vreme m-au apucat cam multe), tot mai trag cu ochiul când se postează haiku.
Trecând pe aici mi-am amintit o definiție a lui Mușatescu:

"Țurțuri- Când iernii îi curge nasul pe streșini"

Felicitări pentru harul de a încânta cititorii!

 =  Vali
Dan Norea
[14.Mar.10 17:25]
Asta chiar e o surpriză, nu credeam că citești haiku. Vizita ta mă bucură, iar faptul că ți-au plăcut mă bucură și mai mult. Mulțumesc pentru semnul lăsat.

În legătură cu țurțurii, într-un anumit cerc a fost o adevărată explozie, asta din cauză că la concursul lunar din februarie, tema a fost "țurțuri". Și să știi că au ieșit mici capodopere despre subiect.
Dar definiția lui Mușatescu n-o știam, așa că am încă un motiv să-ți mulțumesc.


 =  Spuneam că s-ar putea să revin...
Rodean Stefan-Cornel
[15.Mar.10 08:18]
Dane,
Sincer să fiu, în comentariul anterior, nu întâmplător am dat de înțeles că am ceva semne de întrebare apropo de al treilea poem și speram că astfel "ridic o minge la plasă" pentru unii specialiști în haiku, sau cel puțin pentru cineva mai priceput ca mine. Am început să te cunosc și sunt sigur că nu ai postat la întâmplare aceste tristihuri, cum sunt la fel de sigur că, în rigoarea ta, dusa adesea până aproape de extrem (dacă poate exista așa ceva), nu puteai comite abateri evidente de la regulile haikuului. De aceea te întreb: "adaugă" (verb) și "perdea de ace" (exprimare metaforică) sunt în ordine?
Subliniez, în final (nu pentru tine, Dane, ci pentru cei care mă cunosc mai puțin), că întrebarea mea nu este o critică mascată, nici măcar o micuță cârcoteală, ea este adresată doar cu intenția sinceră de a învăța și am pus-o aici, bazându-mă pe excepționalele calități ale lui Dan Norea de a argumenta, de a explica orice, în așa fel încât totul să rămână clar (apropo, Dane, îți mulțumesc aici pentru explicațiile foarte avizate pe care mi le-ai dat la o nedumerire a mea legată de identitatea membrilor "Agonia"; nu am putut să-ți mulțumesc acolo deoarece ni s-a recomandat să încetăm discuția respectivă).
Cu plăcerea lecturii (reafirmată) și cu scuze dacă acum deranjez,
Cornel

 =  Cornel
Dan Norea
[15.Mar.10 14:17]
Îți răspund la obiect:
1 - "adaugă" este verb, așa e, dar nu există o regulă care să interzică verbele în haiku; există însă alte câteva reguli referitoare la verbe:
a - cu caracter de recomandare - să fie cât mai puține; din practică, am constatat că două verbe înseamnă că ai atins un fel de limită; totuși, am întâlnit un haiku scris de Basho care avea patru verbe;
b - să fie la indicativ prezent sau gerunziu; asta pentru că un haiku surprinde momentul; verbele la participiu trecut nu prea sunt luate în considerație (că ar încălca regula), sunt tratate mai mult ca adjective;
c - verbul să nu fie pe ultima poziție din haiku; regula asta nu o știe prea multă lume; mie mi-a spus-o Vasile Moldovan, care susținea că ar fi fost impusă de Florin Vasiliu, marele promotor al haikuului în România.

2 - Metaforele, în principiu, sunt interzise, ca și comparațiile și epitetele. Dar regula trebuie respectată în spiritul și nu în litera ei. Regula are la bază principiul estetic "karumi" - un limbaj simplu, nesofisticat, nepretențios, lipsit de emfază și de prețiozități. Am întâlnit în haikuuri scrise de autori celebre sintagme care, strict literar, ar fi putut fi catalogate drept metafore. În cazul nostru, nu mi se pare că, datorită metaforei,limbajul ar fi devenit emfatic sau prețios.

Pentru ambele probleme, mă văd obligat (deși cu oarecare jenă) să mă citez pe mine îmsumi:
http://poezie.ro/index.php/personals/1804579/Sentin%C5%A3e_%C3%AEn_haiku



 =  Cade
Gârda Petru Ioan
[15.Mar.10 14:47]
Prevăd că în cel mult două-trei săptămâni Cornel devine membru activ al romanianhaiku. Nu mai rezista mult. Te așteptam Cornel, dar să șii că răbdarea noastră are limite. Ca și nerăbdarea ta... :)

 =  E clar...
Rodean Stefan-Cornel
[16.Mar.10 08:41]
Dane, mulțumesc pentru explicații, m-am lămurit. Nu știu dacă eu trebuie să-i răspund lui Nelu Gârda (că, în prima parte a comentariului nu mi se adresează mie) dar, oricum nu prea înțeleg totuși ce (cine) cade, apropo de titlul comentariului său.
Cornel

 =  Cornel
Gârda Petru Ioan
[17.Mar.10 19:49]
Iarta-mă că n-am venit mai repede cu explicații. Ideea e că noi activăm pe site-ul romaniankukai.blogspot.com și mi-ar plăcea să vii și tu la concursurile săptămânale și lunare. Acolo e o școală, se poate merge și ca elev, (inclusiv de clasa 1-2, ca mine) nu numai ca profesor. Am zis, mai în glumă mai în serios, că ești nerăbdător să te înscrii, dar te înfrânezi pentru că vrei să știi cât mai mult înainte. Până la urmă ai să "cazi", în sensul că vei ceda tentației. Nu te supăra pe mine...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !