Comentariile membrilor:

 =  poezie
Nicoleta Tase
[29.Jun.05 10:38]
Un poem despre pierdere care imi pare o continuare a versurilor din "Povestea unui fluture":
"să nu regreți
ceea ce lași să cadă
nu ți-a aparținut niciodată"
Inspirata imaginea vaduvei care isi cauta mortul acolo unde n-ar trebui sa-l caute, acolo unde nimeni nu gaseste nimic niciodata, numai "limite circulare".
Versurile de mai jos mi se par cheia intregului poem:
"port încă
din obișnuință
păcatul și vina
cicatrici atavice
pe un trup devorat
de semne"
Toata poezia imi pare un soi de cautare a unor semne (fara sorti de izbanda) intr-o lume in care totul e semn.
Cate semne se vor fi ascunzand insa in aceasta poezie-gematrie, numai tu poti sti.
Intotdeauna am asteptat propriile tale comentarii la textele tale sa ma lamureasca. Mi se pare ca intuiesc sensuri, dar numai la un nivel superficial. Totul pare cautat, ca si cum fiecare cuvant, fiecare simbol sta acolo pentru ceva. Nimic in plus, nimic lipsa. Poezie.

 =  hu. da
florin bratu
[29.Jun.05 11:02]
placut mult gematria ta.
frumoase metamorfozari interpretari ale semneleor. si frumoasa ideea de a vedea poezia si viata implicit ca o suma de cuvinte metamorfozabile cabalistic. frumoasa asumarea de factura hristica din strofa secunda.
despre vaduva ma intreb daca este cumva Isis?, pe o omonimie de la mitul egipteam la baltagul autohton, intr/o viziune extrem de persoanala aici.
frumoasa si inchiderea aceea de ochi cu labirintul risipit.
placut mult. mai mult decat povestea cu fluturi.

 =  frumos, foarte frumos
Musat Dana
[29.Jun.05 12:45]
Las un semn aici ca sa iti arat ca mi-a placut poezia ta.
Reusesti, prin cuvinte destul de simple, sa construiesti un Univers amplu.
Vaduva isi cauta mortul? iar animalele sfinte nu trebuie sa trezeasca lesul ei la viata? Poate ca frica de a nu fi mancat de un vis, genereaza o stare sufleteasca apriga care izbucneste aici in valuri, printre randurile poeziei tale.
placut mult.
drag, dana


 =  stigmat
stanescu elena-catalina
[29.Jun.05 17:18]
"vaduva isi cauta mortul
in prapastia carnii",

le-am desprins ca fiind versurile cele mai rotunde din text, un text despre umbre si umbrele lor;

 =  parol!
Serban Liviu Antonesei
[29.Jun.05 23:39]
Nu reusesc sa gasesc nimic liric in textul dumneavoastra.E o insailare de cuvinte cu aura mistica si cam atat.In concluzie,poezia exista,e sublima,dar lipseste cu desavarsire.

 =  Luna
carmen mihaela visalon
[29.Jun.05 23:28]
Secretul poeziilor dumneavoastra-"turcoaia cu dantura perfecta", a fost descoperit de curand de un batran cititor care isi permite sa va puna o intrebare:
1."de ce lesul DUMNEZEULUI TAU?, avem fiecare un Dumnezeu al nostru,altul decat Dumnezeu?


 =  leșul dumnezeului tău
Negru Vladimir
[30.Jun.05 18:19]
Nicoleta... ai intuit corect... toate au un rost dar nu toate vor fi revelate... vorbim de limitele exprimarii mele.
Florin... incantat ca ai inteles atat de bine... povestea fluturelui era dedicata cuiva... a fost un compromis intre literatura si ceea ce s-a vrut exprimat :)
Dana... interesanta varianta pe care o propui tu... m-ai pus pe ganduri.
Elena... :) oare cauta sau insasi cautarea e mortul cu pricina?
Serban... locuri comune in comentariul tau... nu ai gasit poezie aici incearca in alta parte... acesta este site de profil... in mod normal ar trebui sa gasesti asa ceva.
Carmen... secretul poeziilor mele?:))... trebuie sa detaliezi cumva:) dumnezeu, e scris fara majuscule, reprezinta ansamblul de credinte care ne guverneaza ca indivizi... nu e acel Dumnezeu care a creat lumea :)
Multumiri si scuze pentru raspunsul intarziat.

 =  Detaliu
carmen mihaela visalon
[30.Jun.05 23:16]
Albu,
Frumoasa turcoaica si cele 32 de cai ale intelepciunii nestirbite, nu sunt oare prea mult?:)))

 =  turcoaica
Negru Vladimir
[01.Jul.05 07:55]
Carmen... daca e frumoasa ori ba stie doar cel caruia turcoaica ii zambeste:)... dar e de dar si nu se numara la... căi :))

 =  Carmen
Negru Vladimir
[05.Jul.05 08:01]
Carmen... pentru ca m-ai provocat in primul comentariu :)... sunt patru strofe construite pe scheletul acelui iod he vau he, in care iod e corespondent lui Kether, he lui Chokmah, vau lui Binah iar ultimul he reprezinta tocmai pe ain-soph, uterul cosmic... "carnea" personala asezata in aceaste forme poate fi astfel inteleasa mai usor... de obicei nu imi explic poeziile convins fiind ca oricum nu are rost, insa pentru tine am facut o exceptie.

 =  Analiza Rozei Cruce
carmen mihaela visalon
[08.Jul.05 03:10]
Gematria este stiinta care exploreaza echivalenta numerica cautind corelatia intre concepte, cuvinte, idei.”; spunea, nu demult,intr-un reusit eseu intitulat:” Necuvantul din Kabbala”,Adrian Grauenfels.

Coreland definitia acesta cu explicatia de ultima ora, primita in “calitate de BATRAN cititor”, iata, m-am apucat sa-l recitesc pe Papus-si am facut o “descoperire”:

"Numele cu 72 de litere" ar putea sa insemne-pur si simplu- NUMELE cu valoare numerica “72”- obtinut prin aditionarea lui “IOD”cu primele 3 NUME ale lui Dumnezeu, corespondente primelor 3 sephiroth-uri.

Astfel: "păzesc/leșul dumnezeului tău/să nu-l scuipe/cu viață/ animalele sfinte"

IOD=10-(litera din care se compun toate cele 22 de semene, care are ca “atributul “Malkuth” sau “Regatul”- temelia si templul lui Dumnezeu”, este numarul secret al lui 4: 1+2+3+4; numar la care Numele nepronuntat face trimitere prin relatia "3=4")-"flacara" care emana Arborele Sephirot cu cele triade ale sale...
+

"port încă/din obișnuință/păcatul și vina/cicatrici atavice/pe un trup devorat/de semne"

“Kether”,sau “Coroana”-prima triada; asociata NUMELUI DIVIN: EHIEH, scris Aleph(=1), HE(=5), Iod(=10), HE(=5), valoarea lui numerica fiind 21- lama din Tarot corespunzatoare “Incununarii operei”, “Regatului”, “Imparatiei”, fiind: “Le monde sau MALKUTH”.

+

"văduva își caută mortul/în prăpastia cărnii/undelemn dizolvat în sânge/ca o limită circulară"

“Hochmah” sau “Intelepciunea”-(apartine celei de-a 2-a triade), este asociata NUMELUI DIVIN: IAH scris: Iod(=10), HE(=5), avand valoarea numerica 16, corespunzand in Tarot cu lama “La maison de DIEU” sau Babelul daramat…!!!

+
numele tău/precum o durere/înaintează metodic/spre capilare/îmi închide ochiul/pecete labirintului risipit

“Binah” sau “Inteligenta”, apartine tot celei de-a 2-a triade, asociata fiind TETRAGRAMEI-numele nerostit, scris: Iod(=10), HE(=5), VaV(6), HE(=5), cu valoare numerica: 26=2+6=8-avand doua arcane corespondente: o Lama majora:“La Justice”,si un Secret minor: “Sceptrul Ingropat”- semn ca doar cel ce se leapada de sine o sa vada in oglinda sufletului Chipul lui Dumnezeu.

Rezulta: 10+21+16+26=72= 3*2*2*2*3 sau "Ain Soph –"intuitia" neantul nesfarsit, despre care Constantin Balaceanu Stoinici spune ca: “ desi este o divinitate TOTAL inaccesibila genereaza, printr-un misterios proces, latura sa abordabila: DEUS RELEVATUS, catre care se poate indrepta intentia rugaciunii: KAWWANAH.”

Iata cum mi s-a “revelat”- recitaind poezia ta-“Analiza Rozei Cruce”, semnata Henry Khunrath si “am inteles???”, pentru o clipa, ce este cu “aparitia deasupra sferei AIN SOPH a unui triunghi stralucitor cu 4 “etaje”- triunghi avand la baza Tetragrama, numita de Papus:”copulatia principiului masculin cu principiul feminin din care ia nastere marele mister al verbului"- ca o indisolubila legatura intre sarea pamantului si nunta anima-animus- sau mitul andoginului- despre care ne Zoharul ne spune:
“Pentru ca omul sa semene cu Dumnezeu a fost creat initial Barbat si Femeie-("3"-L’Imperatrice="4"L'Empereur"-nota mea)-si apoi cele 2 componente au fost despatrite.”

De la despartire la cautare, duc razele alb-negru-ocru-violet, ale UNORA dintre poeziile tale…:)

Nu pot sa inchei fara sa citez un dialog: Borges-Sorescu, in care compatriotul nostru spunea: "labirintul este poate o radacina a unui copac de piatra"; pentru ca J.L.B. sa-i raspunda "Labirintul este acolo si noi suntem in labirint. Labirintul este un centru si-te simti pierdut-cum ma simt eu mereu-intr-un centru. Dar universul nu e labirint, e un haos."

Daca ai avut bunatatea sa citesti pana aici, spune-mi cat de mult gresesc distribuind pe roluri “finalul poeziei tale”:

Sorescu: "numele tău/precum o durere/înaintează metodic/spre capilare/îmi închide ochiul/pecete labirintului risipit"

Borges: "văduva își caută mortul/în prăpastia cărnii/undelemn dizolvat în sânge/ca o limită circulară"






Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0