Comentariile membrilor:

 =  comm cu mica intrebare
Sandra Hanna Segal
[25.Jun.05 04:07]
mi-a placut eseul, imi plac tracii (desi nu ma trag din ei:)... din auzite erau oameni meseriasi care traiau o viata nesofisticata, dar imbelsugata si destul de vesela. Banatul imi place si el, ca are o clima deosebita si arata ca un coltisor de rai, IMHO... daca te-ai specializat in traci, zi-mi si mie cine erau agatarshii si ce faceau ei, ca ma intreba deunazi cineva si pauza, nu stiui ce sa-i raspund

 =  Hanelle :)
Lory Cristea
[25.Jun.05 07:50]
Herodot (484-425) mentioneaza in scrierile sale ca agatarsii, care erau asezati pe vaile Muresului si Tarnavelor, dispuneau prin sec. al VI-lea (i.H) de vii renumite. Legenda transmisa de Herodot (IV; 10),dupa care Skytes si Agathirsos erau fii legendari ai lui Heracles, poate cel mult intari ipoteza ca agatirsii erau iranieni, ca si scitii. Ei ar fi migrat spre apus sub presiunea scitilor, in jurul anului 600 i.e.n. Herodot (IV, 104) ii apropie de traci, distingind totusi la agatirsi unele trasaturi aparte, cum ar fi gingasia, bogatia in aur si proprietatea comuna asupra femeilor. Exista o cantitate enorma de informatie despre triburile trace, eu reusind aici doar sa-ti dau o vaga lamurire, Hanelle. Multumesc de citire:).
drag - Lory


 =  intrebare
serban georgescu
[25.Jun.05 11:44]
Stai asa ca ceva nu mi-e clar. Unde scrie ca tracii erau fiii lui Daksha? In Vede?

 =  Serban, un raspuns
Lory Cristea
[25.Jun.05 11:55]
Da Serban, si-am avut la indemana ,,Miturile esentiale`` ale lui Victor Kernbach, precum si unele lucrari la congresul de dacologie din anul 2003. Dar nu tracii erau fii lui Daksha, ci dacii...sper ca nu exista nici o confuzie in cele scrise de mine.

 =  ...
serban georgescu
[25.Jun.05 12:07]
Pe Kernbach il am si eu acasa dar l-am citit cam pe diagonala. Verific si revin.

 =  item not fond
serban georgescu
[26.Jun.05 10:54]
N-am gasit nici o referire la Daksha in "Miturile Esentiale" de Victor Kernbach, cartea aia cu o masca antica din Peru pe coperta. Aia e cartea, nu?

 =  asta in ceea ce-l priveste pe Daksha
Lory Cristea
[26.Jun.05 11:20]
Serbane:)...ma faci sa zambesc, multumesc pt, asta, te-oi fi dus la dictionarul de la urma, :), eu credeam ca vrei referinte despre intregul eseu ce si cum, daca esti interesat numai de Daksha...sa-ncercam:


Da - înseamna în sanscrita zeu, iar ksa - tara, deci "tara zeului" încearca sa faca dovada vechimii si valorii spiritualitatii dacice. Înca din secolul XIX unii savanti (Kretschmer, Kiessling, Ciotz, Ghunter) stabileau originea asa ziselor neamuri "ariene" în zona mijlocie a Dunarii. Ipoteza lansata este ca poporul traitor în spatiul Carpato- Dunarean este creatorul unei spiritualitati cu largi influente, care se pot regasi si în spiritualitatea vedica. Zona Carpato-Istriana, prielnica din punct de vedere al conditiilor bio-geografice a dat nastere unei populatii care, sporindu-si numarul, nu a mai fost la un moment dat satisfacuta de conditiile existente. Populatia sedentara antrenata în agricultura ca o civilizatie atestata de cel putin 5000 de ani î.e.n. (vezi Civilizatia Cucuteni) a ramas stabila, populatia pastorala însa si-a început migratia care în mod normal era biunivoca si bicontinua, deci si euro-indiana si indo-europeana spre zone tot mai rasaritene în cautarea de conditii prielnice.
SPIRALA DACICA:
Unul dintre cele mai vechi simboluri este cel ce era tatuat pe capul marelui zeu al creatiei, al Genezei lumii, a celui ce si-a asezat pe primii 10.000 de fii- "pe poporul ales"- pe cele mai frumoase plaiuri ale lumii. Acest semn se gaseste pe capul zeului "DACIA" (DAKSHA)-fiind si un simbol al apei, al potopului si al materiei. Il gasim si astazi peste tot cuprinsul vechii Dacii-tara pe care EL marele zeu al genezei lumii a iubit-o asa de mult" Tara Zeilor".

Dar nu numai la noi ci si peste tot in lume, il vom gasi mai tirziu,ca in vechiul alfabet heroglific egiptean avind inteles de apa. El apare persistent pe portalurile caselor taranilor daci, ori pe covoare,ori pe fote si tesaturi, aratind ca respectivii sint alesii fii ai lui DAKSHA a lui Dacia-pe care chiar daca aparent ei l-au uitat, EL inca continua sa-i protejeze pe ei,pe noi, fii lui iubiti, primii fii ai genezei lumii.



 =  pisalog
serban georgescu
[26.Jun.05 14:47]
Deci Dacia vine de la "Daksha" din sanscrita? Asta e o chestie misto.

Totusi mie inca nu-mi este clar un lucru: din cele scrise de tine aici trebuie sa intelegem ca noi, dacii, suntem poporul ales al unuia din zeii primordiali din teogonia hindusa? Deci suntem mai hindusi ca indienii sau pakistanezii? :)

O ultima intrebare:
Pana la urma scrie sau nu scrie despre Daksha in "Miturile Esentiale" a lui Kernbach? Ca m-ai facut curios.

drag

 =  legenda
Alexandru Dan-Alexandru
[26.Jun.05 16:22]
stiam in general chestiile dovedite de istorie (si tot pe ce se bazeaza ea) dar de legenda nu stiam. foarte interesant

,

 =  Alex:)
Lory Cristea
[26.Jun.05 16:57]
Daca te intereseaza mai multe lucruri Alex, iti pot recomanda cu placere carti si studii, eu am facut lucrarea mea anuala cu acest subiect, si mi-a placut la nebunie ce-am aflat. De-aceea am scris acest eseu.
drag - Lory

 =  Constat cu bucurie că păstrezi căldura poeziei în ceea ce scrii.
Ovidiu Oana
[05.Aug.05 18:56]
Lory, mi-a plăcut formularea referitoare la gingășia agatârșilor.
Adaug un fragment din capitolul meu despre clopotele tracice, care vine să susțină cumva cele spuse:
"O piesă asemănătoare, citată de același istoric, este cea descoperită la Gornești, jud. Mureș, “clopoțel de bronz ornat cu reliefuri reprezentând un animal tânar din familia cervidelor” așa cum îl descrie în comentariile sale Joseph Hampel. Vasile Pârvan aprecia aceste obiecte ca făcând parte “din vestigiile specifice migrației cimero-scytice din sec. X – VI î.e.n. Descoperirea acestor piese în Transilvania este importantă pentru noi din prisma vechimii lor în cultura populațiilor traitoare aici. Speculațiile sau clarificarile despre atribuirea originii lor, populațiilor scytice (despre a căror prezența în această regiune nu sunt dovezi), sau agatârșilor care erau de origine iraniană sau tracă, o lăsăm în seama istoricilor. Dar mai reținem din scrierile lui Pârvan că “clopoței ornau baldachinele carelor acestor migratori; ei aveau la interior atârnată o grăunță de fier care lovea învelișul conic de bronz, producând ca urmare a avansării carului, un sunet ca al unui zurgălău”.

Îmi pare rău că nivelul nu-mi permite să adaug fotografia piesei menționate în primul paragraf. Ar vorbi de la sine.

 =  D-lui Ovidiu Oana
Lory Cristea
[05.Aug.05 21:26]
D-le Oana, va multumesc pentru interesantele completari aduse, intre timp, am strans material suficient pentru un eseu privitor la religiile triburilor trace, pe care sper sa-l postez in curand. Daca doriti ca poza dvs. sa apara atasata acestui eseu, nu pot decat sa va multumesc si sa va rog s-o trimiteti email la adresa mea ; [email protected], si o voi atasa cu placere.
cu pretuire - Lory

 =  poporul cu trac și oglinda de la bicicletă
Virgil Titarenco
[06.Aug.05 01:08]
Oh, my gosh. This is really funny. Deci toată chestia asta cu pretenție de istorie se bazează pe o coincidență fonetică cu o... legendă.
Hai să ne mai gîndim la cîteva:
- Ducth (se pronunță daci) (olandezi) - copii zeului de undeva din Vede
- british - (se pronunță britiș) - deci este combinația b'rit+iș care în ebraică ar suna cam așa: legămînt+bărbat=poporul legămîntului, deci englezii și prin extensie americanii sînt semințiile "pierdute" ale lui Israel.
- în limba engleză booze înseamnă... știți voi ce. - localitatea Buzău este o dovadă a faptului că drogurile se traficau prin cotul Carpaților din evul mediu.
- Canada=cana+da - poporul celor care folosesc mult cana sau cănile.
- asta mă duce cu gîndul la Cana din Galileea unde Mîntuitorul a transformat apa în vin. De acolo vine vorba la tracormâni despre "o cană cu vin"
- Dar probabil că mulți nu știți despre înrudirea getodacilor din Transilvania cu puritanii din Pennsylvania. Prefixele s-au alterat în timp dar sistemul democratic și pluralist introdus de William Penn a fost de fapt venit de la daci. De unde se deduce că și William Penn a fost de fapt dac.
- Iași - înrudit cu englezescul YES. De aceea și moldovenii îl pronunță IEȘI. Dovadă a faptului că popoarele britanice se trag din berladnicii de la nord de Bahlui.


Hai că mi-ai stîrnit imaginația, cred că am să scriu o parodie pe chestia asta.

P.S.
și încă ceva, poporul trac vine de la "poporul cu trac" adică cu emoție, sentimental, emotiv, sensibil, poetic... de aici vine chestia cu Miorița și legătura cu spiritualitatea indiană și cu dispariția indienilor Anasazi în America de nord, popor foarte sensibil estetic care a dispărut fără urmă acum vreo mie de ani. Probabil i-a luat Zamolxe și i-a dus la Săpînța. Nu se știe dar se cercetează...

 =  multumiri in continuare
Lory Cristea
[06.Aug.05 08:31]
oh my gosh!....asa se zice pe la Galati?, nu stiu ce-nseamna, si d-aia...Scrie Virgile, chiar trebuia sa vii in urma profesorului Oana si sa arati ca te pricepi ca si Ceausescu la orice?:)...ai facut exact ca el cand s-a dus la Campina la o fabrica de ciorapi, si-a vrut s-arate ca stie si el sa lucreze in rand cu cei de-acolo. L-au dus undeva unde se monta carambul ciorapului, dar el iute: ,,,nu, nu, tovalasi, eu vleau sa fac laba``...

 =  felicitari pentru preocuparile tale deosebite!
Gabriela Marieta Secu
[06.Aug.05 09:46]
Ma bucur sa intalnesc o "copilă" atat de preocupată de astfele de lucuri pe langă care alți tineri trec orbi... Doamne, ma bucură enorm acest lucru... Succes in continuare, pana departe mult mai este si sunt sigură ca ai potentialul necesar sa si ajungi acolo!!!

 =  Geei }{
Lory Cristea
[06.Aug.05 15:27]
Istoria este aproape de sufletul meu, te sarut Geea, multumesc pt. ca-mi esti aproape:)
drag - Lory

 =  Copiii să nu învețe istoria "actuală" ci s-o caute pe cea adevărată.
Ovidiu Oana
[06.Aug.05 21:22]
Mă raliez punctului de vedere al celor care cred că ni s-a prezentat în ultimii 60 de ani o istorie influențată de personaje provenite din zone care dezvoltau alte interese decât recunoașterea pur și simplu a unei populații care chiar a rezistat în acest teritoriu.
După relaxarea produsă în ultimii 5 ani în axa est-vest, încep să apară la iveala informații bine protejate și totodată, sunt lăsați să se exprime profesioniști ai istoriografiei și sociologiei care au studiat aceste documente.
Nu sunt un fanatic, nu sunt naționalist, dar după ce am văzut la pas marile culturi ale paralelei 45-nord și câteva din zone mai sudice, și după ce am aprofundat problemele conexe primului dintre mijloacele de comunicare dintre toate inventate (după și din el), cred, în baza unei liste extrem de largi de informații că va trebui cu RÃBDARE, PRICEPERE, METODà și FÃRà SURPRINDERE sa îndemnăm o nouă generațIe de istorici sà se aplece "pe carte" și să ne deslușească adevărata istorie a acestor lucruri și ale acestui teritoriu în cere trăim, chiar dacă ne place sau nu. Vor supăra poate acești noi istorici mari nume, vor emite/susține teorii deja lansate, dar pentru că: "în cazul adevărului nespus tăcerea poate deveni asurzitoare" sau pentru că "o parte din adevărurile spuse nouă pâna acum nu prea răspund cinstit în fața unor probe evidente", noii istorici vor face lumină în cazul acestei noi ipoteze: PE AXA (geografic localizată azi de la Kiev-Orăștie-Zagreb) s-a dezvoltat o civilizație extrem de avansată încă de acum 10.000-12.000 de ani. Culturile au elemente definitorii general recunoscute. Dar marile civilizații (inclusiv cea traco-getică) sunt în principal definite/diferențiate prin alfabete, scrieri sau sisteme de comunicare grafice. Dezbaterea istorică despre cele afirmate de mine nu-și are locul aici. Dar aprofundări ale izvoarelor istorice legate de tradiția culturală, de alfabete locale, izvoare scrise sau nescrise, ar putea să fie aduse la lumina pe acest site. Lory Cristea este unul dintre exemple prin articolul ei. Hai să încercăm fiecare să mai scoatem la iveală câte ceva sau să stărnim niște lucruri. O astfel de întoarcere la primele cuvinte scrise ar sublinia mai bine poate, "joaca noastra de-a poezia de azi"

 =  Lory, poate mai bine te apuci de făcut ciorapi
Virgil Titarenco
[06.Aug.05 22:50]
și cine e domle acest "profesor" Oană, în urma căruia noi muritorii de rînd nu se cade să mai avem nimic de spus, decît să cădem emoționați pe spate în cel mai pur și autentic mod pelasgic? Chiar mă faci să rîd poftă. Cu siguranță e incurabilă această tendință a temenelelor în România, cultul "autorității" în domeniu. E penibil să îți imaginezi că o țară cu astfel de apucături își poate imagina o integrare în Europa civilizată. Dar cu siguranță că pe mulți nici nu îi interesează chestia asta. Ei probabil visează la integrarea în Pelasgia sau mai știu eu ce teritoriu arian.
În ce privește bancul, Lory, te las pe tine să faci laba, că văd că te pricepi mai bine... eu am să mă ocup de călcîi... ul lui Achile

P.S.
Nu înțeleg ce ai tu cu orașul meu natal, sau ai epuizat chiar toate argumentele inteligenta și ai început să tragi așa pe unde apuci...

 =  de profesorul Oana poti sa te interesezi singur
Lory Cristea
[07.Aug.05 10:54]
uita-te si tu la tine!....esti jalnic, ca sa nu mai vorbesc de Integrarea Europeana:))))), esti varza Virgile.
Ar trebui sa dau print screen unui psihiatru toate discutiile cu tine.
cu stima si vesnica pomenire
aceluiasi profet, virgil of galatz
via California




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !