Comentariile membrilor:

 =  Reflexe inverse
Ruse Ion
[16.Sep.09 08:45]
Acuma înțeleg pricazul,
Când stau și judec mai profund:
De ce când îi arăți obrazul,
Pe omul tău îl doare-n fund!

 =  N-ai observat nici acum?!
ioan toderascu
[10.Dec.18 14:27]
Nelu, ce se întâmplă?
Văzând că ai postat epigrama aici, credeam că ai eliminat
hiba pe care o conținea. Dar, nu...
Fără această hibă, ai fi primit cea mai mare notă de la mine: 8,5!
Ți-am scăzut un punct pentru că...versurile 2-4 nu au același număr de silabe, fapt care strică și ritmul în versul al doilea.
Așadar, acest vers are cu o silabă în plus față de versul patru și nu trebuia decât să pui o cratimă: "...din zone ce se-ascund".
Mă miră că ai făcut o asemenea omisiune. Și cât de ușor e de sesizat acest aspect, când ai ureche muzicală... Eu știam că ai! Ar trebui să-i faci o "revizie tehnică".
Păcat!
Cu prietenie,
IT =  Să dăm la pace!
Mișu Petrescu
[16.Sep.09 09:51]
D-le Gârda! Vă admir scrisul: epigramele, replicile și comentariile.
În notarea mea, epigrama d-vs este destul de în față. Ar fi fost și
mai în față dacă V2 cu V4 erau egale în silabe: V2- 11 silabe; V4- 10 silabe.
Ca semn de apreciere, cred că neatenția e de vină. O cratimă între
"se" și "ascund" rezolvă problema. Cu prietenie, Mișu

 =  Cratima
Gârda Petru Ioan
[16.Sep.09 09:20]
Sigur ca e cu cratima. Nici nu se pune problema. Aici n-am observat pentru ca am copiat-o de dincolo. Cum e posibil?

 =  Da
Florin Rotaru
[16.Sep.09 09:34]
exact ceea ce iti spuneam si eu dincolo...

 =  Precizare... de contratimp
Mișu Petrescu
[16.Sep.09 12:16]
Cel cu probleme de chelie
Să nu mai umble pe la scalp,
Căci seamănă cu o gulie
Și are intelectul... calp.

PS/ Când am postat comentariul despre cratimă, nu era la comentarii decât
d-l Ruse, iar comentariul d-lui Rotaru nu-l citisem. Nu fac asta din
orgoliu. De la o vârstă începi să renunți treptat la el în favoarea
înțelepciunii. Dar spiritul realității și al adevărului trebuie să
rămână.

 =  Tot cratima
Gârda Petru Ioan
[16.Sep.09 12:52]
Cratima era atat de la locul ei acolo, incat nici nu mi-a mai trecut prin cap sa verific inainte de postare. Ma mir ca voi (dvs.) ati observat lipsa ei... :).
Sigur ca neatentia trebuie platita. Am platit-o.
Multumesc tuturor!

 =  Domnule Mișu Petrescu...
ioan toderascu
[16.Sep.09 13:09]
În spiritul dreptății și al adevărului, comentariul era al lui Ioan Toderașcu!
Totuși, eu am înțelepciunea să vă cred că, în momentul când ați scris, acolo nu apărea decât replica lui Ion Ruse; știu că, având nivelul mic, comentariile dv. nu apar imediat în pagină.
Așadar, puțină atenție nu strică.
O zi bună!
IT

 =  Subiectivism
Dan Norea
[16.Sep.09 18:53]
Așa cum spuneam și pe pagina mea, epigrama de față este exemplul tipic de subiectivism în apreciere. Lăsând la o parte neatenția, care a afectat metrica, aici părerile opuse vin din aprecierea celui mai subiectiv dintre elemente: poanta. Există păreri la limita de jos: Tataia și cu mine am dat note foarte mici, Laurone susține că a simțit un oarecare disconfort. Pe de altă parte, există opinii că o cratimă pusă la locul potrivit ar fi transformat-o în cea mai bună epigramă a etapei. Păreri la cele două extreme, mai mult decât în cazul epigramei mele. Concluzia: aprecierea unei epigrame este o întreprindere eminamente subiectivă. După ce cădem cu toții de comun acord asupra elementelor componente, după ce detectăm mai științific sau mai după ureche (muzicală) greșelile de prozodie, după ce analizăm construcția și puricăm poanta (fiind toți, slavă Domnului, oameni cu simțul umorului) - ajungem să dăm aceleiași epigrame note diametral opuse.
Aveam nevoie de concluzia asta, pentru că într-un an-doi s-ar putea să organizez la Constanța un concurs de epigramă. La orice acuzație, vă dau în cap cu jurizarea de astăzi! :)

Revenind la epigramă, acuzația de "vulgară" nu mi-a venit așa, pe chelie.:) Așa am simțit-o, indiferent de absența podoabei mele capilare. Cu totul altfel ar fi stat situația dacă era vorba de transplantul părului unei doamne (mă-nțelegi!). Mai întâi pentru că, de fiecare dată când mi-aș fi trecut mâna prin păr, aș fi simțit niște furnicături care să-mi amintească de tinerețe. În plus, dacă m-aș fi certat cu donatoarea, aveam posibilitatea să mă rad în cap, în semn de protest.
:) =  Despre vot
Gârda Petru Ioan
[16.Sep.09 19:32]
Dane, la Cenaclul de la Cluj, mergem la fiecare ședință cu o așazisă „cioacă”. Cioacele (anonime, pe cât se poate...) sunt citite de către o persoană și se votează, apoi apar în ziarul local în ordinea hotărâtă de numărul voturilor. Firește că votul este subiectiv și apar unele discuții. Unde vreau să ajung? Profesorul Teodor Capotă, pe care eu îl consider cel mai bun rebusist din țară la ora actuală (subiectiv, mă rog), dar care este și un autor de manuale și culegeri de limba și literatura română de o calitate recunoscută și apreciată (deci ne-ar putea face analize pe text la nivel de maximă competență) spunea că este incorect să apară discuții după ce s-a supus la vot și s-a votat, mai precis, este incorect să se pună în discuție poziția obținută prin vot. Dacă se alege un alt mod de apreciere, atunci e altă poveste.
Dacă organizezi concurs la Constanța, nu ai voie să ai rezultate subiective decât dacă hotărăști ierarhia prin votul autorilor. Altfel, vreau poziția care mi se cuvine! :)
Vorbind despre epigrama mea, fii sigur că ideea mi-a venit cam de pe unde bați tu (cum ar fi, pardon, muntele lui Venus etc.), dar nu mi-a ieșit. S-a ajuns la ce se vede, dar ce nu se vedea în concurs, pentru că am uitat cratima. Ghinionul meu, norocul altora.
Cu epigrama asta, cu altele, mă tem să nu-mi meargă buhul că aș fi vulgar. Vă invit să citiți cam ce scrie tineretul înstelat nu prea departe pe acest sait și mai vorbim despre vulgaritate.
Totuși, imaginează-ți-l încă odată pe omulețul meu operat. Nu e caraghios? Chiar simpatic? Ce situație!! :)

 =  Profesorul tău are dreptate
Dan Norea
[16.Sep.09 19:50]
...dar tu nu!
Dacă ar fi ceva de împărțit aici, m-aș supune votului (ceea ce oricum fac) și n-aș discuta nimic, pentru că ar suna fie a reclamație, fie a cerșit. Dar după mine, primul scop al concursului este să învățăm. Și atunci, discuțiile mi se par benefice.

La concursuri (nu numai cel ipotetic, de la Constanța) tot prin note (adică vot) se hotăresc premiile, tu ce credeai? Doar că nu votează autorii, ci câțiva membri ai juriului, uzual trei persoane.

 =  Așa credeam si eu
Gârda Petru Ioan
[16.Sep.09 20:07]
Dar alea trei persoane trebuie să fie niște experți. Părerea mea.

 =  ce zice un amator
milos petru
[16.Sep.09 20:32]
Epigrama o consider tare faină, dac-o citești cursiv nu se simte lipsa cratimei, mai ales la nivelul meu, adică zero, și "și eu votez". Dane, vezi ce i-a făcut Păstorel lui Groza, crede-mă că eu am crezut că ori epigrama asta ori 21 e a ta, și în 21 mizeria de pe chelie vine din zona în care a operat Nelu. Epigrama are mare succes dacă se recită în orice mediu la fel ca și a ta. E bine totuși că au loc astfel de comentarii prietenești, comentarii care slefuiesc chiar și pe cei buni.
mitru

 =  Genial
Gârda Petru Ioan
[16.Sep.09 20:37]
"și în 21 mizeria de pe chelie vine din zona în care a operat Nelu"
(milos petru)

Observație genială. Recunoști Dane?

 =  Recunosc, Nelule
Dan Norea
[16.Sep.09 21:20]
...dar ce vrei, prima impresie contează. Dacă în viață m-aș fi reținut și aș fi căutat de fiecare să mă ghidez după a doua sau a treia impresie, cred că, printre altele, rămâneam neînsurat. :)

Știam că Păstorel are și epigrame "vulgare". Erau justificate de prestația "inamicilor", dar motivul principal era intenția de a avea priză la marele public. Reversul medaliei: citește în Epigrama nr. 49, articolul lui Everac. Evident nu sunt de acord cu cele scrise acolo, dar unul dintre reproșuri este "unele epigrame sunt de-a dreptul scabroase". De ce să-i dăm apă la moară? Bine, nu e cazul epigramei tale.

Revenind la juriul de la concursurile de epigrame, tot ceea ce am spus referitor la subiectivism e valabil și pentru "experți". Aș putea pune pariu: dacă aduni cinci astfel de experți și îi pui să facă un clasament cu epigramele din concursul ăsta, vei avea cinci clasamente substanțial diferite. =  ...
Vali Slavu
[16.Sep.09 23:37]
Multe valuri a stârnit operația ta estetică. :)
În clasamentul meu ești pe locul 5, cu 7,70. Evident că am taxat și eu cratima buclucașă. Cât despre vulgaritate, se poate și mai și.

 =  Dane
milos petru
[17.Sep.09 10:02]
Cui să nu-i dăm apă la moară= La everac? Să ne lase în pace, îmi amintesc un revelion la TV în care a fost de toată jena, după ăla nu mai poate să dea lecții nici la soacră-mea. Mare greșală au făcut ăia de la EPIGRAMA că l-au găzduit acolo. Unii cred că-i chiar așa cum zice el, habar nu are ce zice cred că-i sclerozat rău. Unde l-or mai găsit?

 =  Așa am simțit și eu
Rodean Stefan-Cornel
[18.Sep.09 07:28]
Nelu Gârda,
Ieri am reușit să-mi rezolv o mare problemă personală (cu instalarea, din toate punctele de vedere a unui nou calculator) și, deși anterior estimam că nu voi mai avea timp prea mult pentru "Agonia", iată că pentru tine (și pentru alți câțiva) mi-am făcut. Poanta este tare, într-adevăr, dar, pentru mine, cam murdară. Nu cuvântul "fund" este de vină, ci acțiunea în care este implicat. Practic, eu spun că nici "c.." nu este atât de urât dacă spui "Mă doare în c...", dar dacă spui "Te scarpini în fund", vorba lui Dan Norea, am simțit exprimarea ca vulgară. Cuvintele "Culoarea pielii" complică puțin situația, dar se înțelege oricum ce s-a vrut prin ele.
Cu cratima, te-ai lămurit.
Succes mai departe! Oricum ești tare la epigramă, indiferent de rezultatele unei asemenea încercări!
Cornel

 =  Cornel
Gârda Petru Ioan
[18.Sep.09 07:56]
Ați simțit ceea ce simt oamenii de bun simț. Poate părea paradoxal, dar și eu am. Numai că am și o ironie care îmi aduce uneori neplăceri. În cazul de față, mi s-a înșurubat în cap o idee, n-am reușit s-o înlocuiesc cu ceva mai bun și i-am dat drumul. Scuze mi-am cerut pe pagina concursului. În rest, mergem mai departe. Continui să cred că epigrama trebuie să muște, să lovească, să șocheze (în sensul bun), să stârnească o reacție imediată. Altfel, dacă are valoare este, probabil, madrigal, catren etc.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !