Comentariile membrilor:

 =  Manele
Roxana Niculae
[03.Aug.05 10:45]
Este corect tot ceea ce găsesc in acest articol.Pentru mine rămân însă următoarele întrebări :
- oare mă obligă cineva să ascult ceva ce nu corespunde gusturilor mele?
- de ce, deși analfabeți și lipsiți de "talent", cântareții de manele au cele mai mari vânzări?
- dacă mie îmi "sună" bine o manea, sau mai multe, de ce nu le-aș asculta ?!Acest lucru nu m-ar face nici mai inteligentă dar nici nu mi-ar afecta imaginea.
Consider că fiecare poate să aleagă.Nu cred ca faptul că auzim peste tot manele ne obligă să ne și placă.Lucrurile sunt simple : ne plac sau nu.Cumpărăm sau nu.
Intr-adevăr, gusturile nu se discută.



 =  manelele si mass media
Nicoleta Tase
[03.Aug.05 10:55]
Ai dreptate, Roxana. Dar, asa cum ziceam si mai sus, pericolul vine din alta parte. Din faptul ca media sunt cele care formeaza gustul publicului. Or daca mass media promoveaza tot timpul manelele (pentru ca aduc audienta) e normal ca "lumea" sa inceapa sa creada ca acestea reprezinta niste valori. Asta este partea dureroasa. Adica e foarte greu sa zic nu-mi place nu ascult pentru ca nu ascult eu, dar tinerii in formare care isi insusesc valorile mass media? Aici este cheia fenomenului alarmant.
Multumesc pentru parerea pertinenta.
N.

 =  ...
Dana Stanescu
[03.Aug.05 12:49]
Ce-ti vezi asa dintr-o data? Ca e fenomen de masa de ani buni.:)

La modul serios, nu se pot lua masuri de cenzurare sau interzicere pentru ar fi un atentat la democratie, la libertatea de exprimare etc. Si ar duce la o reactia contrar asteptata, doar stii cum functioneaza mintea omului. Ce e interzis e si mai tentant.

Mass media nu e constituita numai din televiziuni, ele doar fac bani de pe urma difuzarii acestora. Sa intrebi cat costa difuzarea unor clipuri la televiziunile de gen.

Normal ca trebuie sa luptam cum putem fiecare pentru educarea gusturilor muzicale , sa nu uitam ca deja au aparut alternative la muzica de petrecere: tarafurile de lautari adevarate, proiectul shukar collective etc...

Si sa nu uitam ceva, lucrurile astea se regleaza in timp in mod natural. Orice moda trece, aia se vor mai imbogati pe seama prostiei romanului un timp... si tot asa...




 =  music...just noise ?
Lory Cristea
[03.Aug.05 13:03]
Tu ai dreptate:)...uite am in comp. 4300 de piese, nici o manea, si ce daca?...ascult black music, Parazitii, si Guns`n roses, una dupa alta, nu cred ca are importanta, asa cum n-are importanta faptul ca avem un canal cu telenovele, nonstop. Daca tu ai veni in discoteca sambata seara:))), te-ai inchina de preferintele mele muzicale, traduse, ar fi un dezastru pt. urechile tale. Asta nu ma schimba deloc, cand ies de-acolo sunt din nou eu:)...asa vad eu .
mi-a fost dor sa citesc ceva de tine :)
drag - Lory

 =  muzica de petrecere
Mihai Iunie
[03.Aug.05 13:53]
Am o alta intrebare: de ce autorii/interpretii/rapsozii de muzica "populara", cum era Liviu Vasilica, nu rezista? De ce foarte putini oameni "rezista" sa asculte muzica "grea", muzica de taraf, cu multe instrumente? De ce muzica populara, de aici sau din India, trebuie neaparat sa se simplifice, sa fie usoara?

Si apoi, muzica e tot muzica, indiferent de cat este de rafinata. Depinde de cat sunt rafinati oamenii, insa muzica, tot muzica este. Placerea este tot placere. Probabil ca tinerii sunt cu atat mai incapatanati cu cat au cat mai putine placeri. Dar "incapatanarea" este buna la manastire, aici, in lume, traim. Asadar, sa ne asumam aceasta placere si sa incercam sa o rafinam, este o alternativa mai buna decat de a o tine in pivnita, printre greseli gramaticale si aspiratii de doi lei.


 =  raspunsuri
Nicoleta Tase
[03.Aug.05 14:02]
Dana - sa dea Domnul sa fie cum zici tu si sa se regleze toate in mod natural. Fie manelele doar o moda care trece! Ma bucur ca esti asa optimista.
Lory - din nou spun ca nu am vrut sa fac vreun proces de intentie nici unui gen muzical, ci doar sa ridic un semn de intrebare asupra pseudovalorilor promovate de mass media. Manelele sunt un "produs" simbol cumva pentru toata muzica de duzina (si nu numai muzica) promovata in media si, cum bine observa Dana, mai ales de catre televiziuni.
Mihai - eu cred ca muzica gen Liviu Vasilica rezista si va rezista, pentru ca eu o vad ca forma de folclor autentic, valoare reala, nepervertita. Ca muzica e tot muzica, indiferent cat e de rafinata... da-mi voie sa ma indoiesc. Tautologiile de genul asta nu fac decat sa introduca nuante, eu manelele si inca doua mii de altfel de "creatii" de muzica asa zis usoara (aminteam de "la mare / la soare / fetitele sunt goale) sunt pseudomuzica sau nonmuzica nici nu stiu sa mai cataloghez.

Va multumesc tuturor pentru7 pareri si va mai astept.

 =  parere pe graba...(a mea adica :) )
Nancy M.Popa
[03.Aug.05 14:08]
Of of,..never ending story asta cu manelele...Este o problema fara sfarsit ..far o aparenta rezolvare. Manelele au exista cred eu dintotdeauna zic eu..si au derivat din muzica lautareasca. O data am urmarit o confruntare la tv in care intrebatii fiind de un se insipra ,manelistii ar fi declarat ca din toate genurile, grecesti,aromane and so on. Cat despre cerere si vanzare , a fost unul la tEo , Nicu paleru parca , care el canta , el produce, el se premiaza..(daca are bani omu) . Treptat treptat, manelele vor disparea, pt ca nu-s muzica..si nu pot sa dainuie.uita-te la muzica rock ...din anii 70 si daca nu ma insel si rezista pina acum..bine asta in cazul in care in strainatate se face muzica nu joaca de-a muzica ca la noi , unde gasseti in fiecare trupa noua influente ale trupelor de afara pina si in look. Mai sunt si formatii precum Kumm, Urma, Vank, Sahara, Graal ,sau flockisti precum Daniel Fat , care promit mult. De exemplu Kumm a sustinut concerte in Italia in 2004..Asa ca daca nu acordam atentie si nu cumparam casetele sau cd urile care se vand , chipurile , precum painea calda-la ei in cartier :)) - n-avem de ce ne face griji :).
Parerea mea
Toate cele bune de la o altab N :) ,

 =  Așa, și?
Elena Marcu
[03.Aug.05 15:06]
Îți cer scuze, în primul rând pentru că în loc să fi comentat (dar nu e timpul trecut) la „Lupanar” de exemplu, care mi-a plăcut enorm, fac comentariu la eseul de față, care... nu aduce nimic nou și îmi ridică întrebarea retorică din concluzie – rezumat: așa, și? Deși spui că este un semnal de alarmă, pentru mine eseul tău pare mai mult o lamentare. Ce să zic, în mod cert se promovează exagerat manelele în radio și televiziuni, dar fără dubiu există și alternativă. Și nu de puține ori, s-au auzit multe semnale de alarmă referitoare la manele inclusiv (sau mai ales) în mass media. Nu contrazic ideea că mass media are un rol important în formarea „adolescenților, tinerilor, care își caută acum valorile”, cum spui tu, spun doar că tonul eseului poate e puțin cam dramatic, tinerii au de unde alege și chiar fac asta în funcție și de alte aspecte care vizează educația și din alte sfere: familie, școală, anturaj, mediu social etc.

„Este – cred – de datoria fiecărui român care are un minim respect pentru cultură în toate manifestările sale să dezavueze acest tip de sub-muzică și să militeze pentru îndiguirea fenomenului în mass media.”

Ok, hai, cum te gândești? Uite, n-am încercat până acum să scriu vreun eseu sau articol, dar cred că un început simplu ar fi eseurile care să promoveze muzica de calitate alături de cele ca acesta de față. Îmi amintesc de un articol al lui Florin Hălălău la aniversarea a 24 de ani Pink Floyd, scurt, concis, fără mari broderii, autorul anunța chiar în comentarii și când e concertul, păi, sunt convinsă că măcar 10% din cei care au citit articolul au ascultat apoi Pink Floyd, fie ca aducere aminte, fie din curiozitate. Ar putea fi un pas, zic eu mai potrivit, în a oferi alternativă la manele. E doar un exemplu bineînțeles.
Și-apoi, știi că sunt persoane care consideră „sub-muzică” și alte genuri, hip-hop-ul de exemplu, pentru "îndiguirea" cărora ar milita? Cred că mult mai potrivit ar fi ca înainte de a „milita pentru îndiguirea fenomenului în mass media” să milităm pentru promovarea alternativei. Uf, abia acum realizez, cred că în eseul tău tocmai asta m-a deranjat, „înfierarea” în lipsa exprimării soluțiilor, de fapt tonul moralizator fără vreo recomandare.

 =  ... manele....
Monica Vajna
[03.Aug.05 17:31]
nu am citit toate comentariile, deci daca repet sau "plagiez" vreo idee...
- manelele sunt un fenomen; intretinut de consum dar si de furnizori; vom ajunge sa ne tampim cu acordul nostru; degeaba vreau eu ca fiica mea sa asculte Phoenix daca pe piata gaseste doar Adi Salam si Florin Curcubeu sau draq mai stie ce; rationamentul cerere-oferta functioneaza si invers

- fenomene culturale ca tabere de creatie, festivale de teatru si film vor pierde mereu in favoarea unui concert al unei analfabete precum Carmen de la Ghibirdig de ex (ati inteles ce vreau sa zic)
... asta e... astia suntem... asta e majoritatea...

 =  si dai, si lupta....
ilorian paunoiu
[03.Aug.05 18:04]
Comuna unde se ingroapa manelele

In comuna Popesti de Vilcea functioneaza, de citiva ani, Cenaclul "Lumina". Membrii grupului sint de parere ca este singurul de acest fel din tara, care isi desfasoara activitatea intr-o comuna. "Vrem sa luptam impotriva manelelor, altminteri, Romania risca sa fie manelizata de la un capat la altul!", spunea unul dintre membrii sai. Iar pentru ca lupta proletara a cenaclistilor sa aiba sorti de izbinda, pun umarul la... demanelizare pina si primarul, secretarul, unul dintre consilierii Primariei, care este si presedintele cenaclului. La loc de cinste, antimanelist de soi, este si politistul care, pe vremuri, a fost un aprig sustinator al miscarii culturale. "Organul" citeste mai pe sest epigramele celor prezenti, si asta ca sa nu-l acuze careva de agitatie impotriva placerilor desantate ale discomanilor.

Desdemona - vedeta satului

http://arhiva.monitorulcluj.ro/2002/2002.01.22/reportaj2.html]1

 =  E foarte grav...
Adrian Roditis
[03.Aug.05 23:21]
E foarte grav...Dupa parerea mea tratati subiectul asta cu superficialitate, promovarea genului asta de muzica e un lucru foarte grav, care din pacate e oglinda nivelului cultural al majoritatii romanilor, si ce e si mai grav, virulenta cu care se imprastie, io de exemplu nu am obligat pe nimeni sa asculte pink floyd, dire straits, deep purple, doors etc, insa sunt obligat in fiecare zi sa ascult ineptiile si "vesurile" scrise la cine stie ce betie de orice incult anonim devenit "vedeta" peste noapte, pentru ca vorba aia cu cat esti mai prost cu atat tipi mai tare. Parerea mea e ca e foarte grav. Felicitari Nicoleta, sper din tot sufletul sa fie ceva trecator, dar ceva imi spune ca nu e asa...

 =  texte de 5 stele !!!
crivineanu alin-iulian
[02.Oct.05 19:06]
1.
De la un timp barbatele, barbatele
Ai pornit pe drumuri rele
Nu stii decat sa mananci
Faci o baie si te culci.
2.
Inima de multe ori
E mai goala ca stomacul
Ajutor iti da strainul
De cand e lumea si veacul.
3.
Am apelat la ai mei cunoscuti
Carora candva le-am dat bani multi
Le-am cerut sa-mi ajute prietenu'
Dar ei mi-au raspuns c-un simplu nu.
carmen serban

 =  alte raspunsuri
Nicoleta Tase
[04.Aug.05 00:28]
Nancy - zici ca vor disparea? Dar daca pana dispar pervertesc valorile unor generatii intregi? Uf, sper sa ai dreptate.
Elena - ce sa zic? Textul asa cum ii zice si titlul ridica intrebari, nu ofera raspunsuri. Din pacate raspunsurile-decizii se iau mult deasupra noastra. Dar si tacerea e o forma de aprobare. Ai dreptate intrucatva, "si ce?", asa e, dar din pacate nu am raspunsul acestui "si ce?". Cat despre Lupanar... zambesc. Credeam ca a trecut total neobservata si mi-e mult mai draga decat textuletul asta. Multumesc.
Monica - mai bine sa cautam solutii (tabere de creatii cum zici tu sau altceva, nu stiu...) decat sa zicem "astia suntem, cu astia defilam". Uf.
Ilorian - frumoasa initiativa voastra. Indiferent daca se vrea anti-manele sau nu. Cred ca am mai citit despre asta pe undeva prin textele tale. Bafata multa si numai bine!
Adrian - da, speram toti sa fie ceva trecator, dar poate dam si o mana de ajutor la asta. Cum? Daca as fi stiut nu mai scriam textul asta... Ai dreptate sa fii revoltat, si eu sunt, dar exiasta oare alte solutii in afara de trecerea timpului?
Alin - zambesc. Un fel de quot erat demonstrandum.

Va multumesc tuturor pentru ganduri.
N.

 =  manelismul
DoDu
[04.Aug.05 08:37]
manelele sunt ca si telenovelele, prind pe fondul unei saracii generalizate si haos politic.
privind la fratii nostri sud americani, vedem ca nu suntem departe de ei, din toate punctele de vedere, ei n-au avut comunism, ci junta militara
e greu sa faci cultura cu burta goala si fara educatie
manelistii nu sunt persoane educate
cei care ii promoveaza vor sa castige un banut
etc
In paralel, exista si muzica de calitate
exista literatura de calitate
exista oameni de cultura
pe mine ma scarbesc manelele dar nici n-am sa ma opun
daca cei ce le asculta asta le place, e problema lor
fiecare sa aibe grija de familia lui
si copiii mei au ascultat manele si ma inebuneau cu ele
dar si eu i-am inebunit cu muzica mea
si intr-o zi, recent, fiul meu imi spune: ascultam in masina un concert pentru vioara de max bruch
- tata, cand ascult muzica asta ma simt acasa, oriunde as asculta-o. o stiu din romania, o stiu de cand locuiam in hamilton, apoi pe drouillard, apoi pe medowbrock, etc a ajuns sa-mi placa si mi-am incarcat-o pe computer, prietenii ma intreaba ce e, iar eu le spun ca e muzica lui tata
n-am nici o concluzie, fiecare ascultam ce ne place si slava domnului, avem de unde alege. pe langa educatia mass media, exista si educatia de acasa
apetitul pentru cultura vine pentru cine merita

 =  scurt
Viorel C.Phoenix
[04.Aug.05 14:50]
Desi s-a preconizat ca nu vor avea "zile lungi" ele s-au dezvoltat cu repeziciune luand diferite forme si idei.. In cele din urma vor fi doar niste "bataieli bune pt circul Globus" :) Muzica de cantitate nu de calitate.
O vizita ca semn al supravietuirii mele in aceasta viata intortocheata...
Cu drag .....

 =  RROMANIA
Alin Pop
[04.Aug.05 16:43]
Francezii ne consideră demult un popor de țigani. De fapt ei erau profetici.

În altă ordine de idei, subcultura, manelele în speță, nu sunt rezultatul sărăciei generalizate. Sunt rezultaul pervenitismului. O inversare de valori rezultată în urma restituirii accesului natural la ascensiunea pe criterii pur economice. Practic, asistăm la renașterea acestei societăți pe baze complet diferite. Fenomenul becali este grăitor. Speranța este în faptul că următoarea generatie îmburghezită va avea acces la educația de care înaintașii lor n-au avut parte.
Căci se știe, peștele de la cap...

PS.: manele creator

 =  raspunsuri
Nicoleta Tase
[04.Aug.05 19:06]
DoDu - e drept ca exista si educatia de acasa (slava Domnului ca exista!), insa in societatea asta de consum in care parintii lucreaza zi-lumina copiii raman in mare parte cu o pseudocultura tv. Dar ai dreptate "apetitul pentru cultura vine pentru cine merita".
Viorel - zambesc si ma bucura trecerea ta pe-aici. Chiar ma intrebam...
Alin - uf, generatia noua imburghezita zici? Acces la cultura? Eu cred ca suntem cu totii niste visatori. Sau poate nu.

 =  ...
Alin Pop
[05.Aug.05 13:09]
Este interesant că am dat peste textul tău chiar după ce m-am plimbat într-o seară prin Herăstrău cu cineva, încercând să ne explicăm fenomenul. Pe malul lacului o priveliște feerică, se auzeau însă manele simultan din trei restaurante. Fiul patronului unuia din restaurantele alea are în mașină linie acustică mai scumpă decât mașina mea cu totul. Și evident, ascultă manele. Acum are 19 ani, merge la o facultate privată, merge în străinătate, vede lumea. Și anii trec. În curând nu va mai asculta manele.
Ca să fiu mai explicit, cum am ajuns la concluzia că influența e de sus în jos: manelele au prins mai întâi la mare, prin 95-97, în special datorită specificului local, influențele turcești. Apoi s-au extins în București. În 2000, în Brașov aproape nu auzeai manea, dar n-a durat mult. Cel mai greu au pătruns în nordul Moldovei, unde au început să se audă abea peste încă doi-trei ani, ca o formă de snobism, înlocuind muzica populară locală.
Când mă gândesc la influență de sus în jos, nu mă gândesc la elite, la oamenii cultivați manelele n-au prins niciodată. E vorba de pătura înstărită brusc, adesea ilicit, la care apare dezechilibrul. Pe măsură ce dezechilibrul se va estompa, vor muri și manelele, acest teribilism al unei societăți infantile. O societate care renaște.
Mi se pare foarte probabil ca manelele să dispară complet peste câțiva ani, cam în aceeași ordine în care au apărut.

Și per ansamblu zic eu, asistăm la un progres, pentru că odată manelele trecute, oamenii nu se vor întoarce la monotona muzică populară (nu vorbesc de marile talente, o Maria Tănase sau un Tudor Gheorghe nu sunt gustați de mase) ci vor trece mai departe.

 =  alt nivel
nichita victoria
[02.Oct.05 19:05]
incepand de astazi textele tale vor intra direct pe pagina principala.
succes

 =  nivel meritat
Viorel C.Phoenix
[05.Aug.05 21:43]
Se mai indura cei pe acest sitte sa se mai orienteze catre lucrurile de valoare care se mai strecoara pe aici... Scriu "se ma strecoara" pentru ca multe texte le gasesc si regasesc nule. Textul tau are valoare morala insa nu literara..(parerea mea) succes mai departe.
P.S. O trecere intamplatoare.

 =  multumiri tuturor
Nicoleta Tase
[06.Aug.05 01:19]
Alin - descopar informatii noi si interesante. Faina incursiunea in istorie. Sa dea Domnul sa fie ca tine si sa scapam si de manele o data cu regasirea echilibrului.
Nichita - multumesc. Asta e tot ce stiu sa spun.
Viorel - ma bucur sa mai vad cate un semn de la tine.

Va multumesc tuturor pentru comentariile si ideile pertinente.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !