Comentariile membrilor:

 =  Lucius Domitius Ahenobarbus
Sandra Hanna Segal
[22.Jun.05 03:08]
Observ ca asta e un articol scris considerabil mai bine decat precedentul si cu mai putine sarituri de cal de la una la alta. Inafara de Precizari nici macar nu mai vadeste atata suferinta personala ca de obicei. Deci merita sa las un semn mai lucrat:)
Desi e vorba de istorie, asa cum o vezi tu, cred ca esti constient ca n-ai descoperit tu teoria nevinovatiei lui Nero:) In definitiv toata lumea buna e la curent cu asta de mult (inclusiv eu, din creierii Canadei).
Incendiul care a izbucnit pe 19 iulie 64AD nu era un lucru rar in Roma. Intr-un oras de 2 milioane de locuitori, prost planificat si cu multe constructii de lemn, incendiile provocate de caldura verii erau un fapt divers. Rar a fost faptul ca tinut 6 zile si a nivelat mare parte din oras (10 din cele 14 districte, ca suprafata, aproape 2 treimi).
Relatarea lui Tacit e poate cea mai buna, dar si ea trebuie luata cu grija. In definitiv, Tacit s-a nascut probabil in 56 sau 57 AD, deci era doar un copil in momentul incendiului.
E un lucru acceptat ca inainte de incendiul din 64 Nero dorea sa primeasca aprobarea senatului pentru a construi un complex de palate denumit Neropolis, in schimb s-a ciocnit de o rezistenta aproape unanima a senatorilor. Asta a stat probabil la baza zvonurilor care au ramas in istoria populara.
Despre comportamentul lui Nero in timpul incendiului si dupa, (aproape)numai de bine. Partea cu plimbatul pe strazi ai evidentiat-o tu, n-o mai discut. In zilele urmatoare, a deschis Campus Martius si alte cladiri publice spre a-i adaposti pe sinistrati si a construit un numar de locuinte provizorii. A adus provizii din Ostia si le-a impartit celor afectati gratuit sau la pretuiri foarte scazute.
Din pacate, aceste fapte bune nu i-au salvat cine stie ce reputatia si faptul ca s-a grabit sa construiasca palatul numit Casa Soarelui intre Palatin si Esquilin, pe un loc nivelat de incendiu, i-a facut mai mult rau decat bine.
Ingrijorat de zvonurile care il implicau, Nero s-a orientat catre gasirea unui vinovat convenabil: comunitatea crestina a Romei. Si a urmat ceea ce a urmat.
In linii mari, Roma a iesit castigata de pe urma incendiului din punct de vedere al planificarii. Cateva dintre reformele edilitare ale lui Nero au inclus construirea unor strazi suficient de largi, restrictii de inaltime la cladirile de lemn si reglementarea distantei intre case. In plus a oferit gratuit loturi de pamant celor care doreau sa construiasca pe ele.
Altfel, Nero e Nero si despre traznaile lui se pot scrie multe lucruri, dar nefiind subiectul articolului nu ma obosesc.
take care,

 =  istorie
Zabet Mihai
[22.Jun.05 08:47]
Nu am descoperit eu ( ca doar nu oi fi buricul pamantului ) nevinovatia lui Nero dar zic ca este un subiect interesant. Sunt satul de sabloane ( de aia am si scris articolul precedent; trebuie sa fie o provocare altfel ne plictisim ca la orele de istorie - pacat ca unii nu au inteles si dintr-o rautate organica meticuloasa pana la obsesie au facut circul care l-au facut )si imi place sa gasesc noi provocari intr-un domeniu care imi este drag.
Multumesc de completari si trecere.
drag,
mihai

 =  parere
serban georgescu
[22.Jun.05 16:55]
Un articol util si bine documentat.

Cat despre adevarul istoric ... dumnezeu cu mila. Noi nu stim "adevarul" nici despre aiureala din '89 care s-a intamplat aici, sub nasul nostru, d-apai despre ce s-o fi intamplat acum doua mii de ani la Roma.

Eu cred ca adevarul "istoric" e o utopie. Istoria e scrisa de cei puternici, deci nu poate fi decat un sir interminabil de minciuni.

 =  Parere
Andu Moldovean
[22.Jun.05 17:37]
Istoria are de-a face cu timpul, si in masura in care timpul este o iluzie, istoria este la fel, nu cred ca are importanta cine o scrie, la fel cum nu conteaza daca timpul este al meu sau al altcuiva din alt sistem de referinta.
Ma opresc insa aici cu peioratia off-topic lights, apreciez efortul lui Mihai de a ne prezenta opinii, unghiuri diferite de a privi lucruri cu care, bine zice "ne-am obisnuit". O incercare temerara careia ii doresc viata lunga mai ales ca deja (si aici ma laud si eu putin, ca asa facem noi inginerii cand ne iese ceva :-)) se simte cum scrierea lui Mihai a intrat intr-o forma placuta lecturii.
Bobadil.

 =  interesant
George
[22.Jun.05 20:29]
Un text fluent si interesant in acelasi timp, legat de istorie. As prefera insa ca autorul sa -si aleaga subiecte din istoria Romaniei

 =  Nero Burning ROM
Radu Herinean
[23.Jun.05 09:55]
am citit si eu cu placere materialul si vin cu o completare mai din zilele noastre, sub forma unui "știați că...".
așadar, știați că numele celui mai popular software de scriere a informațiilor pe cd-uri face o referire destul de evidentă la acest eveniment?
probabil nu v-ați gândit până acum la modul în care se citește numele complet al programului de scriere pe cd-uri denumit NERO. ei bine, denumirea completă este "Nero burning ROM" și face o referire indirectă, prin modul în care se citește/pronunță, exact la acest eveniment. Desigur, ROM este un acronim pentru "Read Only Memory" și se referă la CD-ROM, însă vă asigur că această ironie nu este neintenționată.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0